משפחות פשע ישראליות מספקות את החומרים לטילים שמיוצרים בג'נין. את הדברים, אמר לנו אתמול מקור פלסטיני ביטחוני בכיר. לפני כשלושה חודשים דיווחנו כאן כי משפחות פשע ישראליות מספקות נשק למחבלים בגדה המערבית, כעת מתברר שגם תוכנית הטילים של ג'נין, נשענת על אחוות משפחות פשע ישראליות עם ארגוני הטרור הפלסטיניים. בשלב הזה, הטילים לא ממריאים, והם נשענים על מעט ידע שמגיע לאנשי הפיתוח של ארגוני הטרור, מהרשת, כנראה מאיראן ומחיזבאללה; לדברי המקור הסיוע מגיע גם מחמאס עזה באמצעות האינטרנט. לדברי המקור אין לרשות הפלסטינית גישה לאתרי הפיתוח של הטילים בג'נין, אבל בהקשר הזה צריך להזכיר כי מושל ג'נין (שהודח לאחרונה) הוא אכרם ג'יבריל, בן דודו של בכיר פתח והטוען לכתר ראש הרשות ג'יבריל רג'וב. מאחר שמשפחת רג'וב, היא אחת החזקות בגדה המערבית (אם כי יותר באזור חברון), ויש לה שליטה חברתית ובולטות ציבורית רבות בג'נין, קשה להניח שאינה יודעת דבר על המתרחש באזור השפעה שלה; לדברי המקור, ישראל מפעילה לחץ כבד על אתרי הפיתוח של הטילים בג'נין, כאשר יש לה מידע לגביהם; להערכתנו בידי הרשות, או לפחות בידי גורמים מרכזיים בה, עשוי להיות מידע נוסף על מקומות ומקורות הפיתוח של הטילים בגדה, כמו גם מידע על זהות משפחות הפשע הישראליות שתורמות למאמץ הטרור בגדה המערבית; ישראל צריכה להפעיל לחץ נוסף בטרם הטילים הללו יהפכו למבצעיים. המקור הפלסטיני הבכיר טוען שבתנאים הנוכחיים לחמאס ולג'יהאד אין סיכוי לפתח טילים מבצעיים; הערכתנו שונה מהערכתו, ואנחנו סבורים כי המאמץ הכבד שבו מעורבים ארגונים רבי כוח כחיזבאללה ואיראן, יישא בסופו של דבר תוצאות אם לא ייקטע כבר עכשיו. דבר אחד חיובי עולה מדברי המקור והוא שאיראן לא הצליחה עד כה להכניס סוכנים בעלי ידע וכוח ייצור לגדה המערבית, אחרת ההתקדמות בפיתוח הטילים בג'נין הייתה משמעותית הרבה יותר. מצד שני, המאמץ האיראני בכיוון הזה נמשך. (מאיר ג'ורנו)
השאלה אינה רק מה אומרות נשים חילוניות על דחיקתן לסוף האוטובוס, אלא גם מה אומרות נשים חרדיות על דחיקתן לסוף האוטובוס. מה אומרות נשים חרדיות על המבנה החברתי החרדי, אשר מגביל את חייהן לתבנית ברורה שאין ממנה מוצא, בלי שיש בידן בחירה? השאלה הזאת היא בבחינת חור שחור שאיש לא הצליח עד כה לעמוד על מלוא היקפו, בסקר בלתי תלוי, אולי אפילו בסקר בעל אופי והגנה ציבוריים ואפילו ממלכתיים.
צריך לומר על כך שני דברים: יש ללא ספק נשים חרדיות שנמצאות בחייהן מתוך בחירה, גם אם זוהי בחירה בדיעבד.
הדבר השני, אפשר לומר את אותו דבר לגבי שלילת הבחירה היסודית, גם לגבי הגברים החרדים; ההבדל הדק בין גברים לנשים בעולם החרדי, הוא שבידי הגבר החרדי מצוי כלי שמעניק לו הרגשה שהוא מושל בחייו; הכלי הוא ההכרה שהמפתח לחיים החרדיים שהם נטולי בחירה למפרע, נמצא במבנה החברתי החרדי, בידי הגבר. זה לא הרבה יותר מאשר יש לנשים, כיוון שגם הגבר החרדי כלוא בסופו של דבר במבנה הנוקשה, אבל לפחות התחושה הזאת מאפשרת לו לא להרגיש שני לאדם כלשהו; שכן הוא הצמרת המנהיגותית בחברה החרדית, הוא מנתח ומחדש את ערכיה התורניים, ומעליו רק הרבי ואלוהים.
מה יקרה אם יתקיים סקר שיבדוק כמה מתוך הנשים החרדיות היו רוצות להיחלץ מהמבנה החברתי שקובע את מקומן בסוף האוטובוס? ראשית כדי להיות הגונים נאמר שהעובדה שאיננו יודעים את הנתון, לא מעניקה לנו את הזכות לקבוע שהנתון יביע רצון כבוש של רוב הנשים החרדיות להשתחרר מכלא דמיוני. לגמרי יתכן כי נשות הסקר יביעו ברובן המוחלט שמחה ועליצות על מקומן, ובוז על פטרונות שחבויה בשורות המאמר הזה למשל; מצד שני, כאשר ההתנהגות החרדית הגברית כלפי מקומן של נשים באוטובוס המטאפורי והפשוט, היא כה נחרצת, יש לברר האם הנחרצות הזאת היא בית כלא לנשים חרדיות, ושמא הן שותקות מפחד ומאימת המבנה ומוראו. יתכן כאמור שיתברר שהן מאוד מרוצות ברובן המוחלט, מצד שני עשוי להתברר מסקר סודי ציבורי כזה שרבבות נשים חרדיות חיכו לקרש ההצלה עשרות שנים, ועכשיו הן מביטות בעיניים מצועפות בצוות ההצלה המתקרב.
הסיפור המזרחי-אשכנזי שבעצם הימים האלה, מביא את ישראל למשבר חברתי פוליטי חוקתי שמאיים על קיומה, עשוי להיות מפתח למתרחש בחברה החרדית, במקרה שאכן רבבות נשים נתונות בסד של מבנה מפלה. במקרה של התקיפה הגזעית האשכנזית כנגד המזרח, כבר התברר שחבורה פראית פוליטית, טיפסה על הגב החברתי הבינעדתי, כדי להפיק רווחים פוליטיים. האם יתברר שכך הדבר גם לגבי נשים חרדיות? שעל גבן נבנתה חברה שמתיימרת לשמר את מורשת ישראל, בעוד היא משמרת בעיקר את נכסיה החברתיים? אין לדעת. זהו כאמור חור שחור שאין לגביו מידע ממלכתי בלתי תלוי.
המוצר הראשון בחנות לעיתונאים שכפ"צ תוצרת ישראל.
בית הנבחרים העליון של ישראל, הרשות הערכית, זרוע הציבור לנסח את ערכי ישראל
בחסות העיתון, אנחנו מקימים את המועצה הציבורית שתביא לכינון בית הנבחרים העליון, לצד הכנסת
הצטרפו למועצה הציבורית שתוביל לכינונו של הבית, בואו לעשות היסטוריה
צה"ל מקיים בשלוש השנים האחרונות סד"כ מוקטן של טנקים, בניגוד לחוק. אחרי תשעה שבועות של תחקיר, מתברר לנו כעת כי הכשל אשר עליו אנו כותבים, על הקטנת כוח השריון של צה"ל, הוא עמוק וחמור הרבה יותר אפילו מכפי שחשבנו, כיוון שהוא מבטא עבירה על החוק מצד בנימין נתניהו. הצבא קיבל לפני כשלוש שנים אישור מנתניהו כשר הביטחון וראש הממשלה, להקטין את כוח השריון של ישראל; אבל לנתניהו לא הייתה סמכות לכך, בלי אישור הקבינט. אחרי האישור הבלתי חוקי שנתן נתניהו, צה"ל הקטין את החיל ושינה את תורת המלחמה, ואת מבנה החיל, בהתאם לתוכניתו שכאמור – לא אושרה כחוק. שאלותינו: האם הצבא מחויב לציית לאישור כחוק בלבד, או שהוא רשאי לציית לאישור שאינו חוקי? תשובה משפטית סדורה לגבי כך העיתון יצרף לכאן בשבוע הבא. הנתונים החדשים שאנו מציגים כעת לקוחים מדו"ח מבקר המדינה על חיל השריון, אשר פורסם בחודש פברואר השנה. בסיכום לדו"ח שלו, המבקר אינו מציין ולו במילה את הקטנת החיל עליה אנחנו מדווחים כבר יותר מחודשיים. אבל משפט אחד במהלך הדו"ח מבהיר שלמבקר היה מידע על סגירת יחידות שריון "מסוימות", אבל הוא לא ייחס למידע הזה חשיבות בדו"ח, וכבר במשפט הבא ציין המבקר כי השריון שנותר מתחדש. העובדה שבנימין נתניהו עבר על החוק, כלל אינה מוזכרת בסיכום הדו"ח של מבקר המדינה, אף על פי שמהלך הדו"ח לא מותיר כל ספק לגבי העבירה שביצע נתניהו. מהתחקיר שלנו עולה שכח השריון של צה"ל הוקטן, שתפקיד הטנק בתורת המלחמה החדשה הוקטן, שהכשרות צוותי שריון חדשים צומצמו, וכן חלק מהחיל הפך ליחידות קטנות מסופחות לכוח מעורב. כן עולה מהתחקיר שלנו כי חומת הברזל המגנה והמסתערת של צה"ל נפגעה באופן עמוק, הן בתורת הלחימה והן בהיקפה. תחקיר הטנק, שבוע 9. בלעדי .
מאת מאיר ג'ורנו ומתי כהן
מאחר שצה"ל מפעיל כעת את כוח השריון שלו, מבלי שהתוכנית לבניין הכוח אושרה בהתאם לחוק, עולה כי המשבר החוקתי אליו מוביל בימים האלה בנימין נתניהו, התחיל בעצם כבר לפני שלוש שנים. בחודש מאי 2020, התבקש שר הביטחון וראש הממשלה לאשר את תוכנית בניין כוח השריון של צה"ל, לפי הוראות החוק. החוק מחייב את שר הביטחון לחתום על התוכנית, אחר כך הוא מחייב את ראש הממשלה להביא את התוכנית לקבינט, ורק אחרי אישור הקבינט, אם אישר, התוכנית הצבאית מקבלת תוקף ומאושרת לביצוע.
בנימין נתניהו לא הביא את תוכנית צה"ל לבניין כוח השריון (במסגרת התר"ש, תוכנית רב שנתית) לקבינט, ולפיכך התוכנית מעולם לא אושרה. אף על פי שהתוכנית לא אושרה, צה"ל ביצע אותה והקטין את כוח השריון. האם צה"ל נהג בניגוד לחוק? האם היה עליו להמתין לאישור הקבינט? בשבוע הבא נביא כאן תשובה משפטית סדורה לסוגיה הזאת.
חצי שנה לאחר שצה"ל כבר הקטין את כוח השריון, ביקש נתניהו להביא את ההקטנה בדיעבד לאישור של הקבינט, אשר אז כבר היה משותף לו ולבני גנץ. ככל הנראה סרב בני גנץ לאשר את התוכנית בדיעבד, והיא לפיכך מעולם לא אושרה.
בסיכום דו"ח הביקורת שלו מבקר המדינה לא מזכיר את הקטנת חיל השריון, וגם לא את העבירה על החוק אשר ביצע נתניהו, והיא מתוארת רק בדו"ח עצמו, וכך כותב על כך המבקר: "מערך השריון הוא מרכיב מרכזי במאמץ התמרון של צה"ל, בהביאו לידי ביטוי את הניידות ועוצמת האש של טנקי המרכבה. משכך נדרשת הן רמת כשירות גבוהה של צוותי הטנקים המוקנית בהכשרות ובאימונים, והן רמת כשירות טכנית גבוהה של הטנקים, בדגש על זמינות החלפים. במסגרת תר"ש "תנופה" של צה"ל לשנים 2024-2020 הוחלט על היקף סד"כ הטנקים. בביקורת נמצא כי צה"ל הציג לממשלה בדיעבד את היקף סד"כ הטנקים, וכי במשך כשש שנים, בשנים 2016 עד ,2022 לא הציגו שרי הביטחון לממשלה את מצב כשירות מערך המילואים, ובכלל זה את מצב הכשירות במערך השריון במילואים. על שר הביטחון לוודא כי כל קביעה ביחס להיקף מערך המילואים מובאת לאישור הממשלה קודם שהיא מבוצעת בפועל, וכן עליו להציג לממשלה מדי שנה את רמת הכשירות של מערך המילואים. על המל"ל לוודא שנושא זה נכלל בסדר יומה של הממשלה."
לגבי העבירה על החוק שביצע נתניהו, היא מוזכרת כבר בראשית הדו"ח, ומתוארת כך: "הצגת היקף סד"כ הטנקים בחטיבות המילואים לממשלה – במהלך שנת 2020 החלה לצאת לפועל התוכנית לקביעת היקף סד"כ הטנקים, בלא ששר הביטחון הציג זאת מראש לוועדת השרים לענייני ביטחון לאומי כדי שתבחן את הצורך בכך, ושלא בהתאם לנקבע בחוק שירות המילואים ולסיכום הדיון של ראש הממשלה מינואר 2020. בישיבת ועדת השרים בנובמבר 2020, שבה הוצג היקף הסד"כ לאחר שהשינוי בוצע, לא נתבקשו השרים לאשר זאת.".
הסיבה שהשרים לא נתבקשו לאשר את התוכנית בדיעבד, אינה מוזכרת בדו"ח המבקר. להערכתנו כאמור בני גנץ, אשר בנובמבר 2020, היה החצי השני של ממשלת נתניהו-גנץ, סרב לאשר את הסד"כ החדש והמוקטן בדיעבד, ולקחת אחריות על העבירה שכבר נעשתה.
המבקר מזכיר את סיכום הדיון "של ראש הממשלה", ומציין ששם אמר נתניהו בנוכחות ראש המל"ל כי "על התוכנית לקבל אישור של הקבינט". אבל כמה שורות לאחר מכן כותב המבקר כך: "עלה כי במהלך שנת 2020 החלה לצאת לפועל התוכנית לקביעת היקף סד"כ הטנקים, בלא ששר הביטחון הציג זאת מראש לוועדת השרים לענייני ביטחון לאומי כדי שתבחן את הצורך בכך, ושלא בהתאם לנקבע בחוק שירות המילואים ולסיכום הדיון של ראש הממשלה מינואר 2020. עוד עלה כי בוועדת השרים שהתקיימה בנובמבר 2020 שבה הוצג שינוי היקף הסד"כ, לאחר שכבר בוצע באפריל 2020, לא נתבקשו השרים לאשר זאת.".
בשבוע הבא כאמור, נביא כאן חוות דעת משפטית, בשאלה אם לצה"ל היה מותר לבצע את התוכנית שהביאה להקטנת כוח השריון של ישראל, בלי שהתוכנית אושרה כחוק.
גם כאן מתברר כי החוק קודם לסדקר הציבורי של ציות הצבא לממשלה. או במלים אחרות הצבא אינו יכול לציית לממשלה מחוץ למסגרת חוקית (בשבוע הבא נביא
, שתפקיד הטנק בתורת המלחמה הוקטו,
מבקר המדינה לא מזכיר בסיכום דו"ח השריון שהוגש בראשית 2023, את הקטנת החיל. אבל במהלך הדו"ח הוא כותב משפט אשר מבהיר כי אחת מהשתיים: או שלא הבין את עומק הקטנת החיל, או שהמעיט בחשיבות סגירת יחידו שיריון.
בלי להביא זאת קודם לאישור השרים לענייני ביטחון. בנובמבר 2020, הובא סד"כ השריון לאישור השרים אחרי! שכבר הוקטן, אבל הם לא אישרו את הסד"כ. ככל הנראה הם סרבו לאשר את הקטנת השריון – בדיעבד
כרוניקה של ריקבון ממשלות נתניהו האחרונות
בדו"ח הגלוי של מבקר המדינה מפברואר 2023, אין ידיעה על כך שכוח השריון של ישראל הוקטן ופוזר. באופן מעשי, אנגלמן לא עלה על כך. את התחקיר ובו הגילוי כי על הקטנת כוח השריון, אנחנו מביאים בלעדית כאן זה השבוע התשיעי, וכך נמשיך לעשות עד אשר העיתון יקבל תשובות בהירות מהרמטכ"ל (אחרי שדובר צה"ל החליט להתעלם מאיתנו, החלטנו בתגובה להתעלם ממנו, ולפנות ישירות לרמטכ"ל). שאלותינו לרמטכ"ל: האם הרמטכ"ל הנוכלי מקבל את הד"כ הנוכחי החסר, האטם צה"ל יכול להציב את חומת הפלדה שהייתה לישראל, ולהתסער בכוח ההסתערות שהביאה לישראל את נצחותנותיה הגדולים, גם עם שריון מוקטן.
ואם לא, מה עשה הרמטכל כדי לתקן זאת. מאחר שלע"מ לא הנפיק לנו עד כה תעודות עיתונאי, אין לנו רישיון להכנס לכנסת ולהנהפגש בעניין זה עם שרים, שכן משרד ראש הממשלה בהופעתו כלע"מ, בעצם לא מעניק לנו רישיון עבודה כעיתונאי
מבקר המדינה נזהר לא למתוח ביקורת על נצניהו, אבל מדבריו עולה עבירה על החוק מצד בנימין נתניהו בהיותו שר הביטחון עד חודש מאי 2020
שר הביטחון וראש הממשלה נתניהו הביאה את סד"כ השריון לאישור הממשלה – אחרי! שצה"ל הקטין את השריון ולא לפני כל שינוי בסד"כ כפי שמחייב החוק. ממשלת נתניהו-גנץ אישרה הסד"כ בלי שידעה שחיל השריון הוקטן
את הדברים אמר הנשיא האיראני בפגישתו השבוע בטהרן עם שלושה שרים מסוריה שהגיעו ביחד לביקור בטהרן. שלושת השרים הם שר החוץ, שר הכללה והמסחר, ושר התקשורת והטכנולוגיה. שר החוץ הסורי אמר כי בעצם הביקור המשולש מביע אסאד את עומק היחסים האסטרטגיים בין סוריה לאיראן. לפני כשלושה חודשים דיווחנו כאן שהנשיא האיראני הודיע לנשיא הסורי בפגישתם בדמשק בחודש מאי השנה כי סוריה אינה יכולה עוד להוציא את איראן מסוריה בהודעה חד צדדית. הפטרונות האיראנית הזאת כלפי סוריה, לא באה לביטוי בדיון המפויס עם שלושת השרים הסוריים השבוע. למה בדיוק התכוון נשיא איראן בדבריו על התפתחות צפויה ביחסי איראן וסוריה? הנשיא האיראני לא פרט, אבל שר החוץ הסורי רמז על כך ככל הנראה בדבריו כי "נתיב ההתנגדות המאוחדת של איראן וסוריה הוא ביטוי זוהר של המשותף בין שתי המדינות, וציר ההתנגדות בראשות הרפובליקה האסלאמית של איראן הראה שהוא יכול לסכל כל קונספירציה נגד האזור". בעבר כתבנו כאן על כוונתה של איראן להשתלט על צבא סוריה, ולהפעילו נגד ישראל, ויתכן מאוד שהדברים באים לביטוי מרוכך בדברי שר החוץ הסורי ובעיקר במשפט: "ציר ההתנגדות בראשות הרפובליקה האסלאמית של איראן"
חדשות יום ראשון
נתניהו עבר על החוק כשאישר לצה"ל להקטין את חיל השריון, בלי שהביא את התוכנית לאישור הקבינט. כעבור חצי שנה ניסה נתניהו, להביא את התוכנית לאישור בדיעבד, אבל ככל הנראה הקואליציה החדשה עם בני גנץ, לא הסכימה לאשר. ר' היום בכתבה הראשית, תחקיר הטנק, שבוע 9
השאלה אינה רק מה חושבות נשים חילוניות שנדחקות לסוף האוטובוס, אלא גם מה חושבות על כך נשים חרדיות כאשר דוחקים אותן לסוף האוטובוס. מאמר המערכת היום מציע לקיים סקר ממלכתי בלתי תלוי, שיבדוק האם נשים חרדיות כלואות באפליה כל חייהן, או שמא הן מרוצות במקומן, ובאילו שיעורים.
בשבוע שעבר הצענו כאן בדיקת התכנות לגיוס המוני של חרדים לחיל השריון בצה"ל. השבוע נודע לנו כי צה"ל אכן בודק התכנות המשימה.
בקרוב צפויה התפתחות ביחסי איראן וסוריה, כך אמר הנשיא האיראני בפגישתו השבוע בטהרן עם שלושה שרים סורים שביקרו באיראן במקביל. שר החוץ הסורי אמר בפגישה כי בביקור המשולש מביע נשיא סוריה אסאד את עומק היחסי האסטרטגיים עם איראן.
על אף הזעם המופנה אל ממשלת נתניהו הפשיסטית מצד הציבור הישראלי, מוסדותיו הכלכליים עסקיים טכנולוגיים ועוד, ומצד מנהיגיו מכל התחומים, לרבות מנהיגים ביטחוניים וצבאיים, מתחום התרבות, המשפט, האקדמיה ועוד, בנימין נתניהו ממשיך להוביל את ישראל אל הפיכה משטרית ואל סף חורבן. דרכו זו של הרודן תעמוד למבחן ב-12 בספטמבר בדיון על ביטול עילת הסבירות, בבית המשפט העליון בהרכב של 15 שופטים.
נשיא איראן שב והבהיר כי נוכחות משמרות המהפכה באזור (בעיראק ובסוריה, tipp) היא אסטרטגית. לפני כשלושה חודשים דיווחנו כאן כי נשיא איראן אמר לנשיא סוריה בפגישתם בדמשק, כי סוריה אינה יכולה עוד להוציא את איראן מסוריה בהודעה חד צדדית. בפגישה עם מפקדים במשמרות המהפכה ביום שישי במטה משמרות המהפכה בטהרן אמר ראיסי כי הנוכחות של משמרות המהפכה באזור מגנה על אירופה מהשתלטות הכופרים, קרי מהשתלטות אמריקאית ישראלית.
אוקראינה מאיימת כי תמנע כניסת ישראלים לאומן, אם כניסת אזרחיה לישראל תמשיך להיתקל בקשיים מהותיים
אב ובנו נרצחו אתמול בכפר חווארה, בחצר לשטיפת כלי רכב. צה"ל רודף אחרי הרוצחים.
שבוע 39 למחאת עם ישראל שקם להגן על החרויות. גם השבוע המשטרה המשיכה לנהוג באלימות בהתאם להשראתו והנחיותיו של העבריין שעומד בראש משרד המשטרה. ברשת הועלו תמונות של ישראלים מוחים אשר שוטרים נוהגים כלפיהם באלימות לרבות פעולות חניקה. לשם התזכורת בן גביר הוא העבריין שאיים על יצחק רבין, זמן קצר לפני שרמטכ"ל הניצחון בששת הימים וראש הממשלה נקי הכפיים, נרצח. בן גביר יהיה ללא כל ספק מהראשונים אשר ייחקרו בוועדת החקירה לניסיון ההפיכה המשטרית שתוקם להערכתנו בעתיד. רבים ממפקדיה של משטרת ישראל ושוטריה, ייחקרו להערכתנו אף הם באזהרה בוועדת החקירה האמורה.
שעות לפני המחזה המביש של התחנפות בכירי הליכוד ובראשם השרה רגב, לבנימין נתניהו ולאשתו בפתיחת הרכבת הקלה בתל אביב, נתניהו הלך להסתפר בקיסריה לקראת טקס הפתיחה הצפוי בתל אביב, וזכה גם במרכז המסחרי הקטן בקיסריה ליחס קיסרי כאשר מפקד מחוז חוף במשטרה החליט לסגור את הכניסות והיציאות לסופרמרקט הסמוך למספרה, עד שנתניהו ישלים את תספורתו. אנשים רבים שנשארו כלואים בסופרמרקט משך התספורת, זעמו על קביעת המשטרה, אך ללא הועיל. הם נשארו בסופר עד שנתניהו עזב את המספרה בדרכו לתל אביב.
לא ברור אם ראש הממשלה מגיב כעת להתגרויות חיזבאללה או שמא הוא רק מברר את כשרות הצבא. לתקשורת הוא מדליף שהדיון כלל אינו דחוף אלא נקבע מראש, ובסוף הדיון הוא אף שיגר הודעת בלה בלה לפיה הוא מנחה להישאר בכושר וכו'. כיוון שגם לכינוס פתע יש משמעות דקלרטיבית, נתניהו מתכוון ככל הנראה במקביל להעביר מסר של נחישות לחיזבאללה ולאיראן, כמו גם לפלסטינים בפסגה במצרים (ואולי גם לעצמו), ברוח המסר שהעביר לו הרמטכ"ל בשבוע שעבר. בדיון בקריה השתתפו היום ככל הנראה גם גלנט וגורמי ביטחון למשל מהמל"ל.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
בניגוד לפרסומים עד כה, לפיהם עמדת מערכת הביטחון בישיבה שהתקיימה לפני כשבועיים במשרד ראש הממשלה הייתה חד משמעית ולפיה אין לתקוף כעת את חיזבאללה ולבנון, בתגובה להתגרויות ארגון הטרור הממלכתי הלבנוני (מהניסוח שהופיע בדיווחים, עלה כי עמדה זו הייתה גם של צה"ל, ולא נעשתה הפרדה), מתברר כעת שעמדת הרמטכ"ל הייתה שונה. הרמטכ"ל העביר לראש הממשלה מסר לפיו הוא סבור שיש לבחון דרכי פעולה חדשות לרבות תקיפת חיזבאללה, כך מסר לנו מקור ביטחוני בכיר. ככל הנראה הרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי עצמו לא השתתף בישיבה, ואת עמדתו הוא לא העביר בעצמו לראש הממשלה, אלא עשה זאת באמצעות אלופי צה"ל שהשתתפו בה, ובהם ככל הנראה ראש אמ"ן וראש אגף המבצעים. האם הדווח השגוי הודלף על ידי נתניהו כדי לא להצטייר כמי שחושש כי צה"ל לא מוכן, אחרי שהתנהגותו הצבאית, ביטחונית, כלכלית, חברתית ומשפטית המופקרת הביאה להחלשת הצבא? בגיליון 105 לפני שבועיים, בכותרתנו הראשית, דיווחנו כך: "כעת אומר לנו מקור ישראלי בכיר 'נתניהו לא מגיב להתגרויות איראן וחיזבאללה כי הוא פוחד שצה"ל לא מוכן לתגובה שתבוא מצד איראן וחיזבאללה'". מתגובת הרמטכ"ל שעלתה בישיבה האמורה עולה כי צה"ל מוכן לתקיפה.
חיזבאללה ממשיך את מסכת ההתגרויות בישראל, ככל הנראה מתוך כוונה לגרור את המדינה לעימות מוגבל. איראן הייתה זקוקה לעימות כזה כדי לקדם עסקה עם ארה"ב, שאכן הושגה השבוע (העסקה הושגה בהתאם לתוואי עליו דיווחנו כאן לפני שבועיים של שחרור אסירים והפשרת כספי נפט של איראן שהוקפאו בדרום קוריאה, ר' דיווחנו שהיה בלעדי בעולם המערבי, בגיליון 105), ועכשיו איראן זקוקה לכך כדי להיות מתווכת הוגנת בעיני ארה"ב, כזאת שיש בידה לעצור בעד חיזבאללה. חיזבאללה היה והוא עדין זקוק לעימות מוגבל עם ישראל כדי להיחלץ מהמצוקה בה הוא נתון בתוך לבנון, מצוקה עליה דיווחנו כאן כמה פעמים בעבר, לרבות חששו העמוק של הארגון הלבנוני הצבאי המקביל לצבא לבנון, מאיומי הנוצרים לכונן בלבנון משטר פדרלי, ובכך לקעקע את המעמד הלאומי שרכש ולהחלישו.
התגרויות חיזבאללה נוספות מגיעות השבוע משתי כתובות נוספות. האחת היא התקשורת האיראנית שמדווחת כי לרשות חיזבאללה עומדים בין 100000 ל 150000 לוחמים, וכן שהארגון הצבאי המקביל בלבנון מתכוון לכבוש את הגליל מיד עם פתיחת מלחמה כוללת עם ישראל, במידה שאירוע מוגבל שייפתח ייצא משליטה. והכתובת השנייה היא אל מנאר של חיזבאללה שמדווח על מערכת טילי נ.ט חדשה שבידי הארגון, מערכת שמיועדת לירי של טילי קורנט רוסיים. בהקשר הזה עולות כמובן השאלות האם מערכת כזאת יכולה להיות מבצעית בלי מעורבות של רוסיה? והאם חיזבאללה היה מאמץ את המערכת בלי הבטחה רוסית לאספקה שוטפת של טילי קורנט לארגון – בין אם הדבר נעשה באמצעות איראן או בדרך אחרת באמצעות צד שלישי למשל צבא סוריה? שאלה זו היא בעלת חשיבות גם במובן של מלחמת רוסיה באוקראינה, וההימנעות של ישראל מאספקת נשק התקפי לאוקראינה בדיוק כדי שרוסיה לא תספק נשק התקפי לאויבי ישראל. האם רוסיה לא נמנעת מהדבר אשר אותו היא דורשת מישראל, קרי אספקת נשק התקפי לאויב? לפי שעה אין לנו על כך תשובה ברורה. עובדה היא כי בידי חיזבאללה צבר של טילי נ.ט רוסיים מתקדמים.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
מלך ירדן יגיע לפסגה במצרים עם אבו ממאזן ועם א סיסי, כדי לומר בפורום המורחב את מה שכבר אמר בשבוע שעבר לאבו מאזן בירדן: הדרישה הישראלית אמריקאית היא שאבו מאזן יחתור למשילות בגדה המערבית, ולכן יהיה עליו לפטר שרים בממשלתו, ולהקים ממשלה חדשה שתסור למרותו, ותוכל לחתור למשילות. הטענה הנוכחית של ישראל וארה"ב כנגד אבו מאזן היא שממשלתו אינה סרה למרותו, ולכן הסיכוי שלה להשיג משילות בשטחי הרשות הפלסטינית אפסית. המלך הבהיר לאבו מאזן כי זהו תנאי להתקדמות מדינית. לצד זה, אמר המלך לנשיא הפלסטיני, לדברי מקור פלסטיני בכיר, כי נתניהו יהיה חייב להקל על הפלסטינים, בכמה תחומית לרבות כספים, פועלים והקלות מנהליות, ולתת להם הישג בעל משמעות, לפני כל התקדמות במו"מ עם סעודיה וכי הדבר הוסכם על ידי הנשיא האמריקאי ביידן.
אנחנו מודים, וכבר הודינו בעבר, שהחומר שבידינו על אודות צמצום היקף השריון בצה"ל, מועט. אנחנו עוסקים בו זה שבעה שבועות, כי חשיבותו הקיומית מכרעת. מתוך מידע מוצק ומוצלב, אנחנו יודעים שצמצום היקף השריון לרבות השינוי בהיערכותו הוא המציאות הצבאית החדשה, אך אין בידינו את השתלשלות ההחלטה, ועל אילו הנחות ומחקרים היא נשענה, והאם ההחלטה נבחנה בוועדת החוץ והביטחון, ועוד חורים רבים במידע שבידינו. באופן רגיל בסיפור צבאי, עיתון פונה לדובר צה"ל, ומציג את שאלותיו. לצערנו, דובר צה"ל לא משיב אף לעצם פנייתנו, ומציב כתנאי מקדים לכל שיח איתנו, הצגת תעודת עיתונאי מטעם לע"מ שהיא יחידה מנהלית בתוך משרד ראש הממשלה. המבנה הממסדי העיתונאי ודרישות היסוד שהעמיד המבנה הזה למשל תעודת עיתונאי מטעם משרד רוה"מ, כרישיון עבודה, וכן חברות בתא כתבים כלומר בהתאגדות שיש בה גם היבט חברתי ואשר היא תנאי לקבלת מידע, סותרים באופן עמוק יסודות דמוקרטיים של חופש מידע וביטוי, וכן בדיקת מידע והערכתו ללא קרבתו באשר היא של המבוקר (נקודה שנעמיק בה בפרסומים הבאים שלנו). העובדה שעורך עיתון זה פרסם את הסיפור הבלעדי החשוב ביותר במשך כל שנותיה של העיתונות הישראלית, כחבר מערכת בכלי התקשורת המשפיע ביותר בישראל כאחד מראשוניה, לא שכנעה את דובר צה"ל לפחות להיות מנומס ולהשיב לפנייה של עיתונאי בכיר ממנו. לפיכך, באין מענה לפנייתנו במסלול הרגיל של פניית עיתון לצבא, ומתוך חובתנו העיתונאית לציבור לעשות כל מאמץ להביא אליו מידע חשוב ביותר, אנחנו נבקש מרגע זה תשובות ישירות מהרמטכ"ל; התנאי להציג רישיון עבודה מטעם משרד ראש הממשלה, לא יקוים בעיתוננו (לא בהקשר שת"פ עם צה"ל, ולא בהקשר אחר). תחקיר הקטנת מקומו של הטנק בצה"ל, שבוע 7, בלעדי.
מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית
לישראל הסכם שלום יציב עם מצרים. למרות המציאות הכלכלית אשר הולכת ומחמירה במדינה, ועל אף המתחים בין האסלאם הקיצוני לבין המשטר המתון, ואף כי חלו שינויים אזוריים ובהם תהליך המעבר הסעודי לאוריינטציה איראנית, הסכם השלום מתקיים כלשונו ועמד במבחנים רבים מאז נחתם. אבל כיוון שהסכם השלום הוא עם מדינת מצרים, בעוד אין לו תוקף בתרבות המצרית, גם אם יש לו בה נוכחות רבה, צפוי על פי היגיון ישר כי צה"ל יתכונן לכל האפשרויות, וועדת אגרנט כבר דיברה על כך בעבר העגום. היעלה על הדעת שמדינה מוקפת במדינות בלתי יציבות, שמחזיקות ארמיות משוריינות, תתכונן למלחמה זעירה? ואם יש לכך נימוק מנצח, נשמח מאוד לשמוע עליו.
הרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי, האם שינוי תורת המלחמה של צה"ל נובעת מההערכה כי זירת המלחמה העתידית תהיה בעלת אופי טכנולוגי, רגלי, אווירי, וימי, ומשתנה, באופן שמייתר את חומת הפלדה של אוגדות שריון, ומייתר את אגדי השריון המסתערים?
באיזה היקף הוקטן כוח השריון של ישראל?
מדוע בתרגיל השנתי של צה"ל לא נראו אגדי טנקים?
מדוע הימ"חים לא נפתחו בתרגיל השנתי?
האם יש כוונה לעדכן את הימ"חים, ולהוסיף עליהם טנקים?
מתוך משפט של מקורב לנשיא האיראני, שהודלף לעיתון של חיזבאללה, התברר לנו לפני כחודשיים וחצי כי נשיא איראן הודיע לנשיא הסורי אסאד בפגישתם בדמשק כי סוריה לא יכולה עוד להוציא את איראן מסוריה באופן חד צדדי. זמן קצר לאחר הפגישה הזאת, ואחרי המסר הדרמטי של ראיסי לאסאד, הגיע רמטכ"ל סוריה לפגישה בטהרן עם הקצין האיראני הבכיר ביותר במדינה, איש משמרות המהפכה. בתום הפגישה הודיע הקצין האיראני כי איראן תשדרג את הצבא הסורי. הפרשנות שלנו בעקבות שתי הידיעות, הייתה כי איראן מנסה להשתלט על צבא סוריה, כדי לרכוש כלי עימות עם ישראל באופן שהיא אוהבת, כלומר כאשר היא צופה בדרמה הגורלית מרחוק, בדיוק כפי שתיאר בשבוע שעבר נשיא איראן בפני הרמטכ"ל הפקיסטני בפגישתם בטהרן (ר' ידיעה בגיליון 105). מאחר שדובר צה"ל לא מדבר איתנו כאמור, איננו יודעים אם ישראל נערכת לאפשרות הזאת, ובכל מקרה, אם הצבא הסורי אכן יעבור לשליטה איראנית, קשה להניח שהוא לא יצויד בשריון מתקדם, וגם אם לא, הכרעתו המהירה הרי תדרוש הסתערות של אגדי מרכבות, אלא אם הנימוק לא לעשות כך הוא אכן נימוק שלא ניתן לערער על משקלו.
שאלתנו, האם צה"ל נערך לאפשרות שאיראן תתמודד עם ישראל באמצעות צבא סוריה? ומה מקומו של הטנק במערכה כזאת?
מאת אברהם יעקב פרשננו לענייני משפט
בג"צ קיבל היום את הבקשה למתן צו על תנאי לחוק הנבצרות, והורה כי על הכנסת להשיב מדוע לא תידחה תחולתו של התיקון לכנסת הבאה, באופן שלא יהיה חשש, כי התיקון לחוק היסוד, הוא תיקון פרסונלי ונחקק לטובתו של נתניהו במיוחד.
על פי התיקון, יקשה מאוד להכריז על ראש ממשלה כלשהו שנבצר ממנו להמשיך בתפקידו.
הדוגמה העדכנית לכך היא אשפוזו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לצורך השתלת קוצב לב. על פי התיקון הזה, שכבר היה בתוקף, לא ניתן היה להכריז על נבצרותו בסד הזמנים שהיה אז, ולפיכך לא מונה לו מחליף.
חיזבאללה מתגרה בישראל, לא רק בהפרת ריבונותה אלא גם באיומים שהולכים ומחריפים. הארגון הצבאי הלבנוני עושה את זה כיוון שמבחינה פנימית לבנונית זה המרב שהוא יכול כעת לעשות בלי לקומם עליו את הנוצרים. אם יפתח באש ראשון לעבר ישראל, הדיבורים על משטר פדרלי בלבנון יעמיקו ויגדילו את האיום הפנימי כלפיו. מצד שני איראן לוחצת על חיזבאללה לחמם את הגבול עם ישראל: האינטרס האיראני, נובע מהתפוצצות השיחות בינה לבין ארה"ב שנמשכו עד 5 ביולי השנה, אז העלתה ארה"ב לטענת איראן דרישה לשחרור של אסיר נוסף על ששת האסירים משני הצדדים שכבר הוסכם על שחרורם. חיזבאללה לפיכך לוחץ על ישראל ומפר את ריבונותה בהתאם לאינטרס איראני; ההימנעות של נתניהו עד כה מתגובה על האוהל של חיזבאללה שהוקם בשטח ישראל נובעת מהעיסוק האינטנסיבי שלו בהפיכת המשטר בישראל לדיקטטורה, עיסוק שהביא לפגיעה בצה"ל. כעת אומר לנו מקור ישראלי בכיר "נתניהו לא מגיב להתגרויות איראן וחיזבאללה כי הוא פוחד שצה"ל לא מוכן לתגובתה שתבוא מצד איראן וחיזבאללה". קל וחומר לגבי איום הגרעין מצד איראן, אשר לנתניהו אין כלים לממש את מדיניותו המופרכת בשלושת העשורים האחרונים, להפעיל מהלך צבאי שיעצור את האיום הזה.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
השבוע הבהיר נשיא איראן בפגישה עם הרמטכ"ל הפקיסטני איך שואפת איראן לנהל את המלחמות שלה: "על ידי שימוש בהזדמנויות קיימות ובתחומים קיימים ובאמצעות החלפת יכולות הדדיות". כך בדיוק נוהגת איראן לגבי סוריה, כאשר היא מנסה להשתלט באמצעות משמרות המהפכה על הצבא הסורי, ולהציבו כצבא מודרני נגד ישראל, וכך היא נוהגת כשהיא תוקפת את ישראל ואת ריבונותה כעת, באמצעות חיזבאללה.
הארגון הצבאי הלבנוני הציב בעקבות הלחץ האיראני אוהל בשטח ישראל, והוא שב ומאיים ואף מחריף את איומיו. לפי שעה חיזבאללה לא עושה צעד צבאי כנגד ישראל כיוון שהוא חושש מתגובת הנוצרים בלבנון למהלך כזה, בעיקר כעת כאשר גם מפלגות נוצריות שלא פעלו נגדו עד כה מדברות על כינון של משטר פדרלי בלבנון, שיחליש מאוד את כוחו של חיזבאללה.
תמונת הלחץ של חיזבאללה על ישראל בגבול הצפון, נובעת מתמונה רחבה יותר והיא התפוצצות השיחות בין ארה"ב לבין איראן ב-5 ביולי, לפני פחות מחודש. שתי המדינות היו קרובות להסכם אשר על פיו, איראן הייתה אמורה לשחרר שלושה אסירים, וכך גם ארה"ב; עוד התכוונה ארה"ב להפשיר כספים איראניים שהוקפאו מאז 2018, במדינות ברית של ארה"ב, ובהם 7 מיליארד דולר אשר שייכים לאיראן ואשר הוקפאו בבנקים בדרום קוריאה; בתמורה לכך איראן הייתה אמורה להתפשר לגבי תוכנית הגרעין שלה.
לפני כחודשיים אמר נסראללה כי המלחמה בישראל כבר התחילה, ומאז הוא ממשיך ומחריף את איומיו. אתמול הזהיר את ישראל ממעשה "מטופש" והבטיח כי הארגון יגיב על כך. בחודש מאי השנה שלח חיזבאללה מחבל לצומת מגידו בלב ישראל, ובאופן סמלי במרחק קצר למוקד הכוח של חמאס בג'נין, והמחבל הטמין מטען בצומת. אחרי המטען הזה צה"ל פעל לסגירת פרצות בגדר הגבול עם לבנון, לא רק באזור זרעית משם חדר המחבל לישראל אלא גם ממקומות אחרים לאורך הגבול עם לבנון. בעקבות כך רשויות הכפר רג'ר הזיזו את הגבול בין לבנון לישראל שעובר באמצע הכפר, אל קצהו. ברור כי רשויות הכפר לא היו עושות זאת על דעת עצמן. נסראללה ראה בהזזת הגבול בתוך הכפר הפרה של ריבונות לבנון שכן הכפר היה חלק מלבנון הצרפתית של ראשית המאה הקודמת. בעקבות הזזת הגבול לקצה הכפר, הכניס חיזבאללה אוהל לשטח ישראל באזור הר דב, ומאז הוא מפר את ריבונותה של ישראל במופגן. כאמור מאחורי המהלך הלבנוני ניצבת איראן, אשר מהלכיה נובעים מכשלון המו"מ עם ארה"ב. איראן סבורה ככל הנראה כי ישראל עומדת מאחורי דרישותיה החדשות של ארה"ב אשר הביאו לפיצוץ המו"מ.
היום מתכנס פורום ביטחוני במשרד ראש הממשלה לדון במתח בגבול לבנון. מצד שני נתניהו ממשיך להיות עסוק עד מעל לראשו במשבר החוקתי החברתי הכלכלי והצבאי שהוא עצמו הביא על ישראל, ובעיקר על תוצאותיו של המשבר הזה שעלולים לאיים על ממשלתו: במהלך החודש הקרוב בג"צ ידון בשני חוקי יסוד אותם תיקנה ממשלתו הקנאית, ולהערכתנו בג"צ יפסול את התיקון שמבטל את עילת הסבירות.
בימים האחרונים נתניהו מנסה למנוע את המהלך המשפטי הצפוי כנראה גם לדעתו, מצד בית המשפט העליון, ובכירים בליכוד יצאו בסוף השבוע לכלי התקשורת בהצהרות כי מעתה החקיקה הפראית להפוך את ישראל לדיקטטורה תהיה רק בהסכמה. להערכתנו ההתבטאויות הללו מתואמות עם נתניהו וכוונתן לשכנע את בג"צ להימנע מהתערבות בחקיקה. העיסוק האינטנסיבי הזה בהפיכת המשטר בישראל, פגמה בתשומת הלב שהעניק נתניהו למשבר עם איראן ועם חיזבאללה, והוא אף מאפשר לאיראן להתקדם בפיתוח תעשיית הגרעין שלה, ומאפשר לה לשים ללעג את מדיניות האך-מלחמה אשר בה נקט נתניהו מאז עלה לשלטון בתמיכת חב"ד וקנאים דתיים בשנת 1996,
מאז שנת 2006 צה"ל התרגל לזירת קרב שנובעת ממלחמה זעירה. כך הוצא הטנק מאגד שריון אלים כובש ומגן, והפך לכלי נוסף בכוח רב יחידתי מתואם. האם צה"ל סבור שזוהי זירת המלחמה (זעירה) החדשה שמכינה איראן? האם מאמציה של איראן לחדש את צבא סוריה, למכן את חיזבאללה, לצרף את מצרים לחזית נגד ישראל, כמו גם את ירדן, ולתכנן עם סעודיה את עתיד המזה"ת, האם כל אלה ועוד נועדו לכונן שדה קרב ללוחמה זעירה נגד הצבא החזק באזור? איננו יודעים את התשובה לכך כיוון שצה"ל לא משתף איתנו פעולה, ואת חופש הביטוי הוא מתנה בהצגת תעודה מטעם משרד ראש הממשלה, ובחברות בתא כתבים. ובכן, העיתון לא יציג לצה"ל רישיון עבודה מטעם משרד ראש הממשלה ולע"מ, והעיתון לא יהיה חלק מחבורה כלשהי כתנאי למימוש חופש הביטוי והמידע (כמו גם באופן עקרוני). כתבה חמישית בסדרה. בלעדי
מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית
תורת המלחמה שמערבבת אמצעי לחימה בכוח מתואם אחד, הצליחה לצה"ל היטב בכל המערכות שהיו מאז שנת 2006 ועד היום. בהקשר הזה, היה הטנק בשנים האחרונות חלק מכוח רב יחידתי מתואם, ואיבד את יתרון הפריצה האלימה של אגד שריון; בקונטקסט של שדה הקרב המתואר, זו הייתה החלטה טובה כנראה.
אף אחת מהמדינות שמקיפות את ישראל לא הצליחה מעולם לעצור את אגד השריון הישראלי התוקף, וגם לא כולן ביחד. השאלה היא האם שדה הקרב שהיה כאן מאז 2006, ואשר בו הצליחה ישראל, הוא אכן שדה הקרב אשר אותו מכינה איראן לישראל או שמא איראן פועלת להחזיר את שדה המערכה הקלאסי של התפרצות שריון אלימה שתשטוף את ישראל?
איננו יודעים אם צה"ל מעריך שאיראן לא תוכל להחזיר את קרבות השריון ואת האיום בהכרעת המערכה באמצעות הכלי הכמעט יחיד שבכוחו לעשות את זה, הטנק, כיוון שצה"ל לא משתף איתנו פעולה; צה"ל לא משיב לשאלותינו ולא מזמין אותנו לתדריכים. איננו יודעים מהו ההרכב המדויק בהקשר של אגדי שריון בימ"ח הצהלי. בקשתנו לבקר בימ"ח צה"ל בעינה עומדת. בשבועות הקרובים ננסה להעמיק עוד בתחקיר הטנק, בניסיוננו להשיב על השאלות הללו. הערכת העיתון היא כי שדה המערכה העתידי לא יהיה שדה של מלחמה זעירה, ולהערכתנו איראן תשאף למלחמת הכרעה נגד ישראל (לא בהכרח בהשתתפותה הישירה). מלחמה הכרעה כזאת תכלול ככלי מרכז אגדי שריון. בהקשר הזה ישראל צריכה למקד את המודיעין שלה במתרחש עכשיו בצבא סוריה, כאשר איראן משקיעה מאמצים וכסף רב לשדרוגו כדי צבא מודרני, אשר נשלט על ידי משמרות המהפכה.
החומר שבידינו לגבי צמצום תפקיד הטנק בסדר הכוחות של ישראל, והקטנת היקף כוחות השריון, הוא חומר מועט, ואנחנו מנסים להבהיר אותו ככל יכולתנו. חשיבותו הציבורית לעומת זאת עצומה, גם אם אינו מספק תמונה שלמה. אנחנו מאמינים שבהמשך המעקב והתחקיר (שנמשך כבר כחודש וזו הכתבה הרביעית בסדרה), צה"ל ישתף אתנו פעולה, ויעמיד לרשותנו מידע שיאפשר לצייר תמונה שלמה על התמורה שחלה בתורת המלחמה הישראלית; תמורה שהביאה לצמצום תפקידו של הטנק בסדר הכוחות של צה"ל, וכן לשינוי מבנה כוחות השריון המסתערים – ולשינוי תמוה בהיקפו של כוח השריון של ישראל.
המידע המוצלב שבידינו מבהיר כי שינוי התפישה הצבאית לגבי הטנק, כמו גם הקטנת מקומו המכריע בסדר הכוחות, השפיעו על שני גורמים בהכנות למלחמה הבאה: האחד, יש כעת פחות הכשרות של צוותים לשריון ויש פחות צוותים וכוח מיומן להפעלת שריון במובנים המכני הטקטי והאסטרטגי בצה"ל; השני, השינוי הזה בא לביטוי בהרכב הימ"ח של צה"ל. במלים אחרות, במידה שצה"ל ירצה לחזור לתורת המלחמה הקלאסית, של התפרצות שריון לעבר מתחמי אויב, ביסוס של שליטה, והגנה מערכתית של חטיבות שריון כנגד התקפת צבא ממוכן, הדבר הזה ייקח זמן בייצור טנקים ובהכשרת כוח לוחם. מלחמת יום הכיפורים לימדה אותנו כמה דברים על ימ"ח ועל הצורך לבדוק את המחסנים באופן מוקפד הן טכנית והן אסטרטגית, אבל יותר מכך היא לימדה אותנו על זמן: עד כמה הוא יקר בעת מלחמה, וכמה ההבדל דק, וקשור בזמן, לפעמים בשעות, בין ניצחון לבין תבוסה. ובמובן הישראלי תבוסה היא סופו של הבית השלישי.
השבוע פרסם צה"ל את טקס חלופי המפקדים בחטיבה 7, אחת היחידות המפוארות של צה"ל, אשר גבורת לוחמיה, והאופן אשר בו הפעילו את הטנק, הצילה ביחד עם חטיבה 188, את ישראל מחורבן במלחמת יום הכיפורים. ובכן מתברר כי חטיבה 7 נשארה כוח שריון הומוגני מאומן ומיומן בתמרוני שריון, כיבוש ושליטה על שטחי אויב, ובלימת אויב פולש, והיא מצוידת במרכבות סימן 4, טנק שנחשב מתקדם גם בעולם. ישראל משלימה כעת את פיתוחו של מרכבה סימן 5, וקרוב לוודאי שחטיבה 7 תזכה בו או שכבר זכתה. אלה חדשות נפלאות במובן של התחקיר העיתונאי. אבל מתוך התחקיר שלנו עולה כי חל שינוי במבנה ובהפעלת יחידות שריון, בדרך להתאמת כוח השריון של ישראל למלחמה חדשה, שאפשר לתאר אותה כמלחמה זעירה. איננו יודעים באילו יחידות חל השינוי, ואיננו יודעים איך בדיוק באה לביטוי תורת מלחמה זעירה במבנה של כוח השריון. אנחנו יודעים שהתוצאה היא הקטנת היקף הכוח, הקטנת תפקיד הטנק, והקטנת הכשרת צוותי שריון חדשים, והקטנת הכוחות המיומנים לתמרוני שריון.
לגבי כוחות האויב יש לומר שלמצרים יש את כוח השריון הגדול והמתקדם מכל המדינות שמקיפות את ישראל. אף כי הסכמי השלום איתה מתקיימים כבר 44 שנים, מצרים היא עדין מדינת אויב במובן התרבותי. משטרה שברירי, והשנאה כלפי ישראל אצורה בחומת נוכחות המשטר. נפילת המשטר, עלולה להביא למתח צבאי עם מצרים בתוך ימים ואפילו פחות מכך. הצבא המצרי מחזיק כארבעת אלפים טנקים, רבע מהם טנקי אברהמס אמריקאים מתקדמים. הצבא הירדני מחזיק שתי אוגדות משוריינות; הרכב הציבור הירדני הוא שלושה רבעים פלסטינים ורבע אנשי שבטים נאמנים למשפחת האשמית; גם השלום עם ירדן תלוי במלך, אשר לאחרונה פתח בשיח עם איראן. צבא סוריה משודרג כעת על ידי צבא אירן, אשר ללא כל ספק ינסה לצייד אותו בכוחות שריון, ולשחזר את ניסיונות הפריצה הסורית לצפון ישראל במלחמת יום הכיפורים, פריצה שנעצרה על סף גשר בנות יעקב מסיבה שלא ברורה לגמרי גם עכשיו. צבא סוריה יכול להצטייד בקלות יחסית לעומת חיזבאללה שכן כצבאה של מדינה הוא יכול לפחות על הנייר להביא את הדרוש לו לאור יום לרציפיה של סוריה. צבא איראן וצבא סעודיה מבוססים על טילים וכלי טיס ופחות על שריון; אבל האם ההתקרבות בין שתי המדינות תביא לכך שהן ישתפו פעולה בכל הנוגע לצבא סוריה ולשריון? ישראל חייבת להשיב על כך כן, לפחות כעמדה הפוכה לאלה שאומרים לא. ולגבי חיזבאללה כבר ברור שהוא מנסה להעמיד מול ישראל – צבא, ולא מיליציה. מאחר שצבא הוא כוח מתמרן, בעוד מיליציה עושה מארבים ולוחמה זעירה, צפויים לישראל מנסראללה שני הדברים ביחד. ולכן במיוחד בשביל חיזבאללה בסוריה ובלבנון, ישראל תצטרך אגרוף שריון של מרכבות סימן 4 ו 5 כדי לתפוש שטח, לשתק אותו, ולהכינו לכניסת הכוחות האחרים שיפרקו אותו לתאי שטח. כל זאת בלי להקל ראש כמובן בכל הלקחים שמופקים כעת ממלחמת אוקראינה רוסיה, לגבי ציידי השריון האוקראינים שהצליחו לעצור בנ.ט מתקדם את טורי השריון הרוסיים.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
בהר דוב מנסה צה"ל לשפר מתחת לפני הקרקע מכשול נגד מנהרות שמתאים למבנה הקרקע המקומי. אם הניסיון הזה יצליח, יתכן שהעבודות על הטמעת מכשול המנהרות יורחבו מעבר להר דב ומעבר למשגב עם, בתנאי כמובן שיהיה תקציב להשלמת החומה העלית, ולהטמעת מכשול מנהרות לאורך כל 130 הקילומטרים של גבול הצפון. השבוע לבש המאבק נגד חיזבאללה בגבול הצפון, אופי אזרחי של הפגנות וניסיונות של בלתי חמושים לחצות באופן הפגנתי את הגבול לישראל. צה"ל שינה בעקבות כך את האופי הצבאי של תגובתו, והבריח את המסתננים באמצעים לפיזור הפגנות, וברימוני הלם. צה"ל שוקל כעת בשת"פ עם משטרת ישראל, להביא לגבול הצפון מכתזית לפיזור הפגנות.
חיזבאללה נחלש בלבנון, וייתכן כי המאבק האזרחי של פעיליו בגבול הצפון נובע מכך, ומכך שפעולה צבאית תחדד עליו את הביקורת הנוצרית במדינה. בשבוע שעבר מתח על חיזבאללה ביקורת , סמיר ג'עג'ע ראש המליציה הנוצרית והמפלגה שמייצגת אותה הכוחות הלבנונים. ג'עג'ע כמו חסן נסראללה הוא פושע מלחמה. לפני שבועיים מפלגה נוצרית נוספת הפטריוטים החופשיים שהיא בת ברית פרלמנטרית של חיזבאללה פעלה נגדו בבחירות העקרות לנשיאות לבנון. בעקבות הפעולות נגדו, ובעקבות הכוונה הנוצרית להחיל על לבנון משטר פדרלי, בו יהיה שלטון מרכזי, ומדינות לאום, חיזבאללה מזהיר מפני מלחמת אזרחים. ארגון הטרור קובע בכלי התקשורת שלו כי ממשל פדרלי לא יכול לעבוד בלבנון, ומשמעותו החלשת השיעים.
סיבה נוספת ללחץ על חיזבאללה להימנע מפעולות שמסכנות את השקט עם ישראל, היא התחלת העבודות לפיתוח שדה הגז הימי בו תולה לבנון תקוות כלכליות גדולות. הקידוח בשדה הימי הלבנוני יתחיל באמצע חודש אוגוסט ויימשך כשלושה חודשים, אשר במהלכם או בסופם יתברר אם אכן יש ללבנון גז ונפט בכמויות מסחריות, והאם יהיה בכך כדי לחלץ את לבנון מהמשבר הכלכלי החמור בו היא נתונה. חוות הדעת בבדיקות המקדמיות בשדה הימי, חיוביות.
הערה מאת עורך העיתון: מאחר שצה"ל אינו משתף איתנו פעולה, מטעמים שאינם ענייניים, איננו מחזיקים בידינו את כתב ההגות הצבאית המלא אשר לפיו החליט הצבא להקטין את תפקיד הטנק בהכנות ישראל למלחמה ובשדה המערכה העתידי. בעקבות תחקיר העיתון שהתחיל לפני כחודש פנינו לדו"צ בבקשה כי: "פרשננו הצבאי יוכל לבקר בימ"ח צה"ל כדי שיוכל להעמיק בתחקיר אודות מקומו של הטנק בסדר הכוחות הנוכחי של צה"ל" אבל לא זכינו לתשובה; באין מענה מדו"צ, בימים הקרובים העיתון יפנה ללשכת הרמטכ"ל, ויבקש את התייחסותו ואת תגובתו של רא"ל הרצי הלוי לנאמר בתחקירנו, עליו מוסיף כעת פרטים פרשננו הצבאי
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
מקור חשוב מסר לנו השבוע, כי מאחורי הקטנת תפקידו של הטנק בתמרון של צה"ל בשדה הקרב, מולו תתמודד מדינת ישראל, עומדת התפישה כי ההתפתחות הגדולה ביכולת של כוח אווירי, וההתפתחות העצומה בכוחה האווירי של ישראל, מייתרת את הצורך בכוח שריון על פי המודלים הצבאיים הקודמים שחלפו מהעולם. המקור הוסיף כי אין עוד איש כמעט בשריון ובצבא אשר חושב כי שדה הקרב הקודם אשר בו תמרנו כוחות שריון עצומים נגד ישראל, יחזור. שדה המערכה הזה על פי דבריו חלף מהעולם, או לפחות חלף מעולמה של ישראל. איננו יודעים בוודאות לאיזה כוח אווירי מתכוון המקור, אבל הערכתנו היא כי מדובר בכוח אווירי מאויש ובכוח אווירי בלתי אויש, או מאויש מרחוק, והפעלה מתואמת ביניהם.
חיזוק לכוח האווירי שיחליף את הטנק, אשר בשדה המערכה הנוכחי אין בו לפי ההשקפה החדשה יתרון, יהיה בכוחות ים רגלים ארטילריה וטכנולוגיה, וביחד הכוח ההתקפי וההגנתי של צה"ל יגדל, בעקבות הוצאת הטנק ממעמדו ככלי המערכה המכריע, ולא יקטן.
בדיוק את הביטוי לתפישה החדשה הזאת ראינו לפני פחות מחודש בתרגיל השנתי של צה"ל, ומיד אחרי התרגיל תמהנו כאן בדיווחנו האם יתכן שצה"ל מוציא את כלי המערכה העיקרי של ישראל, זה שהביא לה את ניצחונותיה הגדולים, וזה אשר להערכתנו מנע מלחמות בכוח ההרתעה שהיה ועדין ישנו בעוצמתו המכרעת בתמרון הצהלי. תשובתנו לכך הייתה חיובית, בנוסף תמהנו מדוע צה"ל אינו פותח את הימ"חים בעת התרגיל ואינו מציג טורי שריון בדרך לתמרון ובעת תמרון, זו הייתה שאלה רטורית כיוון שכבר הבנו את התשובה מתוך מערכי התרגיל כפי שנראו בפרסומים לגביו. למיטב הידיעות שבידינו, גם שיעור כוח השריון בתוך הרכב הציוד לקראת מלחמה שנמצא בימ"ח, ירד מאוד. ידיעה נוספת שהבאנו בשבוע שעבר היא כי ירד מאוד מספר ההכשרות לשריון, וירד מאוד מספר החיילים המיומנים להפעלת טנקים ולתמרוני שריון.
מאת מתי כהן, עורך הזירה העיתונאית
האם אכן החתרנות נגד הדמוקרטיה באמצעות החלשת הרשות השופטת בה מעורבים קנאי הימין הקיצוני וש"ס, היא בעצם שלב ב' אחרי החתרנות נגד העיתונות החופשית? ואיך דרעי יגיב להתקוממות של בית הרב עובדיה יוסף נגדו?
הדבר המדהים ביותר בחתרנות הפוליטית שעלולה להביא לסופו של הבית השלישי, היא שהמזימה שעומדת מאחוריה לקעקע את כוחה של הרשות השופטת ולהביא לסיפוח הגדה המערבית על ידי שלטון שאינו נתון לביקורת שיפוטית מצד אחד, ומצד שני להביא להכשרתו של אריה דרעי כשר ובכך לחיזוק מעמדו הציבורי ושליטתו המוחלטת בש"ס, המזימה הזו היא כבר גלויה, ממש כמו שהתגלתה המזימה ערב מלחמת יום הכיפורים, וכל סימניה היו בידי צה"ל; אבל בדיוק כמו המלחמה שפרצה אז בלי שאיש מהעיתונות התריע שמדובר במזימה אף כי כולם ראו את המתרחש והידיעות היו בידם, כך איש בעיתונות 2023 לא זועק כנגד המערכת שלו כי המחזה בו אנחנו צופים כעת, אינו מחזה פרי ויכוח פוליטי והבדלי השקפות, אשר יש לאזנו במערכות החופשיות בבעלי עמדות פוליטיות משני הצדדים, אלא זוהי חתרנות פוליטית (ר' מאמר המערכת היום והתבטאויות היועמ"ש שמחזקות את ההערכה הזאת) אשר בה מעורבים קנאי הימין הקיצוני וש"ס, והיא מקבלת רוח גבית מצד מערכות כלי תקשורת פוליטיים, בין אם בזדון או מתוך שגיאה, ובאותה מידה על ידי עיתונאים פוליטיים שנכנסו למערכות החופשיות בשני העשורים האחרונים.
הטענה כי העיתונות הפוליטית הנוכחית היא תגובה לעיתונות פוליטית מהשמאל שהייתה נהוגה בישראל במשך שנות דור, טענה שיש בה אמת (אם כי העמדות הפוליטיות של כתבים בעיתונות החופשית כמעט אף פעם לא היו מוצהרות להבדיל מהיום), טענה זו מתייחסת למציאות פוליטית שנעשה ניסיון לשנותה במהלך שהוא לגיטימי, אבל היא אינה מתייחסת למעשה החתרני שנלווה לניסיון התמים והלגיטימי, והוא התמיכה בין אם בזדון או מתוך שגיאה בחקיקה אשר באופן ברור וחד משמעי תקעקע את הרשות השופטת; קעקוע המשפט סולל דרך לשלטון בלתי מבוקר שיוכל לעשות כל דבר, לרבות פשעי מלחמה כמו סיפוח הגדה המערבית. וסיפוח הגדה ללא אזרוח בעליה הפלסטינים הוא פשע מלחמה שני חמור באותה מידה. וכמובן מינויים בלתי סבירים, שהחוק יכול להתיר אותם, אבל שופטים מקצועיים ועצמאיים יפסלו אותם על הסף בעילה שאינם סבירים.
למה הצדדים הפוליטיים המוזכרים פועלים כפי שהם פועלים?
מקור בכיר בימין הקיצוני סיפר לנו לאחרונה כי שיחה רווחת בין פעילים פוליטיים בעיקר בסביבתו של בן גביר ערב הבחירות, הייתה על עסקה שנרקמה בין בן גביר וסמוטריץ' לבין אריה דרעי, ולפיה ש"ס תתמוך במטרות הימין הקיצוני בגדה המערבית עד כדי סיפוחה, ובתמורה השניים יתמכו במטרותיו של דרעי. ואכן מיד אחרי הבחירות ועוד לפני הקמת הממשלה, חוקקו סמוטריץ' ודרעי את החוק שאפשר לדרעי להיות שר, ואפשר לסמוטריץ' להשתלט על יחידה בתיאום פעולות הממשלה בשטחים, ובכך על מחלקת התכנון במנהל האזרחי שאחראית לבנייה בגדה המערבית; מינוי אשר שובר את שרשרת הפיקוד בצה"ל ומכניס את האזרח סמוטריץ' באופן מעשי בין מפקד פיקוד המרכז בצה"ל לבין מפקד המנהל האזרחי בשטחים קצין בדרגת תא"ל, ובכך גם מציב את סמוטריץ' בין מתאם פעולות הממשלה בשטחים קצין בדרגת אלוף, לבין הרמטכ"ל; זו נדמית כעסקה פוליטית לגיטימית אבל מאחוריה מסתתרת מזימה של קעקוע הרשות השופטת, שהיא, בהיותה חזקה ועצמאית עלולה הייתה לא להתיר את שני צידי המשוואה בעסקה הפוליטית: והיא אכן לא התירה את מינויו של אריה דרעי לשר, והדיחה אותו; כל ההערכות כעת הן שאם המערכת המשפטית תישאר חזקה ועצמאית היא לא תתיר גם את סיפוח הגדה המערבית, קל וחומר לא תתיר את הסיפוח בלי אזרוח התושבים הפלסטיניים. זאת הסיבה שסמוטריץ' עדין רוצה לקעקע את הרשות השופטת, וימשיך לעשות זאת אלא אם שב"כ ייכנס לתמונה ויבדוק חשד לחתרנות. מציאות כזאת תעצור מיד את ההפיכה המשטרית, בתנאי שקואליציית נתניהו לא תנסה לקעקע גם את עבודת שב"כ.
השת"פ לקעקע את הרשות השופטת למען סלילת הדרך לעסקה הפוליטית קרי התרת דרעי כשר לצד הסכמת ש"ס לסלול את הדרך לסיפוח הגדה, הוא מהות העסקה; שכן במקרה הזה קעקוע מערכת המשפט לא היה לצורך תיקונה כפי שנאמר לפני הבחירות כי אם לצורך קיום של שני צידי המשוואה בעסקה פוליטית, שצד אחד שלה כבר נפסל כאמור בהיותו בלתי סביר, והצד השני אשר עלול להתברר כפשע מלחמה, ללא כל ספק ייפסל, אלא אם בית המשפט אכן יקועקע ולא יהיה עוד בכוחו לפסוק כישות משפטית עצמאית.
בעקבות הדחתו של דרעי מתפקיד שר, דרעי פנה לחזק שוב את ש"ס שהתמיכה בקנאים הביאה לבידולה מהציבור הרחב ולהחלשתה במובן התדמיתי (ולא האלקטורלי), והוא פנה גם לחזק את מעמדו בתוך המפלגה אחרי שחש את הזעם המופנה אליו מבית הרב עובדיה יוסף על כי הפך את ש"ס למפלגה קנאית בניגוד מוחלט לתורתו של מקים ש"ס הרב עובדיה יוסף.
כדי לעצור את בידולה של ש"ס, דרעי מתרחק כעת מהקנאים וככל הנראה שוקל מחדש את דרכו ואת השת"פ שכרת עם סמוטריץ' ובן גביר, ומרחיק ממנו וממפלגתו את תוצאות הברית ובעיקר את מחאת הענק שקמה עם הכוונה המעשית לחוקק את ההפיכה המשטרית.
כדי לעצור את היחלשות אחיזתו בש"ס דרעי מינה כפי שדיווחנו בלעדית שיעשה, מועצת חכמים נאמנה לו, והוא מתכוון כפי שדיווחנו כאן בלעדית למנות את אחיו למועמד המפלגה לרב הראשי לישראל, ככל הנראה כדי שבעתיד יהיה ראש מועצת החכמים של ש"ס וישלים את אחיזת הברזל של דרעי במפלגה. במקביל, דרעי מונע מילדי הרב עובדיה יוסף גישה לעמדות כוח בש"ס; כפי שדיווחנו בלעדית כאן הוא דחה את רצונו של בן בריתו בעבר בנו של הרב עובדיה יוסף, הרב דוד יוסף, להיות מועמד המפלגה לרב הראשי לישראל, והוא דוחה את רצונו של בנו הנוסף של הרב עובדיה יוסף, הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף להיות ראש מועצת החכמים של ש"ס לכשיסיים את תפקידו. אבל מתברר עכשיו כי מהלכיו אלה של דרעי חיזקו את בית הרב עובדיה יוסף: מקור בבית הרב דיווח כי הרב דוד יוסף התקשר לאחיו וביקש את תמיכתם בריצה לתפקיד הרב הראשי לישראל. פנייה זו מביאה לפחות כפי שזה נראה עכשיו לאיחוד כוחות בתוך משפחת הרב עובדיה יוסף זצ"ל. מקור מקורב לרב דוד אף אמר לנו ביום שישי כי הרב דוד דוחה כל ניסיון למנותו לרב הראשי לירושלים, והוא ממשיך להתמודד עצמאית על הרב הראשי לישראל אחרי אחיו. המקור אמר כי הרב דוד ומקורביו מכתתים רגליהם ונפגשים עם כל אדם שעשוי להיות בגוף הבוחר את הרב הראשי לישראל, ומבקשים את תמיכתו. מבית הרב אף נמסר שהרב דוד יוסף נמצא כעת בחו"ל. איננו יודעים אם נסיעתו קשורה אף היא בקמפיין לרב הראשי לישראל.
בשבוע שעבר אמר לנו מקור בכיר בש"ס שדרעי עדין רוצה את החקיקה נגד הרשות השופטת, אבל אם ירגיש שהדבר מערער את אחיזתו במפלגה ואו דוחק את ש"ס לבידול, הוא עשוי להיות לא רק האיש שהביא למשבר החוקתי הנוכחי ביחד עם הימין הקיצוני, אלא גם האיש שיציל את ישראל מהמשבר שהוא עצמו היה ממחולליו.
האיום על הדמוקרטיה החופש והחרויות מצד הקואליציה, הוא כה עמוק וכוחני, עד שהחוק הישראלי נראה עכשיו שברירי וחסר ידיים להגן על הדמוקרטיה. אבל לצד ההכרה הזאת, מהלכי הקואליציה גורמים לבחינה עמוקה ויסודית של החוק, בניסיון למצוא בכל זאת הגנות על המהות העמוקה של חיינו ושל התקומה. מתברר אם כן שהחוק מאפשר למתוח ולחדד את הביטוי ובלבד שיש לכך כוונה ציבורית עליונה. החוק למשל גם מחייב את שב"כ להגן על הדמוקרטיה, על כל מה שזה עשוי להגיד על סמכותו לפעול נגד המנסים לקעקע אותה. החוק גם עשוי לאפשר לפעול בדין נגד המשטרה אם אכן היא משנה מדיניות ומתכוונת לפעול באלימות נגד עמך ישראל ברחובות אשר עוצר כמעט לבדו (כיוון שאין בישראל עיתונות שזוכה לאמון בהיותה חפה מהשפעה פוליטית ואו כלכלית מהותית) בחצי השנה האחרונה, את הניסיונות להפוך את המשטר בישראל. פרשננו המשפטי, סגן נשיא המחוזי מרכז בעבר, מפרט את החוק ומבהירו
מאת אברהם יעקב פרשננו המשפטי
שמענו בימים האחרונים, הן את אהוד ברק והן את יאיר גולן, קוראים ל"מרי אזרחי" לא אלים כתגובה וכמחאה כנגד ההפיכה המשטרית שמתכוונת הממשלה לבצע, ואף החלה בביצועה.
יאיר גולן אף הוסיף ואמר כי הוא קורא גם לביצוע פעולות בלתי חוקיות, ככל שיידרש.
בקליפת אגוז יאמר, כי כוונת הממשלה היא להביא, בסופו של דבר, לביטול הפרדת הרשויות ולהסרת כל פיקוח אפקטיבי על פעולות הממשלה, כך שהיא תוכל לפעול ללא הגבלה.
פרושו של דבר הוא משטר דיקטטורי שבכוחו לפגוע בזכויות היסוד שיש היום לכל אחד מאתנו.
לאחר שברק וגולן השמיעו את דבריהם, נזעקו חלק משרי הממשלה וקראו ליועצת המשפטית לממשלה להורות למשטרה לחקור את השניים בחשד לביצוע עבירת המרדה.
האם אכן מדובר בהמרדה או שמא ברדיפה פוליטית שרודפת הממשלה את מבקריה והמוחים נגדה?
חוק העונשין מגדיר בסעיף 136 מהי המרדה, כדלקמן:
136. לעניין סימן זה, "להמריד" הוא אחת מאלה:
(1) להביא לידי שנאה, בוז או אי-נאמנות למדינה או לרשויות השלטון או המשפט שלה שהוקמו כדין;
(2) להסית או לגרות את יושבי הארץ שינסו להשיג, בדרכים לא כשרות, שינויו של דבר שיסודו בדין;
(3) לעורר אי רצון או מורת רוח בקרב יושבי הארץ;
(4) לעורר מדנים ואיבה בין חלקים שונים של האוכלוסין.
אולם בסעיף 138 מסייג חוק העונשין וקובע אלו מעשים לא יראו כהמרדה:
138. אין רואים מעשה, נאום או פרסום כהמרדה, אם מגמתם אינה אלא אחת מאלה:
(1) להוכיח שהממשלה הוטעתה או טעתה במעשה שעשתה;
(2) להוקיע טעויות או פגמים בדיני המדינה או בסדריה, או במוסד ממוסדותיהם שהוקמו כדין, או בסדרי השלטון והמשפט, והכל כדי להביא לידי תיקון הטעויות או הפגמים;
(3) לשכנע את אזרחי המדינה או יושביה שינסו להביא בדרכים כשרות לשינוי דבר שיסודו בדין;
(4) להוקיע, מתוך מגמה לסלק, דברים המעוררים או העלולים לעורר מדנים או רגשי עוינות בין חלקים שונים של האוכלוסין.
לטובת דורשי החקירה, אני מוכן להניח כי דברי השניים, כולם או מקצתם נופלים בגדרי סעיף 136 וניתן, אולי בדוחק, להגדירם כהמרדה.
אולם אין, ולא יכול להיות ספק, כי התבטאויותיהם של השניים חוסות תחת ההגנה של סעיף 138(2) הקובע כי לא יראו כהמרדה מעשה, נאום או פרסום שמטרתם להוקיע טעויות או פגמים בדיני המדינה או בסדריה, או במוסד ממוסדותיהם שהוקמו כדין, או בסדרי השלטון והמשפט, והכל כדי להביא לידי תיקון הטעויות או הפגמים.
כל עוד מוגדר ומוצהר ע"י כל הצדדים כי מדינת ישראל הייתה, הווה ותהיה מדינה דמוקרטית, יש לראות בהפיכה המשטרית המתרגשת עלינו משום טעות או פגם בסדרי השלטון והמשפט שמותר לנקוט נגדם בפעולות שאחרת היו נחשבות להמרדה.
לפיכך, אין ספק שברק וגולן לא עברו כל עבירה ופעולותיהם ואמירותיהם חוקיות למהדרין.
המסקנה היא, שהממשלה מבקשת לפגוע במבקריה ובמוחים נגדה בכל דרך, לרבות בדרך של הפעלת המשטרה שלא כדין כאשר אין ולא יכול להיות ספק שלא בוצעה כל עבירה!
איננו יודעים אם מסעו של נתניהו לסין תוכנן כדי למשוך את תשומת לבה של ארה"ב לכך שעדין לא הזמינה אותו לבית הלבן, אבל המסע הצפוי משך כנראה את תשומת לבה של אמריקה לנחיצות בחידוש הוועידה האזורית במצרים. אם נתניהו היה אומר לא לוועידה שמציעה כעת ארה"ב, הביקור בבית הלבן עלול היה להידחות עוד, וזאת אחת הסיבות כנראה שנתניהו אמר כן. ופעם נוספת, פעולתו של ראש הממשלה להשיג דבר אחד, מביאה לדבר הפוך לחלוטין, ר' מקרה מדיניותו האך-מלחמתית כלפי איראן בשלושת העשורים האחרונים, אשר הביאה לגבולותיה של ישראל איראן סף גרעינית.
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
מקור פלסטיני ביטחוני מסר כי מתקיימים מגעים בין ארה"ב ומצרים לבין הרשות הפלסטינית וישראל, על כינוסה מחדש של הוועידה האזורית במצרים; הוועידה התכנסה בסיני, ערב הרמדאן בחודש מארס השנה. לפי המקור, בלחץ ארה"ב ומצרים, נתניהו כבר נתן את הסכמתו לחידוש הוועידה בהשתתפות ישראל. אבו מאזן מסרב לפי שעה, ומתנה את השתתפות הרשות הפלסטינית בהעברת כל כספי המיסים שישראל עוצרת, וכן בהסגת צה"ל מערי הפלסטינים והימנעות מכניסה בעיקר לערי צפון הגדה. על פי המקור טענתו של אבו מאזן היא כי ישראל מחזקת כעת כאסטרטגיה את חמאס ומחלישה את הרשות הפלסטינית כחלק ממדיניותה החדשה בגדה המערבית.
על קיום הוועידה לוחצת ארה"ב בעקבות נסיעתו לאחרונה של אבו מאזן לסין, ובעקבות תוכניתו של נתניהו לנסוע אליה בקרוב. זרז נוסף להתערבותה העמוקה הנוכחית של ארה"ב הוא תוכנית השלום שכבר הגתה סין למזרח התיכון, ולפיה חוץ מנסיגת ישראל לקווי 67, יהיה עליה לסגת גם מבירתה במזרח ירושלים. עוד זרז הוא ההסכם בין סעודיה לאיראן שהושג בתיווכה של סין, ונחתם לאחרונה בבייג'ינג. כן משפיעה על הרצון האמריקאי לחדש את הוועידה – כוונתה של ממשלת נתניהו להתיר בניית אלפי יחידות דיור בשטחים, וכמובן ההתדרדרות הביטחונית החריפה באזור. לא ברור אם ההתנהגות האמריקאית מבשרת על חזרתה של ארה"ב למעורבות עמוקה במזרח התיכון, אבל ברור לגמרי שהיא מפעילה על שני הצדדים לחצים כבדים להוציא לפועל את חידוש הוועידה האזורית, שתהיה במצרים בהשתתפותה.
אריה דרעי כיסה בערפל כבד את מהלכיו, מאז התנתק לפני כחודשיים מקנאי הימין בממשלה; דרעי ככל הנראה מתייעץ כעת רק עם אחיו, עליהם הוא סומך, והוא אינו משתף איש מהתנועה בכוונותיו הפוליטיות. כאן דיווחנו בלעדית על כוונתו למנות את אחיו למועמד ש"ס לרב הראשי לישראל, ולמנוע את התפקיד מבן בריתו בעבר הרב דוד יוסף, תמורת משרת הרב הראשי לירושלים.
מצד אחד דרעי פועל להשתלט על התנועה, באופן שאי אפשר יהיה להזיז אותו או את אנשי אמונו מעמדות המפתח במפלגה ובנכסיה הציבוריים. זאת הסיבה שהוא מחליש את בן בריתו בנו של הרב עובדיה יוסף, חבר מועצת חכמי התורה של ש"ס, הרב דוד יוסף, כמו גם כוונתו למנוע מבנו הנוסף של הרב עובדיה יוסף, הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף, את תפקיד ראש מועצת חכמי התורה אליו הוא שואף. מצד שני דרעי פועל לחזק את ש"ס שוב בציבור אחרי שהמשבר החוקתי שהוא היה אחד מגורמיו המרכזיים, פגע בש"ס בקרב הציבור הרחב. המשבר לא החליש את התנועה אלקטורלית, אבל בידל אותה מהציבור הרחב, ודרעי יודע שבטווח הארוך בידולה של ש"ס, עלול להרחיק אותה מהמזרח המתון ולהחליש אותה.
שתי שאלו אשר הפנינו למקור:
האם דרעי אינו רוצה את החקיקה נגד המערכת המשפטית?
הוא רוצה אותה מאוד, אבל אם הוא ירגיש שהיא פוגעת בו ובש"ס הוא יקריב אותה. וכעת היא פוגעת בש"ס ולכן הוא מתרחק ממנה.
האם דרעי יצביע נגד החקיקה המשפטית?
כרגע זה לא נראה כך, אבל אם הדבר יקדם אותו ואת ש"ס הוא לא יהסס להופיע כמנהיג אשר הציל את ישראל מחורבן.
כמו בכל עניין אשר דורש שידוד מערכות מדיני צבאי, למשל מקרה הפרת הריבונות הישראלית בצפון על ידי חיזבאללה, צה"ל לא מגיב גם לארגון הפשע הבדואי, אשר מפר את ריבונותה של ישראל בעצם הניסיון לגייס את חייליו להברחות בגבול מצרים. צה"ל אינו פועל כיוון שאלה תחומים אפורים, בין החוק הבינלאומי לחוקי הדמוקרטיה הישראלית, או בין פעולה צבאית לבין פעולה אזרחית, והוא כצבאה של מדינה דמוקרטית, זקוק בכל מאודו לממשלת ישראל שתנחה אותו ותעניק לפעולתו תוקף מדיני; אבל בישראל אין ממש ממשלה עכשיו; יש חבורה מופקרת שהחליטה להפוך את המשטר הדמוקרטי, והיא מרוכזת במשימתה כמו גנב שממהר להשלים את פריצת הכספת בבנק לפני שהמשטרה תגיע. כך ארגון הפשע הבדואי מהדרום מנסה לחדור לשורות צה"ל באמצעות שיחוד חייליו
מאת מתי כהן, עורך הזירה העיתונאית
ארגון הפשע הבדואי מנסה לקנות חיילי צה"ל מיחידת הגששים, אבל גם חיילים מתחומי פעילות אחרים בגבול מצרים. צה"ל מודע לתופעה, וכן מודע לכך שב"כ. בעקבות הניסיונות של ארגון הפשע לגייס חיילים משרתים, נפתחה חקירה של שב"כ ושל המשטרה הצבאית, ונחקרו מספר גששים שמוצבים בגבול מצרים ישראל בחשד כי שתפו פעולה עם ארגון הפשע; כן נחקרו חיילי צה"ל שמשרתים בתחומים אחרים בגבול מצרים, חלקם בתחום רגיש מאוד, בחשד כי ארגון הפשע הבדואי פנה אליהם וניסה לגייסם. עם היוודע לצה"ל כי הארגון הבדואי מנסה לשחד חיילים כדי שישתפו פעולה בהברחות ממצרים, בהן עוסק הארגון, הורה הצבא לחיילים שמשרתים ביחידות אליהן פנה ארגון הפשע, להסיר את תגי היחידה כשהם יוצאים הביתה; צעד נוסף שנקט הצבא, כדי לשבש את יכולת הפושעים ליצור מגע עם חיילי צה"ל, הוא שינוי של נקודת האיסוף וההורדה של החיילים שיוצאים לביתם.
ארגון הפשע האמור עוסק בהברחת סמים בגבול מצרים. איננו יודעים אם הארגון עוסק גם בהברחת נשק, ואיננו יודעים אם אותו ארגון היה מעורב בפריצה למחסן הנשק של צה"ל בדרום הארץ לפני כשבועיים. לפני כחודש אמר לנו מקור ביטחוני ברשות הפלסטינית כי ארגוני פשע ערביים מעבירים נשק לחמאס. שבוע לאחר מכן חיזק את הדברים האלה מקור ישראלי בכיר מאוד ואמר כי אכן ארגוני פשע ערביים מעבירים נשק לחמאס, וכן אמר כי בידי שב"כ מספר עצורים הן פושעים ישראלים והן אנשי חמאס, בקשר לעסקה שכבר התבצעה.
סנקציות נוספות שמטילה אירופה על איראן: 4 חברות איראניות שמספקות כטב"ם ורכיביו לרוסיה, נכנסו לרשימת החברות עליהן אירופה מטילה הגבלות, בניסיון למנוע יצוא ומכירת מוצריהן. תגובת איראן לסנקציות החדשות היא שהמדינה אינה מספקת לרוסיה כטב"ם למען המלחמה ברוסיה. התגובה הזאת היא ככל הנראה סוג של התחכמות, אחרי שאיראן הקימה ברוסיה מפעל כטב"ם מתוצרתה, ולפיכך אין לה עוד צורך ביצוא של המוצר האיראני מאיראן לרוסיה, שכן אפשר לייצרו כבר במפעל שהיא הקימה ברוסיה. מאחר שרבים מרכיבי הכטב"ם האיראני הם פשוטים ונגישים בשווקים ברחבי העולם, יכול המפעל האיראני-רוסי אשר הוקם באזור מוסקבה, לייבא את הרכיבים משווקים בינלאומיים, ולא מאיראן. אלא שגם לכך התייחס האיחוד האירופי בסנקציות החדשות, ובנוסף לסנקציות שהטיל על 4 החברות האיראניות, הוא הטיל סנקציות על עוד 83 חברות ברחבי העולם אשר מספקות רכיבים לכטב"ם האיראני. על האסטרטגיה החדשה של איראן להקים מפעלי כטב"ם מתוצרתה, במדינות ברית, דיווחנו כאן בלעדית בחודש מאי בשנה שעברה (גיליון 43), ואף דיווחנו על חנוכתו של המפעל האיראני הראשון לכטב"ם בטג'יקיסטן בנוכחות הרמטכ"ל האיראני.
הפוליטיזציה בכלי התקשורת לא מעודדת לחשוף את כל פרטי המזימה, אשר עולה מתוך השתלשלות המשבר בחצי השנה האחרונה, ומתוך עדותו של מקור חרדי בכיר, שמקורב לדמויות מפתח בפרשה. השילוב של דמויות פוליטיות במערכות כלי התקשורת בעיקר בעשור האחרון, גורם לכך שהמזימה של הימין הקיצוני שזכתה לתמיכה של ש"ס ושל בנימין נתניהו, לובשת למפרע אדרת של פעולה פוליטית לגיטימית שיש לה תומכים ומתנגדים, ומייתרת חקירה עיתונאית מעמיקה, במאמץ משותף, גם חוצה מערכות, לרדת למהות המשבר שמאיים על ישראל. הבוקר הודיע ראש הממשלה שהחקיקה תחזור. עם הודעתו הבורסה עברה לצניחה.
מאת מתי כהן, עורך הזירה העיתונאית
הימין הקיצוני של בן גביר וסמוטריץ' היה זקוק לכוחה של ש"ס כדי להחליש את מערכת המשפט, ולהביא לסיפוח הגדה המערבית. אריה דרעי היה זקוק לכוחו של הימין הקיצוני בעניינים החשובים לו ולש"ס. השאלה המרכזית שתישאל עוד זמן רב, וייתכן אף עידנים, היא האם העסקה הזאת שהולידה את הניסיון להחליש את מערכת המשפט, ואשר הביאה בפועל לאיום על המשטר הדמוקרטי בישראל, ומתוך כך לאיום ביטחוני כלכלי וחברתי, היא עסקה פוליטית לגיטימית, או שמא כיוון שהיא מערערת על יסודות המבנה הציבורי אשר חקוקים במגילת העצמאות, אין היא לגיטימית והיא חורגת מהמנדט הפוליטי.
היום, כחצי שנה אחרי שהתחילו האירועים, ישראל ניצבת על סף תהום: אמנם המדדים הכלכליים ביטחוניים חברתיים עדין יציבים, אבל מעליהם מרחפת חרב של התנגשות אזרחית וחרב של הסלמה ביטחונית. בסוף השבוע למשל נודע לנו כי קבוצה של אנשי עסקים חרדיים שהעבירו לישראל כסף לשם השקעות כשרות, כלומר השקעות אשר אינן כרוכות בחילול שבת, התחילה להוציא את הכסף מישראל. הקבוצה הזאת פועלת באמצעות נציג ישראלי, והוא דיווח על המגמה הזאת. נאמר כי אין מדובר בקבוצה עסקית הומוגנית, אלא במספר אנשי עסקים שעובדים בנפרד עם נציג ישראלי, שתיווך עבורם השקעות כשרות בישראל.
השבוע נראה היה שדרעי ונתניהו מאבדים עשתונות, בניסיונם להתרחק מהימין הקיצוני אשר סחף אותם אל המשבר החברתי ביטחוני כלכלי הגדול ביותר מאז מלחמת יום הכיפורים. בניסיון לחלץ את ישראל מהמצוק אשר הם עצמם הובילו אליו, בלי להביא להפלת הממשלה, השניים מצאו את הש.ג שנדרש לשלם במקומם את המחיר הפוליטי, ופתחו בצעקות על חברת הכנסת גוטליב כדי שתסיר מועמדותה מהוועדה לבחירת שופטים. דרעי יודע להערכתנו שבלי ההידברות בבית הנשיא, הוא לא יוכל לחזור להיות שר, ואם לא יוכל להיות שר כי אז אחיזתו בש"ס תתרופף בעיקר לנוכח הקרע העמוק במפלגה; לצד זה הוא יודע שהסכנה לשלטונו במפלגה תלוי גם בהמשך עבודת הממשלה, והוא מנסה לתמרן בין שתי הדרישות שנראות לפעמים סותרות זו את זו. נתניהו יודע שבלי חקיקה בהסכמה אין לו סיכוי להיפגש עם הנשיא בידן, וכמובן שאין לו סיכוי לכך בלי ממשלה. השניים גם מבינים את כל ההשלכות החברתיות ביטחוניות כלכליות שנובעות מתוך הפסקת השיחות וחידוש הצעידה לעבר התנגשות אזרחית. ברור לשני בעלי הברית כי האירועים האלה אם ייצאו משליטה עלולים להביא לסוף דרכם הפוליטית, שלא לדבר על הסכנה לדרכה של מדינת ישראל; אבל אחרי שנתניהו ניסה בשבוע שעבר להוריד את גובה הלהבות כדי להתרחק מהקנאים, הבוקר הוא הוסיף דלק למדורה והודיע כי החקיקה תחזור, ואת זה אמר כדי לקיים את ממשלתו; עם זאת כדי להקהות את העוקץ ושוב להתרחק מהקנאות הוא הוסיף כי החקיקה תהיה מדודה. הבורסה פחות מצליחה להלך במסלול מפותל, ומיד אחרי דבריו היא צנחה. מכל מקום השאלה לגבי איכות שיקול דעתם של השניים, היא בלתי נמנעת.
להערכתנו הקיפאון הביטחוני הישראלי כלפי איראן, כמו גם ההתקרבות האמריקאית להסכם חדש איתה, נובעים מחולשתה של הממשלה, בעקבות המשבר החוקתי אליו היא הובילה. היכולת לקבל הכרעה כה מרחיקת לכת כמו תקיפה באיראן, במצב פנימי כה מורכב, ועם ממשלה שמתמודדת עם משבר כה עמוק, פחתה מאוד; אל החלל המנהיגותי הישראלי נכנסה ארה"ב, והיא מובילה כעת הסכם עם איראן, כאשר ההתנגדות הישראלית לאפשרות הזאת חסרת משמעות כמעט ואין בה את העצמה שהייתה בה בעבר, ואשר בכוחה היה לעצב דעת קהל בארה"ב, ולפעול בבתי הנבחרים (ר' הנאום עוקף אובמה של נתניהו בפני הקונגרס, אשר יתכן כי עכשיו הוא -וגם אנחנו – משלם עליו את המחיר). הסכם אמריקאי עם איראן, יוביל כנראה כעבור עשור או שניים למאזן אימה גרעיני במזרח התיכון. יתכן שארה"ב הכירה בכך שאין עוד אפשרות למנוע את המגמה הזאת במזה"ת, בעיקר לאור דרישתה כעת של סעודיה לאפשר לה לפעול בתחום הגרעין, ועל ארה"ב בתפישתה המעודכנת להיות מעורבת במגמה הזאת ולמשול בה. לא בטוח שהדרישה הסעודית אינה נעימה לאוזני ארה"ב, שכן פיתוח גרעין סעודי עשוי שוב להרחיק בין סעודיה לאיראן, ולקיים ביניהן מאזן גרעיני, או מאזן במרוץ לעבר גרעין, אם אכן תצליח ארה"ב להגביל את איראן להעשרת אורניום של עד 60% כפי שנכתב בניו יורק טיימס.
את הקרע שנפער בין אריה דרעי לבין בית הרב עובדיה יוסף, אפשר היה לשמוע השבוע בדברים שרשמנו מפיו של אחד מילדי הרב: "ש"ס עכשיו היא מפלגה חרדית ימנית קיצונית, מפלגה שאבי לא היה מקים לעולם, ואם אבא היה יודע שאריה דרעי ייקח את המפלגה לשם, הוא לא היה מציב אותו בראשה, הוא היה מעדיף לסגור את המפלגה ובלבד…שלא יהיה מה שקורה היום. הכאב שלי על כך אפילו פיזי"
גם הרב דוד יוסף, בנו של הרב עובדיה יוסף וחבר מועצת חכמי התורה של ש"ס, נפגש השבוע שוב עם אריה דרעי בעקבות הקרע בין השניים אשר בעבר היו בני ברית; הרב יוסף אף פעל בעבר להחזרתו של דרעי לראשות ש"ס. התגובה שהגיעה אלינו אחרי הפגישה תמוהה בעינינו: מצד אחד נאמר לנו שלא הייתה התקדמות, אבל מצד שני נאמר לנו כי הפגישה הייתה ברוח טובה; ומצד אחד נאמר לנו כי ההחלטה לדחיית הבחירות לרב הראשי תעלה לדיון בממשלה ביום ראשון (והיא אכן עלתה), ומצד שני נאמר לנו כי הרב דוד ממשיך במרוץ עצמאי שלו לרב הראשי. מתוך התגובות הסותרות הללו הערכתנו היא כי בפעם הראשונה הרב דוד יוסף לא שלל את האפשרות לקבל את הצעתו של דרעי להתמנות לרב הראשי לירושלים. הרב דוד יוסף קיבל מסר מאחיו של דרעי בשבוע שעבר ולפיו כדאי לו לקחת את ההצעה לגבי ירושלים כי גם היא "עלולה להיעלם". השבוע לצד פגישתו עם דרעי התקשר הרב דוד יוסף לאחיו, ילדי הרב עובדיה יוסף, וביקש את תמיכתם. לסיכום, לא ניפול מהכיסא אם דרעי ינצח גם הפעם, ויביא מצד אחד למינוי של הרב דוד יוסף לרב הראשי לירושלים בהסכמתו של הרב יוסף, ומצד שני למינוי של אחיו יהודה לרב הראשי הספרדי לישראל. מי שיכול לבוא לעזרת הרב דוד יוסף הוא אחיו הרב הראשי לישראל הנוכחי הרב יצחק יוסף, אבל כישוריו הפוליטיים אינם גבוהים, מה גם שלדברי מקור בש"ס, אריה דרעי מקבל דיווח על כל אחד מצעדיו הפוליטיים של הרב הראשי, באמצעות אדם המקורב מאוד לרב.
אבדן העשתונות של דרעי ונתניהו כלפי חברת הכנסת גוטליב לא מרשים את המקור החרדי הבכיר שאומר לנו כי הניסיון של דרעי ונתניהו להכניס את ההפיכה המשטרית למסגרת של הידברות, אינו נובע מנסיגה של השניים מהרפורמה המשפטית, אלא רק שזהו תעלול נוסף (ואכן הבוקר נתניהו הודיע כי החקיקה חוזרת). נתניהו ודרעי רוצים לדבריו לבדל את עצמם מהימין הקיצוני כדי להתרחק מאחריות לנזק שנגרם, אבל עמדותיהם נשארו כפי שהיו, והם לפיכך יחזרו לניסיון להחליש את הדמוקרטיה בהזדמנות הבאה שתהיה להם. שופרו של נתניהו, השרה מירי רגב, כבר התבטאה שיש לחדש את החקיקה העצמאית. הבוקר גם ראש הממשלה אמר בקולו בישיבת הממשלה כי החקיקה תחזור.
זירת כלי התקשורת הפכה בעיקר בעשור האחרון, לזירה פוליטית נוספת על זו (העלובה) שבכנסת, והיא בעליל אינה מערכת עיתונאית חסרת פניות. הזירה אשר נחשבת בארצות דמוקרטיות רבות כרשות נפרדת משלוש הרשויות, נכבשה בישראל כמעט לחלוטין על ידי המערכת הפוליטית. כמעט בכל המערכות יש כעת דמויות פוליטיות שפועלות תחת תעודות עיתונאי (שמנפיק להן משרד ראש הממשלה באמצעות לשכת העיתונות הממשלתית), בעוד מדובר באנשים פוליטיים במסווה עיתונאי. צודקים האומרים כי גם בעבר היו דמויות פוליטיות במערכות, והן היו שמאליות. יתכן אף שההתבטלות השמאלית בפני הממסד הובילה למשבר יום הכיפורים בשנת 1973, ולהימנעות של העיתונות מהדיווח על המלחמה הקרבה, אופן אשר הביא את ישראל אל סף חורבן. השאלה היא האם שגיאת העבר, מצדיקה את הנוכחות של דמויות פוליטיות מובהקות הפעם מהימין במערכות העיתונות הנוכחיות, באופן שעלול לקחת את ישראל אל סף חורבן שני בתוך 75 שנים.
שתי ידיעות מבהירות היום כי שרשרת הפיקוד בצה"ל תיפרץ כבר בשבוע הבא על ידי השר בצלאל סמוטריץ'. הידיעה האחת היא כי בהסכמת ראש הממשלה, השר סמוטריץ' יקבל את סמכויות שר הביטחון לאישור הבנייה ביהודה ושומרון. בכך נתניהו מפקיר לידי הקנאים בממשלתו את שרשרת הפיקוד בצה"ל. סמכות אישור הבנייה נמצאת בידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, קצין בדרגת תת אלוף, אשר כפוף למפקד פיקוד הדרום, אשר כפוף לרמטכ"ל. שרשרת הפיקוד הצבאי כפופה במובן המדיני לשר הביטחון, וסמכויות סמוטריץ' החדשות יבואו מעל ראשו של גלנט – ויחצצו בין מתאם הפעולות לבין מפקד הפיקוד. הידיעה השנייה היא שכבר בשבוע הבא תתכנס לשכת התכנון של המתאם ותאשר בנייה של 4560 יחידות דיור חדשות בגדה המערבית. ראש הממשלה מביא בכך לשבר בשרשרת הפיקוד של צה"ל, בלי שאנחנו יודעים מהי תגובת צה"ל לכך ואו תגובת שר הביטחון, וכל זה מתרחש בעת משבר חוקתי חברתי ביטחוני וכלכלי עמוק.
מאת אברהם יעקב פרשננו לענייני משפט
תוצאות ההצבעה בכנסת בדיון לבחירת נציגיה לוועדה למינוי שופטים, מעבר למשמעותן הדרמטית המיידית, מצביעות על שינוי סדרי בראשית בפוליטיקה הישראלית שניתן לדמות אותו לתזוזת הלוחות הטקטוניים וההתקבעות של סדר חדש החוצה כל חלוקה פוליטית שקדמה לאירוע.
קודם להצבעה, הורו ראש הממשלה ויו"ר הקואליציה כי על חברי הקואליציה להצביע כאיש אחד נגד שתי המועמדות: ח"כ טלי גוטליב מן הליכוד וח"כ קארין אלהרר מיש עתיד האופוזיציונית.
מטרתם הייתה להפעיל את סעיף 14 לתקנון הכנסת ולדחות בכך את ההצבעה ב-30 יום. בתוך התקופה הזו, כך הם קיוו, תבחר הכנסת שני חברים מן הקואליציה כנציגיה בוועדה למינוי שופטים.
בתום ההצבעה, התברר כי בין 8 ל-10 מחברי הקואליציה פעלו בניגוד להוראה הנ"ל והצביעו בעד נציגת האופוזיציה שנבחרה בסופו של דבר. נציג הקואליציה יבחר תוך 30 יום.
ברור לחלוטין כי הפרת ההוראה האמורה מלמדת על כך שבכנסת, בדומה לחברה הישראלית כולה, מתחולל שינוי דרמטי: אין מדובר עוד על ימין מול שמאל, ניצים מול יונים או דתיים מול חילוניים. החלוקה כעת היא אחרת לגמרי: מדובר על מחנה של דמוקרטים, ליברליים, אל מול מחנה של שמרנים, לאומנים-משיחיים.
ההצבעה האמורה למעשה הכריעה במאבק שבין ההפיכה המשטרית מבית מדרשו של השר לוין, לבין ההגנה על הדמוקרטיה המובלת ע"י תנועת המחאה הגדולה ביותר שקמה בישראל מאז הקמתה. תנועה זו גדולה אף מתנועת המחאה שנולדה לאחר מלחמת יום הכיפורים.
אילו היה עולה בידי המחנה השמרני למנות בסופו של דבר שני חברי קואליציה כנציגי הכנסת בוועדה למינוי שופטים, ואילו המחנה השמרני היה אף מנצח בבחירות ללשכת עורכי-הדין (האמורות להתקיים ביום 20.6.2023), היו למחנה השמרני 6 קולות בוועדה למינוי שופטים. רוב כזה די בו כדי להכריע בבחירת נשיא בית המשפט העליון לאחר פרישת הנשיאה חיות. בנסיבות כאלה, היה הנשיא הנבחר (השופט אלרון, ככל הנראה) מצטרף למחנה השמרני בוועדה ומגדיל את מספר חבריו ל-7. אם כך היה קורה, יכול היה המחנה השמרני למנות שופטים לרוחו לכל הערכאות לרבות לבית המשפט העליון!
מצב זה היה ברור וידוע לכל חברי הכנסת ומכאן החשיבות הגדולה שיש לייחס להצבעתם של חלק מחברי הקואליציה בניגוד להוראה שקיבלו.
אותם חברי כנסת הציבו עצמם במחנה הדמוקרטי ולמעשה הצהירו כי לא יתנו לפגוע במשטר הדמוקרטי בישראל.
להערכתי חלק מאותם חברי כנסת "ייצא מן הארון" בקרוב, יצטרף בגלוי למחנה הדמוקרטי ויביא להפלת הממשלה השמרנית המכהנת.
במחנה הדמוקרטי הזה חברים דתיים, חילוניים, שמאלנים, ימנים, תושבי ההתנחלויות ותושבי מדינת ישראל בגבולות 4.6.67.
לכולם מכנה משותף אחד: מדינת ישראל צריכה להישאר מדינת היהודים כשהיא מקיימת משטר דמוקרטי שבו איזונים ובלמים אשר אינם מאפשרים הנהגת משטר דיקטטורי שיכול לפגוע בזכויות היסוד של כל אחד מאיתנו. המציאות החדשה עשויה אף לאפשר התחלה של חקיקת חוקה ישראלית בעתיד, אולי אפילו בעתיד הנראה לעין.
השבוע התפרסם סיכום התרגיל של צה"ל, אשר כלל את כל זרועות הצבא. בפרסום סיכום התרגיל נכתב לגבי השבוע השני כך: "התקיים תרגיל דו אוגדתי של עוצבת "געש" (36) ועוצבת "הגליל" (91) – במסגרתו, בוצע תרגול לחימה רב-זרועית בשדה קרב של כוחות האוגדה הכוללים חי"ר, שריון, הנדסה ואש בשיתוף כוחות אוויר, מודיעין ותקשוב. בשבוע זה, חיל האוויר התמקד בסיוע ובשותפות בתמרון ותרגל תרחישי הטסת כוחות, אספקה לוגיסטית בהיטס וסיוע באש לטובת התמרון. במהלך כל השבוע, חיל האוויר המשיך לתרגל תקיפות עומק נרחבות במספר זירות".
השורות הללו ממקדות את תשומת הלב, בהטסה כוחות, שיהיו שותפים לתמרון הקרקעי, אבל התמרון הקרקעי שמבוסס על כלי המערכה המרכזי של צה"ל הטנק, אינו מודגש בטקסט, או אינו מודגש מספיק; היעדרות הטנק, באה לביטוי גם בתמונות שצה"ל פרסם בסיום התרגיל. יש בתמונות רחפנים, צוותי חי"ר, צוותי טכנולוגיה ומעקב, מסוקים, אבל אין בהן מסות של טנקים שפורצים באלימות מערכים קרקעיים של האויב, ומשתלטים על שטח. ואין בשורות הללו מרכז כובד קרקעי חד משמעי שמתבסס על כלי המערכה העיקרי של ישראל.
התפישה לגבי מרכזיותו של הטנק במלחמה הישראלית, אף אושררה בעצם ההחלטה של מערכת הביטחון לפתח לדורותיו טנק מערכה מתוצרת ישראל, מרכבה. בעקבות הסכמי השלום עם ירדן ומצרים, והיחלשות הצבא הסורי, תפישת המלחמה הישראלית השתנתה, והותאמה לזירה חדשה אשר בה ניצבים מול ישראל ארגוני טרור מדינתיים כחיזבאללה חמאס וג'יהאד. אלא שהזירה הזאת השתנתה שוב באופן מהותי בשנת 2023. ונראה כי התרגיל הצבאי הנוכחי, שתוכנן לפי פרסומי צה"ל בשנה שעברה, לא לגמרי הותאם לזירת הקרב החדשה.
התבססותו של חיזבאללה בסוריה השנה, העמיקה מאוד, והוא מקבל כנראה אופי של ארגון צבאי ממוכן ומאורגן יותר במובן שהוא איננו עוד אך צבא גרילה מובהק. נסראללה איים לא מזמן במאה אלף חיילים שעומדים לפקודתו. איראן הצליחה השנה לשנות את המזרח התיכון. היא מדברת עם סעודיה, מצרים ואפילו עם ירדן. מצרים וירדן מטשטשות את השיח החדש, באמצעות מתק לשון מדינית. המלך הירדני כמו הנשיא המצרי שבים ומביעים מחויבות להסכמי השלום, אבל העמים שלהם פחות מחויבים. משרדי החוץ של שתי המדינות מתנהגים יותר לפי הרוח אשר נושבת מהציבור, ופחות בהתאם להצהרות המנהיגים, התנהגות מדינית שעשויה ועלולה להצביע על כפל כוונות. לסעודיה מצרים וירדן יש כוחות קרקעיים אדירי ממדים, והכוח הזה נוסף על חיזוקו של הצבא הסורי, עליו שוקדת עכשיו איראן. לפי הסימנים סוריה אף צפויה לשינוי מהותי, לא רק מצד איראן, אלא גם מצד התומכת החדשה של איראן, סעודיה, במהלך שעשוי להיות מתואם. רמז לכך ניתן בדרישתה של סעודיה מבשאר אל אסאד להפסיק להיות סוחר סמים, דרישה בוטה ואפילו פראית במובן המדיני. ר' על כך ידיעה בגיליוננו הקודם.
תפישת המלחמה הישראלית צריכה לפיכך לקחת בחשבון את השינויים על גדרות ישראל. התאמה כזאת, צריכה להגיע כמובן גם לימ"חים. ככל שידוע לנו, מחסני צה"ל לא נפתחו בתרגיל הזה והרכביהם לא עודכנו, בהתאם להתפתחויות האמורות בזירת המלחמה החדשה של 2023. כלקח ממלחמת יום הכיפורים, מחסני החרום הועברו לניהול של ארגונים חיצוניים בפיקוח של צה"ל, וכל הציוד בהם חדש. תמונות של טנקים מתפרקים, וכלי רכב שאינם נוסעים לא יהיו כנראה במלחמה הבאה, אבל אם ההרכב של הציוד לא יותאם לשינוי התכוף בזירת המלחמה המקומית המטורפת, יהיו תמונות אחרות, קשות לא פחות. למשל מחסור בטנקים.
המלחמה הבאה צפויה להביא לקריסתם של בניינים בערי ישראל. יתכן שיש פחד בקרב מקבלי ההחלטות לומר את זה; בשביל זה בדיוק יש עיתונות. מסה עצומה של טילים, שחלקם יעבור את מערך ההגנה המתקדם מאוד של ישראל, עלולה להביא ללכודים רבים באתרים רבים בערים רבות. לא ראינו בתמונות של צה"ל תרגול המוני של חילוץ לכודים. יש הבדל עמוק בין חילוץ נפגעים מבניין שחטף טיל, לבין חילוץ לכודים באתרים רבים בעת ובעונה אחת. את ההבדל הזה ראה כל מי שהשתתף אי פעם בחילוץ של לכודים, למשל ברעידות האדמה בטורקיה. חילוץ המוני בו זמני הוא אירוע אחר לחלוטין שעל צה"ל להיערך אליו, ולהביא לכך שהציבור ייערך אליו ובעיקר יהיה מודע לאפשרות הזאת. העורף הישראלי איתן ובלתי שביר, ובכוחו לעמוד בקשיים עצומים. ראינו את זה בעבר, נראה את זה גם בעתיד. על צה"ל לקחת את זה בחשבון בייתר שאת.
ביום שישי התפתחה תקרית בכפר שובא באזור חוות שבעה בגבול לבנון. אנשי דת שיעים של חיזבאללה, מלווים במחבלי הארגון התכוונו להעלות את המתח נגד ישראל, בעקבות מדידות שישראל מבצעת באזור והיערכות לאיומי חיזבאללה ואיראן; צבא לבנון ניסה למנוע מאנשי חיזבאללה להסלים את התקרית, ובמקום אף התפתחה קטטה בין חייל לבנוני לאיש חיזבאללה. ישראל הכניסה לעמדה מעל אנשי חיזבאללה טנק מרכבה, שקנהו עשה סיבוב איטי מעל הראשים; התקרית נרגעה. בטרם פיזור, עוד הספיק איש דת שיעי לשאת נאום על יהודים בני חזירים וקופים, ועל הדרך שחיזבאללה עוד יעשה עד אל אקצה, כלומר אל הר הבית. הפיזור השקט יחסית לא היה רק בגלל הטנק והנחישות של צה"ל, אלא תוצאה של התפתחות פנימית חדשה בלבנון, שמכניסה את נסראללה וחיזבאללה לחוסר ודאות ואף לאימה: הברית שהייתה לחיזבאללה מאז 2006 עם המפלגה הנוצרית הפטריוטים החופשיים, ברית אשר אפשרה את הבלוק הנוכחי של ארגון הטרור בפרלמנט הלבנוני, ואת דברי הרהב של נסראללה בשנים האחרונות, הברית הזאת התפוררה בשבוע שעבר, לפחות בעיני חיזבאללה. מנהיג המפלגה הנוצרית, תומך כעת במועמד לנשיאות לבנון בנפרד מחיזבאללה. בעיתון אל אחבאר, שופרו של חיזבאללה, המהלך נחשב כניסיון נוצרי לבודד את חיזבאללה ולהביא לפירוקו מנשקו. המאמר מאיים לפיכך שהניסיון הזה עלול להביא להתנגשות דמים בלבנון או בלשונו "לפיצוץ גדול". חיזבאללה הכין תשתית צבאית גדולה בסוריה, והיא יכולה לשמש אותו לא רק למלחמה נגד ישראל, אלא גם להתפתחות פנימית נגדו בלבנון.
מכתבים למערכת letter to th e editor readers@tipp.co.il