הסיפור המרכזי

המנהיג הסורי ג'ולאני, הכיר השבוע בפעם הראשונה במילים ברורות, בכוח ההרתעה שצה"ל קבע שוב באזור; המנהיג הסורי ציית לחובתו שנובעת מהכרתו החדשה, ליצור חיץ בין סוריה לבין טורקיה, בהתאם לאינטרס הישראלי. ג'ולאני אמר דברים שכבר אמר בעבר, לפיהם סוריה לא תפעל צבאית נגד אף מדינה, אבל השבוע הוא הזכיר בהתחייבותו את ישראל בשמה. נובע מדבריו כי הוא וסוריה, מבינים כי אישור סורי לטורקיה להכניס לשטח סוריה כוחות צבא, כמוהו כפעולת מלחמה נגד ישראל. ההצהרה הזאת מכניסה את טורקיה למלכוד, מצד אחד היא לא יכולה לצאת נגד הכרזה שביסודה הבטחה לאי מלחמה ביחס לסוריה, אחרת הציבור הסורי והנהגתו יפנו נגדה; מצד שני היא לא תסכים לקבל הרחקה מסוריה, כיוון שסוריה היא חלק מתוכניתו של ארדואן לעשות את טורקיה גדולה שנית. לג'ולאני תהיה כעת בעיה עם טורקיה, והיא לא נופלת מהבעיה שיש לו עם ישראל. טורקיה לא תוכל לקיים את תוכניתה הרחבה, בלי לסגור את פרשת הכורדים הסוריים, שנושפים בעורפה, תרתי משמע, כלומר בלי נוכחות טורקית בסוריה; וצבא טורקי לא יוכל גם בעוד חמישים שנה, להיכנס למזרח התיכון הערבי ולהגדיל את טורקיה לכדי מעצמה, בלי לנטרל את כוח הכורדים בסוריה שעלולים לזנב בו מעורפו. בשבוע שעבר דיווחנו על האולטימטום הטורקי כלפי ישראל לא לתקוף בסוריה ולא לחדור למרחב האווירי הסורי, מעבר לאזור הדרוזי בדרום סוריה; ההכרזה של ג'ולאני מוציאה עבור ישראל את הערמונים מהאש, שכן ישראל אינה צריכה לתקוף בסוריה, אם ברור כהתחייבות מדינית סורית שטורקיה (ומדינות עוינות אחרות) לא תכניס אליה כוחות צבא. יתכן שזאת הסיבה שטורקיה יזמה השבוע מפגש עם רוסיה, בדרג של סגני שר חוץ, כדי "לשוחח על המתרחש בסוריה וב 'פלסטין'". בכך טורקיה מנסה, לנוכח ההסתבכות עם ישראל ועם ג'ולאני, להכניס לזירה הסורית ישראלית את רוסיה, אשר לה אינטרס מובהק בסוריה, כאזהרה מרומזת לג'ולאני ולישראל גם יחד. טורקיה בעצם אומרת, כי ההתערבות הזרה שהיא מציעה בסוריה יכולה להיות התערבות שלה בלבד, או לחילופין התערבות בשת"פ עם רוסיה; אלה דברים ברוח של הסכם בנוסח סייקס פיקו טורקו-רוסי מחודש לחלוקת אזורי השפעה בסוריה, הפעם על חשבון ישראל ומשטרו הבוסרי של ג'ולאני.

גליון 198

27 באפריל 2025

רואה אור פעם בשבוע בימי א'

publisher@tipp.co.il

כנס החרום של העיתונות הישראלית החופשית נדחה בפעם השלישית; על מועד חדש תבוא הודעה. האם אין בישראל עיתונות חופשית, ואנחנו עמלים לשווא, או אולי אנחנו לא מספיק פופולריים כדי לקיים כנס כה מהותי לעתידה של ישראל? תקוותנו שזה אנחנו

מאמר המערכת

דיפ שיט

צה"ל הכריע את חמאס. צילום דובר צה"ל
צה"ל הכריע את חמאס. צילום דובר צה"ל

עכשיו מתברר שחמאס  גמור במובן הצבאי, והוא מסכים לכל דבר, ובלבד שתיפסק המלחמה. כעת הוא גם מכיר בכך שכל דחייה בסיום המלחמה, עלולה להביא להיחלשותו גם בזירה הפוליטית הפלסטינית. המחשבה הזאת בהנהגת חמאס התחילה בחודש ינואר 2024, אז דיווחנו לראשונה ובלעדית כי הארגון האסלמו נאצי יהיה מוכן להתפרק מנשקו, לוותר על השלטון, ולהעבירו לרשות הפלסטינית, שהתחייבה מצידה לפעול לשחרור החטופים. נבואת חמאס מתגשמת כעת והוא סופג את ניצני הזעם הפנימי הפלסטיני, שבא לביטוי בשבוע שעבר כאשר אבו מאזן כינה את הנהגת הארגון בני כלבים, ודרש שיחזירו את החטופים; הנשיא הפלסטיני לא היה מעז לבזות כך את חמאס, אלמלא סבר שהארגון מתחיל לראשונה לאבד תומכים. צריך לומר כי חמאס עדין נהנה מתמיכה רחבה מאוד בציבור הפלסטיני, להערכתנו היא עדין גדולה מזו לה זוכה פת"ח, אבל המאזניים מתחילים לזוז כנגדו.

ישראל יכולה הייתה לפיכך כבר בינואר 2024 לממש את ניצחון צה"ל, ולעצור את המלחמה בתנאי היסוד הבלתי חוזרים שלה: שחמאס יתפרק מנשקו, יוותר על השלטון, וישחרר את החטופים (הארגון היה עושה זאת באמצעות הרשות הפלסטינית). התרחשות כזאת הייתה מבטאת גם את עיקרי תורת המלחמה הישראלית משחר התקומה: מלחמות קצרות, אשר משיגות את מטרות המדינה במהירות, ומניחות לציבור לחזור לשגרה, וכך לכלכלה, בלי שישראל תצטרך לחשוף את מגבלת הכוח שלה, ובלי שיתרחשו בזירה המזרח תיכונית שינויים מרחיקי לכת לרעתה. חרבות ברזל היא מלחמה שחייבת הייתה לבטא ככל מלחמות ישראל גם את ערכי הציבור הישראלי וצה"ל לגבי פגיעה בחפים מפשע. ובניגוד לתוכן מתועב שמועבר ברשתות חברתיות בהשראה קנאית חולנית, הציבור בעזה הוא חף מפשע.

אבל מלחמת חרבות ברזל התחילה הרבה לפני 7 באוקטובר, ולכן לא הסתיימה כבר בינואר 2024. זרעיה נטמנו בזירה הציבורית הישראלית בתרגיל ההונאה הגדול ביותר שנעשה כנגד הציבור הישראלי משחר ההיסטוריה היהודית. בתרגיל הזה השתתפו ועדין משתתפות כחברות הממשלה מפלגות הליכוד, ש"ס, החרדים, ובראשן עומדות המפלגות בעלות ההכרה הכהניסטית של בן גביר וסמוטריץ. נראה כי מדובר בציבור גדול שעומד מאחוריהן, אבל תכף נטען כאן שבעצם מדובר בקומץ קנאים ולא יותר מכך.

התרגיל בינואר 2024 היה להחליש את בית המשפט והרשות השופטת, כדי לספח את יהודה ושומרון. אבל הטיעון לא יכול היה להיות זה, כיוון שלכך מעולם לא היה רוב בישראל; הטיעון לפיכך היה "הדיפ סטייט" אשר מושל לכאורה בישראל; ברור היה כי טיעון כזה יעורר תגובה רגשית חריפה מצד ציבורים ישראליים שדוכאו משחר התקומה, בתקיפה הגזעית האשכנזית, ואשר רובם ככולם הם מקהילות המזרח.

כן ברור כי יש יסוד מובנה של אפליה בזירה התרבותית הישראלית, אבל הוא לא יסוד פקידותי פוליטי בצד אחד של המפה הפוליטית, אלא הוא תרבותי כול-ישראלי; תיאור של המציאות הזאת, בכינוי של פקידות מסואבת אוליגרכית, הוא ראיית זהב להונאה. בהיותו כה קרוב מצד אחד לאמת התרבותית הרחבה וכה רחוק מהאמת במובן הפוליטי מבני המצומצם של פקידות צבועה בצבעים פוליטיים.

מכאן הדרך למנוע כל אפשרות לסיים את המלחמה התקצרה; ראשית היה על  מזרחיים נזעמים למלא את תפקידם כתומכי הקנאות בדרך לסיפוח של הגדה המערבית. בהקשר הזה הסיכוי שהממשלה תציית למציאות ולערכים הישראליים, בלי לקבל את מטרתה העיקרית המוסווית – הסיפוח – היה קלוש.  המהלך דרש מהקנאים למקד כוח פוליטי עצום (שאינו בידה) כדי לחסל את ההסכמים המדיניים עליהם חתומה ישראל עם הפלסטינים, באמצעות חיסול של הרשות הפלסטינית. הדבר הזה קדם להפסקת המלחמה, ולפיכך לשחרור החטופים. הדלק למהלך כה מהותי ומרחיק לכת הוא תיאור שקרי של הדיפ סטייט, שמתסיס ציבורים נזעמים אשר סבלו דיכוי עמוק. זהו אינו דיפ סטייט, אלא דיפ שיט חברתי תרבותי חוצה מחנות ומבנים.

בדומה למבצע ההונאה הגדול הקודם כנגד הציבור הישראלי, של 3 הכתות הקנאיות שנלחמו בירושלים זו בזו ערב החורבן בשנת 67 לספירה, כך גם מבצע ההונאה הקנאי הנוכחי, מביא את ישראל אל סף חורבן. ראשית חורבן חברתי, ואם חלילה יעמיק, חורבן מדיני. אבל להבדיל משנת 70, ישראל של 2025 היא עדין במלוא כוחה; היא עדין יכולה לכונן את הזירה התרבותית אשר בה צריך לבוא המשבר התרבותי בין מזרח למערב לדיון ולפתרון, ובכך תוכל לרוקן מכל השפעה את פעולת ההונאה הקנאית פוליטית למען סיפוח וטרנספר.  

מתי כהן

27 באפריל 2025
רואה אור בימי א' | בהרצה

תחקיר התצפיתניות (3): היה נוהל לפינוי של התצפיתניות בעת מלחמה, אבל הנוהל לא קוים

הפקודות לא קוימו. רא"ל אייל זמיר בסיור. צילום דובר צה"ל
הפקודות לא קוימו. רא"ל אייל זמיר בסיור. צילום דובר צה"ל

נוהל הפינוי היה כפול: 1. פינוי לאתר מוגן בתוך המוצב  2. פינוי לאחור (לאוגדה). שני הנהלים לא קוימו. במחנה אמיתי, גשש בדואי הגה רעיון לפני המלחמה: לנסר את הידית החיצונית לחמ"ל התצפיתניות; בכך הציל הגשש את חייהן של כל תצפיתניות המוצב. בנות נחל עוז התפנו לפי הנוהל לחמ"ל המוצב, אבל החמ"ל היה לקוי, בכניסת אוויר, בעזרי כיבוי ועוד. לגבי הפינוי לאוגדה: מטה האוגדה לא שלח רכב לפנות את חיילות המוצב – כפי שמחייב הנוהל.

ב-15 באוקטובר 2023 פרסמנו כאן את התחקיר הבלעדי על התרעות התצפיתניות בחודשים לפני המלחמה, ואת תגובת המודיעין על התרעותיהן הרבות: זה בסדר (ר' היום ביומן את הכתבה המקורית). כמה שבועות לאחר מכן פרסמנו כי לתצפיתניות לא היה נשק שכן הוא נלקח מהן, ועד לרגע זה, בהיעדר ועדת חקירה ממלכתית, לא ברורה לגמרי מהותה ומניעיה של  ההחלטה הזאת. השבוע אנחנו מדווחים על הנוהל שהיה לפינוי של חיילות בעת מלחמה, נוהל שלא קוים והביא לנפילתן של חיילות במוצבי הדרום.

27.04.2025

מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון

הנוהל לפינוי של בנות ממוצבים, הותקן זמן רב לפני המלחמה. הנוהל הזה תורגל במשך שנים, אבל בשנים הקרובות למלחמה, הוא לא תורגל עוד. הנוהל כלל 2 פקודות, האחת: פינוי של תצפיתניות וחיילות המוצבים למתקן מוגן בתוך המוצב; ובמקרה של התקפה רבתי, פינוי של כל החיילות לאחור; במקרה של נחל עוז, פינוי אל האוגדה.

הנוהל תורגל כאמור במשך מספר שנים, ולא ברור מדוע התרגול הופסק, אבל הנוהל המשיך להתקיים בפקודות הצבא. כדי לדעת בוודאות מדוע הנוהל לא קוים, יש לכונן ועדת חקירה ממלכתית, אשר כרגע הממשלה בישראל מתנגדת להקמתה על פי חוק.

בנחל עוז, התצפיתניות והחיילות התפנו לחמ"ל על פי הנוהל הפנימי (אבל לא פונו לאוגדה בהתאם לפקודות בעת מלחמה), אבל החמ"ל היה פגום ולא יכול היה לשמש מסתור ואו מחסה, בשל ליקויי בטיחות חמורים, למשל חסרונה של מערכת כיבוי אש יעילה.

עד כמה היה דק הקו בין חיים למוות, מבהיר המקרה שהיה במחנה אמיתי, ובו גשש הבין את הליקוי האפשרי בחדירה אל חמ"ל התצפיתניות; הוא הציע לנסר את הידית בצד החיצוני של הדלת. בזמן ההתקפה על אמיתי, מחבלי חמאס ניסו לחדור לחמ"ל התצפיתניות באמיתי, אבל הם לא הצליחו לפתוח את הדלת, בהיעדר ידית בצד החיצוני. כך ניצלו חייהן של כל תצפיתניות המוצב.

מדוע פיקוד האוגדה לא שלח רכב לפינוי חיילות נחל עוז כפי שחייבה הפקודה? כיוון שהקשר עם נחל עוז נותק, ובאוגדה נמנעו מלשלוח רכב פינוי ללא תיאום מוקדם עם המוצב.

ראש המודיעין הטורקי קאלין נפגש עם משלחת חמאס יממה לפני הפיגוע בעזה שהיה אתמול

צה"ל בעזה. צילום דובר צה"ל
צה"ל בעזה. צילום דובר צה"ל

יממה לפני הפיגוע בו נהרג חייל צה"ל, ושלוש נפצעו, נפגש ראש המודיעין הטורקי איבראהים קאלין עם משלחת חמאס באנקרה. הטכניקה של מפגש של ראש המודיעין הטורקי, עם ארגון צבאי מחתרתי, התבררה בחודש דצמבר, כאשר קאלין היה הראשון במערך הביטחוני הטורקי, אשר נפגש עם ג'ולאני, 4 ימים אחרי שהאסלמו סוני הקיצוני וארגונו סילקו את אסאד מהשלטון. לפני כחודש דיווחנו כי טורקיה סיפקה לסוריה של ג'ולאני מערכות מכ"ם וטילי הוק, כלומר הפגישה עם ראש המודיעין עלולה להתקשר לאספקת מערכות נשק. בעקבות תבוסת איראן, הקשר הצבאי כלכלי של איראן עם חמאס נחלש, האם טורקיה נכנסת כעת לחלל בין חמאס לאיראן?

בפגישה אתמול של ראש המודיעין הטורקי עם חמאס, מסרה סוכנות אנדולו כי הצדדים דנו בהכנסת סיוע הומניטרי לעזה, וכן "סקרו את מצבן הנוכחי של יוזמות אשר מטרתן לעצור את פעולות רצח העם של ישראל בעזה ולהשגת הפסקת אש קבועה ומקיפה". בעבר איראן הייתה הפטרון הצבאי של חמאס, וזה נגמר בג'נוסייד; האם ההתעוררות של הטרור בעזה  אתמול, קשורה כעת לטורקיה? לפני כחודש ציטטנו את ארדואן שאמר בנימה ובהקשר מאיימים כלפי ישראל כי "אנחנו רואים ויודעים מה קורה בפלסטין" (ר' הסיפור המרכזי בגיליון 194) (ר' היום ביומן "טורקיה מספקת נשק למשטר הסורי החדש" מתוך הסיפור המרכזי בגיליון 192).

20.04.2025

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

אתמול, אחרי תקופה של שקט יחסי בעזה, תקפה חוליה של חמאס רכב של גדוד 414, ופצעה קשה קצינה ושתי חיילות, מגדוד האיסוף הקרבי. אחרי התקיפה, פתחה החוליה באש על כוח צה"ל שהגיע למקום, ובפיגוע הזה נהרג גשש של צה"ל.

אבדן הקשר הצבאי והכלכלי של חמאס לאיראן, או לפחות החלשתו, היה ככל הנראה אחת הסיבות שהארגון האסלמו נאצי היה בדעיכה. אתמול, נראה היה כי הארגון פועל להתעוררות מחודשת. ההתעוררות הזאת מתרחשת יממה אחרי שמשלחת חמאס בראשות ראש מועצת השורה של חמאס דרוויש, נפגשה עם ראש המודיעין הטורקי. בעבר למדנו כי הטכניקה של מפגש עם ארגון צבאי מחתרתי עוברת בטורקיה דרך ראש המודיעין הטורקי, ולא דרך קציני צבא. כך גם אספקת נשק. איננו יודעים אם טורקיה החליפה את איראן בסיוע צבאי וכלכלי לחמאס, אבל המבנה של המפגש, הדברים שנאמרו בו על פי סוכנות הידיעות אנדולו, והצורך והרצון הטורקי אשר נוסח באינספור התבטאויות של ארדואן, ובהן אחת אשר אותה ציטטנו כאן לפני חודש ("אנחנו רואים ויודעים מה קורה בפלסטין"), ואשר כללה נימת איום כלפי ישראל, מחייבת לבחון את הסוגייה הזאת לעומק, וכך אנחנו עושים היום. בסיפור המרכזי היום אנחנו גם מדווחים על ההתעוררות של איומי חיזבאללה כלפי ישראל. איננו יודעים אם ההתעוררות של חיזבאללה קשורה להתעוררות של חמאס, ולפיגוע שעשה אתמול הארגון האסלמו נאצי בעזה. על חפ"ק הקשר בין שני הארגונים שהוקם בחודש מאי 2023, דיווחנו כאן בהרחבה; כן דיווחנו על כוונות של ארדואן להדק את קשריו בלבנון. הניסיון שלנו לאתר קשרים צבאיים חדשים של טורקיה עם ארגונים ומדינות שמכתרים את ישראל, עוד יעמיק, ר' היום בסיפור המרכזי.

הצעה סעודית חדשה: פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות, תמורת נורמליזציה, שיקום וציר מדיני מתון, מול הציר האיראני ואו הטורקי

יוזמה סעודית בהסכמת ביידן. צילום: תקשורת הנשיאות הפלסטינית

ההצעה הסעודית נערכה בשת"פ עם ארה"ב של ביידן, והוצעה לאבו מאזן בביקורו בסעודיה בחודש אוגוסט 2024; משמעות הדבר היא כי ממשל טראמפ שוקל כעת אם לאמץ אותה (ר' היום מאמר המערכת על האולטימטום הטורקי מאת מאיר ג'ורנו פרשננו הצבאי). הנסיך הסעודי פרט בפני אבו מאזן שלושה עיקרים, עליהם סמכה ארה"ב את ידה: 1. פחות ממדינה לפלסטינים, אבל יותר מרשות  2. רפורמה עמוקה בהנהגה הפלסטינית ובמוסדות השלטון 3. נורמליזציה עם ישראל, וכינון ציר אברהם – ציר מתון שיבטא מזרח תיכון אזרחי טכנולוגי מתקדם, ויהיה משקל נגד לכל ניסיון להנציח את המלחמות. טורקיה להערכתנו מודעת למהלך ומנסה לסכל אותו, גם באמצעות חמאס (ר' הסיפור המרכזי היום)

מקור פלסטיני אמר אתמול כי צריך לשים לב לכך שחמש מדינות שחתומות על הסכם עם ישראל, לא הפסיקו את ייצוא המזון אליה במשך המלחמה; סודן, מצרים, ירדן, מרוקו ואיחוד האמירויות. הדבר אינו מקרי, אמר, והוא קשור לניסיונה של סעודיה, בשת"פ עם ארה"ב, למצוא נוסחה שתגרום לישראל לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לחזק את ציר אברהם במדינות אשר מסעודיה ועד המגרב, ולמנוע את כינונו של ציר מלחמה בראשות טורקיה.

14.04.2025

מאת מתי כהן עורך הזירה העיתונאית

סעודיה גיבשה עם ארה"ב, הצעה חדשה לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני. את ההצעה הגישה סעודיה לרשות הפלסטינית ולישראל, אך לפי שעה ישראל לא הגיבה. ע"פ מקור פלסטיני ברמאללה, הרשות הפלסטינית תקבל את ההצעה הסעודית; את פרטי ההצעה שמע הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, מהנסיך הסעודי בן סלמאן בפגישתם בחודש אוגוסט האחרון בריאד. לדברי המקור הפלסטיני, אבו מאזן הגיב להצעה בחיוב.

ככל הנראה הסיבה שישראל לא הגיבה, כיוון שהיא מחכה לשמוע את עמדתו של הממשל החדש להצעה, וכן בעקבות ההתחזקות של טורקיה, ישראל תרצה לדעת לאן ייטה טראמפ: לציר הטורקי שבכוונתו למשול במזרח התיכון, או לציר הסעודי אשר הסיכוי כי יתקיים אינו גדול, לאור ההתנגדות של ממשלת נתניהו לכל מבנה של מדינה פלסטינית. לפי' שעה ארה"ב אינה כופה על ישראל את היוזמה הסעודית החדשה. טראמפ להערכתנו פוסח על שני הסעיפים, כמדיניות, כדי ללחוץ על הצדדים.

ישראל תקבל נורמליזציה, וערבויות לסיום של הסכסוך הישראלי פלסטיני. ישראל תהיה חלק מכריע בציר המתון שימשול במזרח התיכון ויכלול מדינות במגרב, מצרים, ישראל, ירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ומדינות נוספות במפרץ הפרסי. הפלסטינים יקבלו מדינה ללא צבא, שתישען בביטחונה על מדינות ערב בציר, שיקום של רצועת עזה, ויתחייבו לחולל רפורמה עמוקה בממסדי השלטון הפלסטיניים ובפוליטיקה הפלסטינית. המקור לא הזכיר את ירושלים, כנראה כיוון שהרשות מבינה כי בירושלים יכולה להיות רק פשרה אשר תאושר על ידי כל הציבור הישראלי, ולא רק על ידי הממשלה והכנסת. להערכתנו הציבור הישראלי מאוחד בעמדתו כי שב לבירתו בירת הנצח אלפיים שנים אחרי גירוש רומא, ולא שייך למוש ממנה.

מצרים הגישה הצעה חדשה לשחרור 11 חטופים כדרישת ישראל

צה"ל בציר מורג. צילום דובר צה"ל
בעקבות ההצעה המצרית החדשה, הפער בין ישראל לבין חמאס מצטמצם. חמאס דורש כניסה למו"מ על שלב ב' 5 ימים לאחר שחרור 11 החטופים, הפסקת אש ל- 50 יום, והתחייבות ישראלית להפסקת המלחמה בתום המו"מ. ישראל דורשת פירוק הנשק והגליית ראשי חמאס, ומסכימה בשלב ב' "לדבר" על הפסקת המלחמה.

כאן דיווחנו בלעדית על ההצעה המצרית הראשונה שכללה שחרור של 10 חטופים חלקם חיים, תמורת 49 יום של הפסקת אש וכניסה לשלב ב'. בעקבות ההצעה, ישראל העלתה את המחיר ודרשה שחרור של 11 חטופים אשר כולם בחיים. כעת מצרים מציעה בהסכמת חמאס שחרור של 11 חטופים חיים כדרישת ישראל, תמורת התחייבות למעבר כעבור 5 ימים, לשלב ב' אשר בסופו תוכרז הפסקת המלחמה. ישראל בתגובה מסכימה "לדבר" על הפסקת המלחמה בלי לחדד את הניסוח. מההצעה המצרית החדשה עולה כי מצרים וחמאס אינם תוחמים את השיחות על הפסקת המלחמה בזמן, ודורשים כי שיקום עזה יחל מיד בכניסה לשלב ב'. איננו יודעים אם ישראל דורשת קביעה של מסגרת זמן לשיחות על שלב ב'; אבל ישראל מציגה דרישה יסודית לפירוק חמאס מנשקו והגליית ראשיו. איננו יודעים אם זוהי דרישה שמטרימה את הכניסה לשלב ב', או מיועדת להשלים את שלב ב' והפסקת המלחמה.

06.04.2025

מאת מערכת הזירה העיתונאית

כעת על שולחן המו"מ יש נקודת מחלוקת מרכזית מכוננת אחת: חמאס דורש התחייבות להפסקת המלחמה בתום שלב ב'. ישראל מוכנה "לדבר" על הפסקת המלחמה. מצרים אינה תוחמת את שלב ב' בזמן, כלומר מבחינת מצרים וחמאס על השיחות להימשך עד להשגת הסכם; איננו יודעים מהי תגובתה של ישראל לכך. להערכתנו ישראל תרצה לתחום את השיחות בזמן. אם ישראל תרצה לעשות זאת רק כקלף מיקוח, ולא מתוך מניע פוליטי כי אז, תתכן הפעם התקדמות מהותית במו"מ.

להלן פרטי היסוד של ההצעה המצרית:

שחרור של 11 חטופים חיים.

מפתח השחרור החדש אינו ידוע לנו, אבל בהצעה המצרית הראשונה היה על ישראל לשחרר בתמורה 50 אסירי עולם וכ-1100 עצירים מעזה.

כעבור 5 ימים, מעבר לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה.

הפסקת אש ל-50 יום.

שלב ב' ללא מסגרת זמן, ודרישה מישראל להתחייב להפסקת המלחמה בתום המו"מ.

התחלת שיקום רצועת עזה, מיד בכניסה לשלב' ב'.

העברת השלטון מידי חמאס לוועדה לניהול עזה, אשר נבחרה על ידי ממשלת הרשות הפלסטינית, בהסכמת חמאס.

להלן דרישות היסוד של ישראל:

התחייבות לפירוק חמאס מנשקו, והגליית ראשיו.

הסכמה ישראלית להיכנס לשלב ב' והסכמה "לדבר" על הפסקת המלחמה בשלב ב'.

שחרור כל החטופים.

שאר הדרישות והעמדה הישראלית לגביהן:

חמאס דורש נסיגה מלאה מעזה

ישראל דורשת להישאר בציר פילדלפי. יתכן שהעבודות על סלילת ציר מורג מחאן יונס לים, מבשרות כי ישראל תדרוש גם נוכחות בציר מורג.

דרישת חמאס כי שלטונו יועבר לוועדה לניהול עזה.

ישראל סרבה לכניסת הרשות לעזה, אבל לא הביעה עמדתה לגבי הוועדה לניהול עזה. התקשורת הישראלית ברובה אף לא ציטטה את דיווחנו הבלעדי על הקמת הוועדה.

 

חשיפת ההצעה המצרית כאן, אילצה את ממשלת ישראל להפסיק הסתרתה

מלחמה בהמתנה לאביב. צילום דובר צה"ל
מלחמה בהמתנה לאביב. צילום דובר צה"ל

מדוע ממשלת ישראל ניסתה להסתיר מהציבור את ההצעה המצרית לשחרר 10 חטופים, חלקם בחיים, ורק אחרי שחשפנו אותה כאן בשבוע שעבר, הממשלה התייחסה אליה? התשובה לכך להערכתנו, היא אותה התשובה מחודש ינואר 2023, עת הולידה הממשלה את ההפיכה המשטרית כדי להחליש את הרשות השופטת, וכדי לספח את הגדה המערבית. סיפוח הגדה המערבית לישראל עומד גם הפעם כמניע המרכזי לפעולות הממשלה, ובהן להסתרת ההצעה המצרית מהציבור הישראלי. ההבדל כעת הוא שהממשלה רוצה מאז 7 באוקטובר גם את רצועת עזה, ולשם כך היא הקימה לפני שבועיים מנהלת טרנספר; את כתם הטרנספר יישאו מעכשיו כל הישראלים, ולא רק שרי ממשלת הקנאים. להלן חידוד פרטי ההצעה המצרית שהוגשה לישראל בהסכמת חמאס כפי שחשפנו כאן בלעדית בשבוע שעבר (ר' יומן היום):

שחרור של 10 חטופים, חלקם בחיים

הפסקת אש עד אחרי חג הפסח

שחרור של 50 אסירי עולם פלסטינים

שחרור של 1100 עצירים תושבי עזה שנעצרו מאז 7 באוקטובר

התחייבות ישראלית לעבור לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה שעיקריו:

הפסקת המלחמה

נסיגה ישראלית מלאה מעזה

שחרור כל החטופים (המפתח אינו ידוע בשלב הזה, ולכן גם לא כתבנו על כך דבר)

30.03.2025

מאת מערכת הזירה העיתונאית

הסכמת חמאס להתפרק מנשקו ולוותר על השלטון, מיד בסיום המלחמה, לא השתנה מאז חודש ינואר 2024, כאשר צהל הביס את הארגון; באותה עת פרסמנו כאן לראשונה, בלעדית, כי חמאס יהיה מוכן להתפרק מנשקו ולוותר על השלטון ולהעבירו לרשות הפלסטינית. הרשות התחייבה אז לפרוק את חמאס מנשקו, ולפעול לשחרור כל החטופים.

ממשלת ישראל לא הסכימה להכנסת הרשות הפלסטינית לעזה, כיוון שזו עלולה הייתה להיות לגיטימציה של הרשות, וממנה עלולה הייתה לנבוע מבחינת הממשלה, לגיטימציה לטריטוריה של הרשות הפלסטינית בגדה המערבית ובעזה; ממשלת ישראל לעומת זאת התכוונה למפרע (ר' דיווחנו הקודמים) כבר בחודש ינואר 2023, להביא לסיפוח של הגדה המערבית לישראל. אחרי המלחמה, הוסיפה הממשלה לכוונותיה גם התיישבות יהודית בעזה, וכעת היא מוסיפה גם מנהלת טרנספר לתושבים בעזה, אשר אותה היא מכנה מנהלת להגירה מרצון; ובכך מתכוונת הממשלה בעצם לבטל הסכמים מדיניים עליהם ישראל חתומה בערבות אמריקאית, ובהסכמה עולמית גורפת.

איננו יודעים מה מתרחש כעת בעזה, והאם ואיך מקדם צה"ל את הטרנספר שכפתה עליו הממשלה, בהוראה אשר בעינינו היא מנוגדת לחוק הבינלאומי, ובראשו היא חופפת להגדרה המקובלת לפשע נגד האנושות. דיווחים ברשתות החברתיות, ובסוכנות הידיעות הפלסטינית, מחזקים את החשש הזה.

גם ההפגנות של הציבור הפלסטיני כנגד חמאס, אינן מתקיימות בסביבה ערכית ציבורית רגילה, ואינן מנותקות מהמלחמה; ההפגנות החלו אחרי שישראל פרסמה את דבר הקמת מנהלת הטרנספר, ולכן הערכתנו היא כי הן מביעות את החשש העמוק והטבעי של אוכלוסייה לאבד את ביתה ואת מולדתה.

ממשלת ישראל מסתירה מהציבור הצעה שקיבלה לעסקת חטופים

סיכוי לשחרור חטופים נוספים. צילום נריה כהן. ארכיון
סיכוי לשחרור חטופים נוספים. צילום נריה כהן. ארכיון

הוגשה לישראל הצעה ערבית על דעת חמאס ובידיעת ארה"ב: 10 חטופים, חלקם בחיים, תמורת שחרור של 50 אסירי עולם, ו- 1100 עצירים מעזה, בתמורה להתחייבות ישראלית לעבור לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה. הפסקת האש החדשה תימשך עד אחרי חג הפסח. לציבור אומרת הממשלה כי חמאס מתבצר בסרבנותו במו"מ

ממשלת ישראל מעבירה לעיתונות הישראלית מידע, לפיו אין כל התקדמות במו"מ לשחרור חטופים בשלב א', וכי חמאס מסרב לכל דרישה. המידע הזה סותר את המידע שבידינו. מקור פלסטיני שהוכיח פעמים רבות את אמינותו, מסר כי מצרים הגישה בימים האחרונים לישראל הצעה לעסקת חטופים; המדינות הערביות, ארה"ב וארגון חמאס עומדים מאחורי ההצעה וממתינים כעת לתגובת ישראל. אם ישראל תיתן הסכמתה להצעה, הפסקת האש החדשה, תימשך עד אחרי חג הפסח. בשלב ב' ידרוש חמאס נסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה, והפסקת המלחמה. כפי שדיווחנו בשבוע שעבר, ובחודש פברואר השנה וגם לפנים, בדיווחים בלעדיים, בתמורה לנסיגה והפסקת המלחמה חמאס יסכים לוותר על השלטון בעזה, ויניח לוועדה לניהול עזה אשר הוקמה בהסכמה בינו לבין הרשות הפלסטינית, ובהסכמת המדינות הערביות ובידיעת ארה"ב, לפרוק אותו מנשקו. אחת מדרישותיה היסודיות של ישראל היא חיסול כוחו הצבאי של חמאס; התפרקותו מנשקו לפיכך עשויה למלא דרישה זו. אם חמאס ייסוג בשלב ב' מהסכמתו להתפרק מנשקו, תהיה לישראל עילה לחזור למלחמה בייתר שאת.

23.03.2025

מאת מערכת הזירה העיתונאית

מצרים העבירה לישראל הצעה לשחרור חטופים, בהתאם לדרישת ישראל להאריך את שלב א'. על פי ההצעה, חמאס ישחרר 10 חטופים, חלקם בחיים, בתמורה לשחרור 50 אסירי עולם פלסטיניים והתחייבות ישראלית לעבור לשלב ב' במו"מ להפסקת המלחמה. בנוסף לאסירי העולם, ישראל תשחרר גם כ- 1100 עצירים פלסטיניים שנעצרו מאז 7 באוקטובר בעזה. אם ישראל תסכים להצעה, הפסקת האש החדשה תימשך עד סוף חג הפסח.

כפי שדיווחנו בלעדית בפעם הראשונה בחודש ינואר 2024, ובפעם השנייה בחודש פברואר השנה וכן בשבוע שעבר, חמאס יסכים תמורת נסיגה ישראלית מעזה והפסקת המלחמה, להתפרק מנשקו, ולוותר על השלטון ברצועת עזה, ולהעבירו לוועדה לניהול עזה שהוקמה לפני כשבועיים בהסכמה בין חמאס לבין הרשות הפלסטינית. את הוועדה הקימה הממשלה הפלסטינית ברמאללה.

ממשלת ישראל באמצעות דיווחים והדלפות, מבהירה כי חמאס עומד בסרבנותו, ובכך מצדיקה את המשך המלחמה ואף הסלמתה.

יומן

ב-15 באוקטובר 2023, 8 ימים אחרי תחילת המלחמה, פרסמנו בלעדית בעולם את תחקיר

התרעות התצפיתניות כי חמאס מתכונן להתקפה, ואת תשובת המודיעין - זה בסדר, תרגיעו

15.10.23

לא איפכא מסתברא, לא חומרי גלם מודיעיניים

מערך התצפית בגבול עזה דיווח במשך חודשים על תנועת רכבי חמאס ערה באזור הגדר. תגובת המודיעין: זה בסדר

מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון

מערך התצפית של צה"ל בגבול עזה, דיווח במשך כמה חודשים לפני 7 באוקטובר, כי חמאס הגביר מאוד את תנועת כלי הרכב שלו באזור הגדר. הידיעות הועברו למודיעין האוגדה, ומערך התצפית ביקש לקבל תגובתו לכך. כעת מתברר כי המודיעין חזר למערך התצפית עם התשובה הזאת: זה בסדר. ההתנהגות המודיעינית הזאת מבהירה לעומק, את התפשטותה של קונספציה לגבי פעילותו של חמאס, ובאופן מעורר פלצות, זוהי אחותה התאומה של הקונספציה, שאחזה באמ"ן בחודשים אשר לפני מלחמת יום הכיפורים, ב-6 באוקטובר 1973 (50 שנים ויום אחד).

כעת ברור כי שניים מהלקחים של מלחמת יום הכיפורים, לא יושמו ערב הטבח שנעשה בתושבי דרום ישראל: האחד הוא ההמלצה להעביר למנהיג המדיני חומרי גלם מודיעיניים, ולא רק את המסקנה המודיעינית (את הלקח הזה יישם היטב יצחק רבין בכהונתו הראשונה כראש ממשלה). לא ברור אם חומרי הגלם ממערך התצפית כלל לא הועברו להנהגה המדינית, או שמא איש בהנהגה המדינית לא עיין בחומר שנמסר לו. הלקח השני שהופר ב-7 באוקטובר, הוא ניסוח ההאיפכא מסתברא המודיעיני לגבי אירוע מסוים או שרשרת אירועים, ולבדוק את היפוך המסקנה העיקרית. הדבר הזה שוב, לא נעשה, או לא הוקדש לו תשומת לב ראויה.

יום ראשון 27.04.25

חדשות יום ראשון 

בעבר כתבנו כאן על המאמץ האיראני להרכיב ראש נפץ גרעיני על טיל בליסטי. על פי דיווחים בעיתונות הזרה, יתכן כי ההתקפה בשבת על נמל קרוב לעיר בנדר עבאס, קשורה לתוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית.

850 חיילי צה"ל נהרגו במלחמת חרבות ברזל.

פרטיות ונגישות 

The first Israeli-Palestinian economic conference sponsored by will be in the summer of 2022 at the Israel-Palestine Seam Line

מכתבים למערכת   letter to th e editor    readers@tipp.co.il