הסיפור המרכזי

טורקיה משחקת משחק כפול בין חברותה בנאט"ו, שהיא הברית הצבאית של מדינות המערב, לבין תיאום צבאי שעשתה עם רוסיה בסוריה, בעת תקיפת חיל האוויר בסוריה לפני כעשרה ימים. רוסיה היא היריבה המרכזית של נאט"ו, וכעת היא יריבת נאט"ו אף בייתר שאת, בעקבות המלחמה שרוסיה אסרה לפני כשלוש שנים על אוקראינה. תיאום צבאי טורקי רוסי, עלול לסתור לפיכך את חברותה של טורקיה בנאט"ו. כאן כתבנו כי חיל האוויר הטורקי, ניסה לפני כעשרה ימים לגרום לחיל האוויר הישראלי שתקף בסוריה, להיכנס למרחב האווירי הטורקי, כדי לסבך את ישראל עם נאט"ו. טורקיה חוללה את התמרון האווירי כנראה מעל חבל האטיי, שסוריה טוענת שהוא שטח ריבוני שלה, אבל גם טורקיה טוענת שהחבל הוא שטח ריבוני שלה, והיא אף מחזיקה בו. השבוע יתכנסו באיסטנבול בכרים בנאט"ו, כדי להכין את ועידת מנהיגי נאט"ו שתהיה בחודש יוני בהאג. אם ישראל הייתה נכנסת למרחב האווירי הטורקי, המקרה הזה היה מובא להתכנסות הנוכחית של נאט"ו באיסטנבול, ומשם המקרה היה מפומפם הלאה לכנס בהאג, ממנו עלולה הייתה לצאת אזהרה לישראל. התיאום האמור שעשתה טורקיה עם רוסיה, יצא לפועל באמצעות מחנה חמיימים שמוחזק בידי רוסיה בסוריה. אמנם המחנה הזה התרוקן ממרבית יושביו ומטוסיו מאז ההפיכה שהייתה בסוריה בתמיכת טורקיה, אבל עדין יש בו מספיק כוח כדי למתוח שרירים מול ישראל. בתיאום עם התמרון האווירי שחוללו מטוסים טורקיים כדי למשוך מטוסים ישראליים למרחב האווירי הטורקי, במחנה חמיימים הוכרזה באותו ערב כוננות, אשר דבר קיומה הועבר לישראל באמצעות פרסומים של רשתות חברתיות סוריות מקורבות לחמאס. התיאום הטורקי רוסי המוצלח, העניק השראה לנשיא פוטין, שמעוניין אחריה לנהל גם את השיחות עם אוקראינה באיסטנבול בחסות טורקית. אבל המהלך הרוסי הזה הוא רק חלק מהתעוררות כללית של הציר המזרחי, בעקבות היטל המכסים של הנשיא האמריקאי טראמפ. הנשיא הסיני שי, אשר התרחק אחרי ועידת סאן פרנסיסקו מהציר המזרחי, שב השבוע ונפגש עם פוטין – ביום הניצחון על הצבא הנאצי, שהוא גם היום אשר בו נולדו הקטבים המדיניים המערבי והמזרחי, אחרי מלחמת העולם השנייה.

גליון 200

11 במאי 2025

רואה אור פעם בשבוע בימי א'

publisher@tipp.co.il

מאמר המערכת

כנס חרום של העיתונות החופשית 29 במאי בירושלים

פדיון שבויים ערך עליון. צילום דובר צה"ל
פדיון שבויים ערך עליון. צילום דובר צה"ל

ישראל הולכת ומסתבכת, בגלל פעולות ממשלת הקנאים. להלן מסלול הנפילה:  החזית החדשה בהובלת טורקיה. הניסיון הטורקי להטיח את ישראל כנגד נאט"ו (ר' היום בסיפור המרכזי). האינטרס האמריקאי לתקן את השפעות המכסים (ר' היום בכותרתנו הראשית). חשיפת מגבלות כוחה של ישראל. אבדן תמיכת העולם. מלחמת התשה המתפתחת עם החותים. הגרעין האיראני שראש ממשלת הקנאים פחד לתקוף אחרי ההתקפה האיראנית השנייה. השבר החברתי שגורמת ההתכחשות לערכיה המרכזיים של החברה הישראלית ובראשם פדיון שבויים. שוויון בנטל וגיוס המשתמטים ממוראות שדות הקרב. ועוד

סיוע הומניטרי לתושבי עזה, הוא דבר מתחייב מכל בחינה. בוודאי מהבחינה של הערכים הישראליים הנצחיים.  אבל כאשר הדבר נעשה מעל ראשה של ממשלת ישראל, ומתוך כפייה, יש לכך משמעות מדינית, בנוסף על המשמעויות המדיניות של ההתנהגות המשיחית של ממשלת ישראל, להאריך את המלחמה כדי 19 חודשים, כדי שישראל תוכל לספח את הגדה המערבית, להתיישב בעזה, ולהתאים את המפה לגבולותיה התנכיים של הארץ. ולעשות את כל זה באמצעות קעקוע של הדמוקרטיה הישראלית, והחלשת בית המשפט למען לא יהיה בכוחו למנוע את הצעד שיביא על ישראל חורבן משפטי, ערכי, ונעצור כאן. להזכירנו, את הוועדה לבחירת שופטים, שהיא אבן הפינה של המשטר הדמוקרטי הישראלי, ממשלת העוועים כבר שינתה.
מקור פלסטיני מסר לנו אתמול כי ארה"ב ומצרים ייסדו בימים הקרובים בשת"פ 400 נקודות חלוקת סיוע באזור מעבר רפיח.

הטרגדיה היא שאין בישראל עיתונות אשר בכוחה לזכות באמון הציבור, ואשר יהיה בכוחה לתאר את המציאות כפי שהיא. כי עכשיו המציאות "כפי שהיא", היא רק צד פוליטי, במשוואה פוליטית; בעקבות עבודה יסודית של ממשלות ישראל במשך שנים לקעקע את העיתונות החופשית.

והרי המורכבות של החיים מחייבת עיתונאי שממילא אוחז בעמדות פוליטיות, לחרוץ פעמים כנגד אמונותיו, כדי לתאר מציאות עניינית. רבים אומרים שהדבר הזה אינו אפשרי; ואין כל דרך לסתור בראיות את מה שאומרים האומרים, מלבד ההכרה הפנימית של עיתונאים בכנותם במקצועית. האדם הפרטי הוא הכלי היחידי. וגם את זה לא ניתן להוכיח בזמן קצר. לשם כך דרושות שנים רבות.

ולכן אנחנו קוראים זו הפעם השלישית לכנס חרום של העיתונות הישראלית החופשית, כדי להחזיר לישראל את גדרות המשטר הדמוקרטי שקיומן יהיה הוכחה בלתי חוזרת ללב ומהות ערכינו. בצעד עממי מושכל של כל העיתונאים החופשיים. ולהחזיר את הסייגים הבלתי חוזרים שאינם בגדר של אמת פוליטית, ואפילו לא אמת עניינית, אלא הם אמת נצחית של החברה הישראלית: החופש. החרויות. הפרדת הרשויות.  כל דיון לאחר מכן צריך להיות  בזירה התרבותית אשר היא הקול המתאים לדיונים בתחום התרבות; ולא הניסיון של רשות מבצעת לקעקע את זולתה השופטת ולמשול בנו ללא מיצרים. ההרשמה לכנס : editor@tipp.co.il

המערכת

11 במאי 2025
רואה אור בימי א' | בהרצה

המזימה הטורקית מאחורי "הבני כלבים" של אבו מאזן

המסע של דונלד טראמפ למזה"ת להצלת הדולר: טראמפ מעוניין בחידוש הסכם סעודי אמריקאי לציטוט מחירי הנפט ב-USD, שנכרת עם ריצ'רד ניקסון לפני - כ 50 שנה.

תמונת ההנהגה הפלסטינית ברמאללה. אבו מאזן, שתייה וא-שייח (צילום דוברות הנשיאות הפלסטינית)
פחות ממדינה, יותר מרשות. צילום תקשורת הנשיאות הפלסטינית

לפני כחמישים שנה, אחרי שיחות של ממשל ניקסון עם סעודיה בעקבות משבר האנרגיה שהביאה המלחמה בין ארצות ערב לבין ישראל בשנת 1973, נחתם הסכם אמריקאי סעודי למשך 50 שנים, ולפיו מחירי הנפט יצוטטו בדולר אמריקאי USD. ההסכם הזה הוא אחת הסיבות לכך שהדולר האמריקאי הוא המטבע העולמי. תוקף ההסכם עם סעודיה פג כעת, וסין עלולה מבחינת ארה"ב לרצות ציטוט של מחירי הנפט ביואן CNY. למען רצונו של דונלד טראמפ לתקן את נזקי תוכנית המכסים שהגה ויישם באופן חלקי, הוא זקוק כעת להארכת ההסכם עם סעודיה, כדי לשוב ולחזק את מעמדו המתערער של הדולר. טראמפ גם הסכים להפסקת אש עם החותים, אשר תשחרר את האוניות האמריקאיות ואת תנועת הסחורות לרבות הנפט, במפרץ הפרסי ובים האדום. בהקשר הזה הוא החריג את ישראל ממסעו, שכן תכניו עלולים לסתור יסודות במדיניותה של ישראל. כן הוא מקווה לקבל במסעו הנוכחי השקעות של 3 טריליוני דולר בכלכלה האמריקאית מסעודיה, מהאמירויות ומקטר (כל אחת טריליון); אירן הבינה לאן נושבת הרוח החדשה מוושינגטון, והיא כבר הציעה לטראמפ השקעה של 4 טריליון דולר בכלכלה האמריקאית תמורת הסכם גרעין טוב לאיראן.

אחרי הביקור הנוכחי של טראמפ  במזה"ת, תתכנס ועידת הפסגה הערבית בעיראק. ארה"ב תישא (גם) בוועידה הזאת דברים. ארצות המפרץ, ואיראן, ילחצו על ארה"ב להכריז בוועידה על כינונה של ישות מדינית פלסטינית חדשה, ברוח הסכם בן סלמאן – ביידן, עליו דיווחנו כאן בלעדית: להעניק לפלסטינים פחות ממדינה אבל יותר מרשות פלסטינית (ר' בארכיון הכתבה המקורית). המדינות האמורות ידרשו את ההכרזה הזאת, תמורת הסכמתן לדרישות טראמפ במסעו הנוכחי למזה"ת. איננו יודעים מה תאמר ארה"ב בוועידת הפסגה הערבית בעיראק.

11.05.2025

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

טראמפ זקוק לשם הצלחת מסעו לשיקום נזקי תוכנית המכסים, לשקט מצד ישראל, ולהפסקת המלחמה בעזה. לשם כך, במקביל למסעו בסעודיה ובמפרץ, צוותים אמריקאיים ומצריים יתחילו לחלק בקרוב סיוע הומניטרי ב-400 נקודות חלוקה בסביבות מעבר רפיח (ר' היום במאמר המערכת).

אם טראמפ יצליח לשכנע את סעודיה להאריך את הסכם ניקסון, הוא יצטרך לשלם לה בכינונה של ישות מדינית פלסטינית חדשה, ברוח הסכם ביידן בן סלמאן עליו דיווחנו כאן בהרחבה: הקמת ישות מדינית פלסטינית שהיא פחותה ממדינה אבל היא ייתרה מרשות. אם טראמפ יסכים לכך, ארה"ב תמסור על כך הודעה בוועידת הפסגה הערבית שתהיה בעיראק אחרי מסעו הנוכחי של טראמפ.

איראן הגיעה מהר מאוד למסקנה לגבי מהות פעולותיו של דונלד טראמפ. מקור ערבי מסר כי איראן הציעה לארה"ב השקעה של 4 טריליון דולר בכלכלה האמריקאית, תמורת הסכם גרעין טוב לאיראן. איננו יודעים מה השיבה ארה"ב.

מהלך טורקי-פלסטיני משותף, שמתאר סף של עימות אווירי טורקי ישראלי, נועד לסבך את ישראל עם נאט"ו

צה"ל יודע היכן עובר הגבול לנאט"ו. צילום דובר צה"ל
צה"ל יודע היכן עובר הגבול לנאט"ו. צילום דובר צה"ל

חמאס ואתרים סונים סוריים הפיצו בשבת כי חיל האוויר הטורקי הוזנק לצפון סוריה, בעת התקפת חיל האוויר הישראלי במדינה בערב שבת. להערכתנו המטוסים הטורקיים לא חצו את הגבול לתוך סוריה: בשבוע שעבר דיווחנו על פגישת ראש המודיעין הטורקי עם ראשי חמאס באנקרה, אשר יממה אחריה חמאס פגע בגדוד 414 של צה"ל בעזה, גשש נהרג ושלוש חיילות נפצעו קשה. הפגישה חמאס-ראש המודיעין הטורקי באנקרה ב-20 באפריל (ר' היום ביומן) היא להערכתנו חלק מתיאום טורקי-כול פלסטיני שהולך ומעמיק ואשר כולל את חמאס ואת הרשות הפלסטינית. בהקשר הזה גם  קללות אבו מאזן כלפי חמאס בשבוע שעבר "בני כלבים", הם חלק מהטעיה פלסטינית שמטרתה להרחיק למראית עין את הרשות הפלסטינית מהתוכנית הטורקית בה כבר מעורב חמאס (ר' היום במאמר המערכת). אם חיל האוויר הישראלי היה חוצה בערב שבת אל המרחב האווירי הטורקי בצפון סוריה, בעקבות ההטעיה של תנועה צבאית טורקית שקודמה בתעמולה פלסטינית סורית, כי אז טורקיה כחברת נאט"ו, הייתה יכולה להכניס את ארגון הצבאות המערבי לתמונת המלחמה במזרח התיכון. להערכתנו מטוסים טורקיים כלל לא נכנסו למרחב האווירי הסורי בעת התקפת צה"ל, בניגוד לידיעה שקודמה על ידי חמאס ואתרים סוריים סונים, שכן מטרת הצבא הטורקי הייתה הפוכה – לגרום לצה"ל להיכנס למרחב האווירי הטורקי, ולהצביע על כך כפעולה מלחמתית נגד מדינה חברה בנאט"ו.

בצפון מערב סוריה, טורקיה מחזיקה בחבל האטיי, שהוא שטח מריבה בינה לבין סוריה; טורקיה רואה בחבל חלק משטחה הריבוני. יתכן שהתרגיל הטורקי פלסטיני נעשה באזור הזה, אבל איננו יודעים בוודאות. מטרת טורקיה היסודית היא, להעביר את הפלסטינים מהציר הסעודי, לציר הטורקי, וחברותה בנאט"ו עלולה להיות כלי גם לקיום המטרה הזאת. השבוע הודיע ארדואן על הפעלתו הקרובה של כור גרעיני טורקי ראשון לייצור חשמל. הנשיא הטורקי, הוסיף באותה נשימה כי טורקיה תתחיל בקרוב לכרות זהב בניז'ר. אלא שהמחצב שניז'ר ידועה בו אינו זהב שנמצא בשטחה בכמויות קטנות יחסית, אלא אורניום שנכרה בה בשפע, והוא רכיב מרכזי בכלכלת ניז'ר. ממשלת הקנאים בישראל, כפי שהזהרנו בעבר פעמים רבות, הקימה יריב בעל עוצמה מדינית וצבאית שאינה מוכרת במזה"ת הנוכחי, כאשר סרבה לסיים את המלחמה בעזה. כעת טורקיה מאחדת את הציבור הפלסטיני נגד ישראל, ומנסה להוביל את כל פלגיו כישות מדינית אחת תחת חסותו. הסיפור על כמעט קרב אווירי טורקי-ישראלי, הוא אחד הפירות הראשונים של היוזמה המשותפת.

04.05.2025

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

הפלסטינים עדין לא מחליפים את זהותם המדינית כחלק מהציר הסעודי, תמורת זהות מדינית חדשה כחלק מהציר הטורקי. אבל הניסיונות של טורקיה להקיף את ישראל בבני ברית, עליהם דיווחנו כאן מספר פעמים, נמשכים. פגישת ראש המודיעין הטורקי לפני כשבועיים עם ראשי חמאס באנקרה, אשר אחריה מסרה סוכנות הידיעות הטורקית כי הצדדים "סקרו את מצבן הנוכחי של יוזמות אשר מטרתן לעצור את פעולות רצח העם של ישראל בעזה", מתבררת כעת כמהלך מהותי ורחב יותר מהתמיכה הטורקית בתנועת חמאס. מידיעות שהגיעו לידינו עולה כי גם הרשות הפלסטינית מעורבת כעת ביוזמה הטורקית, להקיף את ישראל בבעלי ברית טורקיים, ולסבך את ישראל עם ארגון הצבאות המערבי נאט"ו. מאז 1956, ישראל משתפת פעולה עם צבאות אירופה ונחשבת לבעלת ברית מרכזית, אבל כעת כאשר אמריקה מתרחקת מהמערב ערכית אבל גם מדינית, ואירופה מקרבת את טורקיה כדי לא לאבד אחיזה במזרח התיכון, טורקיה מנצלת את מקומה החדש, כדי להביא את ישראל לידי עימות עם המערב, באמצעות עימות עם נאט"ו. ראשית, הסברתי, ואז השמים הם הגבול הטורקי.

על המזימה הטורקית פלסטינית, לא קיבלנו מידע ישיר, אלא מידע נסיבתי. מתוך המידע הזה עולה כי אבו מאזן וחמאס משתפים פעולה בעניינים פנים פלסטיניים, ומתוך כך עולה שהם שותפים גם למידע שהועבר בפגישת ראש המודיעין הטורקי וראשי חמאס לפני כשבועיים באנקרה. הרשות הפלסטינית נשמרת ממגע ישיר עם טורקיה, כדי לא לאבד את טראמפ הבלתי צפוי. אחרי הפגישה של ראש המודיעין הטורקי עם חמאס, התרחשו שלושה דברים, האחד התקפת חמאס על גדוד 414 של צה"ל בעזה, השנייה הקללה המעושה של אבו מאזן כלפי חמאס שנועדה להרחיק את הרשות הפלסטינית מהמזימה הטורקית חמאסית, והשלישית ההתקפה אתמול על חיילי יהלם, אשר בה נהרגו סרן נועם רביד וסמ"ר יהלי שרור.

אתמול הודיע הנשיא הטורקי ארדואן על הפעלתו הקרובה של הכור הגרעיני הטורקי להפקת חשמל. בנשימה אחת עם ההודעה הזאת, המשיך ארדואן ואמר כי טורקיה תתחיל בקרוב לכרות זהב בניז'ר. אבל ניז'ר אינה ידועה במכרות הזהב שלה, אלא במכרות האורניום. איננו אומרים כי טורקיה תייבא אורניום מניז'ר כיוון שאין לנו על כך כל מידע. אבל ההכרזה הזאת של ארדואן, משתלבת היטב בחתירה הטורקית למעצמה עולמית מובילה, שמרכזה במזרח התיכון. את המחיר מתכוונים הטורקים, בתמיכת הפלסטינים, לגבות מישראל.

גם תגובת דובר צה"ל מתאימה להערכתנו. ביקשנו את תגובתו לידיעה כי הטורקים הזניקו מטוסים למרחב האווירי בצפון סוריה בעת התקיפה הישראלית. דו"צ השיב: לא מכיר משהו כזה.

תחקיר התצפיתניות (3): היה נוהל לפינוי של התצפיתניות בעת מלחמה, אבל הנוהל לא קוים

הפקודות לא קוימו. רא"ל אייל זמיר בסיור. צילום דובר צה"ל
הפקודות לא קוימו. רא"ל אייל זמיר בסיור. צילום דובר צה"ל

נוהל הפינוי היה כפול: 1. פינוי לאתר מוגן בתוך המוצב  2. פינוי לאחור (לאוגדה). שני הנהלים לא קוימו. במחנה אמיתי, גשש בדואי הגה רעיון לפני המלחמה: לנסר את הידית החיצונית לחמ"ל התצפיתניות; בכך הציל הגשש את חייהן של כל תצפיתניות המוצב. בנות נחל עוז התפנו לפי הנוהל לחמ"ל המוצב, אבל החמ"ל היה לקוי, בכניסת אוויר, בעזרי כיבוי ועוד. לגבי הפינוי לאוגדה: מטה האוגדה לא שלח רכב לפנות את חיילות המוצב – כפי שמחייב הנוהל.

ב-15 באוקטובר 2023 פרסמנו כאן את התחקיר הבלעדי על התרעות התצפיתניות בחודשים לפני המלחמה, ואת תגובת המודיעין על התרעותיהן הרבות: זה בסדר (ר' היום ביומן את הכתבה המקורית). כמה שבועות לאחר מכן פרסמנו כי לתצפיתניות לא היה נשק שכן הוא נלקח מהן, ועד לרגע זה, בהיעדר ועדת חקירה ממלכתית, לא ברורה לגמרי מהותה ומניעיה של  ההחלטה הזאת. השבוע אנחנו מדווחים על הנוהל שהיה לפינוי של חיילות בעת מלחמה, נוהל שלא קוים והביא לנפילתן של חיילות במוצבי הדרום.

27.04.2025

מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון

הנוהל לפינוי של בנות ממוצבים, הותקן זמן רב לפני המלחמה. הנוהל הזה תורגל במשך שנים, אבל בשנים הקרובות למלחמה, הוא לא תורגל עוד. הנוהל כלל 2 פקודות, האחת: פינוי של תצפיתניות וחיילות המוצבים למתקן מוגן בתוך המוצב; ובמקרה של התקפה רבתי, פינוי של כל החיילות לאחור; במקרה של נחל עוז, פינוי אל האוגדה.

הנוהל תורגל כאמור במשך מספר שנים, ולא ברור מדוע התרגול הופסק, אבל הנוהל המשיך להתקיים בפקודות הצבא. כדי לדעת בוודאות מדוע הנוהל לא קוים, יש לכונן ועדת חקירה ממלכתית, אשר כרגע הממשלה בישראל מתנגדת להקמתה על פי חוק.

בנחל עוז, התצפיתניות והחיילות התפנו לחמ"ל על פי הנוהל הפנימי (אבל לא פונו לאוגדה בהתאם לפקודות בעת מלחמה), אבל החמ"ל היה פגום ולא יכול היה לשמש מסתור ואו מחסה, בשל ליקויי בטיחות חמורים, למשל חסרונה של מערכת כיבוי אש יעילה.

עד כמה היה דק הקו בין חיים למוות, מבהיר המקרה שהיה במחנה אמיתי, ובו גשש הבין את הליקוי האפשרי בחדירה אל חמ"ל התצפיתניות; הוא הציע לנסר את הידית בצד החיצוני של הדלת. בזמן ההתקפה על אמיתי, מחבלי חמאס ניסו לחדור לחמ"ל התצפיתניות באמיתי, אבל הם לא הצליחו לפתוח את הדלת, בהיעדר ידית בצד החיצוני. כך ניצלו חייהן של כל תצפיתניות המוצב.

מדוע פיקוד האוגדה לא שלח רכב לפינוי חיילות נחל עוז כפי שחייבה הפקודה? כיוון שהקשר עם נחל עוז נותק, ובאוגדה נמנעו מלשלוח רכב פינוי ללא תיאום מוקדם עם המוצב.

ראש המודיעין הטורקי קאלין נפגש עם משלחת חמאס יממה לפני הפיגוע בעזה שהיה אתמול

צה"ל בעזה. צילום דובר צה"ל
צה"ל בעזה. צילום דובר צה"ל

יממה לפני הפיגוע בו נהרג חייל צה"ל, ושלוש נפצעו, נפגש ראש המודיעין הטורקי איבראהים קאלין עם משלחת חמאס באנקרה. הטכניקה של מפגש של ראש המודיעין הטורקי, עם ארגון צבאי מחתרתי, התבררה בחודש דצמבר, כאשר קאלין היה הראשון במערך הביטחוני הטורקי, אשר נפגש עם ג'ולאני, 4 ימים אחרי שהאסלמו סוני הקיצוני וארגונו סילקו את אסאד מהשלטון. לפני כחודש דיווחנו כי טורקיה סיפקה לסוריה של ג'ולאני מערכות מכ"ם וטילי הוק, כלומר הפגישה עם ראש המודיעין עלולה להתקשר לאספקת מערכות נשק. בעקבות תבוסת איראן, הקשר הצבאי כלכלי של איראן עם חמאס נחלש, האם טורקיה נכנסת כעת לחלל בין חמאס לאיראן?

בפגישה אתמול של ראש המודיעין הטורקי עם חמאס, מסרה סוכנות אנדולו כי הצדדים דנו בהכנסת סיוע הומניטרי לעזה, וכן "סקרו את מצבן הנוכחי של יוזמות אשר מטרתן לעצור את פעולות רצח העם של ישראל בעזה ולהשגת הפסקת אש קבועה ומקיפה". בעבר איראן הייתה הפטרון הצבאי של חמאס, וזה נגמר בג'נוסייד; האם ההתעוררות של הטרור בעזה  אתמול, קשורה כעת לטורקיה? לפני כחודש ציטטנו את ארדואן שאמר בנימה ובהקשר מאיימים כלפי ישראל כי "אנחנו רואים ויודעים מה קורה בפלסטין" (ר' הסיפור המרכזי בגיליון 194) (ר' היום ביומן "טורקיה מספקת נשק למשטר הסורי החדש" מתוך הסיפור המרכזי בגיליון 192).

20.04.2025

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

אתמול, אחרי תקופה של שקט יחסי בעזה, תקפה חוליה של חמאס רכב של גדוד 414, ופצעה קשה קצינה ושתי חיילות, מגדוד האיסוף הקרבי. אחרי התקיפה, פתחה החוליה באש על כוח צה"ל שהגיע למקום, ובפיגוע הזה נהרג גשש של צה"ל.

אבדן הקשר הצבאי והכלכלי של חמאס לאיראן, או לפחות החלשתו, היה ככל הנראה אחת הסיבות שהארגון האסלמו נאצי היה בדעיכה. אתמול, נראה היה כי הארגון פועל להתעוררות מחודשת. ההתעוררות הזאת מתרחשת יממה אחרי שמשלחת חמאס בראשות ראש מועצת השורה של חמאס דרוויש, נפגשה עם ראש המודיעין הטורקי. בעבר למדנו כי הטכניקה של מפגש עם ארגון צבאי מחתרתי עוברת בטורקיה דרך ראש המודיעין הטורקי, ולא דרך קציני צבא. כך גם אספקת נשק. איננו יודעים אם טורקיה החליפה את איראן בסיוע צבאי וכלכלי לחמאס, אבל המבנה של המפגש, הדברים שנאמרו בו על פי סוכנות הידיעות אנדולו, והצורך והרצון הטורקי אשר נוסח באינספור התבטאויות של ארדואן, ובהן אחת אשר אותה ציטטנו כאן לפני חודש ("אנחנו רואים ויודעים מה קורה בפלסטין"), ואשר כללה נימת איום כלפי ישראל, מחייבת לבחון את הסוגייה הזאת לעומק, וכך אנחנו עושים היום. בסיפור המרכזי היום אנחנו גם מדווחים על ההתעוררות של איומי חיזבאללה כלפי ישראל. איננו יודעים אם ההתעוררות של חיזבאללה קשורה להתעוררות של חמאס, ולפיגוע שעשה אתמול הארגון האסלמו נאצי בעזה. על חפ"ק הקשר בין שני הארגונים שהוקם בחודש מאי 2023, דיווחנו כאן בהרחבה; כן דיווחנו על כוונות של ארדואן להדק את קשריו בלבנון. הניסיון שלנו לאתר קשרים צבאיים חדשים של טורקיה עם ארגונים ומדינות שמכתרים את ישראל, עוד יעמיק, ר' היום בסיפור המרכזי.

הצעה סעודית חדשה: פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות, תמורת נורמליזציה, שיקום וציר מדיני מתון, מול הציר האיראני ואו הטורקי

יוזמה סעודית בהסכמת ביידן. צילום: תקשורת הנשיאות הפלסטינית

ההצעה הסעודית נערכה בשת"פ עם ארה"ב של ביידן, והוצעה לאבו מאזן בביקורו בסעודיה בחודש אוגוסט 2024; משמעות הדבר היא כי ממשל טראמפ שוקל כעת אם לאמץ אותה (ר' היום מאמר המערכת על האולטימטום הטורקי מאת מאיר ג'ורנו פרשננו הצבאי). הנסיך הסעודי פרט בפני אבו מאזן שלושה עיקרים, עליהם סמכה ארה"ב את ידה: 1. פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות  2. רפורמה עמוקה בהנהגה הפלסטינית ובמוסדות השלטון 3. נורמליזציה עם ישראל, וכינון ציר אברהם – ציר מתון שיבטא מזרח תיכון אזרחי טכנולוגי מתקדם, ויהיה משקל נגד לכל ניסיון להנציח את המלחמות. טורקיה להערכתנו מודעת למהלך ומנסה לסכל אותו, גם באמצעות חמאס (ר' הסיפור המרכזי היום)

מקור פלסטיני אמר אתמול כי צריך לשים לב לכך שחמש מדינות שחתומות על הסכם עם ישראל, לא הפסיקו את ייצוא המזון אליה במשך המלחמה; סודן, מצרים, ירדן, מרוקו ואיחוד האמירויות. הדבר אינו מקרי, אמר, והוא קשור לניסיונה של סעודיה, בשת"פ עם ארה"ב, למצוא נוסחה שתגרום לישראל לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לחזק את ציר אברהם במדינות אשר מסעודיה ועד המגרב, ולמנוע את כינונו של ציר מלחמה בראשות טורקיה.

14.04.2025

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

סעודיה גיבשה עם ארה"ב, הצעה חדשה לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני. את ההצעה הגישה סעודיה לרשות הפלסטינית ולישראל, אך לפי שעה ישראל לא הגיבה. ע"פ מקור פלסטיני ברמאללה, הרשות הפלסטינית תקבל את ההצעה הסעודית; את פרטי ההצעה שמע הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, מהנסיך הסעודי בן סלמאן בפגישתם בחודש אוגוסט האחרון בריאד. לדברי המקור הפלסטיני, אבו מאזן הגיב להצעה בחיוב.

ככל הנראה הסיבה שישראל לא הגיבה, כיוון שהיא מחכה לשמוע את עמדתו של הממשל החדש להצעה, וכן בעקבות ההתחזקות של טורקיה, ישראל תרצה לדעת לאן ייטה טראמפ: לציר הטורקי שבכוונתו למשול במזרח התיכון, או לציר הסעודי אשר הסיכוי כי יתקיים אינו גדול, לאור ההתנגדות של ממשלת נתניהו לכל מבנה של מדינה פלסטינית. לפי' שעה ארה"ב אינה כופה על ישראל את היוזמה הסעודית החדשה. טראמפ להערכתנו פוסח על שני הסעיפים, כמדיניות, כדי ללחוץ על הצדדים.

ישראל תקבל נורמליזציה, וערבויות לסיום של הסכסוך הישראלי פלסטיני. ישראל תהיה חלק מכריע בציר המתון שימשול במזרח התיכון ויכלול מדינות במגרב, מצרים, ישראל, ירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ומדינות נוספות במפרץ הפרסי. הפלסטינים יקבלו מדינה ללא צבא, שתישען בביטחונה על מדינות ערב בציר, שיקום של רצועת עזה, ויתחייבו לחולל רפורמה עמוקה בממסדי השלטון הפלסטיניים ובפוליטיקה הפלסטינית. המקור לא הזכיר את ירושלים, כנראה כיוון שהרשות מבינה כי בירושלים יכולה להיות רק פשרה אשר תאושר על ידי כל הציבור הישראלי, ולא רק על ידי הממשלה והכנסת. להערכתנו הציבור הישראלי מאוחד בעמדתו כי שב לבירתו בירת הנצח אלפיים שנים אחרי גירוש רומא, ולא שייך למוש ממנה.

מצרים הגישה הצעה חדשה לשחרור 11 חטופים כדרישת ישראל

צה"ל בציר מורג. צילום דובר צה"ל
בעקבות ההצעה המצרית החדשה, הפער בין ישראל לבין חמאס מצטמצם. חמאס דורש כניסה למו"מ על שלב ב' 5 ימים לאחר שחרור 11 החטופים, הפסקת אש ל- 50 יום, והתחייבות ישראלית להפסקת המלחמה בתום המו"מ. ישראל דורשת פירוק הנשק והגליית ראשי חמאס, ומסכימה בשלב ב' "לדבר" על הפסקת המלחמה.

כאן דיווחנו בלעדית על ההצעה המצרית הראשונה שכללה שחרור של 10 חטופים חלקם חיים, תמורת 49 יום של הפסקת אש וכניסה לשלב ב'. בעקבות ההצעה, ישראל העלתה את המחיר ודרשה שחרור של 11 חטופים אשר כולם בחיים. כעת מצרים מציעה בהסכמת חמאס שחרור של 11 חטופים חיים כדרישת ישראל, תמורת התחייבות למעבר כעבור 5 ימים, לשלב ב' אשר בסופו תוכרז הפסקת המלחמה. ישראל בתגובה מסכימה "לדבר" על הפסקת המלחמה בלי לחדד את הניסוח. מההצעה המצרית החדשה עולה כי מצרים וחמאס אינם תוחמים את השיחות על הפסקת המלחמה בזמן, ודורשים כי שיקום עזה יחל מיד בכניסה לשלב ב'. איננו יודעים אם ישראל דורשת קביעה של מסגרת זמן לשיחות על שלב ב'; אבל ישראל מציגה דרישה יסודית לפירוק חמאס מנשקו והגליית ראשיו. איננו יודעים אם זוהי דרישה שמטרימה את הכניסה לשלב ב', או מיועדת להשלים את שלב ב' והפסקת המלחמה.

06.04.2025

מאת מערכת הזירה העיתונאית

כעת על שולחן המו"מ יש נקודת מחלוקת מרכזית מכוננת אחת: חמאס דורש התחייבות להפסקת המלחמה בתום שלב ב'. ישראל מוכנה "לדבר" על הפסקת המלחמה. מצרים אינה תוחמת את שלב ב' בזמן, כלומר מבחינת מצרים וחמאס על השיחות להימשך עד להשגת הסכם; איננו יודעים מהי תגובתה של ישראל לכך. להערכתנו ישראל תרצה לתחום את השיחות בזמן. אם ישראל תרצה לעשות זאת רק כקלף מיקוח, ולא מתוך מניע פוליטי כי אז, תתכן הפעם התקדמות מהותית במו"מ.

להלן פרטי היסוד של ההצעה המצרית:

שחרור של 11 חטופים חיים.

מפתח השחרור החדש אינו ידוע לנו, אבל בהצעה המצרית הראשונה היה על ישראל לשחרר בתמורה 50 אסירי עולם וכ-1100 עצירים מעזה.

כעבור 5 ימים, מעבר לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה.

הפסקת אש ל-50 יום.

שלב ב' ללא מסגרת זמן, ודרישה מישראל להתחייב להפסקת המלחמה בתום המו"מ.

התחלת שיקום רצועת עזה, מיד בכניסה לשלב' ב'.

העברת השלטון מידי חמאס לוועדה לניהול עזה, אשר נבחרה על ידי ממשלת הרשות הפלסטינית, בהסכמת חמאס.

להלן דרישות היסוד של ישראל:

התחייבות לפירוק חמאס מנשקו, והגליית ראשיו.

הסכמה ישראלית להיכנס לשלב ב' והסכמה "לדבר" על הפסקת המלחמה בשלב ב'.

שחרור כל החטופים.

שאר הדרישות והעמדה הישראלית לגביהן:

חמאס דורש נסיגה מלאה מעזה

ישראל דורשת להישאר בציר פילדלפי. יתכן שהעבודות על סלילת ציר מורג מחאן יונס לים, מבשרות כי ישראל תדרוש גם נוכחות בציר מורג.

דרישת חמאס כי שלטונו יועבר לוועדה לניהול עזה.

ישראל סרבה לכניסת הרשות לעזה, אבל לא הביעה עמדתה לגבי הוועדה לניהול עזה. התקשורת הישראלית ברובה אף לא ציטטה את דיווחנו הבלעדי על הקמת הוועדה.

 

יומן

באמצע אפריל פרסמנו את ההצעה הסעודית שנולדה בתיאום עם ארה"ב של ביידן ולפיה

הפלסטינים יקבלו פחות ממדינה, אבל יותר מרשות. טראמפ עלול לאמץ כעת ההצעה

14.04.25

הצעה סעודית חדשה: פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות, תמורת נורמליזציה, שיקום וציר מדיני מתון, מול הציר האיראני ואו הטורקי

ההצעה הסעודית נערכה בשת"פ עם ארה"ב של ביידן, והוצעה לאבו מאזן בביקורו בסעודיה בחודש אוגוסט 2024; משמעות הדבר היא כי ממשל טראמפ שוקל כעת אם לאמץ אותה (ר' היום מאמר המערכת על האולטימטום הטורקי מאת מאיר ג'ורנו פרשננו הצבאי). הנסיך הסעודי פרט בפני אבו מאזן שלושה עיקרים, עליהם סמכה ארה"ב את ידה: 1. פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות  2. רפורמה עמוקה בהנהגה הפלסטינית ובמוסדות השלטון 3. נורמליזציה עם ישראל, וכינון ציר אברהם – ציר מתון שיבטא מזרח תיכון אזרחי טכנולוגי מתקדם, ויהיה משקל נגד לכל ניסיון להנציח את המלחמות. טורקיה להערכתנו מודעת למהלך ומנסה לסכל אותו, גם באמצעות חמאס (ר' הסיפור המרכזי היום)

אבו מאזו עם נשיא ארצות הברית ביידן, בביקרו של ביידן בבית לחם
יוזמה סעודית בהסכמת ביידן. צילום: תקשורת הנשיאות הפלסטינית

מקור פלסטיני אמר אתמול כי צריך לשים לב לכך שחמש מדינות שחתומות על הסכם עם ישראל, לא הפסיקו את ייצוא המזון אליה במשך המלחמה; סודן, מצרים, ירדן, מרוקו ואיחוד האמירויות. הדבר אינו מקרי, אמר, והוא קשור לניסיונה של סעודיה, בשת"פ עם ארה"ב, למצוא נוסחה שתגרום לישראל לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לחזק את ציר אברהם במדינות אשר מסעודיה ועד המגרב, ולמנוע את כינונו של ציר מלחמה בראשות טורקיה.

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

סעודיה גיבשה עם ארה"ב, הצעה חדשה לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני. את ההצעה הגישה סעודיה לרשות הפלסטינית ולישראל, אך לפי שעה ישראל לא הגיבה. ע"פ מקור פלסטיני ברמאללה, הרשות הפלסטינית תקבל את ההצעה הסעודית; את פרטי ההצעה שמע הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, מהנסיך הסעודי בן סלמאן בפגישתם בחודש אוגוסט האחרון בריאד. לדברי המקור הפלסטיני, אבו מאזן הגיב להצעה בחיוב.

ככל הנראה הסיבה שישראל לא הגיבה, כיוון שהיא מחכה לשמוע את עמדתו של הממשל החדש להצעה, וכן בעקבות ההתחזקות של טורקיה, ישראל תרצה לדעת לאן ייטה טראמפ: לציר הטורקי שבכוונתו למשול במזרח התיכון, או לציר הסעודי אשר הסיכוי כי יתקיים אינו גדול, לאור ההתנגדות של ממשלת נתניהו לכל מבנה של מדינה פלסטינית. לפי' שעה ארה"ב אינה כופה על ישראל את היוזמה הסעודית החדשה. טראמפ להערכתנו פוסח על שני הסעיפים, כמדיניות, כדי ללחוץ על הצדדים.

ישראל תקבל נורמליזציה, וערבויות לסיום של הסכסוך הישראלי פלסטיני. ישראל תהיה חלק מכריע בציר המתון שימשול במזרח התיכון ויכלול מדינות במגרב, מצרים, ישראל, ירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ומדינות נוספות במפרץ הפרסי. הפלסטינים יקבלו מדינה ללא צבא, שתישען בביטחונה על מדינות ערב בציר, שיקום של רצועת עזה, ויתחייבו לחולל רפורמה עמוקה בממסדי השלטון הפלסטיניים ובפוליטיקה הפלסטינית. המקור לא הזכיר את ירושלים, כנראה כיוון שהרשות מבינה כי בירושלים יכולה להיות רק פשרה אשר תאושר על ידי כל הציבור הישראלי, ולא רק על ידי הממשלה והכנסת. להערכתנו הציבור הישראלי מאוחד בעמדתו כי שב לבירתו בירת הנצח אלפיים שנים אחרי גירוש רומא, ולא שייך למוש ממנה.

יום ראשון 11.05.25

חדשות יום ראשון 

856 חיילי צה"ל נהרגו במלחמת חרבות ברזל.

פרטיות ונגישות 

The first Israeli-Palestinian economic conference sponsored by will be in the summer of 2022 at the Israel-Palestine Seam Line

מכתבים למערכת   letter to th e editor    readers@tipp.co.il