בית הספר לכתבי שטח נמצא בהקמה, אבל החנות הדיגיטלית לעיתונאים כבר נפתחה

The journalist school for field correspondents is under construction, but the store for journalistic work aids opens today

המוצר הראשון בחנות לעיתונאים שכפ"צ תוצרת ישראל. מעבר לחנות.purchase

Made In Israel

שכפ"צ

בית הספר לכתבי שטח נמצא בהקמה, אבל החנות הדיגיטלית לעיתונאים כבר נפתחה

Made In Israel

שכפ"צ

The journalist school for field correspondents is under construction, but the store for journalistic work aids opens today

המוצר הראשון בחנות לעיתונאים שכפ"צ תוצרת ישראל. מעבר לחנות

הזירה העיתונאית

עיתון בין אויבים. ישראלי, אזורי, בלתי פוליטי

צורר מחיזבאללה: ישראל תושמד בטילים וכטב"ם

פרשננו הצבאי הוא מאיר ג'ורנו 

ישראל תקפה בסוריה 32 פעמים 91 מטרות בשנת 2022

מאמר מערכת

עיתונות צעצוע(2)

עיתונות הצעצוע הישראלית מתעלמת מכך שההצבעה בישראל ברובה אינה הצבעה פוליטית במובן המקובל. היא אינה נשענת על תמיכה מגוונת בעמדות ציבוריות חברתיות פוליטיות משפטיות כלכליות וביטחוניות מדיניות, אלא נובעת מתוך השבר החברתי בין מזרח ומערב ביהדות. זוהי מהות הפוליטיקה הישראלית מאז שנת 1977: היא נוטה למפרע לימין בעקבות ההתקפה הגזעית האשכנזית כנגד המזרח שמקורה במפלגת העבודה. זוהי פוליטיקה של תגובה, ולא של משקל. היא אינה באה להביע דבר מהותי כלפי המשפט, אלא כלפי השופטים. וכלפי פוליטיקאים שמזוהים איתם, שכבר מזמן אינם בהכרח במפלגת העבודה; וכלפי הזירה הפוליטית חברתית אשר אחראית בעיניהם לתקיפה הגזעית, שהובילה מאות אלפי בני אדם מזרחיים לתהומות של סבל תרבותי חברתי כלכלי.

התקיפה הובילה אותם לגיטאות בהם חוו הדרה תרבותית חברתית תעסוקתית, ובהם היו לאבק אדם, חומר גלם לבתי כלא ולתשאולים, לבוז ולאלימות. התקיפה הובילה אותם לאי הזדמנות. הובילה אותם לנטוש את המורשת המפוארת של אבותיהם, לשבור את המבנה המשפחתי, ואת הקשרים המשפחתיים, ואת החיבור התרבותי המשפחתי, ועוד תחנות רבות במדרון הארור שהכינה עבורם התרבות האשכנזית, זו שהוטמע בה הרצון המשוגע למשול ולשכון לבד במגדל השן התרבותי של התקומה והעצמאות. במובן הזה עיתונות הצעצוע אינה לבד; גם מזרחיים רבים מאוד לא יודו במציאות הזאת. ההבדל הוא שקהילות רשאיות לכעוס, לזעום ולשתוק, אבל עיתונים חייבים לדבר.

ובכן, לנסות להעביר רפורמה משפטית שבכוחה לשנות את מבנה המשטר הדמוקרטי, שהוא לב לבה של התרבות המזרחית, שהיא במידה רבה התרבות היהודית, רפורמה אשר נשענת על המסה החברתית המזרחית, במרחב פוליטי שבור ומתעתע, זהו ניצול נוסף של המשבר החברתי שהביא למציאות הפוליטית הנוכחית. ניצול כזה ללא ספק יצור בשנת 2023, אם יצא לפועל, זיהום חברתי חדש, שגם הוא ייחשב כתנועה פוליטית, בזמן שכל עניינה של תנועה כזאת יהיה לקעקע את הרצון המופרך של אלה שניצלו בשנת 2023 את המשבר החברתי שנולד בראשית התקומה בשנת 1850, כדי לכפות על ישראל סוג משטר זר בעליל לתרבותה, זר מאז חורבן בית שני ועד היום.

ולכן בטרם ניגשים לדיון אפילו ראשוני ומקדים בעניין הרשות השופטת והדמוקרטיה הישראלית, כדאי ראשית לפתור את המשבר החברתי שהוליד אלקטורט של זעם ושנאה. ולכן העיתון יקים פורום אקדמי משפטי עיתונאי שיקדם שינוי של המבנה הציבורי בישראל, וכינונו של בית נבחרים עליון, לצד הכנסת; הבית המוצע ינסח את ערכי ישראל היסודיים, אשר חוקי היסוד של הכנסת – ואולי אף החוקה בעתיד – יהיו כפופים להוראותיהם ולנובע מהם. איסוף וניסוח של ערכי היסוד יקיף את כל ההיסטוריה הישראלית, ומכל מקורותיה, במשך אלפי השנים של קיומה; בית הנבחרים העליון יהיה הפרשן היחיד והמוסמך של ערכיו אשר אותם ינסח הבית בעצמו (הצעתנו היא שיכלול לפחות 240 נבחרים אשר ייבחרו בבחירות קהילתיות אזוריות ובלתי מפלגתיות); פרשנותו זו של הבית העליון תחייב את הכנסת. בית המשפט העליון יחרוץ לפי דין בין שני בתי הנבחרים הישראליים, במקרה של ויכוח ערכי. הבית העליון הוא בית עצרת עם. זוהי הצעתנו ונפעל לקיומה.

 

 

מתי כהן

גיליון 76 | 8 בינואר 2023
רואה אור בימי א' | בהרצה

אייר מגלומניה לשירות הנישאים. איור נריה כהן
אייר מגלומניה לשירות הנישאים. איור נריה כהן

08.01.2023 tipp

בית המשפט העליון יחליט בקרוב אם למנוע מדרעי את המינוי לשר בממשלת נתניהו. הערכתנו בשבוע שעבר הייתה כי בית המשפט ימנע מדרעי להיות שר. סברתנו הייתה שהמהלך יהיה באמצעות פסילת התיקון לחוק יסוד הממשלה. לפני מהלך ההכרעה לגבי החוק, הערכנו כי בית המשפט יציע לדרעי ללכת בנתיב המשפטי הקבוע בחוק ולפנות ליו"ר ועדת הבחירות כדי שייקבע אם יש קלון בהרשעתו בעבירת מיסים. הערכתנו בעינה עומדת, ונימוקיה הופיעו בכתבה האמורה. מתוך הדיון שהיה ביום חמישי בבג"צ בעניינו של דרעי, לא ניתן להעריך אם אכן יפסול העליון את דרעי לכהן כשר. העמדה הנוקבת היחידה מטעם הרשות השופטת לגבי השאלה הזאת אשר נשמעה בבית המשפט היא עמדתה של היועמ"ש בהרב מיארה שקבעה כי מינויו של דרעי לשר אינו סביר באופן קיצוני. העמדה החד משמעית הזאת הגבירה את הניסיונות להקטין את היועמ"ש, ולרמוז כי מונתה לתפקיד שהיא אינה מספיק מוכשרת ומנוסה כדי למלאו. היועמ"ש לא הגיבה על ההכפשות, כנראה מתוך כשרונה הרב וניסיונה העשיר במילוי של תפקיד משפטני בכיר בשירות הציבורי.

ערב הדיון בבג"צ פרסם שר המשפטים לוין את השינויים שהוא רוצה להכניס במאזן אשר בין בית המשפט לבין הממשלה לבין הכנסת. הפרסום החפוז, עם אפס דיון ציבורי, נחשב בעיני רבים, לרבות אהרון ברק בריאיון לחדשות 12, כאיום ישיר על העליון ערב הדיון בעניינו של דרעי, בבחינת, אם דרעי יודח יש לממשלה אופציות נוספות. השופט ברק הציע לשר לוין להיפגש ולנסות לשכנע זה את זה לגבי רפורמה במערכת המשפט. בריאיון לדנה ויס השיב לוין לפנייתו זו של ברק בגסות "איפה הוא היה כל השנים כאשר בלי סמכות, ללא התחשבות באף אחד, בשורה של פסקי דין, הוא פשוט דרס ציבורים שלמים, לקח סמכויות לידיו ורמס את הדמוקרטיה? הוא התייעץ עם מישהו? הוא שאל מישהו? הוא בכלל ספר מישהו?…..תרגילי בזבוז זמן, עלי זה לא יעבוד"

הפרסום של השר לוין ערב הדיום בבג"צ אשר פורש כאיום על בית המשפט, הוא נוסף על האיום הראשון אשר השמיעו בסוף חודש נובמבר גורמים בליכוד לסגור את תאגיד השידור הציבורי; האם האיום הראשון כנגד התאגיד מיתן את הדיווח העיתונאי של עיתונאי התאגיד כלפי ממשלת סמוטריץ' בן גביר דרעי נתניהו? איננו יודעים את התשובה לכך. האם האיום הזה מהלך אימים על עיתונאי השידור הציבורי, ומחייב אותם גם עכשיו למתן את דיווחיהם? איננו יודעים גם את התשובה לכך, וזהו עניין לשאלה מחקרית אקדמית שבכוחה להשוות בין דיווחים במשך תקופה. האם האיום של לוין כלפי המערכת המשפטית ימתן את החלטת העליון לגב דרעי? איננו יודעים גם את התשובה לכך, אבל אנחנו לצד רבים מאוד בישראל ובעולם  ננסה להעריך את התשובה אחרי הכרעת בג"צ. כאמור, הערכתנו הנוכחית שפורסמה כאן בשבוע שעבר, בעינה עומדת, ולפיה העליון ידחה את מינויו של דרעי לשר.

האם ממשלת נתניהו מתכוונת להחריב את המשטר הדמוקרטי בישראל? אין חשיבות של ממש להערכה כזאת, שכן למהלך עצמו של הפרת האיזון בין הרשויות המבצעת המחוקקת השופטת וכן האיום על התאגיד, וכל זאת בלא דיון ציבורי ופשרה, יש חשיבות מכרעת, שכן הוא יכול להוביל לשרשרת של מהלכים שתהפוך את ישראל למשטר ביניים לא דמוקרטי אם כי עדין לא רודני, ואז במדרון חלק לתהום משטרי שאת סופו קשה להעריך. בכל מקרה סמלים לשלטון רודני-מוחצן-טקסי-מתהדר יש כבר עכשיו, הראשון הוא האיום המובלע על עיתונאים, השני האיום המובלע כלפי בית המשפט העליון, והסמל השלישי הוא המטוס עצום המימדים שראש הממשלה הורה להניע שוב את מנועיו מיד עם הכנסו לתפקיד. המטוס שרק מעצמות עולמיות מצטיידות בכמותו יעלה קרוב ל-800 מיליון שקלים, והוא יניע את האדם הישראלי שהוא הכי קרוב במהותו לקיסר, בנימין נתניהו, למעמד שהוא הכי קרוב למעמד קיסרי, והוא הכי קרוב לקיסרות, מאז תם עידן המלכויות הישראליות של בית ראשון ושני.

 

בהשראת קאסם סולימאני

בכיר בחיזבאללה מאיים על ישראל בהשמדה באמצעות טילים וכטב"ם, גם משטחי הפלסטינים

חסן נסראללה צילום מסך מנאומו באל מנאר
חסן נסראללה צילום מסךבאל מנאר

08.01.2023 tipp

ביום השנה השלישי להוצאתו להורג של קאסם סולימני באמצעות טיל אמריקאי בבגדד,  קובע נביל קאוק חבר המועצה המרכזית של חיזבאללה בביירות, כי סולימני הוא אשר אחראי לחיזוק כוח הטילים והכטב"ם של "ההתנגדות", וכי מסעו זה של סולימני להתחמשות צבאית יסתיים בניצחון הציר איראן-חיזבאללה ובאסון לישראל.

בכנס בביירות אשר בו השתתפו גם נציג הג'יהאד האסלמי וגם שגריר איראן בביירות, נרמז כי במלחמה הבאה נגד ישראל ייעשה שימוש נרחב בכטב"ם בנוסף על ירי טילים, ונאמר כי ירי הטילים יפגע בכל "ההתנחלויות הישראליות". בניתוח של דברי המשתתפים יתכן שנרמז כי השימוש בטילים יהיה גם מצד פלסטינים בגדה המערבית, אף כי הביטוי התנחלויות ישראליות, מתייחס לכל ישוב ישראלי בתוך הקו הירוק ומחוץ לו. אבל הביטוי הזה מקבל משמעות נוספת לאור תוכניתם של איראן וחיזבאללה בשנה האחרונה להקים כוח לוחם בגדה המערבית, אשר יהיה נתון למרות איראן וחיזבאללה, ולצייד אותו בנשק מתקדם. על התוכנית הזאת דיווחנו כאן בעבר מספר פעמים. מאחר שהכוונה הזאת נכשלה אחרי שצה"ל הצליח לפגוע בראשי ההתארגנות האמורה בשכם ובג'נין, ולהביא למעצרם של אחרים בידי הרשות הפלסטינית, ייתכן ששלב ב' בתוכנית האיראנית הוא הניסיון להבריח נשק מתקדם וטכנולוגיה לעזה אבל גם לגדה המערבית בתחום טילים וכטב"ם. מקור פלסטיני ביטחוני בכיר סיפר לנו לפני כחודשיים על מסלול הברחות מוכר למערכת הביטחון הפלסטינית, אשר עובר מהגדה המערבית דרך ירדן לסוריה ומשם ללבנון. במסלול זה, אמר המקור, יש תנועה קבועה של אנשים בשני הכיוונים.

שגריר איראן בביירות אמר בכנס: "מות הקדושים של הגנרל סולימני יוביל למותה של הישות הציונית שכן היא שינתה את הנוסחאות האסטרטגיות באזור". יתכן כי המשפט האחרון, לפיו ישראל שינתה את הנוסחאות האסטרטגיות, רומז על עמדה מדינית חדשה ריאליסטית שאינה בהכרח דתית רגשית, ואשר משאירה פתח למו"מ עם הציר הרצחני.

פריחת המוקטעה

אבו מאזן משתמש בממשלת בן גביר נתניהו להצלת שלטונו הרעוע

מוחמד אל מדני ראש ועדת האינטראקציה עם החברה הישראלית, וא.ב יהושע ז"ל במטה פתח ברמאללה
מוחמד אל מדני ראש ועדת האינטראקציה עם החברה הישראלית, וא.ב יהושע ז"ל במטה פתח ברמאללה

08.01.2023 tipp

שלטונו של אבו מאזן ברמאללה, קיבל זריקת חיים חדשים עם עלייתו של בן גביר להר הבית בשבוע שעבר. בן גביר הגיש סיוע מציל חיים-כלכליים לאלפי בני מעמד המוקטעה ברמאללה, שהיו מודאגים מאוד בשנה האחרונה מהצניחה בכוחו של אבו מאזן, ובתמיכה העממית בו. בעקבות בן גביר, הנשיא הפלסטיני הידק עוד את הקשר עם האג באמצעות האו"ם ומועצת הבטחון של האו"ם, אשר בה התקיים בשבוע שעבר דיון ללא החלטות לגבי עלייתו של בן גביר להר הבית למשך 13 דקות. אבו מאזן ניתק בעיקר במובן הדקלרטיבי את הקשר עם ישראל (הוא לא הפסיק את התיאום הביטחוני עליו הוא שומר כקלף נוסף אולטימטיבי נגד ישראל), הוא הורה למשל לוועדה לאינטראקציה עם החברה הישראלית להפסיק את פעילותה, וביום שישי הוא אף האשים את ארה"ב שהיא עומדת מאחורי הממשלה הקיצונית בישראל. כל אלה הם רכיבים בפוליטיקה הפלסטינית אשר בכוחם להוסיף לאבו מאזן תמיכה עממית, והוא משתמש בהם. בשנה האחרונה שלוש התארגנויות חזקות קמו נגד שלטונו, וכוחן גבר ככל שהתמיכה העממית ברמאללה ובו צנחה.

ההתארגנות הפחות חשובה באיום על אבו מאזן היא איראן-חיזבאללה והג'יהאד האסלמי, שניסו בשנה האחרונה להקים כוח לוחם בגדה שישנה את מאזן הכוחות ויקטין הן את פתח והן את חמאס. אבו מאזן ידע שישראל לא תניח לגוף כזה להתקיים ולפיכך לאיים גם עליו, ולא התרגש ממנה. ואכן צה"ל ושב"כ הכריעו את ההתארגנות הזאת והניסיון נכשל. ר' היום נאומו של חבר המועצה המרכזית של חיזבאללה בכתבה נפרדת כאן, שרומז על המשך התוכנית האיראנית לגבי הפלסטינים.  

ההתארגנות השנייה נגד אבו מאזן היא מתוך פתח ואש"פ ובראשה תאופיק טיראווי, שרוצה לבוא במקום אבו מאזן כשיפרוש. אבו מאזן מנסה בשנה האחרונה לבודד את טיראווי, בהצלחה חלקית.

ההתארגנות השלישית נגדו היא בעלת הסיכויים הטובים ביותר להפוך את השלטון ברמאללה; בראשה עומדים ג'יבריל רג'וב ומרואן ברגותי, והם מנסים לשתף פעולה עם חמאס בעניין זה. ברגותי אף ביקש מחמאס לכלול אותו ברשימת האסירים הפלסטיניים שישוחררו תמורת אורון שאול והדר גולדין. בתגובה להתארגנות החדשה הזאת שלח אבו מאזן שליח בהול מטעמו לשיחות עם חמאס בעזה. כעת כאמור ישראל של נתניהו ובן גביר, משפרת את מצבו של אבו מאזן מול ההתארגנויות נגדו, והוא פחות זקוק לשיחות בהולות.

בכנס לקראת חג המולד בכנסיה היוונית אורתודוקסית אמר אבו מאזן בערב שבת “אנחנו נאבק במדיניות ממשלת ישראל החדשה, והמתנחלים הקיצונים, אם זה בהמשך הפגיעה במקומות הקדושים הנוצריים והמוסלמיים בירושלים, או בחוקים הגזעניים המנוגדים לחוק הבינלאומי". יותר מאשר דיבר ליוונים האורתודוקסיים, דיבר אבו מאזן לבני עמו, בניסיון נוסף למנף את ההתנגדות בציבור הפלסטיני לממשלת נתניהו בן גביר.

 

 

Sunday News
08.01.2023

חדשות יום ראשון 

אבו מאזן משתמש במעשי ודברי הממשלה הקיצונית בישראל כדי לחזק את שלטונו, בערב שבת הוא אף תקף בחריפות את ארה"ב ואמר כי היא אחראית לממשלת הקיצונים בישראל. ר' הרחבה כאן

בכיר בחיזבאללה מאיים להשמיד את ישראל בטילים ובכטב"ם, ואף רומז כי הפלסטינים ישתתפו במלחמה כזאת. ר' כאן הרחבה

32 תקיפות אוויר ביצעה ישראל בסוריה במהלך שנת 2022, כך מציין המרכז הסורי לזכויות אדם בסיכום לשנת 2022. זהו שיעור התקיפות השני בהיקפו, אחרי שנת 2020 בה ביצעה ישראל 39 תקיפות אוויר. בשנת 2022 תקפה ישראל 91 מטרות שכוללות בניינים, מחסנים, מטות, מרכזים וכלי רכב. בהתקפות צה"ל נהרגו לפי האתר 89 לוחמים. ההרוגים הם מכוח אל קודס האיראני, מכוחות מיליציה סורית שנתונה למרות איראן, מכוחות מיליציה לא סורית שנתונה למרות איראן, אנשי מיליציה שנתונה למרות חיזבאללה, וכן מצבא סוריה, רבים מהם מחיל האוויר הסורי, וכן אזרח אחד אשר נהרג בתקיפות; על פי האתר 121 בני אדם נוספים ובהם אזרחים נפצעו.  

שר המשפטים לוין לא מתכוון לבזבז זמן, ומקדם חקיקה מהירה של החוקים שיחלישו את הרשות השופטת. אתמול הגיב בגסות לניסיונו של השופט בדימוס אהרון ברק להידבר עמו. ברק וגם לוין שוחחו עם דנה ויס בחדשות 12, ולוין אמר לה בתגובה להזמנת ברק, כי הוא לא מתכוון להניח לאיש לבזבז זמן.

 ר' דבריו המלאים של לוין כאן בכתבה הפותחת

מאיר ג'ורנו הוא פרשננו הצבאי, ואנו מקדמים אותו בברכה ובאיחולי הצלחה. ג'ורנו, היה איש צבא קבע במשך עשרות שנים, בתפקידים קרביים חשובים, ואף היה חלק מהחבורה אשר מתוכה ובהדרכתה צמח חיל האיסוף הקרבי; ג'ורנו ועמיתיו השפיעו מאוד על מבנה החיל.

לעיתוננו ינסה להקים פורום לכינונו של בית נבחרים עליון, רשות ערכית, הוא בית עצרת עם.

 ר' מאמר מערכת

ראש הממשלה נתניהו תומך בהחלשת הרשות השופטת. בישיבת הממשלה אמר היום (ראשון) נתניהו כי השינויים שמתכוון השר לוין להוביל הם "רצון הבוחר". בעקבות הדברים האלה, וכן בעקבות כוונתו של השר לוין לזרז את החקיקה, צפויה המחאה הציבורית להתגבר. "הזירה העיתונאית" קוראת לציבור לצאת לרחובות – במסגרת החוק – במחאה נגד שינויי החקיקה הצפויים. הרחבה על עמדת העיתון ר' היום במאמר המערכת

צחי הנגבי מונה ליועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל

 

יהדות התורה דורשת משרת התחבורה רגב לעצור את עבודות הרכבת בשבת.

בתמונה כוח מג"ב מפנה חרדים מהצומת בכניסה לירושלים, בהפגנה נגד גיוס. ארכיון 2019
בתמונה כוח מג"ב מפנה חרדים מהצומת בכניסה לירושלים, בהפגנה נגד גיוס. ארכיון 2019

01.01.2023 tipp

הערכתנו היא שבתום הדיון בבית המשפט העליון שיתחיל ביום חמישי הקרוב, יפסול העליון את התיקון לחוק דרעי שהתקבל בשבוע שעבר בכנסת, הוא חוק יסוד: הממשלה. בית המשפט העליון עשוי להציע ראשית לדרעי לפנות ליו"ר ועדת הבחירות שיקבע אם יש קלון בהרשעתו. מאחר שהסיכוי שדרעי יסכים לפנות ליו"ר ועדת הבחירות קלוש, הערכתנו היא כי פסילת התיקון לחוק יסוד הממשלה, תבוא בהכרעת 11 השופטים שיושבים בדיון. הערכתנו זו נובעת בראש ובראשונה מדבריה של הנשיאה חיות כי “נמשיך לעמוד איתן גם אל מול הרעמים והברקים הנשמעים והנראים בעת הזו; הם מופנים לעברנו ומבשרים, כך נראה, את בואה של סערה; אך כשהדין, והוא לבדו, לנגד עינינו, יכול נוכל גם לה". מאחר שהדין נגזר גם מתוך הפרשנות המקובלת הרווחת בבתי המשפט, ומאחר שהפרשנות הזו לגבי עונש מאסר על תנאי היא שהוא כעונש מאסר בפועל,  יתקשה בית המשפט העליון להתעלם מהפרשנות על אף הרגישות החברתית שמגלמת גם פרשת דרעי הנוכחית. ההנחה שזהו חוק פרסונלי, כפי שהעריך כאן לפני כחודש פרשננו המשפטי, סגן נשיא המחוזי מרכז בעבר אברהם יעקב, עשויה להפוך לקביעה משפטית במהלך הדיונים והכרעה. קרוב לוודאי שגם ההתרחשות המשפטית לפיה השופט שגזר את דינו של דרעי למאסר על תנאי, לא דן בשאלת הקלון, רק כי הבין שדרעי מתכוון לפרוש מפוליטיקה, גם היא תעלה בדיון בעליון ותקשה על דרעי.

לגבי המציאות הפוליטית של הצורך באיזון בין שתי הרשויות, המחוקקת והשופטת, אשר בעבר השפיעה על הכרעותיו של בית המשפט העליון, כאשר שתי הרשויות ניסו להלך בין הטיפות, ולא להביא לשבר ביניהן, יתכן שהפעם התחשבותו של בית המשפט העליון ברגישות הזאת תהיה מועטה, לאור הניסיונות של המערכת הפוליטית להפר את האיזון ולהחליש את המערכת המשפטית, התרחשות אשר יוצרת דחיפות לגבי התמונה הכללית: השמירה על המשטר הדמוקרטי בישראל. 78 שופטים בדימוס, קבעו השבוע בקול קורא שפרסמו כי הניסיונות האלה עלולים לקעקע את המשטר הדמוקרטי בישראל שהוא נר לרגלי העליון. בהקשר הזה ראוי לזכור שהנשיאה חיות לא הגיבה הן על דברי שופטת העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, כמו גם על גילוי הדעת של 78 שופטי בתי המשפט כאמור, על אף שהודעות שופטים בתקשורת הן חסרי תקדים בישראל.

עם זאת יתכן כי המרחק הרעיוני בין דרעי לבין סמוטריץ' ובן גביר בהקשר של הכוונה לצמצם את כוחה של מערכת המשפט ולסכן את צביונה הדמוקרטי של מדינת ישראל, יעמוד לזכותו של אריה דרעי. מועצת חכמי התורה של ש"ס ניסתה השבוע להגדיל את המרחק הזה בין ש"ס לבין בן גביר וסמוטריץ' כשהצהירה כי ש"ס לא תפעל בחקיקה נגד הציבור החילוני. מצד שני ההודעה הזאת מחדדת את קיומם של שני מתרסים ערכיים, כאשר אחד מהם נמצא בממשלה והשני מחוץ לממשלה.

הדיון במינויים של אריה אריה דרעי ואיתמר בן גביר כשרים יהיה אם כן השבוע ביום חמישי. ואילו הדיון בהעברת הפיקוד על פלוגת מג"ב לידי בן גביר, וכן בהעברת הסמכויות על מינוי ראש המנהל האזרחי ומתאם פעולות הממשלה ביהודה ושומרון לידי סמוטריץ', יהיה רק אחרי החלטת ממשלה שתעביר בפועל את הסמכויות לידיהם.

איתר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים 2021
איתר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים 2021

01.01.2023 tipp

בשבוע שעבר דיווחנו כי מרואן ברגותי ביקש לאחרונה מחמאס לכלול אותו ברשימת האסירים הפלסטינים שישוחררו בעסקה עם ישראל, להחזרתם של אורון שאול והדר גולדין. המציאות הפלסטינית החדשה הזאת עשויה לקדם כוח פלסטיני חדש של רג'וב, ברגותי, וחמאס שיאיים על השלטון ברמאללה. פנייתו של בן גביר בהקשר הזה, עלולה מצד אחד להרחיב את הקרע בינו לבין הרשות הפלסטינית, שממילא כמעט אינו ניתן לאיחוי, אך מצד שני לפתוח לבן גביר אפשרות מציאותית לשתף פעולה עם פלג פלסטיני חדש שחותר להחליף את ההנהגה הנוכחית.

 

על פי מקור פלסטיני השר איתמר בן גביר, יצר קשר עם ג'יבריל רג'וב במטרה לבדוק שיתוף פעולה ביניהם. מקור כוחם של השניים הוא בחברון. איננו יודעים אם מדובר בשיחת טלפון שהייתה ביניהם, או בהעברת מסר באמצעות איש קשר.

ג'יבריל רג'וב הוא שנוא נפשו של אבו מאזן, ומקורביו של הנשיא הפלסטיני אף איימו לאחרונה על רג'וב לבל יתמודד על ראשות הפתח, ויתחרה במועמדם חוסיין א-שייח. אבו מאזן ומקורביו סבורים כי לא יהיה ניתן לקבוע את פני ההנהגה הפלסטינית אחרי פרישתו של הנשיא הפלסטיני בלי להזיז את ג'יבריל רג'וב מדרכם, שכן כוחו מאיים על בכירותה של רמאללה.

בעקבות האיום  של אבו מאזן, רג'וב מנסה בשבועות האחרונים ליצור שת"פ עם מרואן ברגותי כדי לשנות ביחד אתו את פני ההנהגה הפלסטינית. בשבוע שעבר דיווחנו כי מרואן ברגותי ביקש לאחרונה מחמאס לכלול אותו ברשימת האסירים הפלסטינים שישוחררו בעסקה עם ישראל, להחזרתם של אורון שאול והדר גולדין. המציאות הפלסטינית החדשה הזאת עשויה לקדם כוח פלסטיני חדש של רג'וב, ברגותי, וחמאס שיאיים על השלטון ברמאללה. פנייתו של בן גביר בהקשר הזה, עלולה מצד אחד להרחיב את הקרע בינו לבין הרשות הפלסטינית, שממילא כמעט אינו ניתן לאיחוי, אך מצד שני לפתוח לבן גביר אפשרות מציאותית לשתף פעולה עם פלג פלסטיני חדש שחותר להחליף את ההנהגה הנוכחית.

פעולתו זאת של בן גביר עלולה אבל להתגלות גם כסותרת את כוונותיו של הממסד הביטחוני הישראלי, לחזק את אבו מאזן כדי להעמיק את התיאום הביטחוני. פעולתו של בן גביר עלולה להיות סותרת גם את האופן בו רוצה נתניהו לנהל את המו"מ עם חמאס להחזרת אורון והדר, שכן בהקשר הזה מרואן ברגותי עשוי להיות אחד מקלפי המיקוח בידיו של נתניהו.

המחאה לשחרור הדר גולדין ואורון שאול (ארכיון)(צילום "הבנים הביתה")
המחאה לשחרור הדר גולדין ואורון שאול (ארכיון)(צילום "הבנים הביתה")

01.01.2023 tipp

בשבוע שעבר דיווחנו כאן כי מרואן ברגותי ביקש מחמאס לשחררו בעסקה עם ישראל. בסוף השבוע אמר לנו מקור ברשות כי הוא אכן שמע על  בקשתו זו של ברגותי מחמאס. ההצלבה הזאת בין הידיעות שהגיעו לידינו על רצונו של ברגותי, מחזקת לפיכך את ההערכה כי נתניהו נמצא במגע באמצעות צד שלישי עם החמאס במו"מ לשחרור אורון שאול והדר גולדין. מקור פלסטיני אמר לנו בשבוע שעבר כי נתניהו התחיל במגעים האלה אחרי שנבחר, אבל עוד טרם הוקמה הממשלה. יתכן כי המו"מ הזה אף מעמיק עכשיו.

המקור שמסר לנו לפני כשבוע על פנייתו של ברגותי לחמאס, אף אמר לנו כי נתניהו וחמאס מקיימים מו"מ, אבל לאור רגישות העניין חיכינו לאישור נוסף לידיעה הזו (שהייתה מובלעת בידיעה הראשית), והאישור הזה, אם כי הוא אישור בעקיפין, מתקבל כעת מידי המקור ברמאללה.

הרשות הפלסטינית מודעת אם כן לבקשתו של ברגותי מחמאס להשתרר בעסקת אסירים. לרשות יש השפעה על ישראל, והיא תסכים לשחרור ברגותי רק אם תהיה משוכנעת כי שחרורו לא יאיים על רמאללה, וכי הוא לא יפעל נגדה בשת"פ עם רג'וב ועם חמאס. אבו מאזן לא הסתפק בקשריו עם ישראל, והוא פתח מיוזמתו לפני כחודש במו"מ עם חמאס בעצמו, כפי שדיווחנו כאן בגיליונות קודמים. לשם כך שלח לרצועת עזה, שליח מטעמו לשיחות עם חמאס. באתר חמאס, מודיע דובר הארגון כי לא יהיו חילופים בלי שישראל תשחרר אסירים בכירים. לא ברור אם שחרור ברגותי שאינו איש חמאס, נכלל בתוך ההגדרה הזאת של דובר חמאס. מצד שני כוונתו של ברגותי לרקום כוח פלסטיני חדש עם רג'וב וחמאס, עשוי להכניס אותו לרשימת חביבי ארגון הטרור הרצחני.

קואליציה ומעליה דגל שחור

אברהם יעקב

25.12.2002 tipp

השופטת פרוקצ'יה קראה לציבור לצאת לרחובות. הנשיאה חיות שתקה. שתיקתה של הנשיאה רועמת. האם שתיקתה מצביעה על הפרשנות המשפטית המקובלת שנשענת על סוגיה תלמודית, לפיה אי השלילה, כמוה כחיוב, וכי אין צורך להציג את שני צדדיו של תנאי, שכן האחד מצביע על השני, ובמקרה הזה השתיקה מצביעה על ההסכמה. על פי הפרשנות הזאת הנשיאה חיות תומכת בדברי השופטת פרוקצ'יה; פרשננו המשפטי, אברהם יעקב, סגן נשיא המחוזי מרכז בעבר, מנתח את תגובת בית המשפט העליון לדברי השופטת פרוקצ'יה.

שופטת בית המשפט העליון בדימוס איילה פרוקצ'יה קראה בשבוע שעבר לפעול נגד הכוונה לחוקק פסקת התגברות "במלוא העוצמה ובמגוון האמצעים הלגיטימיים", בראשם מחאה המונית. נשיאת העליון השופטת חיות, שמעה את הדברים, וככל הנראה אף ידעה עליהם מראש, אך לא הגיבה אחרי שנאמרו. במובן הזה שתיקתה של הנשיאה חיות רועמת.

בנאום בכנס עמותת שבי"ל אמרה פרוקצ'יה, שפרשה מבית המשפט לפני 11 שנים, כי השינויים המוצעים במערכת המשפט יפגעו "בדמות הערכית של ישראל בפני העולם, בפני המוסדות הבינלאומיים ובפני הקהילות היהודיות בתפוצות".

השופטת פרוקצ'יה קראה לשלל גורמים, בהם שופטים לשעבר, למחות נגד הכוונה לפגוע בכוחו של בג"ץ. היא הוסיפה כי "הציבור הרחב שכוחו הוא תמיד הרב מכולם, מודע כבר ליכולותיה של מחאה המונית וכבר חווה את עוצמתה".

דבריה אלה של כבוד השופטת (בדימוס) פרוקצ'יה מבטאים היטב את אשר חש ויודע כל אדם שעיניו בראשו ובמיוחד ציבור המשפטנים בישראל.

אינני זוכר מקרה בעבר שבו קרא שופט מכהן או שופט בדימוס למחאה המונית של הציבור בכלל ושל שופטים לשעבר בפרט.

מדובר באמירה ברורה וחדה שמעולם לא נשמעה במקומותינו.

חשיבותם ועוצמתם של הדברים מקבלים חיזוק מן העובדה שטרם נשמעה הסתייגות מהם הן מפי כבוד הנשיאה חיות והן מפי שופטים בדימוס, ביניהם גם שופטים בדימוס של בית המשפט העליון.

יש מי שיגיד שמכלל לאו אתה שומע הן, אך זוהי הערכה בלבד.

מכלל לאו אתה שומע הן הוא כלל בלוגיקה תלמודית. משמעותו היא שאם נאמר הצד השלילי של הדבר (אם לא A אז B) או שלא נאמר דבר בתגובה לאמרה כלשהי, ניתן להסיק מכך על הצד החיובי (אם כן A אז לא B). ובצורתו ההפוכה, מכלל הן אתה שומע לאו: אם נאמר הצד החיובי (אם A אז B) ניתן להסיק מכך על הצד השלילי (אם לא A אז לא B). הכלל נובע מאחת הסברות בתלמוד לפיה מספיק לומר צד אחד בתנאי, כיוון שהוא מצביע על קיומו של השני.

 

 

 

תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)
תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)

25.12.2002 tipp

לפי מקור פלסטיני, מרואן ברגותי אשר אסור בישראל, מעוניין שחמאס יכלול אותו בעסקת האסירים עם ישראל תמורת אורון שאול והדר גולדין. מאחר שברגותי לא היה מפנה בקשה כזאת אם ישראל הייתה מתנגדת לכך, כיוון שחייו נשלטים לגמרי בידיה, יתכן שברגותי אף מעורב במו"מ עם חמאס להחזרת אורון והדר.

בתמורה להסכמת חמאס, ברגותי ורג'וב עשויים לחבור לחמאס, ושלושת מרכזי הכוח הכבדים בציבוריות הפלסטינית, עשויים/עלולים לחולל מהפכה בפוליטיקה הפלסטינית; הפוליטיקה הפלסטינית החדשה על פי החזון הזה,  תבטא מאזן כוחות חדש בין פתח החדש לבין חמאס, ותפתח, בין שני הארגונים, עידן של שת"פ בהנהגת הפלסטינים. מציאות כזאת אם אכן תקנה אחיזה, תביס את אבו מאזן ואת הנהגת הפתח והרשות ברמאללה, אבל גם תביס את איראן והחיזבאללה ואת נציגם בציבוריות הפלסטינית הג'יהאד האסלאמי.

לפני כחודש פתח אבו מאזן מיוזמתו במו"מ עם חמאס, ואף שלח לרצועה שליח מטעמו. כעת מתברר שאחת הסיבות לכך היא הניסיון לעצור את רג'וב ואת ברגותי, מלרקום עסקה ושת"פ ביניהם, ובין שניהם לבין חמאס, עסקה ושת"פ אשר יחלישו מאוד את הנהגת פתח ההיסטורית, ואת הממסד השלטוני שההנהגה הזאת הקימה ברמאללה; ההנהגה ההיסטורית אף הפכה למעמד חברתי כלכלי בחברה הפלסטינית, והיא יושבת רובה ככולה ברמאללה. כעת עומדים בראש ההנהגה ההיסטורית האמורה אבו מאזן, ממשלתו, צמרת פתח וצמרת אש"פ. במידה שחזון רג'וב ברגותי בשת"פ עם חמאס יצליח, כל ההנהגה הזאת תרד מהבמה הפוליטית הפלסטינית, ותחתיה יוקם בראש ובראשונה מודל חדש של אש"פ אשר ממנו יגזרו שאר המבנים הפוליטיים: הממשלה הפלסטינית, תנועת פתח, והאינטרקציה בין פתח החדש לבין ארגון חמאס.

כאמור עסקה כזאת תחליש מאוד את איראן וחיזבאללה, שכשלו בשנה האחרונה להקים באמצעות נציגם בציבור הפלסטיני הג'יהאד האסלמי, כוח לוחם חדש דמוי חיזבאללה בלבנון. שני גורמים היו לכישלון הזה, האחד תחושת הלאומיות הפלסטינית שלא התחברה לגורמים מבחוץ, איראן וחיזבאללה, בכוח פלסטיני לוחם שאינו יכול להיות מונע ככוח של שכירי חרב זרים, לפיכך הכוח שאיראן הקימה היה חסר עמוד תווך תרבותי. הסיבה השנייה  היא ההצלחה של ישראל להרוג את מנהיגי הכוח החדש, ולהביא למעצר האחרים, וכן לתפוס סכומי כסף גדולים שמקורם באיראן, ולעצור פעילי ג'יהאד מרכזיים בגדה המערבית.

השטח שצה"ל גידר מול הכפר אל עדייסה (צילום מסך מאל מנאר)
השטח שצה"ל גידר מול הכפר אל עדייסה (צילום מסך מאל מנאר)

18.12.2002 tipp

חיזבאללה טוען שצה"ל גידר שטח לבנוני, באזור הכפר אל עדייסה, מצפון מערב למטולה. במהלך עבודות הגידור אף טוען חיזבאללה כי דחפור של צה"ל עלה על מוקש. לטענת חיזבאללה, אחרי נסיגת צה"ל מלבנון, מופה השטח שצה"ל גידר כעת כשטח שאינו בתחום לבנון, ולבנון לדברי חיזבאללה הביעה מכך הסתייגות. בעקבות הגידור שביצע צה"ל, חיזבאללה מעלה כעת את המתח סביב שטח המריבה. לאחרונה רבו מאוד הברחות הסמים מלבנון וממצרים, ויתכן כי צה"ל גידר את השטח אשר מול הכפר העוין, כדי להתמודד עם ניסיונות חדירה והברחה לישראל. חיזבאללה טוען כי צה"ל גידר את השטח, מפחד מפני פלישה של כוח חיזבאללה. בשתי האפשרויות מדובר על אותה מציאות, אשר מתוארת בטרמינולוגיה שונה. בנוסף, יתכן כי חיזבאללה מאתגר כבר עכשיו את ממשלת נתניהו החדשה, כדי לבחון את תגובת ישראל והקואליציה החדשה.

11.12.2002 tipp

אריה דרעי לא מתכוון כנראה לעזוב את הפוליטיקה למרות שנידון למאסר על תנאי והורשע בפלילים בפעם השנייה בחייו. המערכת המשפטית עשויה לפסוק בהתאם לפרשנות המקובלת עליה כי מאסר על תנאי כמוהו כמאסר אשר מונע בחוק יסוד הממשלה מינוי למשרת שר. האם דרעי ונתניהו שמתכוונים כעת לשנות את חוק יסוד הממשלה כדי לאפשר לדרעי לעקוף את האיסור, ייפנו, במקרה שבית המשפט ימנע את כהונת דרעי למרות התיקון, לשנות גם את חוק יסוד: השפיטה כדי למנוע מבית המשפט כל אפשרות להתערב במינוי? אם זה יקרה, המשבר הפוליטי שהפך למשבר חוקתי עלול להיות למשבר אזרחי. זאת כנראה הסיבה שנתניהו כתב לנשיא בבקשת הארכת המנדט (ר' מכתבו המצורף), כי ההסכמים כוללים התייחסות "לסוגיות עקרוניות רבות ומורכבות". אכן גם מבחינת בית המשפט העליון הסוגיות האלה מורכבות, ואינן משפטיות גרידא, כיוון שהדיון בעניינו של אריה דרעי, פותח את המוטיב העמוק הבלתי פתור בחברה הישראלית, שבא לביטוי גם בבית המשפט העליון: הדרת התרבות המזרחית ממרכזי הכוח המשפטיים פוליטיים של ישראל במשך עשרות שנים (ועוד זכורה ההצעה לכלול את השופט מזוז בבית המשפט העליון בתוך מכסה של שופטים מזרחיים); קשה לפיכך להניח שדיון כזה בבית המשפט העליון יהיה אך בבחינת יקוב הדין את ההר, ולדרעי על כן יש סיכוי לחצות גם את המשבר זה.

 

בנימין נתניהו הגיש בסוף השבוע לנשיא בקשה להארכת המועד להקמת ממשלתו, בשבועיים נוספים. נתניהו ציין במכתבו לנשיא כי ש"ס ויהדות התורה דורשות הסכמים קואליציוניים "(ו)הסכמים אלה כוללים התייחסות לסוגיות עקרוניות רבות ומורכבות"

הסוגייה המורכבת מכולן, והיא אשר אף עלולה לסכל אפשרות לכינונה של ממשלת נתניהו, היא סוגיית אריה דרעי שתהיה השבוע במרכז הזירה הפוליטית משפטית. מדוע אנחנו אומרים כי סוגייה זו עלולה לסכל ממשלה? משום שהסירוב של דרעי להקים ממשלה בטרם ייחתם עם ש"ס הסכם קואליציוני מפורט, מבהיר כי דרעי מתנה את הקמת הממשלה בחתימה על הסכם מפורט, או במלים אחרות אם אין הסכם מפורט אין מבחינתו ממשלה. מצד שני יתכן שאלה הן אך עמדות פתיחה של אריה דרעי; תלוי מה יאמר בית המשפט

מה יש בהסכם הקואליציוני המפורט שכה דרוש לדרעי? עצם האפשרות שיוכל להתמנות לשר, והצורך לשנות את חוק את יסוד הממשלה, כך שיבדיל בין עונש מאסר לבין עונש מאסר על תנאי, ויאפשר לו לכהן כשר בממשלת נתניהו. וזאת כיוון שהפרשנות המקובלת על בתי המשפט היא כי בהקשר של חוק יסוד הממשלה עונש מאסר על תנאי כמוהו כעונש מאסר בפועל.

האם יש לדרעי סיכוי להיות שר, במציאות המשפטית שתתקיים אם וכאשר ישנה את חוק יסוד הממשלה? תשובתנו היא שמבחינה משפטים טהורה סיכוייו קלושים, כיוון שהמערכת המשפטית במציאות מתוקנת תדחה את התיקון, לא כי שונה חוק יסוד, אלא כי השינוי הוא פרסונלי אד הוק, או לפחות היא תבהיר כי התיקון הפרסונלי מעקר את הצידוק לשנות את החוק, ולפיכך הפרשנות המקובלת לחוק לפיה אדם שנידון למאסר על תנאי אינו יכול להיות שר בממשלת ישראל – שרירה וקיימת. על כך רמזה כנראה הנשיאה חיות בדבריה, אשר צפו פני עתיד, לפיהם סערה מתקרבת, אך הרשות השופטת תוכל לה. צריך לשים לב שהנשיאה לא אמרה שהמערכת תנקוט קו קטגורי משפטי, אלא אמרה "נוכל לה"

בעיתון גלובס הופיעה השבוע התייחסות של גורם בליכוד שהעלה אפשרות כי במקרה של מבוי סתום, דרעי ימונה לראש ממשלה חלופי. אבל לגבי ראש הממשלה הוראת החוק אפילו ברורה יותר, והיא מתייחסת אך ורק לתפקיד ראש הממשלה. אין כל התייחסות בחוק לתפקיד ראש ממשלה חלופי ולכן זה אינו זוכה להגנה לה זוכה ראש ממשלה. לגבי שאלת הקלון בהרשעתו של אריה דרעי, היועצת המשפטית קבעה כי ההכרעה היא בתחום סמכותו של יו"ר ועדת הבחירות, אבל עד כה לפי הידוע לנו, דרעי לא פנה אליו.

ועם כל זאת, לדרעי ולנתניהו יהיה מוצא נוסף מכל ההשתלשלות המשפטית אם אכן תמנע מדרעי להיות שר, והיא לשנות את חוק יסוד שפיטה, באופן שהחוק לא יאפשר כל התערבות של בית המשפט במינויים לממשלה. אבל שינוי כזה יהיה בבחינת אופרה חוקתית חברתית פוליטית חדשה לגמרי, שכן שינוי פרסונלי של שני חוקי יסוד כדי למנות אדם שהורשע בדין לשר, עלול להעביר את זירת ההכרעה מבתי המשפט לרחוב.

 

פרשנות:

המשבר הפוליטי אשר הוביל למשבר החוקתי הנוכחי, הם אך קצהו של המשבר החברתי הישראלי בין מזרח למערב שנמשך זה שנות דור ואשר עם השנים אף הפך לנגע חברתי שמסכן את ישראל; המשבר נובע מהתקיפה הגזעית האשכנזית כנגד המזרח משחר התקומה, תקיפה אשר הובילה לחורבן ערכי בקהילות מזרח; אחד מהיבטיו של החורבן הערכי המזרחי הוא הטיה אלקטורלית מובנית (מנותקת מהשקפה פוליטית) לעבר הרביזיוניזם הפוליטי הישראלי שביטא התנגדות לקו הפוליטי אשר מנגד, אשר הוא המתרס הפוליטי שהוציא לפועל את התקיפה הגזעית כנגד המזרח. הרביזיוניזם  בא לביטוי בתנועת הליכוד וגלגוליה הקודמים, וכאשר הימין הישראלי לא הסתפק בליכוד אלא הקצין, המצביעים המזרחיים הקצינו והתיישרו עם התמורה. ההטיה הפוליטית למפרע הזאת מאפשרת לנתניהו ולדרעי להיות בשלטון בחלק גדול משלושת העשורים האחרונים. בהקשר הזה, אך סמלי הוא שבלב המשבר החוקתי הנוכחי נמצאת המפלגה שביטאה עם הקמתה בשנת 1984 את הרצון המזרחי (במקרה הזה החרדי) לבנות כוח פוליטי שלא יאפשר עוד להפלות את חבריה ותומכיה, והיא מצליחה בכך מעל המשוער (ואפילו יותר מכך). ראש המפלגה הזאת, אריה דרעי, בנה את כוחה תחת חסותו של הרב עובדיה יוסף ובחסות המורשת המסורתית דתית המזרחית, ועל גביה הוא המריא עד פסגת הזירה הפוליטית הישראלית. אבל בשיא כוחו הורשע בשנת 1999 בלקיחת שוחד ונידון למאסר, והוא הורשע לפני כמה חודשים פעם שניה בעבירות מס ונידון למאסר על תנאי. במובן הזה יתכן כי החורבן הערכי המזרחי בא לביטוי גם בחייו האישיים, ואולי כמנהיג וכדוגמא, דרעי אף הביא להעמקת החורבן המזרחי הערכי. בעיננו זוהי שאלת מחקר מצוינת. שכן עשוי להתברר במהלכה כי דרעי הרים את המזרח לפסגת הפוליטיקה הישראלית מתוך השפל התרבותי בו היה שרוי, אך גם הפיל אותו אחר כך לתהום ערכית שהפכה כעת לשאלה חוקתית. עם כל זאת,  לא ניתן לבחון את ההתנהגות הפוליטית תרבותית ערכית של הציבור המזרחי החרדי (כמו גם המסורתי והחילוני), בלי להזכיר את המניע להתנהגות הזאת והיא ההדרה שננקטה כלפי הציבור המזרחי מצד התרבות המושלת האשכנזית, משחר התקומה, ועד היום. במובן הזה בית המשפט בתוך עמו יושב וישב, והוא לא דחה אחרי הקמת המדינה את התרבות התוקפנית המושלת, שכן הרכבו מעולם לא ביטא את החברה הישראלית על כל תרבויותיה, ולא ביטא בהרכבו בעליון ובשאר הערכאות את משקלו המכריע של הציבור המזרחי, ומתוך כך את תרבותו, תפישותיו התרבותיות, כמיהותיו, ואת המשקל העצום של מורשת המזרח שהיא בעיקרה דתית, ואשר בעקבות התקיפה הגזעית האשכנזית באה כדי חורבן. את החורבן הזה ניסו הרב עובדיה יוסף ואריה דרעי לעצור, ובזירה הדתית מסורתית יהודית מזרחית אף הצליחו. ולכן הדיון בעניינו של אריה דרעי במשבר הנוכחי (או גם במשבר הנוכחי צריך לומר) לא יוכל להיות כנראה משפטי גרידא, אלא יחלחלו לתוכו לצד הערכים המשפטיים גם ערכים תרבותיים חברתיים וערכיים (גם אם הוא יוגש לציבור אך בניסוחים משפטיים). ובדיון כזה, הסיכוי ששינוי פרסונלי של חוק יסוד הממשלה, יתקבל על ידי בית המשפט העליון, הוא סיכוי ממשי (כמו גם ביקורת על כך, אך ביקורת אשר אינה כוללת את מניעת המהלך). האם תהיה זו טעות מצד הרשות השופטת? תשובתנו היא כי התרבות הישראלית זכאית לסיכוי נוסף לתקן את עצמה, בטרם יתקבל מהלך משפטי קטגורי שעלול להביא אותה אל סף תהום.

 

 

הכנסת
האיזון בין הכנסת לרשות השופטת (tipp)

04.12.2002 tipp

"דברי כבוד הנשיאה '..נוכל לסערה המתקרבת' נדירים עד מאוד. זוהי למעשה קריאת השכמה לציבור להבין שמה שעומד על הפרק הוא מהותה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המגנה על זכויות האדם ובפרט על אלו של המיעוטים. בכל עשרות שנותיי כשופט לא זכורה לי התבטאות דומה של נשיא מנשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם". פרשננו המשפטי, סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז בעבר, אברהם יעקב, מנתח את דברי נשיאת העליון, ומבהיר את משמעותם

 

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות השמיעה בשבוע שעבר התבטאות ראשונה לנוכח כוונות הקואליציה המסתמנת  לכרסם ביסודות הדמוקרטיה, לעקר את בג"צ מכוחו להגן על זכויות האזרח ולהפוך את השופטים לפקידים הממונים ע"י הקואליציה:

"אין לי ספק שבזכות המסירות הרבה ותחושת השליחות והמחויבות של כל אחת ואחד מאיתנו לתפקידנו כמשרתי ציבור ולעשיית משפט צדק, נמשיך לעמוד איתן גם אל מול הרעמים והברקים הנשמעים והנראים בעת הזו; הם מופנים לעברנו ומבשרים, כך נראה, את בואה של סערה; אך כשהדין, והוא לבדו, לנגד עינינו, יכול נוכל גם לה".

דברים אלה של כבוד הנשיאה נאמרו על רקע הצהרת הכוונות של מרכיבי הקואליציה העתידית, לפיהם תרצה הממשלה הנכנסת לקדם גם את ביטול עבירת מרמה והפרת אמונים, חקיקת "חוק צרפתי", הדחת היועצת המשפטית לממשלה, פיצול מוסד היועץ, והפיכת היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה לעושי דברם של הפוליטיקאים.

כבוד הנשיאה התייחסה, כך נראה, גם לתוכניות הקואליציה המתגבשת, החל מחקיקת בזק של פסקת ההתגברות, וכלה בדיבורים על ביטול שתי ועדות החקירה הפועלות כיום: הוועדות לחקר פרשת הצוללות ולאסון מירון.

 

דברים אלה אולי נשמעים שגרתיים, אך הם נדירים עד מאוד. זוהי למעשה קריאת השכמה לציבור כולו להתעורר ולהבין שמה שעומד על הפרק הוא מהותה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המגנה על זכויות האדם ובפרט על אלו של המיעוטים.

לא ניתן להפריז בחשיבות דברי כבוד הנשיאה.

בכל עשרות שנות כהונתי כשופט לא זכורה לי התבטאות דומה של נשיא מנשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם.

זוהי למעשה רעידת אדמה והצהרת כוונות של כבוד הנשיאה לפיה בתי המשפט ימשיכו לקיים את הדין החל ולא ייכנעו לכל אלה הבאים להרוס את הדמוקרטיה הישראלית.

מובן שבתי המשפט כפופים לחוקי הכנסת והם מצווים על אכיפתם. אך אין בכך ללמד על כפיפות האזרחים ובתי המשפט לדברי חקיקה הנוגדים את הערכים המוגנים בחוקי היסוד. דברי חקיקה כאלה הם בטלים מעיקרם ובתי המשפט יעשו הכול כדי להמשיך להגן ולשמור על אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל ועל זכויות היסוד של כל אזרחיה.

דמוקרטיה, כל דמוקרטיה, היא גם דמוקרטיה מתגוננת. פירושו של דבר הוא שהמוסדות השלטוניים, ובהם בתי המשפט, לא יתנו יד להרס הדמוקרטיה וילחמו עליה ככל יכולתם ובכל הכלים החוקיים העומדים לרשותם.

כפי שציינה כבוד הנשיאה, הדין הוא היחיד המכוון את פסיקות בתי המשפט. כך היה תמיד וכך יהיה לעולם.

מעצר מבוקשים ביהודה ושומרון נובמבר 2022 (צילום דובר צה''ל)
מעצר מבוקשים ביהודה ושומרון נובמבר 2022 (צילום דובר צה''ל)

04.12.2002 tipp

להלן ראיון קצר שקיימנו בסוף השבוע עם מקור פלסטיני ביטחוני בכיר:

Tipp: "האם התיאום הביטחוני ישתנה כשתקום ממשלת הימין?"

מקור פלסטיני ביטחוני: "אני מניח שכן. ואנחנו גם נגיב לכל שינוי שיהיה במנהל האזרחי"

המקור סרב להשיב לשאלתנו מה תהיה התגובה הפלסטינית האמורה לשינויים במנהל האזרחי (מעבר להפסקה הדרגתית של התיאום הביטחוני)

החשש העמוק מניצחון הימין הקיצוני בבחירות בישראל, הוביל את הרשות הפלסטינית, אחרי שהתבררו תוצאות הבחירות, לאמץ נהלים של מדינה, בכל הנוגע לתיאום הביטחוני עם ישראל, ובכך להקשיח את תנאי התיאום. הרשות הפלסטינית לא השתתפה בחקירת הפיגוע הכפול שהיה לפני כשבועיים בירושלים, ומקור פלסטיני אמר לנו בשבוע שעבר כי אם ישראל תשלח פנייה רשמית, הרשות תתחיל לחקור. איננו יודעים אם ישראל שיגרה מאז פנייה רשמית לפלסטינים. אנו יודעים שההתנהגות הפלסטינית החדשה היא בבחינת איתות שמעבירה הרשות הפלסטינית לישראל, ולפיו אם הימין הקיצוני ישנה את התנאים וההסכמים בין הרשות וישראל, גם הרשות תעשה כך, ובראש הדברים – היא תשנה את תנאי התיאום הביטחוני.

איתר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים 2021
בן גביר. רוצה לשנות את מערכת המשפט

27.11.2022 tipp

חוק אריה דרעי אשר יתיר לאדם שנגזר עליו מאסר על תנאי להיות שר, עלול להיות החוק הראשון שהקואליציה החדשה תחוקק בדרכה לשנות את האיזון בין המערכת המשפטית והפוליטית. האם המשבר החברתי פוליטי בישראל, יביא לקעקוע של יסודות המשטר הדמוקרטי? פרשננו המשפטי מזהיר שההתדרדרות כבר חקוקה בכתובת שחורה על הקיר. לפיכך אם התיקון לחוק היסוד אכן יחוקק  העיתון ישקול להגיש בג"צ, ויבקש מבית המשפט העליון צו ביניים לביטול התיקון עד להכרעה המשפטית. אברהם יעקב, סגן נשיא ביהמ"ש המחוזי מרכז בעבר, ממשיך לנתח ולעקוב.

כפי שציינתי במאמר קודם, הקואליציה החדשה מבקשת לבצע בשדה המשפט, את השינויים הבאים:

  1. חקיקת "פסקת התגברות"
  2. חקיקת "חוק צרפתי"
  3. מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים
  4. שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים
  5. פיטורי היועצת המשפטית לממשלה
  6. פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה
  7. הפיכת משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, ל"משרות אמון"
  8. שינויים מפליגים בפרקליטות

לאחרונה, התברר כי בדעת הקואליציה להוסיף על כל אלה גם את תיקון חוק יסוד: הממשלה במובן זה שסעיף 6(ג)(1) לחוק היסוד הקובע כי: "לא יתמנה לשר מי שהורשע בעבירה ונידון לעונש מאסר…" יתוקן כך שתתוסף לו המילה "בפועל" והאיסור על המינוי לתפקיד שר, יחול רק על מי שהורשע ונידון למאסר בפועל.

עולה השאלה לשם מה נחוץ התיקון?

התיקון נועד להכשיר את מינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, לתפקיד שר בממשלה המתהווה.

ביום 25.1.2022 הורשע אריה דרעי, בפעם השנייה בחייו, והפעם, בביצוע עבירות מס.

ההרשעה נעשתה על-פי הודאתו, ונגזר עליו, בין השאר, עונש של מאסר מותנה.

על-פי הפרשנות המקובלת מזה שנים רבות, "מאסר", פירושו גם מאסר מותנה. זאת מכיוון שמאסר מותנה הוא מאסר שריצויו נדחה לזמן מסוים והוא תלוי בקרות אירוע מסוים. אבל מדובר במאסר לכל דבר ועניין.

לכן, לפי נוסחו של חוק היסוד ולפי הפרשנות המקובלת, מנוע אריה דרעי מלכהן כשר.

הקואליציה החדשה מבקשת לשנות חוק יסוד לצרכיו הפרטיים של אדם אחד. כזאת עדיין לא אירעה במקומותינו!

חוקי היסוד של מדינת ישראל הם תחליף החוקה. אין משנים את החוקה לצורכי שעה או לצרכיו של אדם אחד. זוהי הלכה משפטית נוהגת חד משמעית.

חקיקה פרסונלית, אפילו בחוק רגיל, להבדיל מחוק יסוד, היא פסולה ומגונה ונחשבת במערכת המשפטית למעשה שלא יעשה. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחוק יסוד.

שינויי חקיקה כאלה שמטרתם הכשרת מעשים או אנשים שעד אתמול נחשבו למעשים אסורים או לאנשים שאינם כשירים לתפקיד מביאה להכשרת מה או מי שנחשבו עד לאותו רגע לאסורים בעליל. זוהי פריצת גדרות שאיש לא יכול להעריך היכן סופה לגבי הדרדרות שלטון החוק.

מדובר בכרסום מהותי באופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל.

שינוי כזה בחוק יסוד אינו יכול לעבור היום, כאשר היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים הם עצמאיים וכשומרי הסף, בכוחם להתריע בפני יוזמי הצעות חוק כי מדובר למשל בחוק שאינו חוקתי אשר חותר תחת יסודות הדמוקרטיה. אולם, כפי שציינתי בראשית הדברים, בכוונת הקואליציה החדשה להפוך את משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון, וכתוצאה מכך השרים יוכלו למנות לתפקידים רגישים אלה את אנשי שלומם, כך שבמקום שומרי סף הציבור עלול לקבל  משפטנים ממושמעים.

האם בג"צ יכול להושיע?

כנראה שלא.

בכוונת הקואליציה החדשה לחוקק את פיסקת ההתגברות, כך שניתן יהיה לבטל את פסיקות בג"צ ברוב של 61.

התוצאה היא שכל קואליציה, ולו הקטנה ביותר, תוכל לבטל את פסיקות בג"צ ובכך יבוא הקץ  על המגן האחרון של האזרח מפני עריצות השלטון.

המסקנה העולה מהתיקון הפרסונלי לחוק יסוד הממשלה, וכן מהכוונה לסלק את שומרי הסף במשרדי הממשלה השונים וכן מהכוונה לחוקק את פיסקת ההתגברות ברוב של 61 – היא אחת: בכוונת הקואליציה החדשה להסיר מעל עצמה כל מגבלה ולחוקק חוקים כאוות נפשה ללא כל פיקוח ובקרה ובכך להביא את הדמוקרטיה הישראלית אל מדרון חלק.

עיתוננו אשר חרת על דיגלו ערכי שמירת הדמוקרטיה והחרות, ישקול הגשת עתירה לבג"צ בזמן המתאים.

מעצר חשודים בפעילות טרור השבוע ביהודה ושמורון (צילום דובר צה''ל)
מעצר חשודים בפעילות טרור השבוע ביהודה ושמורון (צילום דובר צה''ל)

27.11.2022 tipp

הרשות הפלסטינית לא עצרה איש בחשד לביצוע הפיגוע שהיה בירושלים ביום חמישי שעבר, והיא אף לא פתחה בחקירה בעניין זה. מקור ביטחוני פלסטיני אמר לנו ביום שישי כי אם מדינת ישראל תעביר בקשה רשמית לרשות הפלסטינית, כי אז הרשות תפתח בחקירה.

עד כה התנהל התיאום הביטחוני באמצעות פנייה של גורמי הביטחון הישראליים בגדה המערבית למקביליהם ברשות הפלסטינית, בדרך כלל פנייה של השב"כ למנגנוני הביטחון הפלסטיניים. קרוב לוודאי שגם הפעם ביקש השב"כ ממנגנוני הביטחון הפלסטיניים, להשתתף בחקירת הפיגוע שהיה בירושלים ביום חמישי, אם כי איננו יודעים זאת בוודאות, וזוהי אך הערכתנו. ביום שישי הפנינו שאלה למקור ביטחוני פלסטיני, האם הרשות עצרה חשוד בביצוע ואו תכנון הפיגוע הכפול שהיה בירושלים ביום חמישי שעבר, והאם ישראל ביקשה את הסגרתו של עצור כזה. תשובתו של המקור הביטחוני הייתה כי "לא רק שהרשות לא עצרה איש, אלא שהיא אפילו לא פתחה בחקירה". המקור הוסיף "הרשות תפתח בחקירה אם ישראל תעביר אליה פנייה רשמית". עד יום שישי 25 בנובמבר, ישראל לא העבירה פנייה כזאת.

פנייה מדינית רשמית, נהוגה בין מדינות, ואילו הפנייה באמצעות מערכת הביטחון ביהודה ושומרון לפלסטינים, בחסות מתאם פעולות הממשלה ביהודה ושומרון, מעוגנת בהסכמים בין ישראל לבין אש"פ. לא ברור אם הרשות מתנהגת כך אד הוק למען השגת יעד מסוים, או שמא הדבר מבטא שינוי מהותי בהתנהגות המדינית הפלסטינית אשר תשפיע על התיאום הביטחוני עם ישראל, באופן המתואר בידיעה.

תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)
תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)

17.11.2022 tipp

מקור פלסטיני:"אבו מאזן מתכונן לממשלת הימין, ורוצה להראות לעולם שהפעם הפלסטינים הם שוחרי שלום ואילו ישראל היא זאת שאומרת לא"

נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שלח השבוע שליח אישי לעזה לשיחות ישירות עם חמאס. ההסכמה על פתיחת השיחות בין שתי התנועות הפלסטיניות המרכזיות, פתח וחמאס, הגיעה אחרי פגישה שהייתה לאחרונה בין סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס מוסא אבו מרזוק לבין עזאם אל אחמד חבר הוועד המרכזי של פתח. מטרתו המרכזית של אבו מאזן היא להציג חזית פלסטינית של פיוס כלפי ישראל, כזאת שתעביר מסר לעולם המערבי לפיו המתנגדת לשיחות כעת היא ישראל ולא הפלסטינים.

באופן מעשי יהיה קשה מאוד להגיע להסכמה בין התנועות כיוון שחמאס מתנגדת להיכנס לאש"פ בתנאים של אבו מאזן, קרי כתנועה בתוך הגוף המייצג של הפלסטינים, שנשלט בידי תנועת פתח, ואילו אבו מאזן יתנגד לפירוש מרחיק הלכת של חמאס לזכייתו בבחירות לפרלמנט שהיו בשנת 2006. האינטרס של תנועת חמאס בשיחות הנוכחיות בעזה הוא להדגיש את מעמדו של הארגון בציבור הפלסטיני, מעמד אשר איראן חיזבאללה והג'יהאד האסלמי, מנסות בשנה האחרונה לערער באמצעות הזרמת כספים בהיקפים גדולים במטרה לכונן גוף לוחם פלסטיני חדש. מטרת איראן חיזבאללה וג'יהאד היא לשנות את תמונת השליטה בלאומיות הפלסטינית, באופן שפלסטין תהיה  פלג באסלאם, וחלק מישות אסלאמית מזרח תיכונית, בניגוד לתנועות הלאומיות הפלסטיניות ובהן חמאס שפועלות לכינונה של מדינת לאום פלסטינית אזרחית.

לפני כחצי שנה התנהלו שיחות בדרג ביניים בין התנועות פתח וחמאס, ברמאללה, בין אל מדאני מקורבו של אבו מאזן וא-שעאר, ראש חמאס בגדה המערבית, אבל השיחות עליהן דיווחנו כאן בלעדית התפוצצו

גבר איראני מגיש פרח לנשים איראניות ללא חיג'ב בשכונה בעיר שיראז
גבר איראני מגיש פרח לנשים איראניות ללא חיג'ב בשכונה בעיר שיראז

13.11.2022 tipp

תמונות שמגיעות מהעיר שיראז, ומפורסמות בעמוד איראני ברשת חברתית, מבטאות מציאות חדשה שמחאת החיג'אב הביאה אליה: שכונה בעיר שהיא מובלעת אשר בה נשים מהלכות ללא חיג'אב במופגן; אל השכונה לפחות בשעת הצילומים, לא הגיעו כוחות משטרה ואו צבא. לפי הסביבה נראה שאכן מדובר בעיר איראנית מרכזית, וסביר להניח שהתמונות הן אכן מהעיר שיראז. התמונות המצורפות לכאן הן מצילומי מסך של קטע וידאו קצר שמתאר את התופעה בעמוד האמור: בשכונה בשיראז, נראות נשים הולכות ברחוב ללא חיג'אב, ממש כמו בכל רחוב מערבי חופשי, והן זוכות להתייחסות גברית אוהדת; בחלק מהצילומים, מגיש גבר איראני לנשים אשר צועדות ברחוב בלי חיג'אב ,פרח ועל פי המתואר בעמוד, הוא אומר להן שהוא מודה להן על שביופיין הן מוסיפות ליפי השכונה.

כדי לברר אם המציאות המתוארת בתמונות אכן מבטאת תופעה חדשה שמתרחשת בשיראז, ואולי אף בערים מרכזיות אחרות באיראן, יש להתייחס למספר אירועים שהיו לאחרונה. החשוב בהם הוא ישיבת הקבינט האיראני שיוחדה למהומות החיג'אב בשבוע שעבר, ישיבה עליה דיווחנו כאן בגיליון הקודם. ישיבת הקבינט מבהירה עד כמה הרחיקה מחאת החיג'אב, ועד כמה המשטר מתקשה לכבותה, לפחות עד מועד כינוס הקבינט. לפיכך מציאות חדשה כאמור בכתבה, סבירה ואפשרית. אירוע נוסף שמבהיר כי המובלעת האמורה בשיראז אכן עשויה להתקיים, והיא אינה המצאה של מארגני המחאות, היא הערתו של מפקד בכיר בצבא איראן, שצוטטה השבוע ב YNET  "למתפרעים לא יהיה מקום במדינה אם חמינאי יתן את הפקודה לכך". הציטוט מבהיר כי מנהיג איראן לא הכריע לגבי תגובה צבאית מקיפה למהומות, ולכן אפשר שמציאות של מובלעות ללא חיג'אב וללא כוחות ביטחון איראניים, אפשרית. אזהרתו בשבוע שעבר של מפקד משמרות המהפכה למפגינים לא לצאת עוד לרחובות, מבהירה גם היא שהם עדין יוצאים במספרים כה גבוהים עד שהם גורמים לזעזוע במערכת השלטונית האיראנית. גם ההתבטאות הזאת מאפשרת מציאות חדשה של מובלעות ללא חיג'אב וללא אסלאם קיצוני בעריה המרכזיות של איראן, כמתואר בעמוד האמור.

משחקי כס פלסטיניים

13.11.2022 tipp

שלושה מנהיגים פלסטינים עומדים בדרכו של א-שייח להחליף את אבו מאזן, ואת שלושתם מנסה הנשיא הפלסטיני להזיז מהדרך כדי לסלול אותה לא-שייח. אבו מאזן לא מרפה מהמשימה שלקח על עצמו, והוא ככל הנראה נחוש למנות בעצמו את יורשו.

את ג'יבריל רג'וב מנסים מקורבי אבו מאזן להניא מהתמודדות עתידית באמצעות איומים. כאן דווחנו בלעדית כי למען רג'וב נוסח איום קצר במיוחד מטעם מקורבי הנשיא הפלסטיני: דמך בראשך אם תתמודד נגד א-שייח. רג'וב לא התרגש מהאיום, ובשבוע שעבר אף נשא דברים שבדרך כלל נושאים מנהיגים לאומיים. הוא אמר ברדיו אל עאלם (ע"פ עינב חלבי YNET) כי הפלסטינים צריכים לחשב מחדש את מסלול יחסיהם עם ישראל.

רג'וב קשה להזזה, אבל קשה להזזה שבעתיים הוא תאופיק טיראווי, שהוא ותיק יותר מרג'וב, מעמדו בכיר יותר, כוחו רב יותר בפתח, והוא אף היה מקורבו של המיתולוגי הפלסטיני יאסר ערפאת. מקורבי אבו מאזן לא יכולים לפנות לטיראווי באיומים בנוסח שתורגל על  רג'וב, והדבר שהם מנסים לעשות כעת, הוא להביא לפיטוריו ממשרת היועץ על תקן שר שהוא מחזיק. תקוותם היא שהחלשתו הכלכלית תחליש את רצונו להנהיג את הפלסטינים אחרי אבו מאזן.

שלושת האישים א-שייח, רג'וב וטיראווי, חברים בוועד המרכזי של פת"ח שהתכנס השבוע. על הפרק ענייני היום, אבל מתחת ללו"ז, בסבקסט של ההתכנסות, נמצא הדבר המרכזי אשר על הפרק והוא מלחמות הפלסטינים, בדרך להעמיד יורש לאבו מאזן. הנשיא הפלסטיני סבור שבכוחו להביא את א-שייח עד המוקטעה. אבל רג'וב, טיראווי וכנראה גם האסיר ברגותי, מטילים בכך ספק. לגבי ברגותי, ישראל מושלת לכאורה בחייו כיוון שהוא אסיר בכלא ישראלי, כך שיתכן שהוא אכן נוח להגיע להסכם כפי שמנסים מקורבי אבו מאזן; על רצונם להגיע עם ברגותי להסכם דיווחנו בגיליונות קודמים; לגבי רג'וב, ישראל יכולה להסתדר עם רג'וב אם יפתיע ויתמודד על אף הקשיים, וינצח במאבק על הנהגת הפלסטינים, אבל לגבי טיראווי זוהי לחלוטין אופרה אחרת, שכן כוחו במנגנון הפוליטי הפלסטיני עולה על כל יריביו, ובעבר טיראווי שעסק בטרור נחשב למבוקש מספר 1 בישראל, ולכן סביר להניח שישראל אשר אינה שוכחת דבר, תומכת בסילוקו של טיראווי מהזירה הפוליטית הפלסטינית. צריך לומר שתמיכה כזאת מצד ישראל, לא בהכרח תגדיל את סיכוייהם של מקורבי אבו מאזן להפטר מטיראווי.

איתר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים 2021
בן גביר. רוצה לשנות את מערכת המשפט

06.11.2022 tipp

אברהם יעקב מפרט את כל שינויי החוק והחקיקות שמתכוונת קואליציית בן גביר לעשות, ואת הסכנות שינבעו מהן לרשות השופטת, לפרקליטות וליועמ"ש. אין בדברים חדש, אבל הם קובצו כאן לתמונה תמציתית וחדה למען קוראינו ולמעננו. הקואליציה החדשה סבורה שבכוחה לקעקע את יסודות המשטר הדמוקרטי? העיתון   tipp  נולד בדיוק בשביל זה. להראות לימין הקיצוני הישראלי שלכל אחד מאתנו יש מגבלת כוח. לשם כך העיתון ישתמש בכל אמצעי חוקי שעומד לרשותו כגוף ביקורתי ציבורי.

הקואליציה החדשה מבקשת לחולל במערכת המשפט, את השינויים הבאים:

  1. חקיקת "פסקת התגברות".
  2. חקיקת "חוק צרפתי".
  3. מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים.
  4. שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים.
  5. פיטורי היועצת המשפטית לממשלה.
  6. פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.
  7. הפיכת משרות היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, ל"משרות אמון".
  8. שינויים מפליגים בפרקליטות.

להלן הסבר תמציתי לכל אחת מכוונותיה:

"פסקת ההתגברות": מטרת החקיקה לאפשר לכנסת להתגבר על פסיקת בג"צ, ולחוקק שוב חוקים שבית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק, יבטל בשל היותם בלתי חוקתיים.

נאמר שהכנסת רשאית לעשות זאת גם היום, אולם הקואליציה החדשה מבקשת לאפשר לכנסת לעשות זאת גם ברוב רגיל של חברי הכנסת הנוכחים באותה עת במליאה, ולא ברוב מיוחס. במקרה שחוק כזה יעבור, אפשר יהיה לבטל פסיקה של בית המשפט העליון, לגבי חוק שאינו חוקתי, גם כאשר נוכחים במליאה חברי כנסת בודדים.

"החוק הצרפתי" נקרא כך על שם חוק צרפתי אשר אותו רוצה הקואליציה להעתיק לספר החוקים הישראלי, ולפיו אסורה חקירה משטרתית והעמדה לדין פלילי של הנשיא הצרפתי במהלך תקופת כהונתו.

באופן רגיל, חקיקה פלילית פועלת מכאן ואילך ולא רטרואקטיבית, אך החשש הוא כי בכוונת הקואליציה להחיל את החוק למפרע כך שיאפשר גם את דחיית משפטו של נתניהו עד תום כהונתו.

מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים. מחיקת עבירה פועלת למפרע, לפיכך מיד עם המחיקה, החלק הארי של כתב האישום נגד נתניהו ימחק לאלתר.

שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים: הוועדה מונה כיום 9 חברים: שני שרים (אשר אחד מהם, שר המשפטים, מכהן כיו"ר הועדה), שני ח"כים, שני נציגים של לשכת עוה"ד ושלושה שופטים של ביהמ"ש העליון.

החלטות הועדה מתקבלות ברוב קולות רגיל, למעט מינוי של שופט לביהמ"ש העליון הטעון רוב של  שבעה חברי ועדה.

בכוונת הקואליציה לשנות את הרכב הועדה כך שכל החלטה שלה תהיה כפופה למעשה לווטו של הפוליטיקאים חברי הועדה.

חקיקה כזאת תביא לפוליטיזציה של השפיטה והפיכת השופטים לעושי דברם של פוליטיקאים. הנזק להפרדת הרשויות יהיה אנוש, במקרה שהחוק יעבור. "רפורמה" כזו תביא לקיצה את חוסר התלות של השופטים בישראל, ותהפוך אותם לשופטים מטעם.

פיטורי היועצת המשפטית לממשלה.  החשש הוא כי פיטורי היועצת דרושים לקואליציה כדי שהיועץ החדש באשר ימונה, יהיה עושה דברם של חברים בקואליציה הפוליטית, ויוכל למשל למחוק את כתב האישום נגד נתניהו.

החלטה זו של היועץ כפופה כמובן לביקורת בג"צ, אך כזכור מאחת הכוונות אשר לעיל, פסיקת בג"צ תהיה ניתנת לביטול ברוב רגיל עם חקיקת "פסקת ההתגברות".

פיצול תפקיד היועמ"ש והפיכת משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון מביעים כוונה לדחוק החוצה את שומרי הסף כדי למנוע ביקורת אמיתית על פעולות הממשלה. שכן אם מדובר ב"משרות אמון" כי אז ניתן למנות "אנשי שלומנו", והמבנה הביקורתי במשרדי הממשלה ייעלם.

שינויים מפליגים בפרקליטות ייתכן והם נחוצים, אבל לא בקונטקסט הזה של קעקוע מערכת המשפט והכפפתה לרוח החדשה הנושבת בפוליטיקה הישראלית, אשר בכוונתה לגבור על החרות המשפטית. ולכן לא עכשיו שינויים, ולא ככה. בכוונת "הרפורמטורים" להפוך את הפרקליטים לפקידים כנועים, עושי דברו של השלטון? אסור שיקרה אצלנו.

לסיכום, מסקנתי היא שאם החקיקה הזאת אכן תצא לפועל, היא תסיר מעל הקואליציה מגבלות משפטיות חשובות ביותר למהלכו התקין והמתחייב של המשטר הדמוקרטי הישראלי, באופן שיאפשר לה להתעמר באזרחים, כולם או חלקם, מבלי שלאזרח תעמוד התרופה הקיימת לו היום: פנייה לבית המשפט בבקשת סעד מתאים נגד המדינה. עם החקיקה, איזוני הכוח בין הממשלה והמערכת המשפטית יופרו באופן חסר תקנה.

אבו מאזו עם נשיא ארצות הברית ביידן, בביקרו של ביידן בבית לחם
אבו מאזו עם נשיא ארצות הברית ביידן, בביקרו של ביידן בבית לחם

23.10.2022 tipp

את המציאות הפוליטית החדשה בזירה הפלסטינית, התחילו חמאס ואיראן לפני קצת יותר משנה, בהחלטה האסטרטגית של הארגון להעביר את מרכז הכובד של פעילותו לגדה המערבית. בעצת איראן ובחסותה, העביר חמאס מעזה הן את פעילות הטרור, והן את חתירתו לתפוס את השלטון בגדה המערבית; לאור העדויות הרבות על הכסף והתמיכה הרבה שמעבירה איראן לחמאס, ולאור ניסיונותיה של איראן ליצור חזית מול ישראל על גדרותיה, ובהתאם לכללי היסוד הידועים של איראן: ליצור חזית בלי נוכחות חייליה, ולאור העובדה שחמאס לא ידוע בהחלטות אסטרטגיות כה מושכלות כהחלטה הזאת, וכי החלטות כאלה לא אפיינו אותו עד כה, הערכנו כאן כבר בדיווחנו הראשון לפני כשנה, כי החלטתו של חמאס להעביר את מרכז פעילותו לגדה, נעשית בתמיכת ובחסות איראן. אבל מאז ירח הדבש ביניהן, נולדה מתיחות בין חמאס לאיראן, על רקע ניסיונותיו של הג'יהאד האסלמי, הארגון הפלסטיני המועדף על איראן, לאיים על בכירותו של חמאס; הערכתנו היא כי נסיעתה של משלחת חמאס לסוריה לפני כשבוע, נועדה לא רק להזדמנות צילום עם נשיא סוריה, אלא גם למפגש עם משלחת של בכירים איראניים, כדי לתקן את היחסים, וכדי לחדד את המשך המלחמה המשותפת בישראל. חמאס רוצה שכל כוח לוחם בגדה המערבית יפעל תחת חסותו, ולאיראן ולג'יהאד יש השפעה על כך, כיוון שהכסף אשר מועבר לכל המחבלים חסרי הארגון בגדה המערבית, הוא כסף איראני אשר מועבר אליהם מקופת הג'יהאד. באופן הזה מנסה איראן להקים בעזרת הג'יהאד ארגון דמוי חיזבאללה בגדה המערבית. חמאס מתנגד לכוח עצמאי.

המעבר של חמאס לגדה המערבית, גרם לסערת רוחות בפתח, הארגון שמושל באש"פ וברשות הפלסטינית. ראשית נעשה ניסיון מטעם פתח לדבר עם חמאס, והמו"מ הזה התקיים בדרג הביניים של שני הארגונים, בין ראש חמאס בגדה נאסר אלדין אלשער לבין מוחמד אל מדני, ראש התנזים של פתח, במשרדו של אל מדני במטה הפתח ברמאללה. הדיונים האלה התפוצצו כעבור זמן קצר, כיוון שאל מדני פעל מטעם אבו מאזן לכניסתו של חמאס לאש"פ, כעוד אחד מבני החסות של ארגון הפתח, בעוד אלשער פעל מטעם הנהגת חמאס לקיים את תוצאות הבחירות של 2006, בהן זכה חמאס ברוב. מקור פלסטיני אמר לנו מיד כשהמו"מ התפוצץ כי "חמאס לא רוצה להיות חלק מאש"פ אלא להשתלט על אש"פ כריבון".

האימה ברשות הפלסטינית ובתנועת הפתח, העמיקה כאשר חמאס השיג ניצחונות משמעותיים בשתי אוניברסיטאות מרכזיות בגדה, ביר זית וא-נג'אח. פעילי תנזים יצאו כמעט מיד אחרי התקרית בא-נג'אח נגד אבו מאזן והודיעו כי יתפטרו מתפקידם. ראש התנזים ברמאללה אף שיגר מכתב התפטרות באופן מעשי כדי להבהיר את רצינות הסוגייה; אבו מאזן השתיק את המהומה כשמינה את אל מדני כמעט מיד עם פריצתה לראש התנזים, ואל מדני הרגיע את הפעילים. באוניברסיטה בשכם, אף הייתה התנגשות אלימה בין פעילי חמאס לבין פעילי פתח, וכאשר נכנס ראש חמאס בגדה אל שעאר לעובי הקורה וניסה להשכין שלום בין הניצים, הזמינו אותו פעילי פתח לבית אחד מפעילי פתח שנפצע בקטטה עם חמאס , המתגורר בכפר קליל, כדי לעשות סולחה; כאשר אלשעאר היה בדרכו לכפר להשתתף בטקס, חיכו לו אנשי פתח במארב במבואות הכפר, והתנקשו בו. אלשעאר נפצע ברגליו. לא מן הנמנע שמראש התכוונו בפתח לפצוע את אלשעאר ולא להורגו, כדי לא לחולל מלחמה עם חמאס. מקור פלסטיני בפתח אמר לנו אחרי ההתנקשות באלשער שזו הייתה יוזמה מקומית של פעילי פתח, ולא החלטה ארגונית. ואכן לא התפתחה מהתקרית הזאת מלחמה כוללת בין חמאס לפתח, אבל לא בגלל טוב לבו של פתח, שלא הרג את אלשעאר, אלא בגלל שחמאס היה עסוק עכשיו עם הג'יהאד האסלמי.

לקראת הקיץ, הנהגת חמאס הגיעה למסקנה כי הכסף הרב שזורם לג'יהאד מאיראן מביא להתחזקותו של הארגון בעזה, וכי הג'יהאד מתכוון להדיח את חמאס מהשלטון בעזה, בעוד חמאס עסוק בניסיונותיו להתבסס בגדה המערבית. תגובת חמאס הייתה מהירה: מצד אחד הקפאת יחסיו עם איראן והחיזבאללה (לחמאס יש נציג בלבנון, אל ערורי, מספר 2 בארגון), ומצד שני הוא הביא להסגרתו של ראש הג'יהאד בגדה המערבית לישראל. ההסגרה הזאת הובילה להתנגשות צבאית של שלושה ימים בין ישראל לבין הג'יהאד האסלמי, אשר בסופה הג'יהאד ספג מכה ניצחת. חמאס הביט בהתנגשות מהצד, ולא התערב. זמן קצר אחרי שישראל נצרה את האש, הודיע ראש הג'יהאד האסלמי בנאום מוקלט לפעילי הארגון בעזה, כי העם הפלסטיני רואה באחדות עם חמאס חשיבות עליונה, והג'יהאד מקבל את ההכרעה הזאת של העם הפלסטיני. במלים אחרות, ראש הג'יהאד השפיל ראש בפני חמאס בהתאם לדרישת חמאס, והעדיף את יחסיו עם חמאס על פני יחסיו עם איראן ועם חיזבאללה. בחיזבאללה קיבלו בהבנה את ההכרזה הזאת, ולא יצאו נגדה באל מנאר למשל, מה שעשוי להבהיר שהיא תואמה מראש עם איראן ועם חיזבאללה.

בעקבות התלהטות הרוחות שהתרחשויותיה העיקריות מתוארות לעיל, ותוארו במהלך השנה בזמן אמת בעיתוננו, הגיע אבו מאזן למסקנה כי המציאות החדשה מחייבת אותו להכריז על יורשו, לקראת הרגע בו יעביר את השלטון ברשות. אבו מאזן מבין כנראה שרק כך יוכל בתנאי הסערה הנוכחית לקבוע מי יהיה יורשו, ולקבוע את המציאות הפוליטית שתשרור אחריו. מקורות פלסטיניים התחילו להדליף בסביבות חודש אוגוסט כי אבו מאזן החליט סופית כי חוסיין א-שייח, יחליף אותו כראש אש"פ ופתח. מקור פלסטיני אמר לנו כי אבו מאזן צפוי לשאת דברים במועצת הביטחון של האו"ם בסוף שנת 2022, והוא רמז כי אם הנאום הזה אכן יצא לפועל, אחריו  תהיה התפתחות פוליטית מעניינת ברשות הפלסטינית; כמובן שלאור מעורבותה הגוברת של איראן בזירה הפלסטינית, עשוי אבו מאזן לחשוב שהדלפות על חיזוק השלטון של פתח, ובעיקר על הזיקה הבינלאומית שיש לרשות הפלסטינית שהיא בעצם תנועת הפתח, על פני שלטון הכנופיות הפרוע של חמאס, וזאת באמצעות אזכור נאומיו בפני מועצת הביטחון של האו"ם, יצננו את רצונן של איראן ושל חמאס לאתגר את הרשות, ולפתוח חזית נוספת נגד ארה"ב. זוהי כמובן משאלת לב שאין לה אחיזה של ממש בפוליטיקה, ובוודאי שאין לה אחיזה בפוליטיקה אלימה כמו זו הפלסטינית.

ההכרזה על יורש גרמה גם לסערת רוחות נוספת בפתח, כיוון שלג'יבריל רג'וב יש כוח רב בפתח, וכן למרואן ברגותי על אף שהוא אסיר בבית כלא ישראלי. בעקבות ההתקוממות הזאת של רג'וב (בינתיים התקוממות שקטה), הדליפו מהפתח כי אם רג'וב יתנגד להחלטתו של אבו מאזן להציב בראש פתח ואש"פ את א-שייח, דמו בראשו. ברגותי לפי שעה מחזיק את הקלפים מאחורי סורג ובריח, ואיש אינו יודע מה יהיו מהלכיו. מקורבי אבו מאזן לפיכך גם לא מאיימים עליו, אלא שותקים בעניינו. כאמור גם לרג'וב וגם לברגותי יש פעילים בפתח שסרים למרותם. בקיץ הזה אמורה הייתה להיות הוועידה השמינית של פתח, אבל היא נדחית שוב ושוב, בגלל הסיבה הזאת: כדי שלא תהיה בה הכרעה, ואם תהיה, כדי שלא תהיה מנוגדת לרצונו של אבו מאזן.

לפיכך מגיע כעת השלב הבא, שככל הנראה מתוכנן במשרדו של רג'וב, בתא הכלא של ברגותי, במוקטעה ברמאללה, במטה פתח בכניסה לרמאללה, בשכם אצל אלשער, בלבנון אצל ערורי, במפרץ אצל הנייה, בביר זית ובא-נג'אח, בשכם אצל גוב האריות, וכמובן בסוריה בין חמאס לאירן וסוריה – בעצם הימים האלה. בעיתוננו הבאים נדווח על הכיוון, כשיתבהר.

 

פרטיות ונגישות 

The first Israeli-Palestinian economic conference sponsored by will be in the summer of 2022 at the Israel-Palestine Seam Line