ועידת נאט"ו שתהיה השבוע בוושינגטון, מביאה את שני הקטבים בעולם להתייצב זה מול זה, ואת ישראל היא מחייבת לפעול למען האינטרס המערבי שמדינת ישראל היא חלק ממנו, ולא בהכרח למען האינטרס של ממשלת הקנאים. אנחנו לא בטוחים שזה אפשרי בישראל של 2024. המטרה של נאט"ו בכנס וושינגטון "להפגין אחדות וכוח; ותמיכה באוקראינה", גרמה לפחות לשני אירועים עולמיים גדולים. האחד, הודעתו של משרד ההגנה הרוסי, שצוטטה בסוכנות רויטרס, לפיה רוסיה החלה בתרגיל של משגרים ניידים של נשק גרעיני. ההודעה השנייה שהוציא אותו משרד, צוטטה ב-5 ביולי, הפעם בעיתון מהונג קונג, South China Morning Post, ולפיה הצי הרוסי והצי הסיני התחילו בתרגיל משותף בים סין המזרחי. צריך לשים לב לשתי נקודות בהודעה האחרונה; נקודה אחת, מדובר בים סין המזרחי, הגדרה אשר מבדילה את הזירה מים סין הדרומי, אזור ימי ידוע כזירת מריבה בין סין לארה"ב. כלומר נעשה כאן ניסיון סיני למתן את ההתרסה. השנייה היא שזו הפעם הראשונה מאז נפתחה המלחמה במזה"ת ומאז פסגת וושינגטון ופגישת הנשיאים הסיני והאמריקאי, בה סין נוקטת במהלך צבאי מהותי, רחב ומתריס אשר מדגיש שוב את הציר שהיא עומדת בראשו; כדי להרחיק את סין מהציר שהקימה, לפחות לתקופת המלחמה, חזרה אמריקה בפסגת וושינגטון על עמדתה כי טאיוואן היא חלק מהיבשת הסינית, וכי המשבר לגביה צריך להיפתר בשיח כל-סיני. נראה היה שההרחקה של סין הצליחה, עד השבוע, ועד ההיערכות הסינית רוסית לוועידת נאט"ו. ישות נוספת שתרחף בוועידת נאט"ו ותכה הדים – היא דמותו רבת הפנים-כדי-מבולבלת ובלתי צפויה, של דונלד טראמפ. רוסיה רוצה את טראמפ כנשיא, ורק זה כשלעצמו יגרום למבוכה מאחורי הקלעים בוועידה, ויסיט את ההתכנסות ממטרתה המוצהרת, אחדות וכוח. ניצחון של טראמפ עלול לסדוק את ההרמוניה היחסית בנאט"ו שהשיג ג'ו בידן. דמותו של דונלד טראמפ תשפיע גם על האירועים במזה"ת, אזור אשר בו נאט"ו זקוקה כעת לניצחון דחוף על פני איראן, כדי להוציא את איראן מאוקראינה. דמותו של דונלד טראמפ תשפיע מאוד גם על מהלכיה של ישראל. מצד אחד מדינת ישראל חייבת להביס את לבנון ואת איראן, למעון קיומה, וכדי לרסק את ההגות האיראנית-לבנונית על השמדתה. מצד שני, ניצחון ישראלי מוחלט במזה"ת ישאיר את דונלד טראמפ בנפטלין, ואת בידן בבית הלבן. הישארותו של בידן בתפקידו, משמעותה היא שממשלת הקנאים תצטרך לוותר על החלום לספח את הגדה המערבית; האם מישהו מעלה בדעתו אפשרות שממשלה ישראלית נבחרת תעדיף למשוך זמן עד נובמבר במלחמה בלתי נגמרת, רק כדי להפוך את ישראל למלכות דוד ולדיקטטורה דתית? כן. אנחנו.
המוצר הראשון בחנות לעיתונאים שכפ"צ תוצרת ישראל.
בית הנבחרים העליון של ישראל, הרשות הערכית, זרוע הציבור לנסח את ערכי ישראל
בחסות העיתון, אנחנו מקימים את המועצה הציבורית שתביא לכינון בית הנבחרים העליון, לצד הכנסת
הצטרפו למועצה הציבורית שתוביל לכינונו של הבית, בואו לעשות היסטוריה
מאת מערכת הזירה העיתונאית
המציאות בין ישראל לבין חמאס ברצועת עזה, נשארה גם עכשיו, אחרי "התגמשות" חמאס, בדיוק כפי שהייתה ב-28 באפריל, כאשר דיווחנו כאן בלעדית (ר' גיליון 144) כי ישראל וחמאס מסכימים לערפל את הסכם הפסקת האש, באופן שההסכם יביע את הפסקת המלחמה דה פקטו, אבל יביע את המשכה דה יורה.
גם עכשיו השינוי בשני הצדדים, הוא על הנייר בלבד; השינוי נשאר רק על הנייר, בגלל התערבותה של ארה"ב באופן שגוי במו"מ פעמיים מאז 28 באפריל, כאשר ישראל וחמאס כבר הסכימו לערפל את סעיף הפסקת המלחמה באופן שיביע כאמור את הפסקת המלחמה דה פקטו, אבל יביע גם את המשכה דה יורה.
הפעם הראשונה בה התערבה לכאורה ארה"ב התפרסמה בסעודיה; לפי הדיווח האמור בסעודיה, ארה"ב התכוונה לתת לחמאס ערבות להפסקת המלחמה. תגובת נתניהו הייתה כבר ביום הפרסום, יום שבת, והוא נסוג מכל הסכמה שהייתה לו עם חמאס לגבי ערפול הסעיף על הפסקת המלחמה.
בפעם השנייה בה הייתה התערבות אמריקאית, מתוך כוונה או מתוך שגיאה, הייתה כאשר הנשיא בידן פרסם את המתווה הישראלי; בעת שהגיש את הסעיפים, הדגיש הנשיא בידן כי גם אם המו"מ בשלב השני, לא יוליד הסכם, גם אז המו"מ יימשך. ישראל מיהרה להבהיר כי היא לא תסכים להפסקת המלחמה, וחמאס רשם לעצמו את הסעיף של בידן, והעלה אותו השבוע. איך העלה? הנה ההסבר:
בשבוע שעבר פרסמנו כאן בלעדית כי מאחורי הקלעים נתניהו מנהל מגעים עם הרשות הפלסטינית, והוא התיר לה לתרגל את קבלת המעברים ואת השלטון האזרחי בעזה. כן דיווחנו כי כבר החלו התנגשויות בין חמאס לבין הרשות הפלסטינית בעזה, וכי חמאס עצר מספר לא ידוע של אנשי הרשות הפלסטינית בעזה.
פרסום הידיעה הבהיל את חמאס, אשר לפי מקור פלסטיני אמין "הוא פוחד משליטה של הרשות הפלסטינית בעזה יותר מאשר הוא מפחד מצה"ל". תגובת חמאס על האפשרות שהרשות תקבל את השליטה במעברים ובעזה, הייתה מיידית: הוא הכריז שהוא מקבל את המתווה של בידן (שוב), אבל הפעם ההסכמה שלו לוותה בכך שהוא ויתר על סעיף של הפסקת המלחמה; מצד שני, חמאס מתעקש עכשיו על סעיף אחר, אשר משמעותו היא זהה: הפסקת המלחמה דה פקטו: חמאס דורש כי ההתחייבות של בידן בעת שפרסם את המתווה, ולפיה גם אם המו"מ לא יצליח, עדין הוא יימשך, וכל עוד המו"מ נמשך, ישראל לא יכולה לחזור למלחמה: חמאס דורש שההתחייבות הזאת תבוא לביטוי בהסכם. במילים אחרות חמאס דורש עכשיו מו"מ נצחי, במקום את הפסקת המלחמה; ובמובן המעשי, שתי הדרישות – זהות.
לפי תגובת המשלחת הישראלית לקטאר, המשלחת קלטה מיד כי חמאס מתעתע בישראל, ממש כמו שבנימין נתניהו לדעת גורם בכיר בפתח, מתעתע ברשות הפלסטינית. המקור אמר לנו השבוע "נתניהו שקרן", והבהיר בכך את חוסר האמון המוחלט שיש לפתח בבנימין נתניהו. הכעס נובע כמובן מכך שכעת חוששים בפתח וברשות הפלסטינית, כי ההיתר שנתן נתניהו לרשות הפלסטינית לתרגל את קבלת המעברים והשליטה האזרחית ברצועת עזה, הוא אך מנוף ללחוץ על חמאס, ואין כאן כל הגות על שותפות מדינית.
כעת הניסיון לגבש נוסח שיתקבל על ידי שני הצדדים, נמשך. הסעיפים הנוספים שחמאס דורש בשלב הזה, בנוסף על הסעיפים אותם פרסמנו בחודשים האחרונים הם: שוב: סעיף "שקט בר קיימא", ובז'אנר הנוכחי מדובר בהפסקת המלחמה בדמות מו"מ נצחי. הסעיף השני, מתייחס לפרסום כי הרשות הפלסטינית מתרגלת את תפיסת המעברים והשלטון, וחמאס דורש שוב נסיגה ישראלית מגבול מצרים, קרי מציר פילדלפי, וממעבר רפיח. הדרישה הזאת מתייחסת גם לאפשרות שפרסמנו לפיה מצרים תהיה אחת המדינות "החונכות" של הרשות הפלסטינית (עם קטאר). בהקשר הזה, התגובה המהירה של חמאס עלולה להביא לנסיגה מהירה נוספת של מצרים מהתפקיד שישראל וארה"ב ייעדו לה. קשה להניח שמצרים תסכים להיכנס לעזה ללא הסכמת חמאס.
חדשות יום ראשון
ועידה ביטחונית התכנסה בדחיפות בירדן בשבוע שעבר, וקבעה כי הגדה המערבית על סף פיצוץ. משתתפי הועידה: ישראל, מצרים, הרשות הפלסטינית, ירדן וארה"ב.
חמאס ויתר על הפסקת המלחמה, אבל דורש משא ומתן נצחי שמשמעותו זהה להפסקת המלחמה; הארגון נשען על דברי הנשיא בידן כאשר הציג את המתווה הישראלי, ואמר כי גם אם המו"מ לא יביא הסכם, הוא יימשך. כתבה ראשית
679 חיילי צה"ל נהרגו במלחמת חרבות ברזל.
אין עיתונות בישראל, הציבור צריך לעצב את דעת הקהל בעצמו.
מקור פלסטיני אמין: בעקבות ההסכמה של נתניהו, החלו התנגשויות בין חמאס לבין אנשי הרשות בעזה, וחמאס עצר מספר לא ידוע של אנשי הרשות שמתרגלים כניסה לשלטון בעזה. מטרת נתניהו להערכתנו לתקוע טריז בין חיזבאללה לבין חמאס ולקעקע את התיאום ביניהם. לכלי התקשורת בישראל ממשלת נתניהו מדליפה מסרים הפוכים, לפיהם ראש הממשלה מתנגד לכל כניסה של הרשות לעזה. כלפי האמריקאים הסכים נתניהו שמצרים ומדינות במפרץ "יחנכו" את הרשות הפלסטינית בהפעלת שלטון ברצועה, ודיווחנו על כך בשבוע שעבר.
מאת מאיר ג'ורנו ומתי כהן
תשעה חודשים מבלבל ראש הממשלה, את הציבור הישראלי לגבי כיוון המלחמה. ב-23 בינואר כתבנו כאן כי צה"ל הביס את חמאס, כארגון צבאי וככוח שלטוני. זאת לא הייתה הערכה יוצאת דופן; צופה ענייני בלתי פוליטי אשר אינו כבוש באידאולוגיה נוקשה, יכול היה להסיק מהאירועים כי זהו הניצחון האפשרי בזירה כה מורכבת, והוא הושג בתמרון צבאי מבריק של צה"ל בדמות חייליו ומפקדיו. הכוח היחיד שיכול היה להחליף את חמאס בעזה, היה אז, ונשאר גם עכשיו, הרשות הפלסטינית. מדובר בקבוצה גדולה של שונאי ישראל, אנשים שלו היה בידם הכוח היו מכחידים הבית השלישי בלי למצמץ. אבל עם ישראל בעת המודרנית לא הונהג אפילו פעם אחת בעת מלחמה על ידי אנשים שסערת רגשות מושלת בהם. כך עד בנימין נתניהו וממשלת העוועים הכהניסטית שהקים. נתניהו סרב עד כה לדבר על כניסת הרשות הפלסטינית.
בשבוע שעבר דיווחנו על הסדק הראשון, בהחלטה הבצורה של ראש הממשלה, לא להכניס את הרשות לעזה: נתניהו הסכים לראשונה לכך שמצרים וקטאר "יחנכו" את הרשות הפלסטינית לקראת מועד בעתיד אשר בו הרשות תוכל למשול ברצועה. השבוע אנחנו מדווחים על סדק נוסף: מקור פלסטיני אמין מסר כי נתניהו העביר לרשות הפלסטינית מסר לפיו ישראל תתיר לה להיערך ברצועה לקראת קבלת השליטה במעברים, ולקראת קבלת השלטון האזרחי. בינתיים נתניהו לא הסכים לכניסת הרשות לשלטון ולשליטה מעשית במעברים, אלא רק להיערכות לקראת הביצוע. המקור הפלסטיני מסר כי אנשי הרשות הפלסטינית בעזה, בעיקר בתחום המודיעין והמעברים, התחילו בעקבות כך בהיערכות בהתאם להיתר הישראלי. בעקבות ההיערכות הזאת, המקור הפלסטיני הוסיף כי חמאס החל במבצע מעצרים של אנשי הרשות הפלסטינית בעזה. לפי שעה איננו יודעים על התנגשויות באש.
להערכתנו נתניהו מבקש לתקוע טריז בתיאום בין חיזבאללה, לבין חמאס, והוא סבור, בצדק, כי ההיערכות של הרשות ברצועת עזה תרתק את חמאס לרצועה. המקור הפלסטיני אמר כי חששו הראשון במעלה של חמאס הוא כי הרשות הנוכחית תתפוס את השלטון בעזה, עוד בטרם יצליח לכונן רשות פלסטינית שמתאימה לאינטרסים שלו עם מרואן ברגותי וג'יבריל רג'וב. המקור אמר כי חמאס חושש מהרשות הפלסטינית אפילו יותר מכפי שהוא חושש מצה"ל.
מאת מאיר ג'ורנו ומתי כהן
ישראל הציעה לחמאס מתווה חדש. סינוואר סרב להצעה, והוא דורש ערבות אמריקאית. ישראל עשויה להערכתנו להסכים לערבות אמריקאית שקופה להצלחת המו"מ להפסקת המלחמה, ולא להפסקת המלחמה, ובד בבד לערפל את סעיף הפסקת המלחמה. נתניהו ייזום בחירות אחרי החתימה אם תהיה, אבל הוא יתנגד לוועדת חקירה ממלכתית (ר' הרחבה בסיפור המרכזי). הצעה שהונחה על השולחן לגבי היום שאחרי: קטאר ומצרים יחנכו את הרשות הפלסטינית בעזה, עד שהיא תוכל לקחת השלטון
לגבי "היום שאחרי", כאמור, מתקיים כעת דיון באווירה חיובית בין המעצמות ומדינות ערב המתונות, לבין ישראל והרשות הפלסטינית, לכניסה של קטאר ומצרים כחונכות של הרשות הפלסטינית עד כינונו בעתיד של שלטון אזרחי וביטחוני פלסטיני של הרשות ברצועת עזה. איננו יודעים מה תהיה מידת החופש הביטחוני של ישראל ברצועת עזה בתקופת קטאר ומצרים, במידה שהסעיף הזה אכן יוסכם, יתכן שגם הצדדים שדנים בכך עדין לא יודעים.
סינוואר דורש הסכם מחייב בכתב, ודרישה לערבות אמריקאית לסעיף הפסקת המלחמה בהסכם המחייב. להערכתנו ישראל עשויה להסכים לערבות אמריקאית שקופה להצלחת המו"מ להפסקת המלחמה (להבדיל מערבות להפסקת המלחמה); בעקבות התאום המחודש בין חיזבאללה לבין חמאס, ישראל תסכים לבדוק את הדרישה של חיזבאללה לדיון אזורי על הפסקת האש, קרי לכל הזירות בבת אחת ולא להפריד את רצועת עזה מגבול הצפון ומסוריה, וכן ישראל תשקול את הסכמתה להישרדותו של חמאס כארגון לא צבאי, אחרי שיוסכם על כל שאר תנאי ההסכם; אם אכן ייחתם הסכם אזורי, סינוואר יוגלה.
אלה הנקודות שנידונות בין הצדדים:
בשבוע שעבר הודיע חמאס שהוא מסכים למתווה ביידן להפסקת האש. אל הסכמתו צרף הארגון דף הערות ברוח הדברים של הנשיא האמריקאי אשר אמר בנאומו כי גם אם המו"מ להפסקת המלחמה לא ישיג תוצאות, המו"מ לא ייפסק. הנקודה הזאת בנאומו של ביידן, אינה תואמת את יסודות ההצעה הישראלית אשר השאירו את סעיף הפסקת המלחמה מעורפל. מקור מקורב לחמאס בארגון פתח, אמר כי חמאס טוען שלא שינה את ההסכם לגביו השיב בחיוב, אלא צרף אליו דף הערות נפרד, ר' בכתבה ההערות אשר צרף הארגון האסלמו נאצי להסכמתו. איננו יודעים אם אלה הן כל ההערות, או שהפירוט מטה הוא חלקי.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
חסן נסראללה מעודד את חמאס להמשיך בהתקפותיו על צה"ל. מקור פלסטיני מסר כי הצורר הלבנוני הציע לחמאס לבקש ערבות מרוסיה, במקום הערבות שהוא מבקש מארה"ב. להערכתנו ההצעה הזאת מתואמת עם רוסיה, אשר צבאה ערך בשבוע שעבר תרגיל משותף עם צבא סוריה. סוכנות רויטרס דיווחה על התרגיל הצפוי ב-4 ביוני, וסוכנות ידיעות סורית דיווחה ב-6 ביוני שהתרגיל החל. חמאס מאיים כעת באמצעות ההדלפה על העידוד שמעניק לו נסראללה, כמו גם בכך שהוא עלול לדרוש ערבות מרוסיה בהתאם לעצתו של נסראללה, במידה שלא תינתן לו ערבות אמריקאית. המהלך הזה מבטא להערכתנו את מצבו הקשה של חמאס ברצועת עזה, אשר בא לביטוי גם במסר המעודד של נסראללה כלפיו. נסראללה, על פי ניתוח הידיעה, מודע למצבו של חמאס, ובעקבות המודעות הזאת מעודד את הארגון האסלמו נאצי מעזה.
דבריו הנוכחיים של חמאס באמצעות המקור בפתח, הם בהמשך לתרגיל שהארגון עשה בתשובתו לגבי הפסקת האש: הארגון נתן תשובה חיובית למתווה ביידן, כפי שדיווחנו שיעשה ב-2 ביוני, אבל הוא הצמיד לקובץ המתווה דף עם ההערות הבאות: 1. דרישה חד משמעית לערבות אמריקאית להפסקת המלחמה (עם קשר ישיר לנאום ביידן) 2. נסיגה ישראלית מפילדלפי 3. נסיגת ישראל ממעבר רפיח 4. פירוק התשתיות הצבאיות בציר נצרים 5. פתיחת כל המעברים. הערות אלה נוספות להערות אשר פרסמנו כאן בשבוע שעבר: 1. תשובה חד משמעית לגבי שחרור מרואן ברגותי וחסן סלמה 2. מתי תהיה הנסיגה הישראלית מכל אחד מהאזורים מהם צה"ל ייסוג 3. מועדים מדויקים לשחרור האסירים הפלסטינים 4. פירוט הווטו הישראלי לגבי אסירים ומו"מ על כך 5. להיכן ישוחררו האסירים הפלסטינים (לגדה, לעזה, לחו"ל) ומו"מ להשלמת הסעיף הזה.
המקור הפלסטיני מבהיר כי העידוד שקיבל חמאס מנסראללה נובע גם מתוך המסרים שדולפים מההנהגה הישראלית ולפיהם ישראל לא יכולה להילחם בשתיים או יותר זירות במקביל. המסרים האלה אשר סותרים בעליל את ה-DNA הביטחוני הישראלי שנלחם בזירות רבות משחר התקומה, מעניקים לסינוואר תחושה כי יש לו סיכוי לצאת מהמערכה בלתי מובס, והם אף מעמיקים את יהירותו של נסראללה.
מקור פלסטיני ברמאללה מסר כי חמאס מבקש הבהרות לגבי מועדי נסיגת צה"ל ואופני שחרור האסירים הפלסטינים. אמריקה לא תעניק לחמאס ערבות להפסקת המלחמה, אבל הנשיא ביידן הבהיר בנאומו כי המו"מ להפסקת המלחמה , יימשך גם אם הצדדים לא יגיעו להסכמה. משמעות ההתבטאות הזאת של ביידן היא הפסקת המלחמה, והיא מעכבת שוב את המהלך. ההתבטאות הזו אף עודדה את חמאס לשוב ולדרוש ערבות אמריקאית להפסקת המלחמה, והיא גרמה גם לישראל לרמוז כי יש פער בין הנוסח של ביידן לבין הסכמת ישראל. איננו יכולים להעריך את השפעת חילוץ החטופים מעזה, כיוון שיש באופן מאוזן שיקולים לשתי אפשרויות סותרות, סינוואר אכן עשוי להרגיש שצה"ל סוגר עליו, וזמנו השאול יצטמצם אם לא ילך מיד להפסקת אש. מצד שני, אבדן תמונת הניצחון של חמאס כמי שהחזיק מעמד, עלול להפעיל את מנגנון "מוטב למות מאשר להיכנע" אצל סינוואר, ולהוביל את המזה"ת לתהום.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
חמאס מבקש להרוויח זמן, בעיקר כדי להשיג ערבות אמריקאית ברוח הדברים אשר אותם ציין הנשיא ביידן בנאומו, ולפיהם המו"מ להפסקת המלחמה יימשך גם אם הצדדים לא יגיעו להסכמות; בעבר דיווחנו כי הפסקת האש תהווה פלטפורמה מוסכמת למו"מ על הפסקת המלחמה ("הפסקת המלחמה דה פקטו, ואי הפסקתה דה יורה"), והנשיא ביידן חידד בנאומו את הרכיב המהותי הזה במו"מ בין ישראל לחמאס, באופן שהמו"מ בין הצדדים יימשך ככל שיידרש, עד להסכמה; במילים אחרות ביידן קבע את אופן הפסקת המלחמה דה פקטו. כפי שדיווחנו בעבר, נתניהו הסכים לערפול סעיף הפסקת המלחמה באופן שיביע את הפסקתה דה פקטו, ואת אי הפסקתה דה יורה, אבל ישראל לא הסכימה לנוסח הגורף של ביידן לפיו המו"מ יהיה קבוע, מה שהופך את השלב השני בהסכם הפסקת האש, להפסקת המלחמה, תחת היותו פלטפורמה למו"מ על הפסקת המלחמה.
כדי להשיג ערבות אמריקאית להפסקת המלחמה, ברוח דברי ביידן, חמאס מרוויח כעת זמן באמצעות ההבהרות שהוא ביקש בימים האחרונים מישראל ואלה הן: 1. תשובה חד משמעית לגבי שחרור מרואן ברגותי וחסן סלמה 2. מתי תהיה הנסיגה הישראלית מכל אחד מהאזורים מהם צה"ל ייסוג 3. מועדים מדויקים לשחרור האסירים הפלסטינים 4. פירוט הווטו הישראלי לגבי אסירים ומו"מ על כך 5. להיכן ישוחררו האסירים הפלסטינים (לגדה, לעזה, לחו"ל) ומו"מ להשלמת הסעיף הזה.
יחיא סינוואר, גם מתרשם לדברי המקור, מהצלחתו היחסית של חסן נסראללה, לקיים מלחמת התשה נגד ישראל, לאורך זמן, בלי לשבור את הכלים. ר' היום הרחבה על כך בסיפור המרכזי.
חמאס מתכוון להישאר בשלטון, אחרי שיימנה את ברגותי מהפתח "כעלה תאנה". ארה"ב לא תעניק לחמאס ערבות להפסקת המלחמה, ובכך הכירה בשגיאתה שהביאה לקריסת המו"מ הקודם. כפי שדיווחנו, הפסקת האש תהיה הפלטפורמה למו"מ על הפסקת המלחמה: תהיה הפסקת המלחמה דה פקטו, והמשכה דה יורה.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
על פי מקור פלסטיני ביטחוני בכיר ברמאללה בהסכם הנוכחי ישוחרר מספר קטן מהצפוי של חטופים חיים בשלב הראשון, הסיבה לכך: חמאס רוצה לשמור בחיסיון את המקומות בהם כלואים החטופים, ובמהלך המו"מ הוא ידרוש להפסיק מעקב אווירי של צה"ל וצבאות העולם.
חמאס מתכוון להישאר בשלטון לצד מרואן ברגותי, אשר אותו הוא מתכוון למנות לעמוד בראש הרצועה מטעם הרשות הפלסטינית. זאת הסיבה שחמאס מתעקש על שחרורם של שני אסירים, אשר שחרורם הוא בבחינת קו אדום מבחינתו: מרואן ברגותי וחסן סלמה, שניהם רוצחים אשר שפוטים ביחד ליותר מחמישים מאסרי עולם ודם ישראלים רבים על ידיהם. מקור פלסטיני בכיר ברמאללה אמר לנו כי ברגותי יהיה "עלה התאנה" של חמאס בעזה, ובהמשך, בכוונת הברית שנכרתה בין השניים (ואשר עליה דיווחנו כאן בעבר), להשתלט על אש"פ, הנציגות החוקית של העם הפלסטיני. חמאס מתכוון לסדר מחדש את יחסי הכוחות באש"פ בהשראת תוצאות הבחירות לפרלמנט הפלסטיני ב-2006 בהן זכה ברוב. במקרה הזה, באש"פ של חמאס רוב המושבים יהיו שלו, ולפתח יינתנו בין 20-30 אחוזים מהמושבים. חמאס משוכנע שהרוח הגבית שהוא יקבל מהציבור הפלסטיני אחרי המלחמה, יאפשר לו לקיים את החזון הזה.
פדואה, רעייתו של מרואן ברגותי, כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, היא אשר מייצגת כעת את בעלה בשת"פ שכרת עם חמאס. הפסקת האש תהיה כאמור פלטפורמה למו"מ להפסקת המלחמה: המלחמה תיפסק דה פקטו אבל תימשך דה יורה עד להסכמה מלאה, אם תהיה. ישראל תשאיר בידה את האפשרות לשוב לתמרון הצבאי, במידה שחמאס יפר את ההסכם, או שהמו"מ יגיע למבוי סתום. אמריקה לא תעניק לחמאס ערבות להפסקת המלחמה, ובכך היא מודה בשגיאתה ערב החתימה על ההסכם הקודם; רגע לפני שנתן הסכמתו במו"מ הקודם, נתניהו שמע על דיווח סעודי לפיו ארה"ב העניקה לחמאס ערבות להפסקת המלחמה, ונסוג מהסכמתו לערפל את הפסקת המלחמה, ברוח דיווחנו כאן, קרי הפסקתה דה פקטו והמשכה דה יורה, כאשר המו"מ מהווה פלטפורמה מוסכמת למו"מ מסכם.
ההסכם הצפוי, עשוי להביא להפסקת התקפות חיזבאללה בצפון, באופן שיאפשר מו"מ לגבי המציאות החדשה שתשרור בגבול ישראל לבנון. להערכתנו, ארה"ב פועלת במקביל לזירה בעזה, בשתי זירות נוספות: סעודיה ישראל, ואירופה איראן וחיזבאללה, באופן שלצד הסכם אליו היא חותרת בגבול ישראל לבנון, ינסו האמריקאים להשיג הסכם גרעין חדש אשר אותו מבקשת איראן. להערכתנו שתי מטרות עיקריות יש כעת בבסיס האינטרס האמריקאי במזרח התיכון, האחת היא להעמיד את סעודיה בראש כוח מדיני חדש במזרח התיכון, באופן שהיא תוביל מצד אחד פיוס עם ישראל, ומצד שני תוביל את ציר המדינות המתונות במזה"ת מול איראן. במובן הזה ישראל תהיה חלק מציר מדיני סעודי מצרי על פי החזון האמריקאי, ולא בת ברית מרכזית ועיקרית של ארה"ב במזרח התיכון. הקשר הזה יבטא מצד אחד את זהות הערכים בין ארה"ב לישראל, ואת המחויבות האמריקאית לעם היהודי ומדינת ישראל, אבל במובן המדיני, מעמדה של ישראל, ייפול מהמעמד שהיה עד מלחמת חרבות ברזל.
ראש מערך ההסברה המצרי: "ישראל עומדת להקריב את הפרס הגדול בתולדותיה, שהוא היחסים עם מצרים". בישראל התעלמו (כלפי חוץ) מאזהרות מצרים אותן פרסמנו כאן בלעדית בחודש מארס, לרבות הכנסת טילים לסיני בניגוד להסכם השלום. איננו יודעים אם ישראל תתעלם גם מהדברים הנוכחיים. מאחורי הקלעים ישראל ניהלה שיח עם מצרים בחודש מארס, ולהערכתנו היא תקיים ומקיימת גם עכשיו. מצרים מצד שני, מתעלמת לפחות בהכרזותיה בחודש מארס ובהכרזתה הנוכחית, מכך שהפרס הגדול הוא לא חד צדדי, ומדובר בהסכם שלום בין מדינות ולא בתחרות בינגו.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
ראש מערך ההסברה בממשלת מצרים, דיא רשוואן, החריף ביום שישי את ההתבטאות המצרית כלפי ישראל, כאשר צרף בדבריו המכוונים אליה את המושג "מלחמה". רשוואן אמר כי "מצרים אינה מחפשת שום מלחמה, אבל מסוגלת לכל מלחמה". את הדברים אמר רשוואן בראיון טלפוני לעיתונאי מצרי (צילום אתר חדשות מצרי אשר בו התפרסמו דברי רשוואן מצורפים כצילום מסך כאן משמאל). רשוואן הוסיף כי "ישראל עומדת להקריב את הפרס הגדול בתולדותיה, שהוא היחסים עם מצרים". מקור פלסטיני ביטחוני אמר לנו בסוף השבוע כי מצרים מעבה כוחות בסיני בעיקר סביב רפיח, כדי למנוע כל מעבר של פלסטינים למצרים, והוא אינו יודע על עיבוי כוחות באזורים אחרים של סיני. מקור ביטחוני ישראלי אמר כי אכן מצרים עיבתה כוחות ברפיח, אבל לא המשיכה לעבות כוחות בסיני "שכן אין לה צורך, כי בעקבות המלחמה בדעאש היא הכניסה לסיני בהסכמת ישראל מספיק כוחות". בחודש מארס השנה, דיווחנו על כך שמצרים הזהירה את ישראל כי כניסה של צה"ל לרפיח, תגרור מצד מצרים תגובה. באותו חודש אף דיווחנו כי מצרים הכניסה לסיני טילים בניגוד להסכם השלום, וכן הגדילה את סד"כ הטנקים שלה בסיני, שוב בניגוד להסכם השלום עם ישראל, והיא עשתה כל זאת בהפגנתיות, באור יום, כאשר תמונות של שינוע הטילים לסיני הגיעו לרשת חברתית. כאן פרסמנו בחודש מארס את תמונת שינוע הטילים לסיני, אנחנו מביאים כעת שוב את התמונה ר' כאן משמאל.
אבו מאזן תקף את חמאס על טבח 7 באוקטובר לפי דרישת ארה"ב (ר' דיווחנו על תקיפת חמאס וגינויו בשבוע שעבר); בכיר בפתח סרב להגיב לשאלתנו אם גם תגובתו המתונה של חמאס לגינוי של אבו מאזן נגדו תואמה עם ארה"ב, ולהערכתנו היא תואמה. לצד ניסיונותיה של ארה"ב למתן את הזירה הפלסטינית, עולה שוב להערכתנו שמו של סלאם פיאד כמושל עזה שעשוי להיות מקובל על כולם; האם גם ניסיונותיה של סין לפייס בין חמאס לבין הרשות הפלסטינית ואש"פ הן חלק מהמגמה העולמית למנוע מלחמת עולם? ההסכמות מוועידת סן פרנסיסקו תומכות בהערכה כזאת.
מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית
ביום חמישי הבאנו כאן את דבריו של אבו מאזן על הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר ("אנחנו דוחים מכל וכל את ההתקפה של חמאס על אזרחים ב-7 באוקטובר"). בעקבות הדברים, חמאס גינה את דברי אבו מאזן, אך עשה זאת בלשון מתונה מאוד ("הצטערנו לשמוע את דברי הנשיא מחמוד עבאס…). ר' הסרטון עם דבריו המלאים של אבו מאזן כלפי חמאס לגבי הטבח שביצע ב-7 באוקטובר בישראל (בערבית)
מתוך תגובתו של המקור הפלסטיני אשר העביר לנו את הסרטון ובו הדברים הנוקבים של הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס, אנחנו מעריכים כי ארה"ב עומדת הן מאחורי דבריו של הנשיא הפלסטיני עבאס, והן מאחורי תגובתו המתונה של חמאס לגינויו.
התגובה המתונה של חמאס היא המשך ישיר לקשר החדש של ארה"ב עם ארגון הטרור, שבא לביטוי לראשונה בערבות שהעניקה ארה"ב על פי דיווח סעודי, לחמאס, להפסקת המלחמה, אם יחתום על הסכם הפסקת אש עם ישראל. בעקבות הדיווח בסעודיה, הפסיק ראש הממשלה את המו"מ להפסקת האש עם חמאס, והחליט להכניס את צה"ל לרפיח בפועל. הקשר הזה שנוצר בפרשת הערבות בין ארה"ב לבין ארגון הטרור, נמשך להערכתנו, גם בלחץ הנוכחי שהפעילה ארה"ב על חמאס לא להגיב באלימות ובאופן חריף על הגינוי של הנשיא עבאס כלפיהם, ולהשאיר סיכוי לפיוס פנים פלסטיני שיאפשר את סיום המשבר במזרח התיכון.
כאן צריך להזכיר שני אירועים חשובים. האחד הוא ההסכמות שאליהן הגיעה ארה"ב עם סין בפגישת הנשיאים של שתי המדינות בסן פרנסיסקו בתחילת המלחמה. בעקבות ההסכמות התרחקה סין מהציר שהיא נחשבה עד אז כמנהיגתו, איראן ורוסיה (וככל הנראה אף תמשיך אחרי המשבר הנוכחי במזרח התיכון להנהיגו), ונרתמה להרגיע את המשבר במזרח התיכון; בתמורה קיבלה סין מארה"ב הבטחה לא להחריף את המשבר בין טאיוואן לבין סין. הנשיא האמריקאי חזר בוועידת סן פרנסיסקו על עמדתה של ארה"ב לפיה טאיוואן היא חלק מהיבשת הסינית, ופתרון למשבר צריך להיות בין שתי הישויות הסיניות בשיח מדיני. יתכן לפיכך שגם ניסיונותיה הנוכחיים של סין לפייס בין חמאס לבין הרשות הפלסטינית ואש"פ, הם חלק מצעד בינלאומי למנוע מלחמת עולם, שעלולה להתחיל לא רק מזירת אוקראינה רוסיה, אלא גם מאיבוד שליטה על המלחמה במזרח התיכון.
אם תצליח ארה"ב להרגיע את הזירה הפנים פלסטינית, היא עדין תצטרך להציב בעזה מושל אשר יהיה מצד אחד קשור לרשות הפלסטינית ומצד שני יהיה מקובל על ישראל. בראשית המלחמה הזכרנו כאן את סלאם פיאד, אשר בעבר רץ בבחירות לפרלמנט הפלסטיני תחת השם הדרך השלישית (הראשונה והשנייה הן פתח וחמאס). יתכן כי סיכוייו של פיאד כעת להתיר את הפלונטר ברצועת עזה עולים, כאשר הכתרתו, אם תהיה, תהיה בערבות וליווי של מדינות רבות, ולהערכתנו הוא ייחשב כמושל מטעם הרשות הפלסטינית.
דברי הנשיא הפלסטיני נוספים על דברי מקור בסביבתו לפיהם אבו מאזן יהיה מוכן להתחייב בהסכם לפרז את הרצועה, לפרק את חמאס מנשקו, ולהביא להחזרת החטופים.
מאיר ג'ורנו, אברהם יעקב, מתי כהן
הנשיא הפלסטיני אמר אתמול בסעודיה כי בשבעה באוקטובר הייתה התקפה על אזרחים, והרשות הפלסטינית, והוא, "ואנחנו כולנו" דוחים אותה מכל וכל. הנשיא הפלסטיני נקב בשלוש דרישות של הרשות, להערכתנו כרמז לכך שהוא מבקש להיכנס למו"מ עם ישראל לגבי כניסת הרשות הפלסטינית לעזה. דרישתו הראשונה היא הפסקת שפיכות הדמים. פרשנותנו: בכך אבו מאזן אינו דורש את הפסקת המלחמה כתנאי למפרע, בטרם הרשות הפלסטינית תקיים את התחייבויותיה בהסכם שתכרות עם ישראל לגבי כניסתה לעזה.
לפי מקור פלסטיני חשוב, אבו מאזן יהיה מוכן להתחייב לפרז את הרצועה (יתכן שירצה להיעזר בכוחות מצריים לחיזוק שלטונו), וכן יהיה מוכן להתחייב לפרק את חמאס מנשקו, ויהיה מוכן להתחייב להביא לשחרור החטופים.
הנקודות השנייה והשלישית בנאומו של אבו מאזן בסעודיה אתמול, נגעו לחובתה של ישראל לדבריו למנוע הגירה של פלסטינים מעזה, וכן להסכים לתנועה חופשית ברצועת עזה. להערכתנו את הנקודה האחרונה לגבי הצורך למנוע הגירה של פלסטינים, משמיע הנשיא בעיקר לאוזני מצרים, כדי לקבל את תמיכתה ואולי אף את הסכמתה לאחריות שבכך.
מקור פוליטי אמר לנו היום כי דבריו של שר הביטחון גלנט, ובהם הדרישה להכניס שלטון חלופי לעזה, נאמרו בתיאום עם בני גנץ, ועל דעתה של מערכת הביטחון. בהקשר הזה, דבריו של אבו מאזן הם בעלי חשיבות רבה מאוד. להערכתנו דבריו של הנשיא הפלסטיני, אף תואמו עם נשיא מצרים, ושני האישים הדגישו את הדרישה מישראל למנוע הגירה של פלסטינים מרצועת עזה.
מקור מדיני בכיר מאוד אמר לנו בסוף השבוע, כי שר האוצר סמוטריץ' משתמש בעיכוב רכש שתי טייסות המטוסים החדשות מארה"ב, כמנוף לעיצוב הקצונה הבכירה בצה"ל על פי קודים פוליטיים. מאיר ג'ורנו על הסכנה החדשה לצבא העם.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
דבריו של המקור המדיני הבכיר מאוד המובאים לעיל בתמצית, חופפים את דבריו של שר האוצר ערב הבחירות לפיהם יש לו הרבה עבודה במינוי של קצינים לצה"ל. העבודה הזאת לפי המקור מתקיימת עכשיו במלוא המרץ, וסמוטריץ' עושה שימוש ברכש ציוד הלחימה לצה"ל לפוליטיזציה של צה"ל. לפי שעה השר יואב גלנט מנסה למנוע מהשר סמוטריץ' להתערב במינוי של קצינים בצה"ל, אבל כוחו הפוליטי של סמוטריץ' על בנימין נתניהו מכריע, ועלול להכריע גם את ניסיונותיו של גלנט לשמור את הצבא מחוץ לשיח הפוליטי. הצלחתו של גלנט תלויה כמובן במידת נחיצותו בממשלת נתניהו. אם סמוטריץ' יביא את נתניהו לבחור בין גלנט לבינו, יתכן שתהליך הפוליטיזציה של צה"ל עוד יעמיק. גם ההנחה כי גלנט חותר להנהגת הליכוד, והוא עלול להזדקק לכוחן של המפלגות המשיחיות, עלולה לרכך בעתיד את התנגדותו.
אלה דבריו של המקור המדיני הבכיר מאוד: "השר בצלאל סמוטריץ' לוקח את המדינה לחורבן. מאז הבחירות הוא שולט על התקציבים הביטחוניים , ולא משחרר תקציבים אלא אם תהיה לו נגיעה במינויים בצה"ל".
התהליך של פוליטיזציה של צה"ל הוא המשכו של תהליך הטמעתם של אידאולוגים ימניים כעיתונאים בעיתונות הישראלית, אידאולוגים אשר שופטים את ההתרחשויות מתוך סד אמונותיהם הפוליטיות, ומשבשים בכך את הקריאה העניינית של המציאות הצבאית מדינית. והתהליך הוא המשך הניסיון לפוליטיזציה של מערכת המשפט, ניסיון אשר הביא למינוי של מספר שופטים אשר השקפתם הפוליטית הייתה מפתח מרכזי לבחירתם. איננו יודעים אם השפעת המינויים האלה, תהיה עמוקה על בתי המשפט כפי שהיא עמוקה להערכתנו על עיתונות ישראלית.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
אפשר שישראל וחמאס היו חותמים על הסכם אשר יגדיר את הפסקת האש כתחנה בהמשך המלחמה במובן המשפטי, וכהפסקת המלחמה באופן מעשי. בשבועות האחרונים דיווחנו בלעדית על הקו הזה המתגבש בין שני הצדדים, ואשר מקדם את הסיכוי להסכם הפסקת אש. אבל הערבות אשר מציעה (לכאורה) ארה"ב לחמאס להפסקת המלחמה משבשת את האיזון העדין בהסכמה בין חמאס לבין ישראל, לפיה המלחמה תיפסק דה פקטו אבל תימשך דה יורה. צריך לומר כי הדיווח על הערבות שתעניק ארה"ב לחמאס לא אושר על ידי הממשל האמריקאי, והוא הופיע כידיעה עיתונאית בסעודיה אשר צוטטה בישראל. ערבות כזאת אם אכן תינתן, תצמצם את ריבונותה ועצמאותה של ישראל, ואת אפשרויות התמרון וההרתעה של צה"ל. (ר' היום במאמר המערכת)
חמאס מוכן בהסכם עם ישראל להתפרק מנשקו, כפי שדיווחנו בלעדית בעבר, והוא מוכן כי השלטון יועבר ממנו לגורם אחר. דרישת חמאס היא ככל הנראה כי השלטון יועבר למרואן ברגותי אשר כרת ברית עם חמאס לשת"פ לעבר המטרה הסופית של החלפת השלטון הפלסטיני בגדה המערבית ובעזה (ר' הסיפור המרכזי היום) . על פי ההסכם שהתגבש בין ישראל לבין חמאס, עזה תהיה יהיה ישות מדינית נפרדת מהגדה המערבית. להערכתנו ישראל הסכימה לתנאי הזה, והדיווח כי ישראל תסכים לשחרורו של ברגותי לעזה ולא לגדה המערבית, מתאים לכך. תושבי עזה יוכלו לעבור מדרום לצפון ולהפך בציר סלאח א-דין. מקור ביטחוני פלסטיני ברמאללה אמר לנו בסוף השבוע כי על הסף עומד כעת מהלך היסטורי גדול, וכי הציבור הפלסטיני מחכה להסכמה של בנימין נתניהו, ולהשתתפותו במהלך הזה, הסכמה אשר תביא לשינוי מהותי במזרח התיכון ובסכסוך הישראלי פלסטיני.
מקור מדיני ישראלי אמר לנו, כי נתניהו כבר היה מוכן במהלך סוף השבוע ללכת למהלך עם חמאס, גם אם הדבר יפגע בממשלתו, וגם אם הוא יצטרך להשלים את המהלך בממשלת מעבר. כאמור, להערכתנו, אבן הנגף אשר עוצרת או מעכבת את התהליך, היא הערבות אשר מתכוונת ארה"ב להעניק לחמאס, עליה דווח כאמור בעיתונות הסעודית.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
ישראל מתחייבת להפסיק את הסיכולים הממוקדים בלבנון, וחידושם ייחשב כהפרה של ההסכם שייחתם עם חיזבאללה. איננו יודעים אם ההסכם ייכרת עם חיזבאללה או עם ממשלת לבנון. על פי ההסכם המתגבש, חיזבאללה לא יתחייב להתפרק בנשקו בהתאם לדרישת החלטה 1701 של האו"ם, והדיון מתקיים רק על נסיגה שלו מצפון לליטני. ייתכן אף שישראל תסכים להתגמש בסוגיה הזאת ולהסכים לנסיגה קרובה יותר לגדר הגבול מאשר נהר הליטני. בשנת 1978, אחרי התקפת מחבלים פלסטינים על אוטובוס בצומת הקאנטרי קלאב בהרצליה (סמוך לצומת גלילות), יצאה ישראל למערכה לדחוק את הטרור הפלסטיני מצפון לנהר הליטני. זה היה אז המינימום שממשלת ישראל קבעה שיש להסיג את כוחות האויב כדי למנוע סיכון לתושבי הצפון.
ישראל וחיזבאללה ידונו על תיקוני הגבול שדורש הארגון האסלמו נאצי שיצא ב-7 באוקטובר להשמיד את ישראל, ואשר הכריז בחודש אפריל 2023 על הקמת חפ"ק משותף לציר בראשות איראן (ר' דיווח כאן באפריל 2023); כאן דיווחנו גם על דברי נסראללה שאמר באותו מעמד כי המלחמה נגד ישראל כבר התחילה. כן דיווחנו בלעדית באותה כתבה כי החותים יירו טילים בליסטיים לעבר ישראל כאשר תיפתח המלחמה באופן מעשי, והם אכן עשו כך כשהמלחמה נפתחה בהתקפת חמאס על יישובים בדרום ישראל.
ישראל הסכימה לדון על רוב תיקוני הגבול, לפי דרישת חיזבאללה, אבל מספר מהתיקונים שחיזבאללה דורש נפסלו על הסף.
איננו יודעים אם ישראל תדרוש לקיים דיון במסגרת המו"מ גם על נוכחותה של איראן בגבול הצפון, בעיקר בסוריה, על נוכחותו של חיזבאללה בסוריה, ועל הדרישה הציבורית הרווחת בישראל כי איראן תכרות הסכם גרעין חדש עם המערב. איננו יודעים גם אם ישראל תדרוש להפריד בין חיזבאללה לבין המתרחש בין ישראל לבין הטריטוריה הפלסטינית, באופן שיירי של חיזבאללה לעבר ישראל בעקבות מתיחות צבאית עם הפלסטינים, תיחשב להפרה של ההסכם עם ישראל ולהכרזת מלחמה על ישראל.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
אפשר שישראל וחמאס היו חותמים על הסכם אשר יגדיר את הפסקת האש כתחנה בהמשך המלחמה במובן המשפטי, וכהפסקת המלחמה באופן מעשי. בשבועות האחרונים דיווחנו בלעדית על הקו הזה המתגבש בין שני הצדדים, ואשר מקדם את הסיכוי להסכם הפסקת אש. אבל הערבות אשר מציעה (לכאורה) ארה"ב לחמאס להפסקת המלחמה משבשת את האיזון העדין בהסכמה בין חמאס לבין ישראל, לפיה המלחמה תיפסק דה פקטו אבל תימשך דה יורה. צריך לומר כי הדיווח על הערבות שתעניק ארה"ב לחמאס לא אושר על ידי הממשל האמריקאי, והוא הופיע כידיעה עיתונאית בסעודיה אשר צוטטה בישראל. ערבות כזאת אם אכן תינתן, תצמצם את ריבונותה ועצמאותה של ישראל, ואת אפשרויות התמרון וההרתעה של צה"ל. (ר' היום במאמר המערכת)
חמאס מוכן בהסכם עם ישראל להתפרק מנשקו, כפי שדיווחנו בלעדית בעבר, והוא מוכן כי השלטון יועבר ממנו לגורם אחר. דרישת חמאס היא ככל הנראה כי השלטון יועבר למרואן ברגותי אשר כרת ברית עם חמאס לשת"פ לעבר המטרה הסופית של החלפת השלטון הפלסטיני בגדה המערבית ובעזה (ר' הסיפור המרכזי היום) . על פי ההסכם שהתגבש בין ישראל לבין חמאס, עזה תהיה יהיה ישות מדינית נפרדת מהגדה המערבית. להערכתנו ישראל הסכימה לתנאי הזה, והדיווח כי ישראל תסכים לשחרורו של ברגותי לעזה ולא לגדה המערבית, מתאים לכך. תושבי עזה יוכלו לעבור מדרום לצפון ולהפך בציר סלאח א-דין. מקור ביטחוני פלסטיני ברמאללה אמר לנו בסוף השבוע כי על הסף עומד כעת מהלך היסטורי גדול, וכי הציבור הפלסטיני מחכה להסכמה של בנימין נתניהו, ולהשתתפותו במהלך הזה, הסכמה אשר תביא לשינוי מהותי במזרח התיכון ובסכסוך הישראלי פלסטיני.
מקור מדיני ישראלי אמר לנו, כי נתניהו כבר היה מוכן במהלך סוף השבוע ללכת למהלך עם חמאס, גם אם הדבר יפגע בממשלתו, וגם אם הוא יצטרך להשלים את המהלך בממשלת מעבר. כאמור, להערכתנו, אבן הנגף אשר עוצרת או מעכבת את התהליך, היא הערבות אשר מתכוונת ארה"ב להעניק לחמאס, עליה דווח כאמור בעיתונות הסעודית.
מכתבים למערכת letter to th e editor readers@tipp.co.il