גליון 196
14 באפריל 2025
רואה אור פעם בשבוע בימי א'
publisher@tipp.co.il
אולטימטום טורקי לישראל: לא לטוס מעל סוריה, לא לחרוג מהאזור הדרוזי
בדיונים האחרונים בין טורקיה לבין ישראל באזרבייג'ן, טורקיה ניסחה לישראל תחילתו של אולטימטום, כך מסר מקור ביטחוני ישראלי. על פי האולטימטום הטורקי, על ישראל יחול איסור לטוס בשמי סוריה, קל וחומר להפציץ אתרים שמאיימים עליה. כמו כן עליה להגביל את נוכחותה בסוריה לאזור הדרוזי בצפון רמת הגולן ולא לחרוג מהתחום הזה. טורקיה עדין לא ניסחה מה תעשה אם ישראל לא תציית לדרישתה.
השיח הטורקי, מתיישב לגמרי עם אופי הניסוח האלים של ארדואן, אשר מייחל לסופה של ישראל ופועל לשם כך; ככל שחולף הזמן הוא פועל לכך אף בגלוי. למשל בתמיכתו בארגון האסלמו נאצי שחולל ג'נוסייד בדרום ישראל; בשביל ארדואן חמאס הוא פסגת המוסר המוסלמי. לא פעם אמרנו כאן בעבר, שאיומי השמדה על ישראל, מ-7 באוקטובר בייתר שאת, הם לפי השקפתנו עילה למלחמה. ארדואן מתקרב בצעדים ברורים לאיום חד משמעי על ישראל בהשמדה.
המשלחת הישראלית נחרדה השבוע מהנחרצות הטורקית, ומההסלמה המהירה; נחרדה כנראה בהשפעת ראש הממשלה נתניהו, שמגיב בפחד לאיומים איסלמיים. צריך להזכיר לנתניהו את מה שציטטו חיילי המילואים מידי יום מאז 7 באוקטובר, נצח ישראל לא ישקר. ואת ה-130 אחוז התייצבות בעת הסכנה למפעל השיבה לציון. בנימין נתניהו היה צריך לפחד כאשר הביא על ישראל את ההפיכה המשטרית בחודש ינואר 2023, אשר הביאה על ישראל מלחמה בחודש אוקטובר, והוא היה צריך לפחד כאשר האריך את המלחמה בעזה שלא לצורך מעבר לחודש ינואר 2024, והביא על ישראל מזרח תיכון חדש ואת האויב הטורקי המאיים אשר מדבר אלינו במונחי אולטימטום. כאן כתבנו כבר לפני חודשים רבים כי זוהי החזית האנטי ישראלית החדשה במזה"ת שממשלת ישראל מביאה להתהוותה בגלל העיכוב בעזה. עכשיו מאוחר מידי לפחד. ישראל צריכה להציב כלפי טורקיה איום משלה, נחרץ וחד משמעי לא פחות מאיומי ארדואן, לפיו לא תותר כניסתו של כוח חיצוני עוין לסוריה, גם במחיר של מלחמה.
המוזר בכל ההתפתחות הזאת הוא עמדתה של ארה"ב; טראמפ מכנה את ארדואן חבר שלי, כנראה כיוון שהוא בוחן היכן יהיה עליו לשים את יהבה של אמריקה; האם על הציר המתון שמציעה סעודיה, ואשר סיכוייו מועטים (ר' היום בכותרתנו הראשית), או שמא על הציר הטורקי שמתכוון לדרוס את המזרח התיכון בשלטון קלגסים, ואשר יעניק לאמריקה שקט מהיבשת המטורפת, וזמן איכות לעשות עסקים.
צריך לומר שוב, בהקשר הזה, כי על ישראל להצטייד באמצעות רכבת אווירית ב-9000 טנקים חדישים, אחרי שנתניהו החריב את חיל השריון, כאשר חתם על הקטנת החיל, באופן בלתי חוקי, בלי לכנס את הקבינט, בחצי השני של שנות העשרה. ר' 8 כתבות התחקיר שעשינו על הצמצום המסוכן והבלתי חוקי של חיל השריון הישראלי בין החודשים יוני-אוגוסט 2023, ערב מלחמת חרבות ברזל. ר' הכתבה המסכמת בתחקיר הטנקים האמור, מחודש אוגוסט 2023, מצורפת היום ביומן.
לצד הרכבת האווירית, על צה"ל לגייס עוד השנה 40,000 חרדים, כדי לבנות מחדש את אגרוף הברזל של צה"ל, ולהתכונן למזרח התיכון החדש שמציע ארדואן.
ההצעה הסעודית נערכה בשת"פ עם ארה"ב של ביידן, והוצעה לאבו מאזן בביקורו בסעודיה בחודש אוגוסט 2024; משמעות הדבר היא כי ממשל טראמפ שוקל כעת אם לאמץ אותה (ר' היום מאמר המערכת על האולטימטום הטורקי מאת מאיר ג'ורנו פרשננו הצבאי). הנסיך הסעודי פרט בפני אבו מאזן שלושה עיקרים, עליהם סמכה ארה"ב את ידה: 1. פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות 2. רפורמה עמוקה בהנהגה הפלסטינית ובמוסדות השלטון 3. נורמליזציה עם ישראל, וכינון ציר אברהם – ציר מתון שיבטא מזרח תיכון אזרחי טכנולוגי מתקדם, ויהיה משקל נגד לכל ניסיון להנציח את המלחמות. טורקיה להערכתנו מודעת למהלך ומנסה לסכל אותו, גם באמצעות חמאס (ר' הסיפור המרכזי היום)
מקור פלסטיני אמר אתמול כי צריך לשים לב לכך שחמש מדינות שחתומות על הסכם עם ישראל, לא הפסיקו את ייצוא המזון אליה במשך המלחמה; סודן, מצרים, ירדן, מרוקו ואיחוד האמירויות. הדבר אינו מקרי, אמר, והוא קשור לניסיונה של סעודיה, בשת"פ עם ארה"ב, למצוא נוסחה שתגרום לישראל לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לחזק את ציר אברהם במדינות אשר מסעודיה ועד המגרב, ולמנוע את כינונו של ציר מלחמה בראשות טורקיה.
מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית
סעודיה גיבשה עם ארה"ב, הצעה חדשה לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני. את ההצעה הגישה סעודיה לרשות הפלסטינית ולישראל, אך לפי שעה ישראל לא הגיבה. ע"פ מקור פלסטיני ברמאללה, הרשות הפלסטינית תקבל את ההצעה הסעודית; את פרטי ההצעה שמע הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, מהנסיך הסעודי בן סלמאן בפגישתם בחודש אוגוסט האחרון בריאד. לדברי המקור הפלסטיני, אבו מאזן הגיב להצעה בחיוב.
ככל הנראה הסיבה שישראל לא הגיבה, כיוון שהיא מחכה לשמוע את עמדתו של הממשל החדש להצעה, וכן בעקבות ההתחזקות של טורקיה, ישראל תרצה לדעת לאן ייטה טראמפ: לציר הטורקי שבכוונתו למשול במזרח התיכון, או לציר הסעודי אשר הסיכוי כי יתקיים אינו גדול, לאור ההתנגדות של ממשלת נתניהו לכל מבנה של מדינה פלסטינית. לפי' שעה ארה"ב אינה כופה על ישראל את היוזמה הסעודית החדשה. טראמפ להערכתנו פוסח על שני הסעיפים, כמדיניות, כדי ללחוץ על הצדדים.
ישראל תקבל נורמליזציה, וערבויות לסיום של הסכסוך הישראלי פלסטיני. ישראל תהיה חלק מכריע בציר המתון שימשול במזרח התיכון ויכלול מדינות במגרב, מצרים, ישראל, ירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ומדינות נוספות במפרץ הפרסי. הפלסטינים יקבלו מדינה ללא צבא, שתישען בביטחונה על מדינות ערב בציר, שיקום של רצועת עזה, ויתחייבו לחולל רפורמה עמוקה בממסדי השלטון הפלסטיניים ובפוליטיקה הפלסטינית. המקור לא הזכיר את ירושלים, כנראה כיוון שהרשות מבינה כי בירושלים יכולה להיות רק פשרה אשר תאושר על ידי כל הציבור הישראלי, ולא רק על ידי הממשלה והכנסת. להערכתנו הציבור הישראלי מאוחד בעמדתו כי שב לבירתו בירת הנצח אלפיים שנים אחרי גירוש רומא, ולא שייך למוש ממנה.
כאן דיווחנו בלעדית על ההצעה המצרית הראשונה שכללה שחרור של 10 חטופים חלקם חיים, תמורת 49 יום של הפסקת אש וכניסה לשלב ב'. בעקבות ההצעה, ישראל העלתה את המחיר ודרשה שחרור של 11 חטופים אשר כולם בחיים. כעת מצרים מציעה בהסכמת חמאס שחרור של 11 חטופים חיים כדרישת ישראל, תמורת התחייבות למעבר כעבור 5 ימים, לשלב ב' אשר בסופו תוכרז הפסקת המלחמה. ישראל בתגובה מסכימה "לדבר" על הפסקת המלחמה בלי לחדד את הניסוח. מההצעה המצרית החדשה עולה כי מצרים וחמאס אינם תוחמים את השיחות על הפסקת המלחמה בזמן, ודורשים כי שיקום עזה יחל מיד בכניסה לשלב ב'. איננו יודעים אם ישראל דורשת קביעה של מסגרת זמן לשיחות על שלב ב'; אבל ישראל מציגה דרישה יסודית לפירוק חמאס מנשקו והגליית ראשיו. איננו יודעים אם זוהי דרישה שמטרימה את הכניסה לשלב ב', או מיועדת להשלים את שלב ב' והפסקת המלחמה.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
כעת על שולחן המו"מ יש נקודת מחלוקת מרכזית מכוננת אחת: חמאס דורש התחייבות להפסקת המלחמה בתום שלב ב'. ישראל מוכנה "לדבר" על הפסקת המלחמה. מצרים אינה תוחמת את שלב ב' בזמן, כלומר מבחינת מצרים וחמאס על השיחות להימשך עד להשגת הסכם; איננו יודעים מהי תגובתה של ישראל לכך. להערכתנו ישראל תרצה לתחום את השיחות בזמן. אם ישראל תרצה לעשות זאת רק כקלף מיקוח, ולא מתוך מניע פוליטי כי אז, תתכן הפעם התקדמות מהותית במו"מ.
להלן פרטי היסוד של ההצעה המצרית:
שחרור של 11 חטופים חיים.
מפתח השחרור החדש אינו ידוע לנו, אבל בהצעה המצרית הראשונה היה על ישראל לשחרר בתמורה 50 אסירי עולם וכ-1100 עצירים מעזה.
כעבור 5 ימים, מעבר לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה.
הפסקת אש ל-50 יום.
שלב ב' ללא מסגרת זמן, ודרישה מישראל להתחייב להפסקת המלחמה בתום המו"מ.
התחלת שיקום רצועת עזה, מיד בכניסה לשלב' ב'.
העברת השלטון מידי חמאס לוועדה לניהול עזה, אשר נבחרה על ידי ממשלת הרשות הפלסטינית, בהסכמת חמאס.
להלן דרישות היסוד של ישראל:
התחייבות לפירוק חמאס מנשקו, והגליית ראשיו.
הסכמה ישראלית להיכנס לשלב ב' והסכמה "לדבר" על הפסקת המלחמה בשלב ב'.
שחרור כל החטופים.
שאר הדרישות והעמדה הישראלית לגביהן:
חמאס דורש נסיגה מלאה מעזה
ישראל דורשת להישאר בציר פילדלפי. יתכן שהעבודות על סלילת ציר מורג מחאן יונס לים, מבשרות כי ישראל תדרוש גם נוכחות בציר מורג.
דרישת חמאס כי שלטונו יועבר לוועדה לניהול עזה.
ישראל סרבה לכניסת הרשות לעזה, אבל לא הביעה עמדתה לגבי הוועדה לניהול עזה. התקשורת הישראלית ברובה אף לא ציטטה את דיווחנו הבלעדי על הקמת הוועדה.
מדוע ממשלת ישראל ניסתה להסתיר מהציבור את ההצעה המצרית לשחרר 10 חטופים, חלקם בחיים, ורק אחרי שחשפנו אותה כאן בשבוע שעבר, הממשלה התייחסה אליה? התשובה לכך להערכתנו, היא אותה התשובה מחודש ינואר 2023, עת הולידה הממשלה את ההפיכה המשטרית כדי להחליש את הרשות השופטת, וכדי לספח את הגדה המערבית. סיפוח הגדה המערבית לישראל עומד גם הפעם כמניע המרכזי לפעולות הממשלה, ובהן להסתרת ההצעה המצרית מהציבור הישראלי. ההבדל כעת הוא שהממשלה רוצה מאז 7 באוקטובר גם את רצועת עזה, ולשם כך היא הקימה לפני שבועיים מנהלת טרנספר; את כתם הטרנספר יישאו מעכשיו כל הישראלים, ולא רק שרי ממשלת הקנאים. להלן חידוד פרטי ההצעה המצרית שהוגשה לישראל בהסכמת חמאס כפי שחשפנו כאן בלעדית בשבוע שעבר (ר' יומן היום):
שחרור של 10 חטופים, חלקם בחיים
הפסקת אש עד אחרי חג הפסח
שחרור של 50 אסירי עולם פלסטינים
שחרור של 1100 עצירים תושבי עזה שנעצרו מאז 7 באוקטובר
התחייבות ישראלית לעבור לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה שעיקריו:
הפסקת המלחמה
נסיגה ישראלית מלאה מעזה
שחרור כל החטופים (המפתח אינו ידוע בשלב הזה, ולכן גם לא כתבנו על כך דבר)
מאת מערכת הזירה העיתונאית
הסכמת חמאס להתפרק מנשקו ולוותר על השלטון, מיד בסיום המלחמה, לא השתנה מאז חודש ינואר 2024, כאשר צהל הביס את הארגון; באותה עת פרסמנו כאן לראשונה, בלעדית, כי חמאס יהיה מוכן להתפרק מנשקו ולוותר על השלטון ולהעבירו לרשות הפלסטינית. הרשות התחייבה אז לפרוק את חמאס מנשקו, ולפעול לשחרור כל החטופים.
ממשלת ישראל לא הסכימה להכנסת הרשות הפלסטינית לעזה, כיוון שזו עלולה הייתה להיות לגיטימציה של הרשות, וממנה עלולה הייתה לנבוע מבחינת הממשלה, לגיטימציה לטריטוריה של הרשות הפלסטינית בגדה המערבית ובעזה; ממשלת ישראל לעומת זאת התכוונה למפרע (ר' דיווחנו הקודמים) כבר בחודש ינואר 2023, להביא לסיפוח של הגדה המערבית לישראל. אחרי המלחמה, הוסיפה הממשלה לכוונותיה גם התיישבות יהודית בעזה, וכעת היא מוסיפה גם מנהלת טרנספר לתושבים בעזה, אשר אותה היא מכנה מנהלת להגירה מרצון; ובכך מתכוונת הממשלה בעצם לבטל הסכמים מדיניים עליהם ישראל חתומה בערבות אמריקאית, ובהסכמה עולמית גורפת.
איננו יודעים מה מתרחש כעת בעזה, והאם ואיך מקדם צה"ל את הטרנספר שכפתה עליו הממשלה, בהוראה אשר בעינינו היא מנוגדת לחוק הבינלאומי, ובראשו היא חופפת להגדרה המקובלת לפשע נגד האנושות. דיווחים ברשתות החברתיות, ובסוכנות הידיעות הפלסטינית, מחזקים את החשש הזה.
גם ההפגנות של הציבור הפלסטיני כנגד חמאס, אינן מתקיימות בסביבה ערכית ציבורית רגילה, ואינן מנותקות מהמלחמה; ההפגנות החלו אחרי שישראל פרסמה את דבר הקמת מנהלת הטרנספר, ולכן הערכתנו היא כי הן מביעות את החשש העמוק והטבעי של אוכלוסייה לאבד את ביתה ואת מולדתה.
הוגשה לישראל הצעה ערבית על דעת חמאס ובידיעת ארה"ב: 10 חטופים, חלקם בחיים, תמורת שחרור של 50 אסירי עולם, ו- 1100 עצירים מעזה, בתמורה להתחייבות ישראלית לעבור לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה. הפסקת האש החדשה תימשך עד אחרי חג הפסח. לציבור אומרת הממשלה כי חמאס מתבצר בסרבנותו במו"מ
ממשלת ישראל מעבירה לעיתונות הישראלית מידע, לפיו אין כל התקדמות במו"מ לשחרור חטופים בשלב א', וכי חמאס מסרב לכל דרישה. המידע הזה סותר את המידע שבידינו. מקור פלסטיני שהוכיח פעמים רבות את אמינותו, מסר כי מצרים הגישה בימים האחרונים לישראל הצעה לעסקת חטופים; המדינות הערביות, ארה"ב וארגון חמאס עומדים מאחורי ההצעה וממתינים כעת לתגובת ישראל. אם ישראל תיתן הסכמתה להצעה, הפסקת האש החדשה, תימשך עד אחרי חג הפסח. בשלב ב' ידרוש חמאס נסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה, והפסקת המלחמה. כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, ובחודש פברואר השנה וגם לפנים, בדיווחים בלעדיים, בתמורה לנסיגה והפסקת המלחמה חמאס יסכים לוותר על השלטון בעזה, ויניח לוועדה לניהול עזה אשר הוקמה בהסכמה בינו לבין הרשות הפלסטינית, ובהסכמת המדינות הערביות ובידיעת ארה"ב, לפרוק אותו מנשקו. אחת מדרישותיה היסודיות של ישראל היא חיסול כוחו הצבאי של חמאס; התפרקותו מנשקו לפיכך עשויה למלא דרישה זו. אם חמאס ייסוג בשלב ב' מהסכמתו להתפרק מנשקו, תהיה לישראל עילה לחזור למלחמה בייתר שאת.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
מצרים העבירה לישראל הצעה לשחרור חטופים, בהתאם לדרישת ישראל להאריך את שלב א'. על פי ההצעה, חמאס ישחרר 10 חטופים, חלקם בחיים, בתמורה לשחרור 50 אסירי עולם פלסטיניים והתחייבות ישראלית לעבור לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה. בנוסף לאסירי העולם, ישראל תשחרר גם כ- 1100 עצירים פלסטיניים שנעצרו מאז 7 באוקטובר בעזה. אם ישראל תסכים להצעה, הפסקת האש החדשה תימשך עד סוף חג הפסח.
כפי שדיווחנו בלעדית בפעם הראשונה בחודש ינואר 2024, ובפעם השנייה בחודש פברואר השנה וכן בשבוע שעבר, חמאס יסכים תמורת נסיגה ישראלית מעזה והפסקת המלחמה, להתפרק מנשקו, ולוותר על השלטון ברצועת עזה, ולהעבירו לוועדה לניהול עזה שהוקמה לפני כשבועיים בהסכמה בין חמאס לבין הרשות הפלסטינית. את הוועדה הקימה הממשלה הפלסטינית ברמאללה.
ממשלת ישראל באמצעות דיווחים והדלפות, מבהירה כי חמאס עומד בסרבנותו, ובכך מצדיקה את המשך המלחמה ואף הסלמתה.
ממשלת הרשות הפלסטינית, הקימה, בהסכמת חמאס, את הועדה הביצועית לניהול רצועת עזה. הועדה תתפוס את מקומו של חמאס בשלטון ברצועה, ותפרק בהסכמה את חמאס מנשקו. במקביל לכך: בהסכמת חמאס והרשות הפלסטינית, מצרים מבקשת מישראל להתיר כניסה של משטרת הרשות לעזה. ארה"ב מעודכנת במהלך ומודעת לפרטיו. ועידת החרום בקהיר, אישרה את המהלך, ובעקבותיה פנתה מצרים לישראל בבקשה להסכים לכניסת המשטרה הפלסטינית לרצועה. מקור פלסטיני חשוב: "ארה"ב אינה מודיעה על המהלך, כיוון שהיא תתיישר עם החלטת ממשלת נתניהו; אם ממשלת נתניהו תדחה את התוכנית לרבות את התחייבויות חמאס להתפרק מנשקו, ארה"ב תשאיר לעצמה אופציה להתכחש לתוכנית, ובמקביל גם חמאס יתכחש לה".
אלה שמות חברי הוועדה לניהול עזה, אשר הוקמה על ידי ממשלת הרשות הפלסטינית בהסכמת חמאס:
ד"ר מאג'ד אבו רמדן, ראש הועדה, שר הבריאות הנוכחי בממשלת הרשות הפלסטינית, תושב עזה בעבר, וראש עיריית עזה בשנים 2005-2008, נולד בעזה בשנת 1955. מונדר שבלק, חבר הועדה, בעבר מנהל כללי של משק המים בעיירות ברצועת עזה. חוסאם אבו דקה, חבר הועדה, בכיר בבנק העולמי. אמג'ד א שאווה, חבר הועדה, בעבר יו"ר הארגונים האזרחיים בעזה. הנא טרזי, חברת הועדה, בעבר סגנית מנהל מרכז אל מיזאן לזכויות האדם ברצועה. אייטם אבו שעבן, חבר הועדה, מנכ"ל חברת התקשורת הסלולרית אורידו. המאם יזג'י, חבר הועדה, איש עסקים, ממשפחה מוכרת מאוד ברצועת עזה. איאד נאסר, חבר הועדה, בעבר ראש לשכת התיאום האזרחי עם ישראל. ד"ר עלי ברהום, חבר הועדה, בעבר מנכ"ל המועצה לשירותים המשותפים (ניהול הפסולת) ברצועת עזה. ראאד ג'בר פאתוח, חבר הועדה, בעבר יו"ר הועדה הנשיאותית לתיאום הכנסת הסחורות ומנכ"ל המעברים בעזה. האני נאג'ם, חבר הועדה, חבר בדירקטוריון של מוסד עבד אל מוחסן קטאן, מוסד שמקביל לקרן פילנתרופית גדולה בישראל, עבד אל מוחסן קטאן – מיליונר פלסטיני… ופילנתרופ. ד"ר עבד אל חאלק פארה, חבר הועדה, בעבר יו"ר אוניברסיטת אל אזהר (שנהרסה על ידי צה"ל במלחמת חרבות ברזל). אחמד אבו אל עידה, חבר הועדה, בעבר יו"ר ארגון העצמאים בעזה. ד"ר מוחמד אבו שאלה, חבר הועדה, פסיכיאטר, בעבר יו"ר שירותי בריאות הנפש ברצועת עזה. מעמון בסיסו, חבר הועדה, יועץ בארגונים בינלאומיים.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
ממשלת הרשות הפלסטינית, בהסכמת חמאס, הקימה את הועדה לניהול עזה. הועדה אשר מורכבת מאנשי ציבור, עסקים, רפואה ואקדמיה, תנהל את רצועת עזה, ותפרק בהסכמה את ארגון חמאס מנשקו. מאחר שמדובר במהלך רחב, אשר משתתפים בו מדינות ערב ובראשן מצרים, העבירה מצרים לישראל בקשה להתיר למשטרת הרשות הפלסטינית להיכנס לרצועת עזה. המשטרה הפלסטינית תהיה הכוח היחיד החמוש בעזה. חמאס ככל הנראה יסרב לכניסת כוח בינלאומי לרצועה. ועידת החרום שהתקיימה בקהיר לפני כשבועיים, אף אישרה את תמיכתה בתוכנית. ארה"ב לוקחת בחשאי חלק בתוכנית, אבל לדברי מקור פלסטיני היא עדין ממתינה להחלטת ממשלת ישראל, ואם הממשלה הישראלית תדחה את התוכנית, ארה"ב תיסוג ממנה ואף תתכחש לה.
אם התוכנית תצא לפועל, חמאס יהפוך לתנועה פוליטית בלתי חמושה, וייתכן שהוא ובכירים בארגון פת"ח יובילו את השתלבותו של חמאס באש"פ. איננו יודעים מה יהיו ההשפעות של התוכנית, לגבי ארגון חמאס בגדה המערבית; להערכתנו הארגון האסלמו נאצי, ינסה להשאיר את השאלה הזאת פתוחה, כקלף מיקוח במו"מ הפלסטיני עם ישראל ועם ארה"ב.
סכנת פיטורי שומרת הסף היועמ"ש, ופיטורי ראש השב"כ, שומר הדמוקרטיה בחוק; קעקוע הוועדה לבחירת שופטים, קעקוע מוסד הביקורת על השופטים, החרמת בית המשפט העליון; עיתוננו קורא לכנס חרום של העיתונות החופשית, בירושלים, 26 במארס 2025. פרשננו המשפטי, סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז בעבר, ממשיך לעקוב אחרי האירועים
לפני מספר ימים אישרה הכנסת בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק של חה"כ רוטמן לשנות את אופן בחירת נציב התלונות על שופטים. כעת, אנו שומעים כי שר המשפטים, יריב לוין, החל בהליכים לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה. במקביל, קיימת הצעת חוק לתיקון חוק יסוד: השפיטה וחוק בתי המשפט, כך שישונה הרכב ועדת הבחירה לשופטים וישונו סדרי עבודתה. הצעה זו נמצאת בהכנה לקריאה שניה ושלישית בוועדת החוקה חוק ומשפט שיושב הראש שלה הוא חה"כ שמחה רוטמן; ועדת שמגר צפתה את הדחת היועמ"ש, והכינה חומה גבוהה שעשויה למנוע בעד פיטורי גלי בהרב מיארה, אשר בזכותה ישראל עדין נלחמת על החופש, החרויות, והמשטר הדמוקרטי. נמשכת שרשרת האירועים החל מינואר 2023 ועד עכשיו, להחלשת מערכת המשפט, למען סיפוח הגדה המערבית, ובעקבות המלחמה למען התיישבות מחודשת בעזה.
מאת אברהם יעקב, פרשננו המשפטי
הטרגדיה של 7 באוקטובר, ממקדת את תשומת הלב הישראלית, אל אחינו החטופות והחטופים, אל משפחות השכול, ואל אלפי הנפגעים במסיבות, בדרכים, בערים, בישובים, ובמלחמה; בחסות האבל הזה, קומץ של קנאים, הופך את ישראל בהתמדה חולנית, ובעזות מצח, לדיקטטורה, בניגוד מוחלט לערכי ישראל והיהדות, ובהם מגילת העצמאות, שנחקקה בלב כולנו ביום שישי, 14 במאי 1948, ולא בידי קומץ, אלא בידי עם ישראל – לדורותיו.
בחירת נציב התלונות על השופטים
על פי ההסדר שהיה קיים במשך שנים רבות, התמנה הנציב ע"י הוועדה לבחירת שופטים כאשר מי שהציג לפניה את המועמד היו נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים – בהסכמה.
חוק זה שונה בימים האחרונים.
לפי דברי ההסבר להצעת החוק, השינוי בא על רקע משבר בין שר המשפטים למ"מ נשיא בית המשפט העליון שלא הגיעו להסכמה על המועמד הראוי.
כלומר, אין אנו עוסקים בשינוי ענייני, כתוצאה ממחקר שהוכיח ששיטת הבחירה אינה ראויה, אלא בשינוי הנובע מחילוקי דעות פרסונליים, שכתוצאה מהם, בוחר שר המשפטים, לכופף את ידו של נשיא בית המשפט העליון.
ההסדר הישן שמר על האיזון בין הרשויות, פועל יוצא מכך שהוועדה לבחירת שופטים מורכבת מנציגי 3 הרשויות בתוספת שני נציגי לשכת עורכי הדין.
על פי החוק החדש, נשיא בית המשפט העליון והוועדה למינוי שופטים אינם עוד חלק מהליך המינוי.
על פי ההסדר החדש, הליך הבחירה הופך לפוליטי לגמרי, מה שהופך את השופטים למבוקרים על ידי נציב מזוהה פוליטית, ובכך עלול להיפגע חוסר התלות של השופטים. זוהי פוליטיזציה לשם פוליטיזציה ללא כל נימוק ענייני אמיתי.
יש לזכור שבסמכות הנציב להמליץ לוועדה לבחירת שופטים על הדחת שופט אם נמצא פגם המצדיק זאת.
לכן, ייתכן ששופט שיפסוק בניגוד לדעתם הפוליטית של חברי הקואליציה, יהיה חשוף להליך הדחה מנימוקים פוליטיים שביניהם לבין נימוקים מקצועיים או נימוקים הנוגעים לאישיות השופט ומזגו השיפוטי – אין ולא כלום!
מטרת השינוי אינה כמוצהר בדברי ההסבר. המטרה האמיתית היא פגיעה ברשות השופטת, בעצמאותה ובחוסר התלות שלה.
על פי ההצעה, יבוטל סעיף 3(ג) לחוק הקיים הקובע כי: "מעמדו הציבורי של אדם והיכרותו את מערכת המשפט יובאו בחשבון לענין הצעת מועמד לנציב ולענין מינויו."
כלומר מוותרים מראש על מומחיות ומקצועיות בתחום!
היעלה על הדעת שמי שבודק ומכריע בתלונות על שופטים לא יהיו לו כל מומחיות, ניסיון וידע במלאכת השפיטה?
התנאי היחיד למינוי לפי הצעת החוק, הוא כשירות להתמנות כשופט בית המשפט העליון.
כל עו"ד בעל ותק מקצועי מינימלי של 10 שנים כשיר להתמנות כשופט בית המשפט העליון. זה החוק.
מכאן, שהכנסת יכולה למנות עו"ד בעל הוותק הדרוש, שעד יום קודם לכן שימש כיועץ המשפטי של מפלגת השלטון. כך גם ניתן למנות את אחד מחברי הכנסת, לרבות חה"כ רוטמן, או אף את שר המשפטים בכבודו ובעצמו – שניהם עורכי-דין בעלי ותק של יותר מעשר שנים.
עצמאות הרשות השופטת ואופיה של הדמוקרטיה הישראלית הן אינטרס מובהק של אזרחי המדינה ואין הם באים להיטיב עם השופטים דווקא.
לצד זאת, חובה שיהיה גוף שיפקח על התנהלות השופטים. גם הם כשאר בני האנוש, בשר ודם. גם הם שוגים בהתנהגותם, גם הם מתנהלים לעיתים בצורה לא תקינה. אך מכאן, ועד החוק שהתקבל – המרחק הוא רב.
כל אזרח בר דעת במדינה בוש ונכלם. חקיקת חוק פוליטי בזמן שמשפחות טומנות את יקיריהן, אחרות מחכות לדפיקה בדלת, 59 חטופים שבויים בעזה, והלב שבור; ובחסות הכאב העמוק, כאשר תשומת הלב אינה ממוקדת במבנה הציבורי הישראלי, אשר חורץ את גורל החרויות, אלא בגורל היקרים אשר נתונים בסכנת מוות, קומץ של קנאים מפיל את ישראל לתהומות.
הרכב הועדה לבחירת שופטים
המחשבה הראשונה שעלתה בי למקרא הצעת החוק, היתה שהקיץ הקץ על העדפת המקצוענות בבחירת השופטים, וכי מתחיל עידן של מינויים פוליטיים ציניים שכל מהותם היא העדפת אנ"ש, אנשי שלומנו.
ההצעה הוצגה כהצעת פשרה אך היא אינה כזו. ההצעה נוסחה ע"י שר המשפטים לוין ושר החוץ גדעון סער שבעבר כיהן אף הוא בתפקיד זה.
מדובר בשני פוליטיקאים, הבאים מאותו בית גידול: שניהם ימניים קיצונים.
ההצעה נתמכה ע"י שני אבות שכולים: תא"ל במילואים דדי שמחי והשר לשעבר יזהר שי; אבל השר לשעבר יזהר שי התפכח והסיר את תמיכתו בהצעה.
על-פי ההצעה, בוועדה יהיו 9 חברים, כמו היום. בראשה יעמוד שר המשפטים ויצטרף אליו שר נוסף וח"כ אחד מהקואליציה. בנוסף, יבחר ח"כ נוסף מן האופוזיציה. עוד יהיו חברים בה נשיא בית המשפט העליון ושני שופטים מבית המשפט העליון. עד כאן, המצב זהה למצב כפי שהוא היום. אליהם יצטרפו שני משפטנים: האחד יבחר ע"י הקואליציה והאחר – ע"י האופוזיציה. זהו יצור חדש! שני המשפטנים הנ"ל באים במקום שני נציגי לשכת עורכי הדין המכהנים בוועדה כיום.
לכאורה, השינוי הוא מינורי, אבל שני המשפטנים שיבחרו ע"י הפוליטיקאים, הם עצמם קודם כל פוליטיקאים הממונים ע"י פוליטיקאים!
בנוסף, מוצע כי הרוב הדרוש לבחירת שופט לכל הערכאות יהיה רוב רגיל של חמישה חברים או של רוב החברים הנוכחים בישיבה. כיום, יש צורך ברוב של שבעה כדי לבחור שופט לבית המשפט העליון.
היה והצעת החוק תעבור בשלוש קריאות, יהפכו השיקולים הזרים לדומיננטיים.
כתוצאה מכך, המוטיבציה של המועמדים לשפיטה ושל השופטים המבקשים להתקדם לערכאה גבוהה יותר תהיה מכוונת לא להצטיינות מקצועית, אלא ליצירת קשרים פוליטיים ולריצוי הקואליציה השולטת בכל רגע נתון.
שופטים לא יתגאו עוד בהלכות חדשות פרי עטם או בניתוחים משפטיים מבריקים, אלא בפסקי דין שיעדיפו תמיד את חברי הקואליציה השלטת ואת מי שאלה חפצים ביקרם.
החשש הוא ממעורבות פוליטית גוברת והולכת בהליכי השפיטה.
שיחות טלפון ומפגשים בין פוליטיקאים לשופטים יהפכו לחיזיון נפרץ. הפוליטיקאים יבקשו להשפיע על תוכן ההחלטות והשופטים יבקשו תמיכה במועמדותם לקידום או במינוי שופט כזה או אחר או בהימנעות ממינויו של מועמד מסוים.
אלה יהיו פני הדברים מכיוון שרוב חברי הועדה שבכוחם לגבש החלטה, אינם משפטנים בהכרח, ואלה שהם משפטנים, הם קודם כל פוליטיקאים או מונו בידי פוליטיקאים.
לא מדובר ברוע לב אלא בטבע האדם.
נטיית הלב של אותם חברי ועדה תהיה לדון במה שהם מכירים ויודעים: השתייכותו או אי-השתייכותו של מועמד מסוים למחנה פוליטי כזה או אחר.
מכיוון שהם אינם אנשי מקצוע או ששיקולי המקצועיות אינם בראש מעייניהם – יחליטו חברי הועדה בהתאם לנטייה הפוליטית של כל מועמד ולא בהתאם למקצועיותו והתאמתו האישית לתפקיד המורכב הזה.
פיטורי היועצת המשפטית לממשלה
המהלך לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הוא מדרגה נוספת ברפורמה המשפטית. מבחינת הסנטימנט הציבורי, מדובר באירוע חמור הרבה יותר משינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. מבחינה משפטית, מדובר במהלך דרמטי הרבה יותר מביטול עילת הסבירות.
ההחלטה של שר המשפטים יריב לוין להניע את ההליך, היא חסרת תקדים. פעם אחת בהיסטוריה יועץ משפטי לממשלה פוטר מתפקידו. זה לקח 10 דקות, על רקע פרשת קו 300. מאז מונתה ועדת שמגר והיא קבעה כללים בנוגע לדרכי מינוי ופיטורי יועץ משפטי לממשלה. היום ההליך מורכב יותר, אבל ההחלטה הסופית עדיין בידי הממשלה.
הסיכוי שהמהלך הדרמטי הזה אכן יסתיים בפיטורי היועמ"שית – קלוש. גם אם הממשלה תעבור את כל המשוכות בדרך לפיטוריה, הסיכוי שבג"ץ יאשר את הליך הפיטורין, קלוש עד לא קיים. לעמדתי, יש לבחון את עבודת היועמ"שית ביחס לכלל עבודת הממשלה – ולא רק ביחס למקרים בהם היא התנגדה למהלכים שהממשלה קידמה. השאלה שתעמוד בפני בית המשפט תהיה האם במכלול עבודתה, הדין ופרשנותו הם אשר הוליכו ומוליכים את גלי בהרב מיארה אל הכרעותיה המשפטיות.
בדומה לכך, לא ניתן לבחון רק את הפעמים בהם היועמ"שית לא ייצגה את הממשלה, מבלי לבחון זאת בראי הפעמים בהן עמדת הממשלה כן יוצגה.
דו"ח ועדת שמגר שקבע גם את הדרך לפטר את היועץ המשפטי לממשלה, קבע אמנם כי, הממשלה צריכה לקבל את עמדת הוועדה המקצועית שבחרה את היועמ"שית בטרם ההחלטה על פיטוריה, אבל אין משמעות אמיתית להחלטת הוועדה. גם אם הוועדה תחליט פה אחד שאין לפטר את היועמ"שית, הממשלה עדיין תוכל לפטר אותה.
הדבר המעניין הוא הנימוק בדו"ח ועדת החקירה, בו נכתב כך: "משקלם המצטבר של הבעת הדעה של הוועדה, השימוע ותגובת דעת הקהל, יהוו גורמים משפיעים מספיקים לשם מניעת שימוש בסמכות הפסקת הכהונה בנסיבות בלתי ראויות".
אם להודעתו של שר המשפטים יריב לוין בינואר 2023 על הרפורמה המשפטית הייתה תגובה מוחצת ברחובות, הרי שלהודעתו מן הימים האחרונים, קצת יותר משנתיים לאחר מכן, יש פוטנציאל להבערת המדינה פי כמה. האם התכונה הציבורית הזאת אכן תמנע את פיטורי היועמ"שית כפי שצפה דו"ח ועדת שמגר? ימים יגידו.
צה"ל מקיים בשלוש השנים האחרונות סד"כ מוקטן של טנקים, בניגוד לחוק. אחרי תשעה שבועות של תחקיר, מתברר לנו כעת כי הכשל אשר עליו אנו כותבים, על הקטנת כוח השריון של צה"ל, הוא עמוק וחמור הרבה יותר אפילו מכפי שחשבנו, כיוון שהוא מבטא עבירה על החוק מצד בנימין נתניהו. הצבא קיבל לפני כשלוש שנים אישור מנתניהו כשר הביטחון וראש הממשלה, להקטין את כוח השריון של ישראל; אבל לנתניהו לא הייתה סמכות לכך, בלי אישור הקבינט. אחרי האישור הבלתי חוקי שנתן נתניהו, צה"ל הקטין את החיל ושינה את תורת המלחמה, ואת מבנה החיל, בהתאם לתוכניתו שכאמור – לא אושרה כחוק. שאלותינו: האם הצבא מחויב לציית לאישור כחוק בלבד, או שהוא רשאי לציית לאישור שאינו חוקי? תשובה משפטית סדורה לגבי כך העיתון יצרף לכאן בשבוע הבא. הנתונים החדשים שאנו מציגים כעת לקוחים מדו"ח מבקר המדינה על חיל השריון, אשר פורסם בחודש פברואר השנה. בסיכום לדו"ח שלו, המבקר אינו מציין ולו במילה את הקטנת החיל עליה אנחנו מדווחים כבר יותר מחודשיים. אבל משפט אחד במהלך הדו"ח מבהיר שלמבקר היה מידע על סגירת יחידות שריון "מסוימות", אבל הוא לא ייחס למידע הזה חשיבות בדו"ח, וכבר במשפט הבא ציין המבקר כי השריון שנותר מתחדש. העובדה שבנימין נתניהו עבר על החוק, כלל אינה מוזכרת בסיכום הדו"ח של מבקר המדינה, אף על פי שמהלך הדו"ח לא מותיר כל ספק לגבי העבירה שביצע נתניהו. מהתחקיר שלנו עולה שכח השריון של צה"ל הוקטן, שתפקיד הטנק בתורת המלחמה החדשה הוקטן, שהכשרות צוותי שריון חדשים צומצמו, וכן חלק מהחיל הפך ליחידות קטנות מסופחות לכוח מעורב. כן עולה מהתחקיר שלנו כי חומת הברזל המגנה והמסתערת של צה"ל נפגעה באופן עמוק, הן בתורת הלחימה והן בהיקפה. תחקיר הטנק, שבוע 9. בלעדי .
מאת מאיר ג'ורנו ומתי כהן
מאחר שצה"ל מפעיל כעת את כוח השריון שלו, מבלי שהתוכנית לבניין הכוח אושרה בהתאם לחוק, עולה כי המשבר החוקתי אליו מוביל בימים האלה בנימין נתניהו, התחיל בעצם כבר לפני שלוש שנים. בחודש מאי 2020, התבקש שר הביטחון וראש הממשלה לאשר את תוכנית בניין כוח השריון של צה"ל, לפי הוראות החוק. החוק מחייב את שר הביטחון לחתום על התוכנית, אחר כך הוא מחייב את ראש הממשלה להביא את התוכנית לקבינט, ורק אחרי אישור הקבינט, אם אישר, התוכנית הצבאית מקבלת תוקף ומאושרת לביצוע.
בנימין נתניהו לא הביא את תוכנית צה"ל לבניין כוח השריון (במסגרת התר"ש, תוכנית רב שנתית) לקבינט, ולפיכך התוכנית מעולם לא אושרה. אף על פי שהתוכנית לא אושרה, צה"ל ביצע אותה והקטין את כוח השריון. האם צה"ל נהג בניגוד לחוק? האם היה עליו להמתין לאישור הקבינט? בשבוע הבא נביא כאן תשובה משפטית סדורה לסוגיה הזאת.
חצי שנה לאחר שצה"ל כבר הקטין את כוח השריון, ביקש נתניהו להביא את ההקטנה בדיעבד לאישור של הקבינט, אשר אז כבר היה משותף לו ולבני גנץ. ככל הנראה סרב בני גנץ לאשר את התוכנית בדיעבד, והיא לפיכך מעולם לא אושרה.
בסיכום דו"ח הביקורת שלו מבקר המדינה לא מזכיר את הקטנת חיל השריון, וגם לא את העבירה על החוק אשר ביצע נתניהו, והיא מתוארת רק בדו"ח עצמו, וכך כותב על כך המבקר: "מערך השריון הוא מרכיב מרכזי במאמץ התמרון של צה"ל, בהביאו לידי ביטוי את הניידות ועוצמת האש של טנקי המרכבה. משכך נדרשת הן רמת כשירות גבוהה של צוותי הטנקים המוקנית בהכשרות ובאימונים, והן רמת כשירות טכנית גבוהה של הטנקים, בדגש על זמינות החלפים. במסגרת תר"ש "תנופה" של צה"ל לשנים 2024-2020 הוחלט על היקף סד"כ הטנקים. בביקורת נמצא כי צה"ל הציג לממשלה בדיעבד את היקף סד"כ הטנקים, וכי במשך כשש שנים, בשנים 2016 עד ,2022 לא הציגו שרי הביטחון לממשלה את מצב כשירות מערך המילואים, ובכלל זה את מצב הכשירות במערך השריון במילואים. על שר הביטחון לוודא כי כל קביעה ביחס להיקף מערך המילואים מובאת לאישור הממשלה קודם שהיא מבוצעת בפועל, וכן עליו להציג לממשלה מדי שנה את רמת הכשירות של מערך המילואים. על המל"ל לוודא שנושא זה נכלל בסדר יומה של הממשלה."
לגבי העבירה על החוק שביצע נתניהו, היא מוזכרת כבר בראשית הדו"ח, ומתוארת כך: "הצגת היקף סד"כ הטנקים בחטיבות המילואים לממשלה – במהלך שנת 2020 החלה לצאת לפועל התוכנית לקביעת היקף סד"כ הטנקים, בלא ששר הביטחון הציג זאת מראש לוועדת השרים לענייני ביטחון לאומי כדי שתבחן את הצורך בכך, ושלא בהתאם לנקבע בחוק שירות המילואים ולסיכום הדיון של ראש הממשלה מינואר 2020. בישיבת ועדת השרים בנובמבר 2020, שבה הוצג היקף הסד"כ לאחר שהשינוי בוצע, לא נתבקשו השרים לאשר זאת.".
הסיבה שהשרים לא נתבקשו לאשר את התוכנית בדיעבד, אינה מוזכרת בדו"ח המבקר. להערכתנו כאמור בני גנץ, אשר בנובמבר 2020, היה החצי השני של ממשלת נתניהו-גנץ, סרב לאשר את הסד"כ החדש והמוקטן בדיעבד, ולקחת אחריות על העבירה שכבר נעשתה.
המבקר מזכיר את סיכום הדיון "של ראש הממשלה", ומציין ששם אמר נתניהו בנוכחות ראש המל"ל כי "על התוכנית לקבל אישור של הקבינט". אבל כמה שורות לאחר מכן כותב המבקר כך: "עלה כי במהלך שנת 2020 החלה לצאת לפועל התוכנית לקביעת היקף סד"כ הטנקים, בלא ששר הביטחון הציג זאת מראש לוועדת השרים לענייני ביטחון לאומי כדי שתבחן את הצורך בכך, ושלא בהתאם לנקבע בחוק שירות המילואים ולסיכום הדיון של ראש הממשלה מינואר 2020. עוד עלה כי בוועדת השרים שהתקיימה בנובמבר 2020 שבה הוצג שינוי היקף הסד"כ, לאחר שכבר בוצע באפריל 2020, לא נתבקשו השרים לאשר זאת.".
בשבוע הבא כאמור, נביא כאן חוות דעת משפטית, בשאלה אם לצה"ל היה מותר לבצע את התוכנית שהביאה להקטנת כוח השריון של ישראל, בלי שהתוכנית אושרה כחוק.
גם כאן מתברר כי החוק קודם לסדקר הציבורי של ציות הצבא לממשלה. או במלים אחרות הצבא אינו יכול לציית לממשלה מחוץ למסגרת חוקית (בשבוע הבא נביא
, שתפקיד הטנק בתורת המלחמה הוקטו,
מבקר המדינה לא מזכיר בסיכום דו"ח השריון שהוגש בראשית 2023, את הקטנת החיל. אבל במהלך הדו"ח הוא כותב משפט אשר מבהיר כי אחת מהשתיים: או שלא הבין את עומק הקטנת החיל, או שהמעיט בחשיבות סגירת יחידו שיריון.
בלי להביא זאת קודם לאישור השרים לענייני ביטחון. בנובמבר 2020, הובא סד"כ השריון לאישור השרים אחרי! שכבר הוקטן, אבל הם לא אישרו את הסד"כ. ככל הנראה הם סרבו לאשר את הקטנת השריון – בדיעבד
כרוניקה של ריקבון ממשלות נתניהו האחרונות
בדו"ח הגלוי של מבקר המדינה מפברואר 2023, אין ידיעה על כך שכוח השריון של ישראל הוקטן ופוזר. באופן מעשי, אנגלמן לא עלה על כך. את התחקיר ובו הגילוי כי על הקטנת כוח השריון, אנחנו מביאים בלעדית כאן זה השבוע התשיעי, וכך נמשיך לעשות עד אשר העיתון יקבל תשובות בהירות מהרמטכ"ל (אחרי שדובר צה"ל החליט להתעלם מאיתנו, החלטנו בתגובה להתעלם ממנו, ולפנות ישירות לרמטכ"ל). שאלותינו לרמטכ"ל: האם הרמטכ"ל הנוכלי מקבל את הד"כ הנוכחי החסר, האטם צה"ל יכול להציב את חומת הפלדה שהייתה לישראל, ולהתסער בכוח ההסתערות שהביאה לישראל את נצחותנותיה הגדולים, גם עם שריון מוקטן.
ואם לא, מה עשה הרמטכל כדי לתקן זאת. מאחר שלע"מ לא הנפיק לנו עד כה תעודות עיתונאי, אין לנו רישיון להכנס לכנסת ולהנהפגש בעניין זה עם שרים, שכן משרד ראש הממשלה בהופעתו כלע"מ, בעצם לא מעניק לנו רישיון עבודה כעיתונאי
מבקר המדינה נזהר לא למתוח ביקורת על נצניהו, אבל מדבריו עולה עבירה על החוק מצד בנימין נתניהו בהיותו שר הביטחון עד חודש מאי 2020
שר הביטחון וראש הממשלה נתניהו הביאה את סד"כ השריון לאישור הממשלה – אחרי! שצה"ל הקטין את השריון ולא לפני כל שינוי בסד"כ כפי שמחייב החוק. ממשלת נתניהו-גנץ אישרה הסד"כ בלי שידעה שחיל השריון הוקטן.
חדשות יום ראשון
מכתבים למערכת letter to th e editor readers@tipp.co.il