גיליון 70

גיליון 69

גיליון 68-BN

עיתון בין אויבים. ישראלי, אזורי, בלתי פוליטי

בהרצה

הג'יהאד האסלאמי מתכנן אינתיפאדה שלישית

הרשות תקשיח תנאי התיאום הביטחוני לממשלת הימין הקיצוני

קו דק מבדיל בין שיח פוליטי מפלגתי ממשלי, לבין שיח ערכי לגבי צביונה של מדינת ישראל, שגם הוא שיח פוליטי. אנחנו אומרים קו דק, אבל הפוליטיקה הצינית הנוכחית, לא מכירה אפילו בקו דק. בשבילה הכול פוליטיקה מפלגתית, ואין שיח אחר בהוויה הישראלית, מדוע? כי בשיח פוליטי מפלגתי ממשלי ניצחונה מובטח, שכן השיח הזה נגוע ובלתי ענייני, בהקשר ההיסטורי של התפתחות החברתית של תקומת ישראל. כלומר אם עיתון כותב דבר מסוים, יש להעריך מאיזה כיוון מפלגתי מנוסח הטקסט, ולקבוע בזריזות את עמדתו הפוליטית מפלגתית של הכותב. ובעיקר את המניע הפוליטי מפלגתי. וזה חזות הכול.

אני זוכר פעם אחת לפני 26 שנה, כשהייתי בלשכתו של ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו , ושאלתי אותו תגיד אתה לא מפחד? עכשיו כאשר המדינה סוערת וציבורים וקהילות מוטחים זה בזה, וכל התבטאות בלתי אחראית שלך מטיחה עוד חילונים וחרדים זה בזה, ומביאה להתפרצות זעם של חרדים כלפי בית המשפט העליון? לא מפחיד אותך הדיבור חסר האחריות אשר עלול להוביל לשבר אזרחי ופוליטי?

ומה השיב אדוני ראש הממשלה? האיש אשר המדיניות האזורית חסרת האחריות (באותה מידה) שלו הביאה את איראן לסף של פצצה גרעינית, ועוד יידרש בוודאי לתת הסברים בוועדת חקירה ממלכתית? האדם אשר הביא את הציניות לפוליטיקה הישראלית, למדינה אשר נלחמת על חייה, ואשר כל שגיאה ציבורית עלולה להביא אותה מהמצוק אל תהום? ראש הממשלה פשוט הניף כף ידו אל על, גלגל אותה באוויר, ובפנים עשירות במימיקה מזלזלת, סינן את דברי ההבל: עזוב, זה הכול פוליטיקה.

את הדברים של בנימין נתניהו לא צריך כמובן לפרש כאמת, לא אז ולא עכשיו כאשר הוא רוקם את קואליציית בן גביר (ומתכוון לשנות חוק יסוד כדי שאריה דרעי יהיה שר, כדאי לקרוא את זה פעמיים), אלא כצורך של בנימין נתניהו ושל הקואליציה שהוא  מקים כעת, להציב כל שיח שמביע חשש מהכיוון אליו הולכת ישראל, בזירה הפוליטית מפלגתית ממשלית, כיוון שבאופן הזה של הדיבור הציבורי, יש לקואליציה הזאת אשר דגל שחור מתנוסס מעליה, הסבר מצוין: הציבור בחר בנו.

נכון, הציבור בחר בהם, ויש כמובן לכבד את זה. אבל הציבור לא בחר בחורבנו של המשטר הדמוקרטי בישראל. בשום אופן. להפך, סקר שהתפרסם לאחרונה הבהיר שרוב הציבור כולל זה שהצביע לימין, מתנגד לפגיעה ברשות השופטת; ונוסיף: מכל הסיבות אשר בגללם הציבור בחר בימין הקיצוני (ר' כאן מאמרים קודמים על החורבן הערכי של יהדות המזרח, למשל), הוא בשום פנים ואופן לא בחר בקעקוע של מאזן הכוחות בין המערכות הציבוריות המשפטית והמפלגתית באופן שפוליטיקאים, יוכלו לעשות כרצונם בלי מגבלה משפטית שהיא אבן הפינה של המשטר הדמוקרטי. זהו מסדה של מדינת ישראל, ושל החלום על תקומת היהודים בארצם, והמסד הזה לא עמד לבחירה ולא עמד למשאל עם. סיסמאות ריקות על הרשות השופטת היו (והיו גם אבחנות נכונות), אבל הדיון על משמעותן העמוקה, לגבי התקומה המדינית של ישראל, אפילו לא נפתח. מה גם שאין מוסד פוליטי בלתי מפלגתי ראוי לדיון כזה (ר' הצעתנו בעבר לשינוי המבנה הציבורי, ולכינון בית נבחרים עליון, רשות ערכית, בית עצרת עם).

הציבור הישראלי מכיר במציאות חייה של מדינתו ישראל, וברור לו לחלוטין שקעקוע של המשטר הדמוקרטי, בזירת הקהילות הרגישה מאוד אשר מרכיבה את ישראל, משמעותו חורבנה הערכי ואחר כך הפיזי של מדינת ישראל; הציבור הפטריוטי הישראלי אשר נלחם והקריב כה רבות למען החופש והחרויות של היהודים ולפיכך של מדינתו ולמען תקומת היהודים בארצם ישראל, בוודאות לא רוצה בזה. ושום נפנוף יד מזלזל לא שינה ולא ישנה את עובדת היסוד הזאת. צריך רק לקרוא בכתבים, הקדומים, והמודרניים, של ישראל, כדי להבין זאת. (ובנימין נתניהו הוא אדם משכיל וקורא אדוק).

ולכן, כל גוף או ארגון ישראלי אשר מקורותיו נטועים בזירה הפוליטית ממשלית מפלגתית, והוא מתייחס אליה מטבע הווייתו, צריך עכשיו להתאפק, וצריך להיזהר מנפילה למלכודת של קואליציית הימין הקיצוני שחפצה בהעברת השיח לזירה הפוליטית ממשלית מפלגתית, במקום שיהיה במקומו: בזירה הערכית פוליטית.

מתי כהן

גיליון 71 | 4 בדצמבר 2022
רואה אור בימי א' | בהרצה

מפעל האמל''ח של חמאס שצה''ל הפציץ אתמול ברצועת עזה (צילום וגרפיקה דובר צה''ל)
מפעל האמל''ח של חמאס שצה''ל הפציץ אתמול ברצועת עזה (צילום וגרפיקה דובר צה''ל)

בתגובה לירי רקטה אתמול לעבר יישובי העוטף, תקף צה"ל הלילה (בין שבת לראשון) מטרות של חמאס ברצועת עזה, ובתוכן מפעל לייצור אמצעי לחימה. הרקטה לעבר יישובי העוטף, נורתה ככל הנראה בתגובה להריגתו בשבוע שעבר של בכיר ג'יהאד בג'נין, בפעולה של צה"ל. אפשר שאת הרקטה שנורתה אתמול לעבר העוטף שיגר ג'יהאד, אבל צה"ל כבר אמר בעבר, שהארגון אשר שולט בעזה הוא חמאס, והוא על כן האחראי על השקט בגבול עם ישראל. המדיניות הזאת ביסודה ברורה והגיונית, אבל מאחר שהג'יהאד בתמיכת איראן וחיזבאללה, על פי מקור פלסטיני ביטחוני ברמאללה, מנסה לגרור כעת את הגדה המערבית ואת ישראל לאינתיפאדה שלישית, יתכן כי יש לעדכן את המדיניות, ולהתאימה לניסיונות האלה של איראן להרתיח את הגדה המערבית, אף כי ההשקפה היסודית על האחריות הכוללת שיש לחמאס על הרצועה מתאימה מאוד למציאות השוררת בה. בחודש האחרון התחיל מו"מ ישיר בין חמאס לבין אבו מאזן והרשות הפלסטינית (ר' דיווח קודם על כך כאן), אשר אם יעלה יפה ייתכן ששליטת חמאס על הרצועה תהפוך לסטטוס קוו מוסכם על כל הצדדים הפלסטיניים, סטטוס קוו אשר יימשך עד שתתקיים שוב מערכת בחירות בכל השטחים הפלסטיניים.

צה"ל הגדיל לאחרונה את הלחץ על הג'יהאד האסלאמי, ויותר מחבלים מהג'יהאד נעצרים. בנוסף הצבא והשב"כ חותרים לאתר כספים של הג'יהאד אשר מקורם באיראן, ואשר מיועדים להקמת כוח חדש בגדה המערבית; כעת מתברר שהכספים מיועדים גם כדי לדרדר את הזירה הפלסטינית ישראלית לאינתיפאדה שלישית, אשר עיקר חייליה יהיו מחבלים חסרי ארגון, והם יסחפו אחריהם את הציבור הפלסטיני ואת הארגונים הוותיקים.

"אנחנו עדין לא באינתיפאדה שלישית, אבל הג'יהאד האסלמי בהחלט מנסה להוביל אותנו לשם" אמר לנו אתמול מקור פלסטיני בפתח.

 tipp 04.12.2022

הכנסת
האיזון בין הכנסת לרשות השופטת (tipp)

04.12.2002 tipp

"דברי כבוד הנשיאה '..נוכל לסערה המתקרבת' נדירים עד מאוד. זוהי למעשה קריאת השכמה לציבור להבין שמה שעומד על הפרק הוא מהותה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המגנה על זכויות האדם ובפרט על אלו של המיעוטים. בכל עשרות שנותיי כשופט לא זכורה לי התבטאות דומה של נשיא מנשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם". פרשננו המשפטי, סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז בעבר, אברהם יעקב, מנתח את דברי נשיאת העליון, ומבהיר את משמעותם

 

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות השמיעה בשבוע שעבר התבטאות ראשונה לנוכח כוונות הקואליציה המסתמנת  לכרסם ביסודות הדמוקרטיה, לעקר את בג"צ מכוחו להגן על זכויות האזרח ולהפוך את השופטים לפקידים הממונים ע"י הקואליציה:

"אין לי ספק שבזכות המסירות הרבה ותחושת השליחות והמחויבות של כל אחת ואחד מאיתנו לתפקידנו כמשרתי ציבור ולעשיית משפט צדק, נמשיך לעמוד איתן גם אל מול הרעמים והברקים הנשמעים והנראים בעת הזו; הם מופנים לעברנו ומבשרים, כך נראה, את בואה של סערה; אך כשהדין, והוא לבדו, לנגד עינינו, יכול נוכל גם לה".

דברים אלה של כבוד הנשיאה נאמרו על רקע הצהרת הכוונות של מרכיבי הקואליציה העתידית, לפיהם תרצה הממשלה הנכנסת לקדם גם את ביטול עבירת מרמה והפרת אמונים, חקיקת "חוק צרפתי", הדחת היועצת המשפטית לממשלה, פיצול מוסד היועץ, והפיכת היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה לעושי דברם של הפוליטיקאים.

כבוד הנשיאה התייחסה, כך נראה, גם לתוכניות הקואליציה המתגבשת, החל מחקיקת בזק של פסקת ההתגברות, וכלה בדיבורים על ביטול שתי ועדות החקירה הפועלות כיום: הוועדות לחקר פרשת הצוללות ולאסון מירון.

 

דברים אלה אולי נשמעים שגרתיים, אך הם נדירים עד מאוד. זוהי למעשה קריאת השכמה לציבור כולו להתעורר ולהבין שמה שעומד על הפרק הוא מהותה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המגנה על זכויות האדם ובפרט על אלו של המיעוטים.

לא ניתן להפריז בחשיבות דברי כבוד הנשיאה.

בכל עשרות שנות כהונתי כשופט לא זכורה לי התבטאות דומה של נשיא מנשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם.

זוהי למעשה רעידת אדמה והצהרת כוונות של כבוד הנשיאה לפיה בתי המשפט ימשיכו לקיים את הדין החל ולא ייכנעו לכל אלה הבאים להרוס את הדמוקרטיה הישראלית.

מובן שבתי המשפט כפופים לחוקי הכנסת והם מצווים על אכיפתם. אך אין בכך ללמד על כפיפות האזרחים ובתי המשפט לדברי חקיקה הנוגדים את הערכים המוגנים בחוקי היסוד. דברי חקיקה כאלה הם בטלים מעיקרם ובתי המשפט יעשו הכול כדי להמשיך להגן ולשמור על אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל ועל זכויות היסוד של כל אזרחיה.

דמוקרטיה, כל דמוקרטיה, היא גם דמוקרטיה מתגוננת. פירושו של דבר הוא שהמוסדות השלטוניים, ובהם בתי המשפט, לא יתנו יד להרס הדמוקרטיה וילחמו עליה ככל יכולתם ובכל הכלים החוקיים העומדים לרשותם.

כפי שציינה כבוד הנשיאה, הדין הוא היחיד המכוון את פסיקות בתי המשפט. כך היה תמיד וכך יהיה לעולם.

מעצר מבוקשים ביהודה ושומרון נובמבר 2022 (צילום דובר צה''ל)
מעצר מבוקשים ביהודה ושומרון נובמבר 2022 (צילום דובר צה''ל)

04.12.2002 tipp

להלן ראיון קצר שקיימנו בסוף השבוע עם מקור פלסטיני ביטחוני בכיר:

Tipp: "האם התיאום הביטחוני ישתנה כשתקום ממשלת הימין?"

מקור פלסטיני ביטחוני: "אני מניח שכן. ואנחנו גם נגיב לכל שינוי שיהיה במנהל האזרחי"

המקור סרב להשיב לשאלתנו מה תהיה התגובה הפלסטינית האמורה לשינויים במנהל האזרחי (מעבר להפסקה הדרגתית של התיאום הביטחוני)

החשש העמוק מניצחון הימין הקיצוני בבחירות בישראל, הוביל את הרשות הפלסטינית, אחרי שהתבררו תוצאות הבחירות, לאמץ נהלים של מדינה, בכל הנוגע לתיאום הביטחוני עם ישראל, ובכך להקשיח את תנאי התיאום. הרשות הפלסטינית לא השתתפה בחקירת הפיגוע הכפול שהיה לפני כשבועיים בירושלים, ומקור פלסטיני אמר לנו בשבוע שעבר כי אם ישראל תשלח פנייה רשמית, הרשות תתחיל לחקור. איננו יודעים אם ישראל שיגרה מאז פנייה רשמית לפלסטינים. אנו יודעים שההתנהגות הפלסטינית החדשה היא בבחינת איתות שמעבירה הרשות הפלסטינית לישראל, ולפיו אם הימין הקיצוני ישנה את התנאים וההסכמים בין הרשות וישראל, גם הרשות תעשה כך, ובראש הדברים – היא תשנה את תנאי התיאום הביטחוני.

Sunday News
04.12.2022

חדשות יום ראשון 

כל צמרת השלטון האיראני נעמדת על הרגליים בשבועיים האחרונים בניסיון לעצור את מהומות החיג'אב, שהתרחבו מהערים הגדולות לפרובינציות כפי שדיווחנו כאן בגיליון קודם. אחרי ישיבת קבינט שיוחדה למהומות עליה הורה הנשיא ראיסי לפני כשבועיים, ועליה דיווחנו כאן, מגיעה כעת הוראה מקלה של המנהיג האיראני הכללי חמינאי, לשחרר את עצורי המהומות, ולהשאיר במעצר רק את מנהיגי המחאה. את הוראתו העביר חמינאי באמצעות משלחת ששיגר למחוז סיסטאן בלוצ'יסטאן, שם הייתה התפרצות של מחאת רחוב לאחרונה. מאחר שבפרובינציה הזאת רוב התושבים הם סונים, וממילא יש בה אי שקט עדתי למפרע, יתכן שההתפרצות בה תתפשט גם לאזור הכפרי בפרובינציה. מהפכת 1979 התאפשרה אחרי שתושבי המרחב הכפרי והסטודנטים בערים הגדולות הצטרפו בהמוניהם למחאה, וייתכן שגם הצלחת מהומות החיג'אב תלויה בהצטרפות של הציבורים האלה במסות גדולות אליה. הצו של חמינאי, מדגיש 4 נקודות לפיהן יש לפעול כדי לעצור את המחאות: 1. לשחרר את כל מאות העצורים שלא הודו באשמתם 2. להכביד את היד כלפי מנהיגי המרי, להשאירם במעצר ולהעמידם לדין 3. להעניק תואר שאהיד לכל הרוג מטעם כוחות הביטחון האיראנים והמסייעים להם 4. לטפל בפצועים מהמהומות. לא ברור אם הצו מיועד רק לפרובינציה האמורה, ואם בכוונת חמינאי להרחיב אותו לכל הערים והמחוזות באיראן.

שר הביטחון גנץ עם הרמטכ"ל כוכבי בביקור בבסיס בדרום הארץ (צילום דובר צה''ל)
ארכיון. שר הביטחון גנץ עם הרמטכ"ל כוכבי בביקור בבסיס בדרום הארץ (צילום דובר צה''ל)

שר הביטחון גנץ התריע השבוע כי איראן נמצאת במרחק של שבועיים מייצור בכמות מספקת של חומר לפצצה גרעינית. בשבוע שעבר הבאנו את דבריו של הנשיא האיראני ראיסי לפיהם הסנקציות לא עצרו את הפיתוח הגרעיני באיראן.

ארבעה בני אדם שהואשמו בקשר עם המוסד הישראלי, הוצאו לפנות בוקר (יום ראשון) להורג באיראן. על פי סוכנות הידיעות האיראנית IRNA הארבעה אומנו על ידי המוסד לחטיפה בתחומי איראן, וקיבלו תשלום במטבעות קריפטו.

הג'יהאד האסלמי מנסה בתמיכת אירן וחיזבאללה להביא לאינתיפאדה שלישית, כך מסר ל tipp מקור ביטחוני פלסטיני. 

ר' הרחבה של הידיעה מימין 

כל שינוי במנהל האזרחי, יקבל תגובה מצד הרשות הפלסטינית, כך מסר ל tipp מקור ברשות הפלסטינית. 

ר' הרחבה של הידיעה למעלה

קצין מג"ב ירה והרג מחבל פלסטיני שניסה לחטוף את נשקו בחווארה.

ראש הבסיג' האיראני אמר בסוף השבוע כי 47 סוכנויות מודיעין מעורבות במהומות באיראן, וכי הן כיוונו את מועד המהומות לפתיחת שנת הלימודים האקדמית באיראן, כדי לסחוף למהומות סטודנטים איראניים. כפי שדיווחנו כאן בעבר, שני הציבורים אשר הכריעו את שלטון השאה האיראני בשנת 1979 היו סטודנטים וכפריים, ושני הציבורים האלה עדין לא לוקחים חלק במסות גדולות במהומות החיג'אב.

האינפלציה בלבנון בעשרת החודשים הראשונים של 2022: 186.4%

הרשות הפלסטינית באמצעות סוכנות הידיעות וואפא טוענת כי בסוף השבוע ישראלים אשר התפללו תפילת שחרית על אדמות הכפר דיר שרף סמוך לשכם , גנבו בסוף התפילה כוורות דבורים.

איתר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים 2021
בן גביר. רוצה לשנות את מערכת המשפט

27.11.2022 tipp

חוק אריה דרעי אשר יתיר לאדם שנגזר עליו מאסר על תנאי להיות שר, עלול להיות החוק הראשון שהקואליציה החדשה תחוקק בדרכה לשנות את האיזון בין המערכת המשפטית והפוליטית. האם המשבר החברתי פוליטי בישראל, יביא לקעקוע של יסודות המשטר הדמוקרטי? פרשננו המשפטי מזהיר שההתדרדרות כבר חקוקה בכתובת שחורה על הקיר. לפיכך אם התיקון לחוק היסוד אכן יחוקק  העיתון ישקול להגיש בג"צ, ויבקש מבית המשפט העליון צו ביניים לביטול התיקון עד להכרעה המשפטית. אברהם יעקב, סגן נשיא ביהמ"ש המחוזי מרכז בעבר, ממשיך לנתח ולעקוב.

כפי שציינתי במאמר קודם, הקואליציה החדשה מבקשת לבצע בשדה המשפט, את השינויים הבאים:

  1. חקיקת "פסקת התגברות"
  2. חקיקת "חוק צרפתי"
  3. מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים
  4. שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים
  5. פיטורי היועצת המשפטית לממשלה
  6. פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה
  7. הפיכת משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, ל"משרות אמון"
  8. שינויים מפליגים בפרקליטות

לאחרונה, התברר כי בדעת הקואליציה להוסיף על כל אלה גם את תיקון חוק יסוד: הממשלה במובן זה שסעיף 6(ג)(1) לחוק היסוד הקובע כי: "לא יתמנה לשר מי שהורשע בעבירה ונידון לעונש מאסר…" יתוקן כך שתתוסף לו המילה "בפועל" והאיסור על המינוי לתפקיד שר, יחול רק על מי שהורשע ונידון למאסר בפועל.

עולה השאלה לשם מה נחוץ התיקון?

התיקון נועד להכשיר את מינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, לתפקיד שר בממשלה המתהווה.

ביום 25.1.2022 הורשע אריה דרעי, בפעם השנייה בחייו, והפעם, בביצוע עבירות מס.

ההרשעה נעשתה על-פי הודאתו, ונגזר עליו, בין השאר, עונש של מאסר מותנה.

על-פי הפרשנות המקובלת מזה שנים רבות, "מאסר", פירושו גם מאסר מותנה. זאת מכיוון שמאסר מותנה הוא מאסר שריצויו נדחה לזמן מסוים והוא תלוי בקרות אירוע מסוים. אבל מדובר במאסר לכל דבר ועניין.

לכן, לפי נוסחו של חוק היסוד ולפי הפרשנות המקובלת, מנוע אריה דרעי מלכהן כשר.

הקואליציה החדשה מבקשת לשנות חוק יסוד לצרכיו הפרטיים של אדם אחד. כזאת עדיין לא אירעה במקומותינו!

חוקי היסוד של מדינת ישראל הם תחליף החוקה. אין משנים את החוקה לצורכי שעה או לצרכיו של אדם אחד. זוהי הלכה משפטית נוהגת חד משמעית.

חקיקה פרסונלית, אפילו בחוק רגיל, להבדיל מחוק יסוד, היא פסולה ומגונה ונחשבת במערכת המשפטית למעשה שלא יעשה. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחוק יסוד.

שינויי חקיקה כאלה שמטרתם הכשרת מעשים או אנשים שעד אתמול נחשבו למעשים אסורים או לאנשים שאינם כשירים לתפקיד מביאה להכשרת מה או מי שנחשבו עד לאותו רגע לאסורים בעליל. זוהי פריצת גדרות שאיש לא יכול להעריך היכן סופה לגבי הדרדרות שלטון החוק.

מדובר בכרסום מהותי באופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל.

שינוי כזה בחוק יסוד אינו יכול לעבור היום, כאשר היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים הם עצמאיים וכשומרי הסף, בכוחם להתריע בפני יוזמי הצעות חוק כי מדובר למשל בחוק שאינו חוקתי אשר חותר תחת יסודות הדמוקרטיה. אולם, כפי שציינתי בראשית הדברים, בכוונת הקואליציה החדשה להפוך את משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון, וכתוצאה מכך השרים יוכלו למנות לתפקידים רגישים אלה את אנשי שלומם, כך שבמקום שומרי סף הציבור עלול לקבל  משפטנים ממושמעים.

האם בג"צ יכול להושיע?

כנראה שלא.

בכוונת הקואליציה החדשה לחוקק את פיסקת ההתגברות, כך שניתן יהיה לבטל את פסיקות בג"צ ברוב של 61.

התוצאה היא שכל קואליציה, ולו הקטנה ביותר, תוכל לבטל את פסיקות בג"צ ובכך יבוא הקץ  על המגן האחרון של האזרח מפני עריצות השלטון.

המסקנה העולה מהתיקון הפרסונלי לחוק יסוד הממשלה, וכן מהכוונה לסלק את שומרי הסף במשרדי הממשלה השונים וכן מהכוונה לחוקק את פיסקת ההתגברות ברוב של 61 – היא אחת: בכוונת הקואליציה החדשה להסיר מעל עצמה כל מגבלה ולחוקק חוקים כאוות נפשה ללא כל פיקוח ובקרה ובכך להביא את הדמוקרטיה הישראלית אל מדרון חלק.

עיתוננו אשר חרת על דיגלו ערכי שמירת הדמוקרטיה והחרות, ישקול הגשת עתירה לבג"צ בזמן המתאים.

מעצר חשודים בפעילות טרור השבוע ביהודה ושמורון (צילום דובר צה''ל)
מעצר חשודים בפעילות טרור השבוע ביהודה ושמורון (צילום דובר צה''ל)

27.11.2022 tipp

הרשות הפלסטינית לא עצרה איש בחשד לביצוע הפיגוע שהיה בירושלים ביום חמישי שעבר, והיא אף לא פתחה בחקירה בעניין זה. מקור ביטחוני פלסטיני אמר לנו ביום שישי כי אם מדינת ישראל תעביר בקשה רשמית לרשות הפלסטינית, כי אז הרשות תפתח בחקירה.

עד כה התנהל התיאום הביטחוני באמצעות פנייה של גורמי הביטחון הישראליים בגדה המערבית למקביליהם ברשות הפלסטינית, בדרך כלל פנייה של השב"כ למנגנוני הביטחון הפלסטיניים. קרוב לוודאי שגם הפעם ביקש השב"כ ממנגנוני הביטחון הפלסטיניים, להשתתף בחקירת הפיגוע שהיה בירושלים ביום חמישי, אם כי איננו יודעים זאת בוודאות, וזוהי אך הערכתנו. ביום שישי הפנינו שאלה למקור ביטחוני פלסטיני, האם הרשות עצרה חשוד בביצוע ואו תכנון הפיגוע הכפול שהיה בירושלים ביום חמישי שעבר, והאם ישראל ביקשה את הסגרתו של עצור כזה. תשובתו של המקור הביטחוני הייתה כי "לא רק שהרשות לא עצרה איש, אלא שהיא אפילו לא פתחה בחקירה". המקור הוסיף "הרשות תפתח בחקירה אם ישראל תעביר אליה פנייה רשמית". עד יום שישי 25 בנובמבר, ישראל לא העבירה פנייה כזאת.

פנייה מדינית רשמית, נהוגה בין מדינות, ואילו הפנייה באמצעות מערכת הביטחון ביהודה ושומרון לפלסטינים, בחסות מתאם פעולות הממשלה ביהודה ושומרון, מעוגנת בהסכמים בין ישראל לבין אש"פ. לא ברור אם הרשות מתנהגת כך אד הוק למען השגת יעד מסוים, או שמא הדבר מבטא שינוי מהותי בהתנהגות המדינית הפלסטינית אשר תשפיע על התיאום הביטחוני עם ישראל, באופן המתואר בידיעה.

תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)
תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)

17.11.2022 tipp

מקור פלסטיני:"אבו מאזן מתכונן לממשלת הימין, ורוצה להראות לעולם שהפעם הפלסטינים הם שוחרי שלום ואילו ישראל היא זאת שאומרת לא"

נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שלח השבוע שליח אישי לעזה לשיחות ישירות עם חמאס. ההסכמה על פתיחת השיחות בין שתי התנועות הפלסטיניות המרכזיות, פתח וחמאס, הגיעה אחרי פגישה שהייתה לאחרונה בין סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס מוסא אבו מרזוק לבין עזאם אל אחמד חבר הוועד המרכזי של פתח. מטרתו המרכזית של אבו מאזן היא להציג חזית פלסטינית של פיוס כלפי ישראל, כזאת שתעביר מסר לעולם המערבי לפיו המתנגדת לשיחות כעת היא ישראל ולא הפלסטינים.

באופן מעשי יהיה קשה מאוד להגיע להסכמה בין התנועות כיוון שחמאס מתנגדת להיכנס לאש"פ בתנאים של אבו מאזן, קרי כתנועה בתוך הגוף המייצג של הפלסטינים, שנשלט בידי תנועת פתח, ואילו אבו מאזן יתנגד לפירוש מרחיק הלכת של חמאס לזכייתו בבחירות לפרלמנט שהיו בשנת 2006. האינטרס של תנועת חמאס בשיחות הנוכחיות בעזה הוא להדגיש את מעמדו של הארגון בציבור הפלסטיני, מעמד אשר איראן חיזבאללה והג'יהאד האסלמי, מנסות בשנה האחרונה לערער באמצעות הזרמת כספים בהיקפים גדולים במטרה לכונן גוף לוחם פלסטיני חדש. מטרת איראן חיזבאללה וג'יהאד היא לשנות את תמונת השליטה בלאומיות הפלסטינית, באופן שפלסטין תהיה  פלג באסלאם, וחלק מישות אסלאמית מזרח תיכונית, בניגוד לתנועות הלאומיות הפלסטיניות ובהן חמאס שפועלות לכינונה של מדינת לאום פלסטינית אזרחית.

לפני כחצי שנה התנהלו שיחות בדרג ביניים בין התנועות פתח וחמאס, ברמאללה, בין אל מדאני מקורבו של אבו מאזן וא-שעאר, ראש חמאס בגדה המערבית, אבל השיחות עליהן דיווחנו כאן בלעדית התפוצצו

גבר איראני מגיש פרח לנשים איראניות ללא חיג'ב בשכונה בעיר שיראז
גבר איראני מגיש פרח לנשים איראניות ללא חיג'ב בשכונה בעיר שיראז

13.11.2022 tipp

תמונות שמגיעות מהעיר שיראז, ומפורסמות בעמוד איראני ברשת חברתית, מבטאות מציאות חדשה שמחאת החיג'אב הביאה אליה: שכונה בעיר שהיא מובלעת אשר בה נשים מהלכות ללא חיג'אב במופגן; אל השכונה לפחות בשעת הצילומים, לא הגיעו כוחות משטרה ואו צבא. לפי הסביבה נראה שאכן מדובר בעיר איראנית מרכזית, וסביר להניח שהתמונות הן אכן מהעיר שיראז. התמונות המצורפות לכאן הן מצילומי מסך של קטע וידאו קצר שמתאר את התופעה בעמוד האמור: בשכונה בשיראז, נראות נשים הולכות ברחוב ללא חיג'אב, ממש כמו בכל רחוב מערבי חופשי, והן זוכות להתייחסות גברית אוהדת; בחלק מהצילומים, מגיש גבר איראני לנשים אשר צועדות ברחוב בלי חיג'אב ,פרח ועל פי המתואר בעמוד, הוא אומר להן שהוא מודה להן על שביופיין הן מוסיפות ליפי השכונה.

כדי לברר אם המציאות המתוארת בתמונות אכן מבטאת תופעה חדשה שמתרחשת בשיראז, ואולי אף בערים מרכזיות אחרות באיראן, יש להתייחס למספר אירועים שהיו לאחרונה. החשוב בהם הוא ישיבת הקבינט האיראני שיוחדה למהומות החיג'אב בשבוע שעבר, ישיבה עליה דיווחנו כאן בגיליון הקודם. ישיבת הקבינט מבהירה עד כמה הרחיקה מחאת החיג'אב, ועד כמה המשטר מתקשה לכבותה, לפחות עד מועד כינוס הקבינט. לפיכך מציאות חדשה כאמור בכתבה, סבירה ואפשרית. אירוע נוסף שמבהיר כי המובלעת האמורה בשיראז אכן עשויה להתקיים, והיא אינה המצאה של מארגני המחאות, היא הערתו של מפקד בכיר בצבא איראן, שצוטטה השבוע ב YNET  "למתפרעים לא יהיה מקום במדינה אם חמינאי יתן את הפקודה לכך". הציטוט מבהיר כי מנהיג איראן לא הכריע לגבי תגובה צבאית מקיפה למהומות, ולכן אפשר שמציאות של מובלעות ללא חיג'אב וללא כוחות ביטחון איראניים, אפשרית. אזהרתו בשבוע שעבר של מפקד משמרות המהפכה למפגינים לא לצאת עוד לרחובות, מבהירה גם היא שהם עדין יוצאים במספרים כה גבוהים עד שהם גורמים לזעזוע במערכת השלטונית האיראנית. גם ההתבטאות הזאת מאפשרת מציאות חדשה של מובלעות ללא חיג'אב וללא אסלאם קיצוני בעריה המרכזיות של איראן, כמתואר בעמוד האמור.

משחקי כס פלסטיניים

13.11.2022 tipp

שלושה מנהיגים פלסטינים עומדים בדרכו של א-שייח להחליף את אבו מאזן, ואת שלושתם מנסה הנשיא הפלסטיני להזיז מהדרך כדי לסלול אותה לא-שייח. אבו מאזן לא מרפה מהמשימה שלקח על עצמו, והוא ככל הנראה נחוש למנות בעצמו את יורשו.

את ג'יבריל רג'וב מנסים מקורבי אבו מאזן להניא מהתמודדות עתידית באמצעות איומים. כאן דווחנו בלעדית כי למען רג'וב נוסח איום קצר במיוחד מטעם מקורבי הנשיא הפלסטיני: דמך בראשך אם תתמודד נגד א-שייח. רג'וב לא התרגש מהאיום, ובשבוע שעבר אף נשא דברים שבדרך כלל נושאים מנהיגים לאומיים. הוא אמר ברדיו אל עאלם (ע"פ עינב חלבי YNET) כי הפלסטינים צריכים לחשב מחדש את מסלול יחסיהם עם ישראל.

רג'וב קשה להזזה, אבל קשה להזזה שבעתיים הוא תאופיק טיראווי, שהוא ותיק יותר מרג'וב, מעמדו בכיר יותר, כוחו רב יותר בפתח, והוא אף היה מקורבו של המיתולוגי הפלסטיני יאסר ערפאת. מקורבי אבו מאזן לא יכולים לפנות לטיראווי באיומים בנוסח שתורגל על  רג'וב, והדבר שהם מנסים לעשות כעת, הוא להביא לפיטוריו ממשרת היועץ על תקן שר שהוא מחזיק. תקוותם היא שהחלשתו הכלכלית תחליש את רצונו להנהיג את הפלסטינים אחרי אבו מאזן.

שלושת האישים א-שייח, רג'וב וטיראווי, חברים בוועד המרכזי של פת"ח שהתכנס השבוע. על הפרק ענייני היום, אבל מתחת ללו"ז, בסבקסט של ההתכנסות, נמצא הדבר המרכזי אשר על הפרק והוא מלחמות הפלסטינים, בדרך להעמיד יורש לאבו מאזן. הנשיא הפלסטיני סבור שבכוחו להביא את א-שייח עד המוקטעה. אבל רג'וב, טיראווי וכנראה גם האסיר ברגותי, מטילים בכך ספק. לגבי ברגותי, ישראל מושלת לכאורה בחייו כיוון שהוא אסיר בכלא ישראלי, כך שיתכן שהוא אכן נוח להגיע להסכם כפי שמנסים מקורבי אבו מאזן; על רצונם להגיע עם ברגותי להסכם דיווחנו בגיליונות קודמים; לגבי רג'וב, ישראל יכולה להסתדר עם רג'וב אם יפתיע ויתמודד על אף הקשיים, וינצח במאבק על הנהגת הפלסטינים, אבל לגבי טיראווי זוהי לחלוטין אופרה אחרת, שכן כוחו במנגנון הפוליטי הפלסטיני עולה על כל יריביו, ובעבר טיראווי שעסק בטרור נחשב למבוקש מספר 1 בישראל, ולכן סביר להניח שישראל אשר אינה שוכחת דבר, תומכת בסילוקו של טיראווי מהזירה הפוליטית הפלסטינית. צריך לומר שתמיכה כזאת מצד ישראל, לא בהכרח תגדיל את סיכוייהם של מקורבי אבו מאזן להפטר מטיראווי.

איתר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים 2021
בן גביר. רוצה לשנות את מערכת המשפט

06.11.2022 tipp

אברהם יעקב מפרט את כל שינויי החוק והחקיקות שמתכוונת קואליציית בן גביר לעשות, ואת הסכנות שינבעו מהן לרשות השופטת, לפרקליטות וליועמ"ש. אין בדברים חדש, אבל הם קובצו כאן לתמונה תמציתית וחדה למען קוראינו ולמעננו. הקואליציה החדשה סבורה שבכוחה לקעקע את יסודות המשטר הדמוקרטי? העיתון   tipp  נולד בדיוק בשביל זה. להראות לימין הקיצוני הישראלי שלכל אחד מאתנו יש מגבלת כוח. לשם כך העיתון ישתמש בכל אמצעי חוקי שעומד לרשותו כגוף ביקורתי ציבורי.

הקואליציה החדשה מבקשת לחולל במערכת המשפט, את השינויים הבאים:

  1. חקיקת "פסקת התגברות".
  2. חקיקת "חוק צרפתי".
  3. מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים.
  4. שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים.
  5. פיטורי היועצת המשפטית לממשלה.
  6. פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.
  7. הפיכת משרות היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, ל"משרות אמון".
  8. שינויים מפליגים בפרקליטות.

להלן הסבר תמציתי לכל אחת מכוונותיה:

"פסקת ההתגברות": מטרת החקיקה לאפשר לכנסת להתגבר על פסיקת בג"צ, ולחוקק שוב חוקים שבית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק, יבטל בשל היותם בלתי חוקתיים.

נאמר שהכנסת רשאית לעשות זאת גם היום, אולם הקואליציה החדשה מבקשת לאפשר לכנסת לעשות זאת גם ברוב רגיל של חברי הכנסת הנוכחים באותה עת במליאה, ולא ברוב מיוחס. במקרה שחוק כזה יעבור, אפשר יהיה לבטל פסיקה של בית המשפט העליון, לגבי חוק שאינו חוקתי, גם כאשר נוכחים במליאה חברי כנסת בודדים.

"החוק הצרפתי" נקרא כך על שם חוק צרפתי אשר אותו רוצה הקואליציה להעתיק לספר החוקים הישראלי, ולפיו אסורה חקירה משטרתית והעמדה לדין פלילי של הנשיא הצרפתי במהלך תקופת כהונתו.

באופן רגיל, חקיקה פלילית פועלת מכאן ואילך ולא רטרואקטיבית, אך החשש הוא כי בכוונת הקואליציה להחיל את החוק למפרע כך שיאפשר גם את דחיית משפטו של נתניהו עד תום כהונתו.

מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים. מחיקת עבירה פועלת למפרע, לפיכך מיד עם המחיקה, החלק הארי של כתב האישום נגד נתניהו ימחק לאלתר.

שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים: הוועדה מונה כיום 9 חברים: שני שרים (אשר אחד מהם, שר המשפטים, מכהן כיו"ר הועדה), שני ח"כים, שני נציגים של לשכת עוה"ד ושלושה שופטים של ביהמ"ש העליון.

החלטות הועדה מתקבלות ברוב קולות רגיל, למעט מינוי של שופט לביהמ"ש העליון הטעון רוב של  שבעה חברי ועדה.

בכוונת הקואליציה לשנות את הרכב הועדה כך שכל החלטה שלה תהיה כפופה למעשה לווטו של הפוליטיקאים חברי הועדה.

חקיקה כזאת תביא לפוליטיזציה של השפיטה והפיכת השופטים לעושי דברם של פוליטיקאים. הנזק להפרדת הרשויות יהיה אנוש, במקרה שהחוק יעבור. "רפורמה" כזו תביא לקיצה את חוסר התלות של השופטים בישראל, ותהפוך אותם לשופטים מטעם.

פיטורי היועצת המשפטית לממשלה.  החשש הוא כי פיטורי היועצת דרושים לקואליציה כדי שהיועץ החדש באשר ימונה, יהיה עושה דברם של חברים בקואליציה הפוליטית, ויוכל למשל למחוק את כתב האישום נגד נתניהו.

החלטה זו של היועץ כפופה כמובן לביקורת בג"צ, אך כזכור מאחת הכוונות אשר לעיל, פסיקת בג"צ תהיה ניתנת לביטול ברוב רגיל עם חקיקת "פסקת ההתגברות".

פיצול תפקיד היועמ"ש והפיכת משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון מביעים כוונה לדחוק החוצה את שומרי הסף כדי למנוע ביקורת אמיתית על פעולות הממשלה. שכן אם מדובר ב"משרות אמון" כי אז ניתן למנות "אנשי שלומנו", והמבנה הביקורתי במשרדי הממשלה ייעלם.

שינויים מפליגים בפרקליטות ייתכן והם נחוצים, אבל לא בקונטקסט הזה של קעקוע מערכת המשפט והכפפתה לרוח החדשה הנושבת בפוליטיקה הישראלית, אשר בכוונתה לגבור על החרות המשפטית. ולכן לא עכשיו שינויים, ולא ככה. בכוונת "הרפורמטורים" להפוך את הפרקליטים לפקידים כנועים, עושי דברו של השלטון? אסור שיקרה אצלנו.

לסיכום, מסקנתי היא שאם החקיקה הזאת אכן תצא לפועל, היא תסיר מעל הקואליציה מגבלות משפטיות חשובות ביותר למהלכו התקין והמתחייב של המשטר הדמוקרטי הישראלי, באופן שיאפשר לה להתעמר באזרחים, כולם או חלקם, מבלי שלאזרח תעמוד התרופה הקיימת לו היום: פנייה לבית המשפט בבקשת סעד מתאים נגד המדינה. עם החקיקה, איזוני הכוח בין הממשלה והמערכת המשפטית יופרו באופן חסר תקנה.

בהשראת חמינאי ונסראללה

פסטיבל קולנוע איראני להשמדת ישראל יתקיים על אוניית קרב

הספינה האירנית על שם קאסם סולימאני צילום משרד החוץ האיראני
הספינה האירנית על שם קאסם סולימאני צילום משרד החוץ האיראני

06.11.2022 tipp

איראן מארגנת פסטיבל להשמדת ישראל על ספינת מלחמה איראנית. את ארגון המאורע יוציא לפועל "פסטיבל סרטי ההתנגדות", והוא יקיים במהלך השנה הקרובה את המאורע תחת השראתו של ארגון "בינלאומי" בשם מוסטדהפין; זהו ארגון שיעי איראני שיש לו שלוחה בלבנון, ומתוקף השלוחה הפסטיבל השנתי שייערך בהשראתו, מכונה פסטיבל בינלאומי. כותרת הפסטיבל השנה תהיה כאמור השמדת ישראל, והאופן שבו איראן תמחיש את המוטיב האמנותי היא קיומו של האירוע על גבי ספינת מלחמה במפרץ הפרסי. במפגש שהיה בטהרן בין יוצרי הסרטים לבין מפקד הבסיג' האיראני קבע האחרון כי השלב השני במהפכה האסלאמית, הוא השמדת ישראל, וכי המהפכה האסלאמית לא תושלם כל עוד ישראל קיימת.  בתמונה אפשר לראות את ספינת המלחמה האיראנית על שם קאסם סולימאני. על הספינה הזו, הציעו הנוכחים במפגש, יתקיים פסטיבל הסרטים הצפוי, בסימן השמדתה של מדינת ישראל. קאסם סולימני, מפקד כוח אל קודס, חוסל בבגדד בחודש ינואר 2020 באמצעות טיל אמריקאי. כותרת הפסטיבל מבהירה שהצורר המת סולימני, לא לקח אתו לקבר את חזונו, וכמה משותפיו לחזון ההשמדה של ישראל עדין חיים, לרבות המנהיג האיראני העליון חמינאי ובן דמותו ראש חיזבאללה נסראללה ששבים ומתארים את חזונם על השמדת ישראל. נסראללה הגדיל לעשות לאחרונה, אפילו על פני העיתון טהרן טיימס שהביא את הידיעה על הפסטיבל הצפוי, כאשר פרט חזיונות מתוך חלומותיו ובהם ראה את  עם ישראל מתכנס על מזוודותיו וילדיו בשדות תעופה ובנמלי ים בדרך למסע המוות שלו. כאן נכתב בעבר שאיום להשמיד את ישראל, כאיומו האחרון של נסראללה, כמוהו כהכרזת מלחמה, ותגובתה של ישראל חייבת להיות צבאית.

אצבע האולטימטום של נסראלה (צילום מסך אל-מנאר)
האצבע והאולטימטום עבדו (צילום מסך אל-מנאר)

30.10.2022 tipp

כפי שכתבנו כאן ערב חתימת ההסכם הימי בין ישראל ללבנון, ההסכם אכן נכנס לתוקף באמצעות משלוח מכתבים נפרדים של שתי המדינות לאומות המאוחדות. זו הייתה דרישתו של נסראללה, וכייתר דרישותיו במו"מ בין לבנון לישראל, גם דרישה זו באה לביטוי בהסכם. בסוף המו"מ, כאשר ישראל קיבלה את הדרישות העיקריות של  לבנון/נסראללה, ניסתה לבנון ככל הנראה בעידוד חיזבאללה, להשיג עוד קצת מישראל, ולבנון הגישה רשימת תיקונים לנייר הסופי ולנקודות שישראל כבר הביעה לגביהן את הסכמתה. כעבור שעות אחדות, רשימת התיקונים הזו שדרש חיזבאללה הופיעה כשקופית בעיצוב גרפי נאה ומקצועי בתחנת הטלוויזיה שלו אל מנאר, כנראה כדי להקל על הצופים בישראל לקלוט את המסר. תגובתו של ראש הממשלה יאיר לפיד לנייר הזה הייתה חד משמעית ומהירה, באופן שהיא הבהילה את חיזבאללה ואת לבנון. בתגובה לתגובה זו של לפיד, נסראללה גזר על עצמו מיד תענית דיבור, ונעלם לכמה ימים מהמסכים עם האצבע המונפת ועם האולטימטום, ובמקביל הוא שחרר את לבנון ואת הנשיא הלבנוני עאון, לסגת מהדרישות האלה האחרונות של לבנון, ולהסכים לנייר הסופי ששלח המתווך האמריקאי. גם הצעד הזה, של נסיגה, אשר נעשתה להערכתנו בעיקר מתוך הניסיון של שנת  2006 (ר' כותרת ראשית כאן גיליון 63), אשר בו חיזבאללה הגדיש את הסאה, וחצה את מגבלת כוחו בהתנהלות מול ישראל, והובס, ובכן גם הצעד הזה היה צעד מוצלח עבור חיזבאללה, ונסיגתו הייתה בדיוק ברגע הנכון, והיא חתמה את המו"מ בין ישראל ולבנון על הגבול הימי בניצחונו המוחלט של הארגון ושל איראן.

אין זה ניצחון של הישגים ללבנון, צריך לומר זאת מיד, כיוון שגם ישראל השיגה את רצונה הימי במשא ומתן עם לבנון. אבל זהו אינו הישג שמשנה את תמונת המלחמה בין ישראל לבין חיזבאללה ואיראן: מאחר שהרקע היסודי להסכם הימי, ואחת מהדרישות העיקריות של חיזבאללה, ומאחורי הקלעים גם של איראן, היה שיוותר מצב המלחמה בין לבנון לבין ישראל על אף חתימתן על ההסכם הימי, זוהי ע"כ התמונה העיקרית והחשובה, וזהו ההקשר העמוק יותר של ההסכם, וזוהי הנקודה אשר לגביה יש לבחון את ההסכם; בהקשר הזה ההסכם בין המדינות אינו  צריך להיבחן על הישגיו בתחום הימי, אלא על השפעתו על זירת המלחמה בין ישראל לבין חיזבאללה ואיראן, זירה שנשארת פתוחה. לכן המו"מ וההסכם שבסופו, היו צריכים מבחינת ישראל להביא את חיזבאללה לצמצום מהותי של דרישותיו, ולהפסד דקלרטיבי, ובראש ובראשונה לקעקע את הדרישה כי מצב מלחמה ימשיך לשרור בין המדינות על אף חתימת הסכם מדיני כה חשוב (שאותו הפך כאמור חיזבאללה להסכם מסחרי/כלכלי בלתי ישיר). כל הדברים הללו לא קרו. במובן הזה לפיכך ההסכם הישראלי/לבנוני הוא ניצחון של חיזבאללה ושל איראן, שבהקשר של התמשכות המלחמה, זכו להישגים מובהקים.

ראשית ההסכם הימי שם קץ למשבר הפנימי הלבנוני שאליו נקלע חיזבאללה בעקבות הפיצוץ בנמל ביירות. ההסכם הימי שנחתם השבוע ואשר בו חיזבאללה הציב לישראל אולטימטום, וזכה, שינה את יחסו של ציבור לבנוני גדול כלפי חיזבאללה, והשינוי הזה בא לביטוי בשבחים שהארגון מקבל בתוך לבנון על תפקידו בהשגת ההסכם, ובהישג הלבנוני שבא בהסכם הזה לידי ביטוי. ולכן  בזירת המלחמה הלבנונית ישראל תפגוש מרגע חתימת ההסכם הימי, חיזבאללה מחוזק, שבכוחו שוב לנקוט מהלכים מלחמתיים נגד ישראל בלי שציבור גדול לבנוני יקום עליו, או לפחות עם הסתברות נמוכה יותר לכך. הניצחון הזה של חיזבאללה אף מאפשר לאיראן להמשיך לחתור אל מטרתה להציב חזיתות מול ישראל על גדרותיה, וכיוון שדעת הקהל הפנימית בלבנון השתפרה כעת כלפי חיזבאללה ואיראן, אולי אף יהיה זה צעד נוסף של איראן לממש את חלומה הרטוב, לנמל אסטרטגי בים התיכון, 5 דקות מראש הנקרה. זה כמובן עוד רחוק מאוד, אבל כל מסע (איראני במקרה הזה) כמאמר הפתגם הטאואיסטי שהיה לקלישאה, מתחיל בצעד קטן.

 

אבו מאזו עם נשיא ארצות הברית ביידן, בביקרו של ביידן בבית לחם
אבו מאזו עם נשיא ארצות הברית ביידן, בביקרו של ביידן בבית לחם

23.10.2022 tipp

את המציאות הפוליטית החדשה בזירה הפלסטינית, התחילו חמאס ואיראן לפני קצת יותר משנה, בהחלטה האסטרטגית של הארגון להעביר את מרכז הכובד של פעילותו לגדה המערבית. בעצת איראן ובחסותה, העביר חמאס מעזה הן את פעילות הטרור, והן את חתירתו לתפוס את השלטון בגדה המערבית; לאור העדויות הרבות על הכסף והתמיכה הרבה שמעבירה איראן לחמאס, ולאור ניסיונותיה של איראן ליצור חזית מול ישראל על גדרותיה, ובהתאם לכללי היסוד הידועים של איראן: ליצור חזית בלי נוכחות חייליה, ולאור העובדה שחמאס לא ידוע בהחלטות אסטרטגיות כה מושכלות כהחלטה הזאת, וכי החלטות כאלה לא אפיינו אותו עד כה, הערכנו כאן כבר בדיווחנו הראשון לפני כשנה, כי החלטתו של חמאס להעביר את מרכז פעילותו לגדה, נעשית בתמיכת ובחסות איראן. אבל מאז ירח הדבש ביניהן, נולדה מתיחות בין חמאס לאיראן, על רקע ניסיונותיו של הג'יהאד האסלמי, הארגון הפלסטיני המועדף על איראן, לאיים על בכירותו של חמאס; הערכתנו היא כי נסיעתה של משלחת חמאס לסוריה לפני כשבוע, נועדה לא רק להזדמנות צילום עם נשיא סוריה, אלא גם למפגש עם משלחת של בכירים איראניים, כדי לתקן את היחסים, וכדי לחדד את המשך המלחמה המשותפת בישראל. חמאס רוצה שכל כוח לוחם בגדה המערבית יפעל תחת חסותו, ולאיראן ולג'יהאד יש השפעה על כך, כיוון שהכסף אשר מועבר לכל המחבלים חסרי הארגון בגדה המערבית, הוא כסף איראני אשר מועבר אליהם מקופת הג'יהאד. באופן הזה מנסה איראן להקים בעזרת הג'יהאד ארגון דמוי חיזבאללה בגדה המערבית. חמאס מתנגד לכוח עצמאי.

המעבר של חמאס לגדה המערבית, גרם לסערת רוחות בפתח, הארגון שמושל באש"פ וברשות הפלסטינית. ראשית נעשה ניסיון מטעם פתח לדבר עם חמאס, והמו"מ הזה התקיים בדרג הביניים של שני הארגונים, בין ראש חמאס בגדה נאסר אלדין אלשער לבין מוחמד אל מדני, ראש התנזים של פתח, במשרדו של אל מדני במטה הפתח ברמאללה. הדיונים האלה התפוצצו כעבור זמן קצר, כיוון שאל מדני פעל מטעם אבו מאזן לכניסתו של חמאס לאש"פ, כעוד אחד מבני החסות של ארגון הפתח, בעוד אלשער פעל מטעם הנהגת חמאס לקיים את תוצאות הבחירות של 2006, בהן זכה חמאס ברוב. מקור פלסטיני אמר לנו מיד כשהמו"מ התפוצץ כי "חמאס לא רוצה להיות חלק מאש"פ אלא להשתלט על אש"פ כריבון".

האימה ברשות הפלסטינית ובתנועת הפתח, העמיקה כאשר חמאס השיג ניצחונות משמעותיים בשתי אוניברסיטאות מרכזיות בגדה, ביר זית וא-נג'אח. פעילי תנזים יצאו כמעט מיד אחרי התקרית בא-נג'אח נגד אבו מאזן והודיעו כי יתפטרו מתפקידם. ראש התנזים ברמאללה אף שיגר מכתב התפטרות באופן מעשי כדי להבהיר את רצינות הסוגייה; אבו מאזן השתיק את המהומה כשמינה את אל מדני כמעט מיד עם פריצתה לראש התנזים, ואל מדני הרגיע את הפעילים. באוניברסיטה בשכם, אף הייתה התנגשות אלימה בין פעילי חמאס לבין פעילי פתח, וכאשר נכנס ראש חמאס בגדה אל שעאר לעובי הקורה וניסה להשכין שלום בין הניצים, הזמינו אותו פעילי פתח לבית אחד מפעילי פתח שנפצע בקטטה עם חמאס , המתגורר בכפר קליל, כדי לעשות סולחה; כאשר אלשעאר היה בדרכו לכפר להשתתף בטקס, חיכו לו אנשי פתח במארב במבואות הכפר, והתנקשו בו. אלשעאר נפצע ברגליו. לא מן הנמנע שמראש התכוונו בפתח לפצוע את אלשעאר ולא להורגו, כדי לא לחולל מלחמה עם חמאס. מקור פלסטיני בפתח אמר לנו אחרי ההתנקשות באלשער שזו הייתה יוזמה מקומית של פעילי פתח, ולא החלטה ארגונית. ואכן לא התפתחה מהתקרית הזאת מלחמה כוללת בין חמאס לפתח, אבל לא בגלל טוב לבו של פתח, שלא הרג את אלשעאר, אלא בגלל שחמאס היה עסוק עכשיו עם הג'יהאד האסלמי.

לקראת הקיץ, הנהגת חמאס הגיעה למסקנה כי הכסף הרב שזורם לג'יהאד מאיראן מביא להתחזקותו של הארגון בעזה, וכי הג'יהאד מתכוון להדיח את חמאס מהשלטון בעזה, בעוד חמאס עסוק בניסיונותיו להתבסס בגדה המערבית. תגובת חמאס הייתה מהירה: מצד אחד הקפאת יחסיו עם איראן והחיזבאללה (לחמאס יש נציג בלבנון, אל ערורי, מספר 2 בארגון), ומצד שני הוא הביא להסגרתו של ראש הג'יהאד בגדה המערבית לישראל. ההסגרה הזאת הובילה להתנגשות צבאית של שלושה ימים בין ישראל לבין הג'יהאד האסלמי, אשר בסופה הג'יהאד ספג מכה ניצחת. חמאס הביט בהתנגשות מהצד, ולא התערב. זמן קצר אחרי שישראל נצרה את האש, הודיע ראש הג'יהאד האסלמי בנאום מוקלט לפעילי הארגון בעזה, כי העם הפלסטיני רואה באחדות עם חמאס חשיבות עליונה, והג'יהאד מקבל את ההכרעה הזאת של העם הפלסטיני. במלים אחרות, ראש הג'יהאד השפיל ראש בפני חמאס בהתאם לדרישת חמאס, והעדיף את יחסיו עם חמאס על פני יחסיו עם איראן ועם חיזבאללה. בחיזבאללה קיבלו בהבנה את ההכרזה הזאת, ולא יצאו נגדה באל מנאר למשל, מה שעשוי להבהיר שהיא תואמה מראש עם איראן ועם חיזבאללה.

בעקבות התלהטות הרוחות שהתרחשויותיה העיקריות מתוארות לעיל, ותוארו במהלך השנה בזמן אמת בעיתוננו, הגיע אבו מאזן למסקנה כי המציאות החדשה מחייבת אותו להכריז על יורשו, לקראת הרגע בו יעביר את השלטון ברשות. אבו מאזן מבין כנראה שרק כך יוכל בתנאי הסערה הנוכחית לקבוע מי יהיה יורשו, ולקבוע את המציאות הפוליטית שתשרור אחריו. מקורות פלסטיניים התחילו להדליף בסביבות חודש אוגוסט כי אבו מאזן החליט סופית כי חוסיין א-שייח, יחליף אותו כראש אש"פ ופתח. מקור פלסטיני אמר לנו כי אבו מאזן צפוי לשאת דברים במועצת הביטחון של האו"ם בסוף שנת 2022, והוא רמז כי אם הנאום הזה אכן יצא לפועל, אחריו  תהיה התפתחות פוליטית מעניינת ברשות הפלסטינית; כמובן שלאור מעורבותה הגוברת של איראן בזירה הפלסטינית, עשוי אבו מאזן לחשוב שהדלפות על חיזוק השלטון של פתח, ובעיקר על הזיקה הבינלאומית שיש לרשות הפלסטינית שהיא בעצם תנועת הפתח, על פני שלטון הכנופיות הפרוע של חמאס, וזאת באמצעות אזכור נאומיו בפני מועצת הביטחון של האו"ם, יצננו את רצונן של איראן ושל חמאס לאתגר את הרשות, ולפתוח חזית נוספת נגד ארה"ב. זוהי כמובן משאלת לב שאין לה אחיזה של ממש בפוליטיקה, ובוודאי שאין לה אחיזה בפוליטיקה אלימה כמו זו הפלסטינית.

ההכרזה על יורש גרמה גם לסערת רוחות נוספת בפתח, כיוון שלג'יבריל רג'וב יש כוח רב בפתח, וכן למרואן ברגותי על אף שהוא אסיר בבית כלא ישראלי. בעקבות ההתקוממות הזאת של רג'וב (בינתיים התקוממות שקטה), הדליפו מהפתח כי אם רג'וב יתנגד להחלטתו של אבו מאזן להציב בראש פתח ואש"פ את א-שייח, דמו בראשו. ברגותי לפי שעה מחזיק את הקלפים מאחורי סורג ובריח, ואיש אינו יודע מה יהיו מהלכיו. מקורבי אבו מאזן לפיכך גם לא מאיימים עליו, אלא שותקים בעניינו. כאמור גם לרג'וב וגם לברגותי יש פעילים בפתח שסרים למרותם. בקיץ הזה אמורה הייתה להיות הוועידה השמינית של פתח, אבל היא נדחית שוב ושוב, בגלל הסיבה הזאת: כדי שלא תהיה בה הכרעה, ואם תהיה, כדי שלא תהיה מנוגדת לרצונו של אבו מאזן.

לפיכך מגיע כעת השלב הבא, שככל הנראה מתוכנן במשרדו של רג'וב, בתא הכלא של ברגותי, במוקטעה ברמאללה, במטה פתח בכניסה לרמאללה, בשכם אצל אלשער, בלבנון אצל ערורי, במפרץ אצל הנייה, בביר זית ובא-נג'אח, בשכם אצל גוב האריות, וכמובן בסוריה בין חמאס לאירן וסוריה – בעצם הימים האלה. בעיתוננו הבאים נדווח על הכיוון, כשיתבהר.

 

תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)
תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)

16.10.2022 tipp

לפני שלושה שבועות דיווחנו על הסכמה אליה הגיעו בכיר ישראלי ומזכ"ל הועד הפועל של אשף חוסיין א-שייח, בפגישה בה השתתף גם ראש המודיעין הפלסטיני מאג'ד פרג', לגבי מעצר מבוקשים בערי הגדה. לא ידענו מיהו הבכיר הישראלי, ולא ידענו מהי מהות ההסכם. ידענו כי עוד באותו יום כאשר הפלסטינים נכנסו לשכם כדי לקיים את ההסכמה שהושגה, ועוד בטרם יצאו ממנה, בני גנץ הפר לדברי מקור ביטחוני פלסטיני בכיר את ההסכם, כאשר לא מנע הכנסת כוחות לערים פלסטיניות כפי שהוסכם (23.09 גיליון 61). לטענת הפלסטינים גנץ אף הפר באותה תנועה הסכם כתוב איתם משנת 2007 לגבי תשלומים לאסירים. המקור הפלסטיני אמר לנו השבוע כי להערכתו הבכיר הישראלי שהגיע להסכמה האמורה עם א-שייח ועם פראג' הוא ראש השב"כ רונן בר. מאחר שבעניינים ביטחוניים הפלסטינים דנים עם ראש השב"כ ואו עם שר הביטחון, ומאחר ששר הביטחון להערכתנו לא היה מפר הסכמה אליה הגיעה בעצמו, כעבור שעות ספורות, ומהכרותינו את הטרמינולוגיה בה מתבטא המקור, האמור לעיל לגבי זהות הבכיר הישראלי הוא בגדר ידיעה עיתונאית ולא רק הערכה עיתונאית.

מתוך כך עולה כי עמדתו של שב"כ היא שצה"ל לא צריך להיכנס לערים הפלסטיניות בצפון הגדה לשם מעצר מבוקשים ועליו להניח את המלאכה לרשות הפלסטינית. אם אכן זוהי עמדתו של השב"כ, אשר בני גנץ דחה כשהפר את ההסכמה עם הפלסטינים, נשאלת שאלה: האם הייתה זו החלטה פוליטית של גנץ ערב הבחירות, מתוך פחד שייראה רכרוכי בזירה הביטחונית הפלסטינית, ובעיקר יספוג את ביקורתו של בנימין נתניהו שמנסה להצטייר כאיש החזק של המדיניות הישראלית. ועוד שאלה עולה מהדברים: האם שתיקתו של הרמטכ"ל לגבי המתרחש בגדה המערבית במובן הערכי, נובעת מכך שהוא מסכים עם עמדת השב"כ ולא עם עמדת גנץ, אבל במעמדו כחייל, הוא אינו יכול למתוח ביקורת שמהותה כה נוקבת על הדרג המדיני ביטחוני.

נאמר כי צה"ל לא משתף פעולה עם העיתון (ר' מאמר מערכת היום), בניגוד לכלל יסוד של משטר דמוקרטי שמחייב לעניות עמדתנו, את הצבא, להשיב לשאלות של כלי תקשורת ישראלי, תשובות כראות עיניו כמובן אשר כוללות הימנעות מכל תגובה וכיו"ב. כאמור בטור מאמר המערכת, tipp שוקל לפנות לבית המשפט העליון בבקשה לחייב את צה"ל להשיב לשאלות העיתון, בדרך שיימצא לנכון כאמור.

פרטיות ונגישות 

The first Israeli-Palestinian economic conference sponsored by will be in the summer of 2022 at the Israel-Palestine Seam Line