בחסות העיתון, אנחנו מקימים את המועצה הציבורית שתביא לכינון בית הנבחרים העליון, לצד הכנסת
הצטרפו למועצה הציבורית שתוביל לכינונו של הבית, בואו לעשות היסטוריה
האחים הלל מנחם ויגל יעקב נרצחו בפיגוע
איראן: יש לנו נוכחות בים התיכון ובים האדום
רוסיה הושעתה מארגון המטבע FATF
גורם בש"ס: לא לחנון את דרעי
הסכמתה של הרשות הפלסטינית להשתתף בדיוני החירום הביטחני בעקבה, לקראת רמדאן, נובעת בעיקר מהסכנה לקיומה. בשבועות האחרונים כתבנו כאן על ההתארגנות החדשה, שמאיימת על שלטון הרשות: חמאס חבר בהתארגנות זו לפלגים בפתח, לפלג רג'וב ולפלג ברגותי, וביחד הם רקמו חלום להזיז את אבו מאזן ואנשיו ולתפוס את מקומם ברמאללה. להבדיל מהרשות הפלסטינית שהפסידה זה מכבר את הרחוב הפלסטיני, להתארגנות הזו של חמאס רג'וב וברגותי יש רחוב, והוא תוסס ומשפיע. מקור פלסטיני סיפר לנו השבוע כי כוח פלסטיני שמתאמן בצבא ירדן, כבר קיבל, עוד לפני שהתחילה פסגת החרום בעקבה, הודעה כי הוא עשוי לחזור לגדה המערבית בקרוב מאוד, ולהיכנס לשכם, ואחר כך להיכנס גם לשאר ערי הגדה הבעייתיות, כולל ג'נין.
הכניסה לשכם תחילה מיועדת גם היא כדי לקעקע את ההתארגנות החדשה שמאיימת על הרשות, שכן היא תתקע טריז בין ג'יבריל רג'וב לבין חמאס, זאת מכיוון שהאחריות המיניסטריאלית המעשית על הכוח, תינתן למושל שכם אכרם רג'וב, שהוא בן דודו של ג'יבריל רג'וב, ובכך מתכוונת הרשות להחזיר את פלג רג'וב רב הכוח, מגלות חמאס, בחזרה למוקטעה. ברשות ינסו אז לשכוח את האיומים המפורשים על חייו של רג'וב שיצאו מהמוקטעה רק לפני כמה חודשים (ואשר עליהם דיווחנו כאן בלעדית), אם רק יעז להתמודד נגד חוסיין א-שייח. כעת הרשות זקוקה לרג'וב כדי לדחוק את חמאס, והתרגיל "קשה להשגה" שהוא עשה לפיכך, עבד, ואפילו בגדול.
עד כדי כך הקעקוע של ההתארגנות נגדה הייתה חשובה לרשות של אבו מאזן, עד שהנשיא הפלסטיני הסכים לנוכחותה של ישראל בוועידה בעקבה, בסך הכול כמה דקות אחרי שאושרו אלפי יחידות דיור בגדה המערבית, ואחרי שהוכשרו תשעה מאחזים.
אם הכוח הפלסטיני שיחזור מירדן אכן ייכנס לשכם, זה יהיה הרבה בזכותה של ישראל, ושל צה"ל, אשר הצליח להכריע את התארגנות גוב האריות, ובעיקר הצליחו צה"ל ושב"כ לחסום בעד הכסף האיראני, להגיע להתארגנות הטרוריסטית בשכם. האמברגו הכספי הזה, הביא, לדברי המקור הפלסטיני, את גוב האריות לגבות פרוטקשן מסוחרים בשכם, וזעם הסוחרים על הכספים שהוצאו מהם בכוח, קרוב להצית אש בעיר. במציאות הזאת של זעם ציבורי כלפי גוב האריות, הרשות מאמינה, לדברי המקור, שדרכו של הכוח החדש לשכם תהיה קלה יותר, אולי אפילו כניסתו תזכה לענני אורז, מי יודע.
כל זה מתרחש דווקא בעת שנראה כאילו נסתם הגולל על האפשרות כי תהליך מדיני ייפתח בין הרשות לבין ממשלת הימין הקיצוני; מגיעה היוזמה האמריקאית שנשענת על ניתוח נכון של המציאות הנפיצה, ומוצאת את שני הצדדים מוכנים לפתרונות, ומתנגדים להניח לדברים לצאת מכלל שליטה. זהו פתח של תקווה. כאמור, יתכן שדווקא המהלכים הקיצונים נגד מערכת המשפט בישראל, והאישורים הפראיים לבניה בגדה המערבית של קואליציית הקנאים, וכן המציאות הפנימית הפלסטינית על סף קריסה של אבו מאזן ואנשיו, הביאו את ארה"ב לפעול במהירות ובנחרצות לעצור את הנזק האזורי שעלול היה להיגרם מהאירועים. כרגע נראה שהיא הצליחה, אבל באזור שלנו הכול נזיל.
הָרְחוֹב הוֹמֶה, לְמַעְלָה סְעָרָה
רוֹצִים לָקַחַת חֵרוּיוֹת כְּאִלּוּ כְּבָר נִשְׁמָע
הֲמוֹן אָדָם זוֹעֵק מֵהַשְּׂדֵרָה
שֶׁלֹּא יַנִּיחַ לַסּוּסִים לִקְבֹּעַ מִי וּמָה
וְהַשּׁוֹטְרִים רָצִים קָדִימָה, לַעֲצֹר הַמְּהוּמָה
בְּקַפְּלָן אֵין מָקוֹם לְסוּס וַאֲפִלּוּ לְסִכָּה
הָאֲדָמָה הַזֹּאת רָזָה מִדַּי, מָשִׁיחַ עוֹד לֹא בָּא
הַמְּשִׁיחִים בַּמֶּמְשָׁלָה, בָּאִים בִּמְקוֹם הַיְּשׁוּעָה
הִיסְטוֹרְיָה שֶׁל שִׂנְאָה, חָזְרוּ הוֹרְמוֹנִים לַקִּרְיָה
לַסִּיקָרִי הַזְּמַן עוֹמֵד, אַלְפַּיִם כְּמוֹ שָׁנָה
וְאֵין מִשְׁפָּט, תִּהְיֶה רַק מֶמְשָׁלָה
עֵינֶיהָ נוֹצְצוֹת כְּמוֹ אָז, המחפשות תְּבוּאָה?
וְהַשּׁוֹטְרִים רָצִים קָדִימָה, אַחֲרֵיהֶם רוֹדֵף הַשַּׂר
רְאוּ הִגִּיעַ לַסְּמָלִים, הַאִם יַגִּיעַ גַּם מָחָר?
וַחֲבֵרוֹ עִוֵּר-זָרִים, גּוֹהֵר עַל אַדְמָתָם
וְיֵשׁ לוֹ כּוֹחַ לְהַשְׁחִית, הֲאם יִגְזֹל אֶת אוֹצָרָם?
המוצר הראשון בחנות לעיתונאים שכפ"צ תוצרת ישראל.
26.02.2023 tipp
דרעי סולל לתנועות הימין הקיצוני דרך להשתלט על משאבי הגדה המערבית שבידי ישראל, בתמורה הוא רוצה לחזור לכוחו אשר נשלל ממנו בהחלטת בג"ץ. לימין הקיצוני החלשת הרשות השופטת היא שלב א'; בשלב ב' בנייה חסרת מעצורים וסיפוח דפקטו. השבוע ניצל הימין הקיצוני בזריזות את השת"פ עם ש"ס והביא לאישור של אלפי יחידות דיור במועצת התכנון העליונה של המנהל האזרחי. את ההוראה העביר כנראה השר גלנט, וזה עשוי להיות הסידור גם בעתיד: השר סמוטריץ' קובע רצונותיו, וגלנט מעביר ההוראות, באופן שההיררכיה הצבאית והביטחונית לא נפגעת. במועצת גוש עציון חגגו אחרי האישור במועצת התכנון העליונה וכתבו ברשת הפנימית: "והחודש אשר נהפך להם מיגון לשמחה ומאבל ליום טוב". מועצת הביטחון נדרכת, ארה"ב מבינה לעומק את המזימה הפוליטית מאחורי המהלכים של הימין הקיצוני בשת"פ עם ש"ס, ומצטרפת להצהרה של מועצת הביטחון נגד ישראל. אתמול הבעירו מדורה באיילון ומאות אלפים יצאו בפעם השמינית לרחובות בערי ישראל. דרעי מעורב כנראה גם בניסיונות ההדברות באמצעות הנשיא. גורם בש"ס: "לא לחנון אותו, מחר הוא יעשה שוב כל מה שהוא רוצה"
גורם בש"ס מזהיר השבוע מפני פתרון המשבר החוקתי, באמצעות חנינה לאריה דרעי תמורת התנגדותו לרפורמה המשפטית. לדבריו אם תהיה כניעה לדרעי, הוא יבין כי הוא באמת כל יכול "גם אם תינתן לו חנינה, מחר הוא יעשה שוב מה שהוא רוצה. יהיה לו את כל הכוח בעולם לקבל באמצעות הכוחניות את הכול". הגורם הוסיף: "פשרה אפשר לעשות באמצעות הפגנת כוח ולא חולשה: "פשרה שאתה רוצה להגיע אליה, אתה יכול להגיע אליה יותר טוב עם הפגנת עוצמה וכוח, מאשר כניעה. פשרה שבאה בכניעה לא תהיה פשרה טובה".
המקור מבטא את הקול המתנגד לדרעי בתנועה, ואומר כי "צריך להסביר גם לציבור החרדי והציוני דתי כמה זה יהיה הרסני לעשות שינויים חד צדדיים במשפט. כל הציבור הנורמלי, אוהב הצדק ושוחר הצדק, לא רוצה את הדברים האלה. ואם זה יקרה, זה הרי יתהפך על הציבור, ועוד חמש שנים יעשו (המנצחים בבחירות) את ההפך"
המחלוקת הזאת בתוך ש"ס, שכמפלגתו של הרב עובדיה יוסף היא המפלגה היחידה בקואליציה שהאידאולוגיה שלה המיוסדת על עמדותיו המתונות של הרב עובדיה יוסף, אינה מתאימה בעליל לרפורמות משפטיות חד צדדיות, המחלוקת הזאת לפיכך מחדדת את האנומליה של מפלגה מתונה שנוקטת בפעולה קיצונית בהתאם לדברי הגורם בש"ס. ההשקפה היסודית הזאת אינה מגיעה לציבור משום שאיש בש"ס לא מעז לומר את הדברים בגלוי, מפחד מפני תגובתו של דרעי. גם המקור שאמר לנו את הדברים, דרש לא להיחשף. דרעי פועל כעת בשתי דרכים. בדרך האחת, הוא מעורב בניסיונות ההידברות אצל הנשיא. ומצד שני הוא מחזק את השת"פ עם תנועות הימין הקיצוני בקואליציה. באופן הזה הוא מקווה להערכתנו, לשוב לכוחו הפוליטי באחת משתי הדרכים: בחקיקה, או בחנינה במסגרת ההדברות.
הימין הקיצוני מנצל כבר עכשיו את כוחו של אריה דרעי, כדי להשיג את מטרותיו, השבוע פרסמו בגוש עציון את ההודעה הבאה: אושרה הסדרת היישוב פני קדם והרחבתו במועצת התכנון העליונה. יחד אתו, אושר קידום תכנון של למעלה מ-1,000 יחידות דיור בגוש עציון ביישובים נוקדים, אלון שבות, מיצד, איבי הנחל ומעלה עמוס. בנוסף לכל אלו, אנו זוכים היום לסגור מעגל, אותו התחלתי (יו"ר המועצה האזורית גוש עציון) בראשית עבודתי במועצה לפני 6 שנים בדיוק. בג"ץ נענה אז לעתירת מבקשי רעתנו שביקשו לקלקל ולהרוס את נתיב האבות. 15 משפחות חברים שילמו מחיר קשה ביותר של הריסת ביתם. באותה תקופה ניסחתי החלטת ממשלה אשר הצהירה על הקמת מאות יחידות דיור אשר יקומו במקום ה-15 שנהרסו, באותו מקום בדיוק, יחד עם דאגה לאותן המשפחות שפונו. באווירת חודש אדר אנו זוכים לראות איך הכול מתהפך לטובה: למעלה מ-400 יחידות אושרו היום להרחבת אלעזר בנתיב האבות נוסף על ה-68 שבנינו בצל הפינוי. מצ"ב הרשימה המלאה שעלתה היום למועצת תכנון עליונה ואושרה בגוש עציון: אלעזר (ונתיב האבות) – 433 יחידות דיור, נוקדים – 322 יחידות דיור, פני קדם – 120 יחידות, אלון שבות – 18 איבי הנחל – 76 מעלה עמוס- 409 מיצד- 6. ההודעה נחתמת בפסוק: " עוֹד אֶבְנֵךְ וְנִבְנֵית בְּתוּלַת יִשְׂרָאֵל". צריך לומר שבהמשך הפרק בירמיהו נכתב גם: "כֹּה אָמַר יְהוָה, אִם-יִמַּדּוּ שָׁמַיִם מִלְמַעְלָה, וְיֵחָקְרוּ מוֹסְדֵי-אֶרֶץ, לְמָטָּה: גַּם-אֲנִי אֶמְאַס בְּכָל-זֶרַע יִשְׂרָאֵל, עַל-כָּל-אֲשֶׁר עָשׂוּ–נְאֻם-יְהוָה".
את המרחק בין ש"ס לבין תנועות הימין הקיצוני, אפשר להבין מתוך המרחק בין הרבנים שהשפיעו על כל אחת מהתנועות. מצד אחד, המורה הרוחני של תנועות הקנאות המודרנית, של סמוטריץ' ובן גביר, הוא הרב דוב ליאור אשר אחראי לדברי הבלע אותם אמר לפני 11 שנים ולפיהם: :"הדמוקרטיה היא עבודה זרה" ולעומתו הרב שוחר השלום, עובדיה יוסף, היפוכו של הרב דב ליאור, אשר שלח 3 פעמים שליח אישי מטעמו לאבו מאזן, כדי לבדוק אם אפשר לסיים את המלחמה בת מאה השנים, והאיש אשר החזיר עטרה ליושנה באומרו דינא דמלכותא דינא, ובכך הכשיר עוד בחייו את מעמדה העצמאי של הרשות השופטת בישראל, וכנגזרת מכך את הדמוקרטיה הישראלית. האיש אשר אבותיו בגלות בבל כתבו את התלמוד במהדורתו הקובעת, ובו ניסחו את כתב הדמוקרטיה התנאית של ישיבת כרם ביבנה, אשר בה קהילת כרם ביבנה סילקה ללא כל עכבות את נשיא הקהילה רם המעמד רק כי העליב רב זוטר ממנו בעת דרשה, והאמוראים הבבלים, דנו על כך ובדיונם קבעו את המבנה הפוליטי של הישיבה, מבנה דמוקרטי רחוק לאין שיעור מהמבנים הפוליטיים החרדיים הנוכחים, וקרוב מאוד לחלום הישראלי הרווח על דמוקרטיה משגשגת ערנית ופעילה. סוף סיפור, הנשיא היה צריך להתנצל בפני הרב הזוטר כדי שהקהילה תחזיר אותו לנשיאותו.
בישראל פחות ערים למזימת הימין הקיצוני, אשר ההפיכה המשטרית היא רק שלב ראשון בה, אבל התנהגותה המדינית יוצאת הדופן השבוע של ארה"ב מבהירה עד כמה היא ערה למתרחש. השבוע הצטרפה ארה"ב באופן יוצא דופן להצהרה של מועצת הביטחון שמגנה את הכשרת 9 המאחזים ושטף אישורי הבנייה בגדה המערבית. במקביל ארה"ב נכנסת לעובי הקורה ביחסי הרשות הפלסטינית וישראל ובתיווכה עשוי להיכנס בקרוב הגדוד הפלסטיני שמתאמן בצבא ירדן, לשכם. ר' מאמר המערכת היום. אתמול בפעם השמינית, יצאו מאות אלפי ישראלים לרחובות, בערי ישראל, והבהירו שלא יניחו לדיקטטורה לקנות אחיזה בישראל. על דרך איילון כתבו המפגינים טקסט מגונה ואלים: "נתניהו בוגד".
26.02.2023 tipp
מפקד משמרות המהפכה באיראן, מייג'ור גנרל חוסיין סלמי, אמר ביום שישי בכנס בטהרן כי ספינות מלחמה איראניות נוכחות כעת בחופי הים התיכון, וכן בים האדום. בדבריו רמז הגנרל גם על מגע שהיה לספינות האלה עם "האויב", ובו האויב התחמק ממגע עם הספינות האיראניות. לגבי הים התיכון כוונתו של סלמי היא ככל הנראה לנמל בסוריה, אולי אף לטקיה, שהוא הנמל הסורי המרכזי. הגנרל האיראני אף הצהיר כי לאיראן יש כעת יכולת של איתור לוויינים בחלל באמצעות טכנולוגיית רדאר על הקרקע. כן פיתחה איראן לדברי הגנרל טילים על קוליים שבכוחם לפגוע בספינות בלב ים, בדרגת דיוק גבוהה מאוד עד שאפשר לכוונם לחלק האונייה אשר בו הצוות אינו נוכח. הרושם הוא כי אמנם התפתחותה הטכנולוגית של איראן משמעותית, אבל עם זאת יתכן כי הגנרל האיראני רוכב על גל המוניטין שמיוחס לאיראן לאחרונה, ומאדיר אותו.
26.02.2023 tipp
ארגון הפיקוח הפיננסי הבינלאומי של מדינות 7 G, FATF, השעה ביום שישי את חברותה של רוסיה בארגון. FATF נוסד לפני 33 שנים כדי לפקח ולהיאבק בהלבנת הון ובמימון טרור. בישיבתו ביומיים שהסתיימו ביום שישי 24 בפברואר, בפריז, החליט הארגון’ ביום השנה להתקפה של רוסיה על אוקראינה, על השעיית רוסיה מהארגון. בהחלטה נכתב: "שנה לאחר הפלישה הצבאית הבלתי חוקית, והבלתי מוצדקת, של הפדרציה הרוסית לאוקראינה, אשר התקיימה ללא כל התגרות, ה-FATF חוזר על אהדתו העמוקה לתושבי אוקראינה על אובדן החיים המיותר ועל הרס התשתיות והרס החברה האוקראינית. מלחמת התוקפנות המתמשכת והמתעצמת של הפדרציה הרוסית כנגד אוקראינה מנוגדת לעקרונות ה-FATF של קידום הביטחון, הבטיחות ושלמות המערכת הפיננסית העולמית, והמחויבות לשיתוף פעולה בינלאומי, ולכבוד הדדי שעל פיהם נקבעו הסטנדרטים של הארגון. כתוצאה מכך, מליאת ה-FATF השעתה היום את החברות בה של הפדרציה הרוסית".
איראן טוענת כי ההחלטה הזאת של ארגון FATF, וכן החלטות קודמות נגדה בארגון, הן בבחינת תגובתה של ארצות הברית לניסיון של מדינות בציר המנוגד למערב, למצוא אלטרנטיבה לשלטון המוחלט של מטבע הדולר האמריקאי בזירה הפיננסית הבינלאומית. התגובות האלה, נאמר בעיתונות האיראנית, הן אשר עומדות גם מאחורי הירידה בערך של הריאל האיראני כנגד הדולר האמריקאי.
חדשות יום ראשון
שני ישראלים, האחים הלל מנחם 22, ויגל יעקב 20, יניב, נרצחו בפיגוע בחווארה, מדרום לשכם, ביום ראשון בצהריים. לעבר האחים נורתה אש מטווח קצר. עד מועד חתימת הגיליון, צה"ל לא לכד את הרוצח.
נשיא איראן אמר בסוף השבוע כי משמרות המהפכה חזק מתמיד, ואילו אויבי איראן חלשים מתמיד
ראש הממשלה נתניהו צוטט בחדשות 12 כאומר בישיבת הממשלה: אותם האנשים שהפגינו נגד הסכם הגז ונגד החיסונים בקורונה הם אותם אנשים שמוחים היום. אני רוצה לתת לכם אגרוף להלום בהם". אחרי הפרסום הבהיר ראש הממשלה כי בשימוש שעשה בביטוי להלום התכוון "לנגח את הטיעונים השקריים של מי שמנסים להפיץ בהלה, ולא להלום פיזית"
שר הספורט האיראני נהרג בסוף השבוע התרסקות מסוק
ארגון המטבע של מדינות 7G FATF, השעה את חברותה של רוסיה בארגון. הארגון נוסד בשנת 1989 במטרה להיאבק בהלבנת הון ובמימון טרור.
מפקד משמרות המהפכה אמר בשבת כי אוניות מלחמה איראניות נוכחות כעת בים התיכון ובים האדום.
כוח פלסטיני שמתאמן עם צבא ירדן, קיבל הודעה שהוא עשוי לחזור בקרוב לגדה המערבית ולהיכנס לשכם ולהשליט בה סדר ושלטון. ההודעה הזאת נמסרה לכוח לדברי מקור פלסטיני, עוד בטרם התחיל היום כנס החירום הביטחוני בעקבה שיזמה ארצות הברית ואשר משתתפות בו ישראל והרשות הפלסטינית. ר' מאמר מערכת היום
בפעם השמינית יצאו רבבות ישראלים לרחובות בערי ישראל כנגד ההפיכה המשטרית. על דרך איילון כתבו המפגינים טקסט מגונה ואלים "נתניהו בוגד"
באופן יוצא דופן ארה"ב הצטרפה להצהרת מועצת הביטחון כנגד הבניה "הבלתי חוקית" בהתנחלויות
חייל סורי נורה ונהרג על ידי מתנקש ליד קונטרה ברמת הגולן הסורית. כך מדווח המרכז הסורי לזכויות אדם. המתנקש לא זוהה, ולא אותר, והסיבה להתנקשות לא צוינה בידיעה, ויתכן כי היא אינה ידועה.
19.02.2023 tipp
מקור בכיר בש"ס של הרב עובדיה יוסף זצ"ל, ואחד מנאמני ביתו הקרובים לו ביותר, אדם שהיה שליחו האישי של הרב למשימות מיוחדות, למשל כאשר נשלח על ידיו להיפגש בחשאי במוקטעה עם אבו מאזן, סיפר לנו השבוע על שני הסכמים שאריה דרעי הפר עם נאמני ביתו של הרב עובדיה יוסף: הסכם אחד נכרת בין אריה דרעי לבין נאמני הרב לגבי המכללה של ש"ס, ובו התחייב דרעי כי המכללה לא תיסגר. אבל המכללה נסגרה. לדברי המקור היא נסגרה במסגרת ההתבטלות של דרעי בפני החרדים האשכנזים, אבל יתכן כי התנהגות פוליטית כזאת מצד ש"ס, קשורה גם באופי של זירת לימודים אקדמיים: מכללה ובכלל, כל מוסד אקדמי, היא מקור של תסיסה והתנגדות לשלטון יחיד פוליטי, היא מוקד לסקרנות ותהיה, לומדים בה נשים וגברים, הומואים לסביות וסטרייטים, מחליפים שם דעות בחופשיות, ומקיימים שם קואליציות פוליטיות בחופשיות, וההתנהגות החצר-אקדמית השגורה הזאת עלולה להציב אתגר למפלגה שנשלטת בשלטון פוליטי יחיד. היא הייתה עלולה להציב לדרעי אתגר, וייתכן שאף הייתה מסכנת את שלטונו במפלגה אשר כל שאר הנוכחים הפוליטיים בה חוץ מדרעי הם סטטיסטים חסרי כל תוקף שלטוני עצמאי במפלגה.
נכון שמוסדות דתיים אדוקים שונים ברכישת השכלה ממוסדות חילוניים בהתנהגות התלמידים, אלא שש"ס אינה מפלגה אך-חרדית להבדיל מהמפלגות החרדיות האשכנזיות, ורבים מאוד מאוהדיה הם מסורתיים ובלתי חרדים בעליל, ומהם באו תלמידים במכללה של ש"ס; הווייתם כאמור אינה דתית במובהק; בציבור הזה השקפות חילוניות של חירויות רווחות שרירות וקיימות ונטועות עמוק בהווייתו. התרבות הזאת של חירויות שוויון ופלורליזם גם הייתה בקרב מקימי המכללה, והרב עובדיה יוסף, אף כי ידע שתרבות חוץ-דתית עלולה לחלחל להוויה במכללה, אישר את הקמתה, מתוך אמונה שכללי יסוד דתיים יישמרו בה הן על ידי הסגל כמו גם על ידי התלמידים. הרב עובדיה הכיר את הציבור שלו, והכיר בו, ובייחודיותו.
הסכם שני שדרעי הפר עם מקורבי הרב, על פי המקור, הוא הקמה של מועצת הנשים של ש"ס, וגם במקרה הזה, אמר המקור כי הסיבה הראשונה לכך היא רצונו של דרעי להימנע מקרע עם החרדים האשכנזים, אבל גם כאן הערכתנו היא שמועצה של נשים עלולה הייתה לדרוש הרחבת ההנהגה והכללתן בה, בניגוד לשלטון היחיד הפוליטי של דרעי בש"ס.
המקור סיפר על התעקשותו של הרב עובדיה יוסף, לדבר על כמיהתו לשלום אמת, כאשר אלי ישי ביקש ממנו באחת הפעמים למתן את התבטאויותיו על שלום ופשרה שמקבלות משמעות פוליטית ולא תמיד בעיתוי מתאים, אבל הרב השיב לו לדברי המקור, אני בעד שלום, ויש לחתור להשכנת שלום בין ישראל לפלסטינים ואמשיך לומר זאת. ההשקפה הזאת של מייסד התנועה, שפעם גם לא הייתה זרה לאריה דרעי, נעלמה מש"ס של אריה דרעי הנוכחי, שהחבירה שלו אל הקנאים המודרניים, אשר התנהגותם המדינית בגדה המערבית עלולה להביא על ישראל אישומים בפשעי מלחמה, אם אכן יועבר המנהל האזרחי לידי השר סמוטריץ', עלולה לגרום לכך שגם ש"ס המתונה בהווייתה כאמור, תיחשב כשותפה לפשעי מלחמה.
וכאן צריך לומר כי האשליות כאילו תתקיים פשרה לגבי ההפיכה המשטרית, הן הזיות בלתי מבוססות של ישראלים שאינם מכירים את הציניות האכזרית של הזירה הפוליטית בישראל. זירה זו מקיימת פשרות על פי כוח פוליטי תקף, ועל פי מנופי לחץ פוליטיים, בלבד; תקוותו של הנשיא למשל שתתקיים פשרה וולונטרית מתוך אזרחות טובה ובשל לחץ של הפגנות, היא להערכתנו תקוות שווא. פשרה יכולה להתקיים באופנים הבאים: אם הנשיא יפעיל את מעט כוחו הפוליטי, ואו אם בית המשפט יפסול באופן גורף את החקיקה של ההפיכה המשטרית (או יכריז על נתניהו כנבצר), ואו אם תוענק חנינה תמורת עצירת ההפיכה המשטרית בהסכם עם נתניהו ואו אם תוענק חנינה בהסכם עם דרעי. מאחר שהנשיא, ככל הנראה כרגע, לא יפעיל כוח פוליטי, במסגרת סמכויותיו המעטות (אבל עשוי להפעיל את סמכות החנינה שבידו), ומאחר שפסיקה משפטית אשר תעצור את ההפיכה המשטרית עלולה להוביל להתנגשות אזרחית (ובוודאי החלטת נבצרות), ומאחר שנתניהו מואשם בעבירות חמורות אשר הציבור על כל חלקיו מעוניין לדעת עד כמה הן מבוססות, נשארת האפשרות כמעט היחידה והיא להגיע לעסקת חנינה עם אריה דרעי: הנשיא יחנון אותו במסגרת המיוחדת של דיוני הפשרה הנוכחיים, ובתמורה דרעי יעצור לחלוטין את חקיקת ההפיכה המשטרית, ובנוסף על כך ייקבע בין הצדדים תאריך לסיום דרכו הפוליטית של אריה דרעי בממשלה לצמיתות (אחרי שישוב אליה בעקבות ההסכם לתקופה קצובה).
19.02.2023 tipp
ביום שישי שבה לביירות אסדת הגז אשר בדקה את בלוק 9, אשר לבנון קיבלה כחלק מהמים הכלכליים שלה בהסכם הימי עם ישראל. הסקר בשדה היה מעמיק ונמשך 8 ימים, והוא נערך מטעם החברות הבינלאומיות אשר יפעילו את שדה הגז, לרבות הסקרים הקידוח וההפקה. שר האנרגיה הלבנוני הגיב לסקר אחרי שובה של האסדה לביירות ואמר כי המאמצים לפיתוח שדה הגז יימשכו ללא סחבת, וכי הבדיקה הראשונה הצביעה כי השדה מבטיח. חיזבאללה, ניצל את האירוע כדי להזכיר בלבנון שהוא אחראי להצלחה מול ישראל, וברוח הזאת, הזהיר את ישראל וארה"ב מפני הפרעה לטיפול הלבנוני בשדה.
19.02.2023 tipp
סוכנות הידיעות הפלסטינית מסרה כי האסירים הפלסטינים ימשיכו בצעדי המחאה שהתחילו בהם לפני חמישה ימים; מחאת האסירים הפלסטינים התחילה לדברי הסוכנות כתגובה על הצעדים שנקטה הנהלת בתי הסוהר נגדם בהוראת השר איתמר בן גביר. ועדת האסירים הודיעה על פי הסוכנות הפלסטינית כי שביתת רעב תיפתח ביום הראשון של הרמדאן (רביעי, 22 בפברואר), אם עד אז שירות בתי הסוהר לא יחזיר לאסירים הפלסטינים את כל זכויותיהם שהיו לפני התערבות השר.
12.02.2023 tipp
מקור בכיר מקורב לאריה דרעי, אמר לנו השבוע כי המערכת המשפטית ירתה לעצמה ברגל, שכן אחרי שהיא דחקה החוצה את הגורם המתון בממשלה, כלומר את אריה דרעי, אין מי שיגן על הרשות השופטת כעת מפני התהפוכות שמתכננים עבורה הקיצוניים.
המקור שב והדגיש כי לא דיבר עם אריה דרעי על כך, ודבריו אינם ציטוט מדברי דרעי; אבל מהיכרותנו את המפלגה, רוח הקודש שורה עליה, ודברים מטעם היו"ר גם כאשר נאמר עליהם כי אינם נאמרים מטעמו, לא היו נאמרים בשום אופן אלא אם הדובר משוכנע שדרעי היה מסכים להם, לפיכך יש להניח שאם נשיא המדינה למשל, ירצה להעניק לדרעי חנינה תמורת חילוץ המערכת המשפטית מידי הקנאים, דרעי ייעתר כנראה לנשיא, או בשפת הפוליטיקה הישראלית יקבל את דין התנועה; וצריך לומר, הליך חנינה לדרעי הוא מהלך משפטי מורכב, כיוון שפסק הדין בעניינו חלוט, ולכן מהלכים משפטיים שנשענים על ההליכים המקובלים בבתי המשפט, כמעט אינם אפשריים, לרבות חנינה מהנשיא, שעל פי החוק קודמת לה פרוצדורה משפטית למשל העברת הבקשה לפרקליטות. לעומת זאת, מהלך ציבורי שיהיה בחסות הנשיא ובהסכמה רחבה (גם אם לא בהכרח מוגדרת במובן החוקתי) של שלוש הרשויות, יכולה להוליד חנינה תקדימית לעבריין שמחזיק את גורלה של ישראל בידיו.
לפיכך השאלה היא האם יש להגיע עם אריה דרעי לעסקה, ובתמורה לקבל את חיינו הציבוריים בחזרה כאומה דמוקרטית שוחרת חרויות (?)(מי שמטיל בכך ספק למפרע בטיעון שעוד לפני המשבר הנוכחי חלה הדרדרות בחופש האישי, אנחנו לגמרי אתו/איתה). ובראש הדברים, שאיש לא ייגע בבבת עינינו מערכת המשפט, ובמשטר הדמוקרטי.
לפני שנשיב על השאלה הזאת, ננסה לתאר את המזימה, כנגד הציבוריות הישראלית, אשר מחולל הימין הקיצוני, מזימה אשר נשענת על המשבר החברתי הישראלי העמוק ביותר שהוא בבחינת המניע המרכזי של החברה הישראלית: המשבר בין המזרח והמערב ביהדות, או בשמו המוכר, המשבר בין אשכנזים ומזרחיים, משבר שהתחיל בתקיפה הגזעית האשכנזית נגד קהילות המזרח החל מאמצע המאה התשע עשרה ועד ימינו, ואשר המשיך בחורבנו הערכי של המזרח הזועם שבא לביטוי בהצבעה המוטה למפרע לימין החל מהמהפך בשנת 1977.
וזוהי להערכתנו המזימה: הימין הקיצוני רוצה לכונן בגדה המערבית, את מלכות דוד. הוא לא יכול לעשות את זה במבנה המשפטי/המשטרי הנוכחי. ולפיכך מהלכו המקדים, הוא לקעקע את הרשות השופטת, בהתחלה להחלישה מול הממשלה, ובעתיד, לבטל כליל את מעמדה העצמאי. את המהלך המקדים הזה ביקשו הקנאים של 2023 להשיג בתמיכת הקולות המוטים של המזרחיים בקלפי. את זה כידוע הם כבר השיגו. כעת מגיע שלב נוסף, והוא ניצול כוחו הפוליטי של המזרח בקואליציה, הפעם באמצעות אריה דרעי שבכוחו להניע את המזרח הפוליטי כרצונו, לחקיקה הראשונה בדרך להפיכה המשטרית. כאן יש לשלב שוב כתזכורת את הציטוט מפי המקורב לדרעי, שאמר בעצם שאם דרעי לא היה נזרק ממשרדיו, על ידי העליון, כי אז כפוליטיקאי מתון הוא היה מונע את המהלך של הימין הקיצוני להחלשת הרשות השופטת. בנוסף, בשבוע שעבר הבאנו כאן את סיפור זעמם של מקורבי הרב עובדיה יוסף, על כך שאריה דרעי פועל נגד משנתו ופסיקתו של הרב עובדיה יוסף דינא דמלכותא דינא, ללמדך עד כמה אריה דרעי פועל כעת בניגוד לאמונותיו (כ"פוליטיקאי מתון") ולאמונות מייסד התנועה ומנהיגה הערכי הרב עובדיה יוסף, כדי לחלץ עצמו ממה שבעיניו הוא המבוי המשפטי הסתום בעניינו.
אלא שהרב עובדיה איננו כאן, ורק אריה דרעי נמצא בזירה כשליטה הבלעדי של ש"ס, וכרגע אריה דרעי כאמור בעד החקיקה נגד הרשות השופטת, כיוון שזוהי הדרך היחידה להחזירו לממשלה, באמצעות הברית עם הקנאים. מאחר שיש סיכוי טוב שגם חקיקה שתחזיר אותו להיות שר לא תעזור לדרעי שכן העליון יפסול אותה, דרעי היה כנראה מעדיף לגמור את העניין בדרך בטוחה באמצעות הנשיא, בלי להסתכן שוב בפסיקת העליון, והוא פתוח לפיכך להצעות. זוהי המשמעות האמיתית והמזוקקת של דברי הבכיר בש"ס המצוטטים לעיל.
הקנאי סמוטריץ' מנצל את שעת החסד שנפלה לידו ומהדק את המצור על בית המשפט, ועל הדרך כורך גם את נתניהו למשימה, ונוגע בנקודה הרגישה של ראש הממשלה, משפטו, שכן כך צוטט השבוע סמוטריץ': ״החלטת בג״ץ לא לדחות על הסף את העתירה להכריז על נבצרות של ראש הממשלה, היא ההוכחה הטובה ביותר לנחיצותה של הרפורמה שאנו מובילים. עצם הדיון בסיכול החלטת הבוחר ורצון העם היא מגה פיגוע בדמוקרטיה הישראלית ונקודת שפל נוספת אליו הגיעו שופטי העליון״. ואת זה הוא אמר על מהלך לגמרי רגיל, פרוצדורלי, של בית המשפט העליון ביחס לעתירה שהוגשה.
סמוטריץ הציב את ח"כ רוטמן בוועדת החוקה, קנאי בעל השכלה משפטית רחבה, ואת עצמו בעמדה כשליט המנהל האזרחי, תפקיד שיקבל את משמעותו המלאה המנוגדת בעליל לסדר הדמוקרטי הישראלי, כאשר הרשות השופטת תוחלש. בינתיים נתניהו לא עוצר בעד הימין הקיצוני ואו בעד קיצוני הליכוד. יתכן שגם הוא מחכה לעסקה, וכרמז לכך הציב השבוע את השר אמסלם במשרד המשפטים, רמז לפיו הוא יכול לפצל את המשרד, וכל מהלך פוליטי שייבחר בהתאם לרצונו ולמטרותיו.
האם מדובר במזימה שמתוכננת לעשור הבא? הצחקתם את הקנאים. הם מסתכלים אחורה 3100 שנים, אז מה זה בשבילם עשור? יתכן שרק החלשת המערכת המשפטית תיקח עשור ואף יותר. במובן הזה יתכן שעל הציבור הישראלי על כל פלגיו לשקול להוציא אל מחוץ לחוק את תנועות הקנאים של סמוטריץ' ובן גביר. אלא שלשם כך יהיה ראשית לכונן בית נבחרים עליון אשר יביא לביטוי פוליטי את הציבור הזה ויניח בידיו כלים להגן על הדמוקרטיה הישראלית. כרגע אין כלים כאלה בידי אף אחת מהרשויות. כאן כתבנו בעבר על בית עצרת עם, בית נבחרים עליון, ורשות ערכית, לצד הכנסת, כרשות מחוקקת. הבית הזה כמייצג הציבור, עליו אנחנו כותבים כמעט שני עשורים, הוא בעינינו לקח חשוב גם מהמשבר החוקתי הנוכחי. בימים הקרובים לפיכך העיתון יפעל להקמת מועצה ציבורית שתוביל להקמת בית עצרת עם, בית הנבחרים העליון.
אם כן, האם לעשות עסקה עם אריה דרעי? לא. אבל עסקה עם אריה דרעי ועם בנימין נתניהו ביחד ולחוד כן. נזכיר את החנינה שקיבל הנשיא ריצ'רד ניקסון בחודש ספטמבר 1974 כדי להציל את אמריקה ממבוכה ואולי אפילו ממשבר חוקתי, בהעמדתו לדין אחרי הדחתו (את הדחתו ניקסון מנע בעצמו כשהתפטר).
באותה מידה, כדי להציל את בבת עיני רוב הציבור הישראלי, המשטר הדמוקרטי בישראל, וכדי להביא לישראל עתיד של חרויות ושלום, שווה להערכתנו להגיע עם נתניהו ודרעי לעסקה. חנינה באמצעות הנשיא, אבל לא בהליך המשפטי הרגיל והמקובל שכמעט בלתי אפשרי, אלא חנינה תקדימית שמתאימה למציאות תקדימית שמאיימת על מפעל שיבת ציון. זה יביא את כולנו לעידן חדש, אשר בו שיירי תמימותנו תאבד אמנם לנצח, אחרי שישראל תיכנע לעבריין ולנאשם. מצד שני עסקה כזאת תעצור את נפילתה של ישראל אל משטר דיקטטורי שסופו הוא ללא כל ספק חורבן הבית השלישי וחורבן חלום שיבת ציון. עסקה כזאת אף עשויה לסלול דרך היסטורית לפיוס בינעדתי בין הציבור האשכנזי לציבור המזרחי, תמורה אשר תעביר את המניע החברתי בישראל מהמאבק בין מזרח ומערב, לשת"פ ביניהם. איש לא יוכל עוד לרכוב על הציבורים האלה, כדי נצח ישראל לא ישקר.
אברהם יעקב, פרשננו המשפטי, סגן נשיא המחוזי מרכז בעבר: חנינה רק תמורת פרידה
מבלי לנתח לעומק את מכלול ההצעות שעולות בכתבה הפותחת השבוע, אציין רק כי חנינה גורפת, כפי שמוצעת כאן, תינתן אך ורק בתמורה להרחקת הנאשם והעבריין מן החיים הציבוריים. להבדיל מעסקת הטיעון עם דרעי, הפעם ההתחייבות הזאת צריכה להיות ברורה וחד משמעית.
אם חנינה לא תותנה בהרחקת נתניהו ודרעי מהחיים הציבוריים, יהיה זה פרס למחוללי עוול והוכחה ניצחת לכך שבאמצעות עוצמה פוליטית ניתן להתחמק מן הדין. אבל הדין שווה לכולם, ואין לעוצמה פוליטית מעמד גובר בבית המשפט ואו כל יתרון כלפי אחרים בדין.
יש תקדים לחנינה גורפת אשר לא עלתה יפה. היה זה אביו של הנשיא הנוכחי שהעניק חנינה גורפת לאנשי השב"כ עוד טרם הגשת כתב אישום.
איש לא היתנה אז את החנינה בהרחקה מן החיים הציבוריים משום שהמועמדים לחנינה לא היו פוליטיקאים.
אבל מאוחר יותר נבחר אחד מהם לכנסת. היה זה אהוד יתום והוא נבחר ברשימת הליכוד. מהשגיאה הזאת, אפשר ללמוד כי יש לסגור בפני חנונים מעבירות בעלי משמעות ציבורית עמוקה, בתהליכים ציבוריים משמעותיים, כל דרך חזרה אל החיים הפוליטיים/ציבוריים.
12.02.2023 tipp
נשיא איראן הודיע בישיבת הקבינט של ממשלו על תנועה משמעותית של משאיות בגבול של אזרבייג'ן עם ארצו. הנשיא האיראני נתן לכך פומבי בישיבת הקבינט שהייתה ביום רביעי 8 בפברואר והוסיף כי יש לזהות את הסיבה לתנועה המסיבית הזאת של משאיות בגבול של איראן עם אזרבייג'ן, ולהבין האם היא נובעת מפעילות פנימית של אזרבייג'ן או שמא מפעילות חיצונית. מעבר לכך הנשיא האיראני לא הבהיר במה מדובר, ובמה הוא בדיוק חושד. על דבריו של הנשיא האיראני בהקשר לתנועת המשאיות, נכתב אחרי הישיבה כי "עוד הצביע ד"ר ראיסי על הבעיות של תנועת משאיות מעבר לגבול הרפובליקה של אזרבייג'ן והורה לזהות ולפתור במהירות את שורש הבעיה, בין אם בתוך או בצד הרפובליקה של אזרבייג'ן" גם לשון ההודעה הזאת, כמו גם כלל התייחסותו של הנשיא לעניין שהציג, היא לשון סתומה, שככל הנראה מרמזת על פעולה של אזרבייג'ן בשת"פ עם גורם מדיני אחר.
12.02.2023 tipp
המרכז הסורי לזכויות אדם דיווח ביום שישי על 14 משאיות עם שמיכות ומזון שנכנסו לסוריה. המרכז הסורי לזכויות אדם הדגיש כי זהו המשלוח הראשון שהגיע לסוריה, מאז רעידת האדמה. הארגון לא ציין בדיווחו מי עומד מאחורי הסיוע, אבל המשלוח הוכנס למדינה דרך מעבר באב אל אווה בגבול טורקיה סוריה. כן צוין בדיווח כי המשלוח עובר בשטח אשר מוחזק בידי האופוזיציה הסורית, וכן שהוא נתקל בקשיים בהמשך דרכו אל קורבנות האסון. במחסום שהוקם על ידי ארגון שנתמך בידי טורקיה, ציטט המרכז מקור שלו כאומר כי הארגון האמור לא הניח לשיירה להמשיך בדרכה שכן "לא קיבלנו הוראות מטורקיה". הדיווח אינו מציין אם בסופה של דרך החתחתים המשלוח הגיע ליעדו. נדגיש כי איננו יודעים אם זהו המשלוח הישראלי, אבל כיוון שאין כל פרטים בדיווח על בעלי המטען, וכיוון שישראל התחייבה לשגר משלוח סיוע לסוריה, זוהי אפשרות סבירה.
05.02.2023 tipp
"במו אוזניי שמעתי את הרב עובדיה יוסף קובע, ויותר מפעם אחת, כי דינא דמלכותא דינא" כך אמר ביום שישי לזירה העיתונאית אחד מאנשי אמונו הקרובים ביותר של הרב עובדיה יוסף. האדם הוסיף כי במובן הזה אריה דרעי שינה את ש"ס במאה ושמונים מעלות, והיא אינה עוד המפלגה אשר את כלליה ניסח הרב עובדיה יוסף במהלך חייו: "הדבר הזה גורם לכעס רב בקרב רוב אנשי ביתו של הרב" הוסיף איש אמונו של הרב. הכעס מופנה גם להנהגת המפלגה אשר הולכת אחרי דרעי בעיניים עצומות, בלי להבחין כי דרכה של ש"ס אינה עוד דרכו של הרב עובדיה יוסף.
ההתנהגות הפוליטית-הלכתית החדשה של ש"ס באה לביטוי כעת בחקיקה שדרעי מוביל כדי להתמנות לשר אחרי שנדחה פעם אחת, ובתמיכתו במהפכה המשפטית שמנסה לחולל כעת הימין הקיצוני, חקיקה אשר סותרת בעליל את השקפתו האמורה של הרב עובדיה יוסף דינא דמלכותא דינא: "הוא לא רק מתרחק ממה שהרב עובדיה יוסף ציווה, אלא הוא עושה הפוך ממה שהרב ציווה" אמר איש אמונו של הרב.
ההלכה אשר לפיה לחוקי המלכות יש תוקף הלכתי, גם אם אינם נובעים מהכרה דתית, היא בתקופת האמוראים, בבבל, ארץ הולדתו של הרב עובדיה יוסף, ובעיקר הייתה זו זירה חברתית דתית ציבורית יהודית אשר היא כר ומורשת לערכיו ותפישותיו הדתיות יהודיות של הרב; הרב עובדיה יוסף הוא אחד הממשיכים החשובים של המורשת הזאת, פוסק בבלי חשוב שהגיע לישראל בזרם שיבת ציון שהייתה החל מראשית המאה התשע עשרה מכל הגלויות; ברוח הזאת של הזיקה אל התלמוד ואל הקהילה היהודית בבבל, הרב עובדיה יוסף הטביע את התוכן העיקרי של המפלגה שהקים בשנת 1984, להחזיר עטרה ליושנה, כלומר להחזיר את מורשת הגמרא האמוראים והתנאים שקדמו להם החל מחורבן הבית השני ואפילו לפניו, ועד סוף השגשוג הערכי של התלמוד הבבלי בעיראק של ימינו בחצי השני של האלף הראשון לספירה. המקור אמר כי כמעט כל משפחתו הקרובה של הרב עובדיה יוסף שותפה לזעם על דרעי, בשל ההכרה כי הוא שינה את המפלגה באופן שהיא אינה עוד מפלגתו של מנהיגה הערכי הרב עובדיה יוסף, ובכך הוא ממרה את פיו של האיש שבוחרי ש"ס נמצאים במפלגה בשל תורתו ובשל מנהיגותו הערכית, ואשר הלכותיו, אשר ברובן הן חידוד וביאור של הלכות קודמיו חכמי בבל וממשיכיהם ובהם כמובן רמב"ם ומשנה תורה, הן בבחינת נר לרגליהם.
התלמוד הבבלי הוא הספר היהודי החשוב ביותר בארון הספרים הדתי העברי הלאומי, והשפעתו ככוח ערכי אשר שמר על מבנה לאומי יהודי בשנות הגלות, מכרעת; והיא מכרעת בעיקר בעקבות מפעל השו"ת שקם עם התהוותו של התלמוד. התלמוד הבבלי גובר בחשיבותו על התלמוד הירושלמי שנכתב באזור טבריה בארץ ישראל אחרי חורבן הבית השני. החקיקה שמוביל דרעי ואשר מצמצמת ביקורת שיפוטית על מינוי שרים, ובעיקר על מינויו החוזר של דרעי לשר, מצמצמת בלשון התלמודית את היכולת של הרשות השופטת למלא את תפקידה. אמנם מלכותא בתקופת חכמי בבל כללה בצד אחד את מערכת המשפט ואת המלך, אבל דבריו של הרב עובדיה יוסף התייחסו ברוח הפסיקה התלמודית, למערכת הישראלית, אשר בה משחר עצמאותנו הרשויות האלה מופרדות, ולכל אחת מהן יש ביטוי שלטוני, והן מתקיימות באיזון ובכפיפה אחת – כך שהן ביחד בבחינת מלכותא. לרב עובדיה יוסף הייתה ביקורת על הרשות השופטת, בעיקר על צביונה האוניברסלי המודגש, אבל עם הביקורת הזאת, הוא הכיר במובן ההלכתי בעליונותה המכרעת בחיים הציבוריים בישראל – ובאור הזה קבע דינא דמלכותא דינא.
05.02.2023 tipp
לבנון וישראל הגיעו להסכמה, אשר למיטב ידיעתנו אינה מעוגנת בהסכם כתוב בין הצדדים, להפגת המתיחות באזור אל עדייסה – משגב עם. המתיחות באזור נמשכת כבר כמה שבועות, ובמהלכה צה"ל מצא שאין בתת הקרקע במקום מנהרה של חיזבאללה. על פי ההסכמה, כל צד מהצדדים, יחשוף את הצמחייה באזור הגדר, ישראל בצד הישראלי, ולבנון בצד הלבנוני, באופן שיאפשר תצפית על הדרכים שמובילות לגדר, אבל לא יפגע בריבונות של הצד שמנגד. בישראל נולדה המתיחות כאשר עלה חשד כי בתת הקרקע באזור נחפרה מנהרה של חיזבאללה, ואילו בלבנון נוצרה מתיחות כאשר פעולותיה של ישראל לבדיקת התת קרקע, ולחשיפת הצמחייה בצד הלבנוני, היו עלולות להפר את הריבונות הלבנונית. כאמור שני הצדדים הגיעו בימים האחרונים להסכמה אשר אינה מעוגנת בכתב לפיה צבא לבנון יחצוץ בין ישראל לבין חיזבאללה, וריבונות כל צד בשטחו תישמר. ההסכמה הזאת התאפשרה כאמור רק אחרי שלצה"ל התברר כי אין בתת הקרקע מנהרה של חיזבאללה.
05.02.2023 tipp
לפי שעה אין באזור חומס, בונקרים ומסלולים לטילים וכלי טיס בלתי מאוישים, אבל מקור בתחום המודיעין אמר לפרשננו, כי אירן מכשירה לכך את השטח באזור, לעבר הקמת תשתיות אשר דרושות לאחסון ותפעול של כטב"ם וטילים; זוהי הסיבה שאיראן הקימה באזור מיליציה חדשה שכל תפקידה הוא לשמור על גורמי הצבא האיראני שמקימים את האתר. על הקמת המיליציה אשר שמה מתכתב עם כוח אל קודס ומפקדו קאסם סולימני אשר הוצא להורג בטיל אמריקאי לפני כשלוש שנים, דיווחנו בשבוע שעבר. הידיעה המקורית על הקמת המיליציה הופיעה באתר המרכז הסורי לזכויות אדם. מבדיקתנו עם המקור בתחום המודיעין, עולה כאמור כי משימתה של המליציה החדשה ממוקדת, באבטחת הקמת אתר הכטב"ם והטילים באזור חומס. ר' דיווחנו מהשבוע שעבר
05.02.2023 tipp
איראן מייצרת כעת אורניום בדרגת העשרה אשר קרובה, לדרגת נשק אטומי. הדבר עולה מתוך מסמך משותף למעצמות אירופה, בריטניה, צרפת וגרמניה. הייצור האיראני מתאפשר אחרי שלדברי המעצמות, איראן הכניסה שינויים במפעל בפרדו, בלי לדווח על השינוי לוועדה לאנרגיה אטומית. את התלונה הראשונה על שינוי תצורת הצנטריפוגות בפרדו, אשר מאפשר את העשרת האורניום ל"כמעט דרגה של נשק", הגישה למעצמות הוועדה לאנרגיה אטומית, IAEA. ההצהרה המשותפת למעצמות אירופה, מקבלת משמעות נוספת על רקע התרגיל המשותף שקיימו לאחרונה צבאות ארה"ב וישראל, ואשר דימה תקיפה באיראן.
05.02.2023 tipp
יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), מוביל בימים אלה את הדיונים על קידום התוכנית להחלשת מערכת המשפט. לפני מספר ימים הוא הטיל פצצה נוספת שנועדה לשנות את מאזן הכוחות בין הרשויות – הצעת חוק להגבלת זכות השביתה וזאת במטרה מוצהרת ומפורשת לשלול מן הציבור כלי מאבק לגיטימי במאבקו נגד ההפיכה המשטרית אותה הוא מוביל עם שר המשפטים לוין.
בחוק הישראלי אין התייחסות פוזיטיבית המכירה בזכות לשבות, אבל יש התייחסות לשביתה לא מוגנת ולשביתה מוגנת בשירות הציבורי וזאת בחוק יישוב סכסוכי עבודה.
עוד, מכירה פקודת הנזיקין בזכות זו כאשר היא קובעת ששביתה והשבתה לא יהוו עילה לתביעה בעוולה של גרם הפרת חוזה.
זכות השביתה הוכרה בפסיקת בית המשפט העליון עוד מימי ראשית המדינה, ובתי המשפט ובתי הדין לעבודה חזרו על הלכה זו אינספור פעמים.
במאה התשע עשרה לא הכיר העולם המערבי בזכות השביתה. כך למשל בבריטניה ובארצות הברית נחשבה השביתה קשירת קשר לביצוע עברה, שכן היא נתפסה כהתארגנות של כמה אנשים לפגוע בעסק או בקניין של המעביד. רק עם עליית התנועות הסוציאליסטיות בתחילת המאה העשרים והתגברות כוחם של ארגוני הפועלים, "כבשו" אלו את זכות השביתה לעצמם, במידה מסוימת נגד רצונן של האליטות השלטוניות והמשפטיות.
במהלך המאה העשרים הוכרה זכות השביתה בין השאר ע"י האמנה הבינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות של האו"ם.
אמנה זו אושרה בעצרת הכללית ב-1966 ונכנסה לתוקפה ב-1976, לאחר שמספר המדינות הדרוש לכך אשררו אותה. לרבות ישראל.
אם ננסה למקם את המדינות על רצף, נראה שהמדינות המגבילות ביותר את זכות השביתה הן טורקיה ובולגריה: בשתיהן אסור לעובדי ציבור ולעובדים בשירותים חיוניים אחרים לשבות, אסור לשבות שביתה פוליטית וחובה להתריע מראש לפני המעסיקים על שביתה. בשתיהן יש למצות הליכים קודמים לפני הפתיחה בשביתה ולקיים הצבעה של העובדים, אך אופיין של חובות אלה שונה ממדינה למדינה.
אין ספק שפגיעה בזכות השביתה היא פגיעה בזכות יסוד וגובלת גם בפגיעה בחופש ההתאגדות ובחופש הביטוי דבר המשתלב היטב עם כוונת הקואליציה להנהיג במדינת ישראל משטר דיקטטורי.
29.01.2023 tipp
הידיעה על מחבלי הג'יהאד בג'נין, הועברה לישראל ככל הנראה באמצעות התיאום הביטחוני עם הפלסטינים, על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטיני בג'נין. מאחורי העברת הידיעה לישראל, עומדים להערכתנו פלגים של פתח אשר נאמנותם אינה בהכרח לאבו מאזן. מקור פלסטיני אמר לנו ביום שישי, כי ישראל עובדת עם המנגנונים האלה ישירות.
לגבי נאמנותם של הפלגים אשר עומדים מאחורי העברת הידיעה: הם נאמנים למרואן ברגותי ולג'יבריל רג'וב; מאחר ששני האישים הפלסטינים האלה, פועלים כעת בשיתוף פעולה עם חמאס, כדי להפוך את השלטון ברמאללה, אנחנו מעריכים כי מאחורי העברת הידיעה עומדים לא רק הפלגים הפלסטינים אשר נאמנים לרג'וב ולברגותי, אלא גם ארגון חמאס. בעבר כבר ציינו כי המאבק של חמאס להחלפת השלטון הפלסטיני ולהכרה בבחירות 2006 אשר בהם זכה ברוב, ואשר אחת מתחנותיו של המאבק הזה של חמאס היא הניסיון להחליש את הג'יהאד האסלאמי אשר מתקרב מאוד לאיראן ומאיים עליו ברצועת עזה, משפיע על חמאס לנצור את האש מול ישראל, בעיקר בעזה. חמאס מניח לישראל לעשות עבורו את עבודת החלשת הג'יהאד האסלאמי. במובן הזה למרבה התדהמה, נוצרה זהות אינטרסים זמנית בין חמאס לבין ישראל. על כך צריך להוסיף כי מושל נפת ג'נין הוא אכרם רג'וב, בן דודו של ג'יבריל רג'וב.
בשנה האחרונה הג'יהאד האסלמי הקצין את עמדתו לפיה הזיקה העיקרית שלו אינה מדינת לאום פלסטינית, אלא ישות לאומית אשר תהיה חלק מחליפות אסלאמית. בעקבות התמורה הזאת, והידוק הקשר של הג'יהאד עם איראן, הגיע חמאס למסקנה כי הג'יהאד רוצה להיכנס לנעליו בעזה. בעקבות ההחלטה הזאת, חמאס הוא אשר להערכתנו הסגיר לידי ישראל את ראש הג'יהאד בגדה המערבית לפני כחצי שנה, הסגרה אשר הובילה למבצע עלות השחר, אשר בו צה"ל חיסל את רוב הנהגת הג'יהאד ברצועה. נזכיר כי בשבוע שעבר דיווחנו על פגישתו של מנהיג הג'יהאד נחאללה עם שר החוץ האיראני בביירות.
הבלבול הזה בקרב הפלסטינים, מביא לכך שמידע זורם מהגופים הפלסטיניים לישראל בין אם המוקטעה מכריזה על המשך התיאום הביטחוני, ובין אם היא מכריזה שהיא עוצרת אותו, כמו שעשתה השבוע. תיאום ביטחוני בין ישראל לבין פלגים בפתח אשר מושלים על חלקים במנגנוני הביטחון נמשך; זאת הסיבה שלא מעט אנשים גיחכו השבוע כאשר הרשות הפלסטינית הודיעה שהיא מפסיקה את התיאום הביטחוני עם ישראל. יתכן שהיא תפסיק, אלא שהמידע ימשיך כנראה לזרום, בכפוף לאינטרסים של הניצים הפלסטיניים כמתואר; המציאות הביטחונית הזאת תמשך לפחות כל עוד הכאוס השלטוני בשטחי הפלסטיניים יימשך. מתי עלולה לפרוץ אינתיפאדה שלישית? אחרי שחמאס ברגותי ורג'וב ישלימו את עסקת האסירים עם ישראל, בהם רוצה ברגותי להשתחרר מהכלא לפי דרישה של חמאס; כל עוד העסקה לא הושלמה, לחמאס יש סיבה נוספת לא לחמם את הגזרה עם ישראל כי הוא רוצה מאוד עסקת אסירים; כפי שדיווחנו כאן בלעדית לפני כשלושה שבועות, המגעים לגבי העסקה שתחזיר את אורון שאול והדר גולדין הביתה מתקדמים. שחרור אסירים יוסיף לחמאס נקודות בציבוריות הפלסטינית, והדבר עשוי לפתוח לו דרך להשתלטות על המוקטעה בשת"פ עם רג'וב וברגותי וחייליהם במנגנוני הביטחון.
צריך לומר שהרחוב של הג'יהאד, אינו מורכב רק מתומכיו הפוליטיים של הג'יהאד שכן כל הפלסטינים מושפעים מהדבר שמתרחש למשל בג'נין, והם מצייתים לזעקת הג'יהאד להתערב ולהכות בישראל. כך התרחש הטבח בסוף השבוע בנווה יעקב, כמו גם הפיגוע בעיר דוד ביום שבת. אם תהיה תמורה בשלטון הפלסטיני, וחמאס ופתח אכן ישתפו פעולה בשלטון החדש שאחרי אבו מאזן, כי אז עלולה להסלל הדרך לאינתיפאדה שלישית.
29.01.2023 tipp
פירוש השם ליווה עשוי להיות גנרל אל קודס, כמו גם אוגדת אל קודס, והוא מתכתב עם גנרל קאסם סולימני, שהוצא להורג לפני כשלוש שנים בטיל אמריקאי בבגדד, והשם אף מתכתב עם כוח אל קודס עליו סולימני פיקד. המיליציה מוקמת באזור חומס, ומגויסים אליה מועמדים בני 18 עד 40. השכר הממוצע כ-120 דולר בחודש פלוס ארוחות. אחת המשימות הראשונות של הכוח, היא לאבטח כוחות איראניים באזור חומס. את הידיעה פרסם היום המרכז הסורי לזכויות אדם. במקום אחר, בגבול ישראל סוריה ברמת הגולן, ניסו שני בני אדם לחצות את הגבול לישראל ונורו, אחד מהם נהרג, והשני נמלט בחזרה לסוריה. לפי שעה לא ברורה שייכותם הארגונית.
22.01.2023 tipp
האם דרעי ישבור את הכלים? השאלה הזאת חיונית כיוון שלפניו עומדות מספר אפשרויות לחזור לממשלת נתניהו, אבל כולן קשות מאוד עד כדי בלתי אפשריות לביצוע; לצד האפשרויות הללו, בידו אפשרות נוספת, והיא לשבור את המבנה הפוליטי הנוכחי, ולבדל את ש"ס אפילו יותר מכפי שהיא מבודלת, כלומר ליצור משבר חברתי אזרחי כה עמוק, שיוכל להיפתר רק באמצעות אמנה חברתית, אמנה שתיקח בחשבון את הסיפור המזרחי אשכנזי כמניע המרכזי של החברה הישראלית, ולפיכך של המשבר החוקתי הממשלתי הציבורי הנוכחי.
התשובה לשאלה אם ישבור את הכלים טמונה באפשרויות אשר עומדות לרשותו של דרעי, ועד כמה הן מעשיות.
האפשרות האחת היא להתמנות לראש ממשלה חלופי, אשר אותה העלינו כאן בעבר: היא כמעט בלתי אפשרית, כיוון שלחובת דרעי עומדת הרשעה חלוטה, וראש ממשלה חלופי, כמו ראש ממשלה מכהן, אינו יכול להתמנות תחת הרשעה חלוטה. דרעי יוכל להתמנות לרוה"מ חלופי אם יפנה לבית המשפט ויערער על הרשעתו בעסקת הטיעון, אבל אז בית המשפט יצטרך ראשית לאשר הגשת ערעור כזה, והסיכוי לכך קלוש. אבל אם דרעי אכן יערער, קרי אם בית המשפט יתיר לו לערער, כי אז דרעי יוכל להיות ראש ממשלה חלופי עד להחלטה החלוטה הבאה, כלומר במשך הזמן שייקח עד שיסתיים ערעורו; אם יזוכה, יתחיל חיים פוליטיים חדשים, ואם יורשע שוב, כהונתו תופסק מיד.
האפשרות השנייה, להיות ממלא מקום ראש הממשלה. אבל לשם כך הוא צריך להיות שר (אם כי לא בהכרח חבר כנסת), ואם נתניהו היה ממנה את דרעי לתפקיד רגע לפני שפיטר אותו על פי מצוות היועמ"ש, הייתה זו שאלה משפטית חוקתית סבוכה נוספת (האם יכול היה להיות ממלא מקום ראש הממשלה רק כיוון שכאשר מונה היה שר?). החוק הקיים לא מחייב שלתפקיד ממלא מקום ראש הממשלה יתמנה חבר כנסת מסיעתו של ראש הממשלה למרות שכך פורסם בימים האחרונים. בלי התרגיל של מינוי לממלא מקום בטרם פיטורים, נדרש תיקון נוסף עמוק בחוק יסוד הממשלה, והסיכוי שבית המשפט העליון יתיר אותו אפסי. צריך לומר שגם אם דרעי יתגבר על כל המכשולים האלה, גם אז הוא יוכל להיות ממלא מקום ראש ממשלה, אבל לא יוכל למלא בפועל את תפקיד ראש הממשלה בעת נבצרות של נתניהו כיוון שהרשעתו בעסקת טיעון חלוטה. אפשרות זאת היא בעלת סיכויים גבוהים יותר ממינוי לראש ממשלה חלופי, אבל היא תיצור משבר חוקתי עמוק, דבר שעלול להגדיל את המחאות החברתיות, ויביא כאמור להתערבות נוספת של בג"ץ.
ולכן נשאל שוב, האם דרעי יחולל משבר חברתי פוליטי משפטי עמוק, ויבדל את ש"ס בידול עמוק אפילו יותר מזה שעשה בסוף שנות התשעים?
דרעי בשל לכך. במשך עשרות שנים הוא החזיק את עצמו על סף זרות, ועל סף נידוי, ומעולם לא התיך את תפקידו ואת מפלגתו ללב התרבות של המערכת הפוליטית, או כמו בציטוט מהסרט האמריקאי היט, דרעי לא נושא בחפציו שום דבר אשר יכול למנוע ממנו לעזוב את הכול בתוך רבע שעה.
לגבי הימין שדרעי עשוי לחבור אליו החל ממחר, למען ניהול משבר משותף, הימין הזה באמת האמין שיוכל לקיים את משנתו של הרב דב ליאור; המסורת הציבורית הדמוקרטית הישראלית נראתה לאידאולוגים הגדולים של סמוטריץ' ובן גביר, כדבר של מה בכך אשר יקרוס מיד עם הנשיפה הראשונה של דברי בלע כמו אלה של דב ליאור שנאמרו לפני 11 שנים "דמוקרטיה היא עבודה זרה" (במונחים ציבוריים כמובן אשר בהם 11, 12 או 20 שנה הם בחינת רגע). הימין הזה באמת חשב שאפשר יהיה בהינף יד לחולל הפיכה משטרית ומשפטית, ולשלוט תחת הכשר ממשלתי על החיים האזרחיים בשטחים הכבושים באמצעות המנהל האזרחי ומג"ב. צריך לומר, עדין קיימת הסכנה שסמוטריץ' יצליח בתוכניותיו אלה לאור המשבר החוקתי הנוכחי, אבל לפי שעה זה לא קרה. שר הביטחון הראה בסוף השבוע לסמוטריץ' את הדלת אל הקו הירוק. מאחר שמדובר בממשל צבאי, שליטה על החיים האזרחיים חייבת לכלול שליטה על קציני צבא שהם הריבון בשטחים כבושים. גלנט ונתניהו הראו לסמוטריץ' כאמור שזה לא יקרה. דוקטרינת דב ליאור שעומדת מאחורי אידאולוגיית הימין הקיצוני ספגה חבטה קשה. צריך לשים לב שבנימין נתניהו נפנף את סמוטריץ' ערב ההפגנה הגדולה בתל אביב, ואולי זהו מסר פיוס ראשון למפגינים. עם בנימין נתניהו קשה מאוד לדעת.
מה יהיה עכשיו? כנראה שהדרך היחידה שנותרה אפשרית בלי להיקלע למשבר חברתי מכונן מזרחי-אשכנזי כמתואר לעיל, היא לערב את נשיא המדינה. הנשיא לא יוכל במהלך פשוט לחנון את דרעי משום שהחנינה דורשת מהלך מקדים של פנייה לפרקליטות, ושם ישימו קץ מידי לניסיון לחנון את דרעי. מצד שני אם הנשיא ילך על מהלך כולל ומקיף של מערכת המשפט הפוליטיקה ובית הנשיא ואשר בקצהו ביטול מוחלט של ההפיכה המשטרית, ביטול מוחלט של הניסיונות של הימין הקיצוני לשלוט בחיים האזרחיים בשטחים הכבושים, וכן מועד מוסכם לפרישתו של דרעי מהחיים הפוליטיים, אחרי כהונת הממשלה הנוכחית, יש לזה סיכוי. האם דרעי יסכים לכך? כנראה שלא – במידה שיכריחו אותו לקבוע מועד לפרישתו מהפוליטיקה; במקרה כזה דרעי עלול ללכת על שינוי סדרי עולם כאמור. זה לא יהיה בהכרח רע לישראל, כיוון שממשבר מכונן כזה יכולה ישראל לצאת עם חוקה ועם בית נבחרים עליון, כזה שעיתוננו מציע שייקרא בית עצרת עם, והוא יהיה רשות ערכית וזרוע הציבור למשול ערכית במערכותיו הציבוריות, והוא נובע מפתרון המניע המרכזי של ישראל משחר התקומה: משבר מזרח ומערב ביהדות.
22.01.2023 tipp
הצבא הלבנוני פרש יחידה בין כוח צה"ל לבין חיזבאללה, על גדר הגבול בגזרת עדייסה משגב עם. במקום נמצאים כבר כמה שבועות כוחות של צה"ל, והם מאבטחים כלי הנדסה כבדים אשר משפרים את יכולת ההגנה על משגב עם. בתת הקרקע באזור לא נמצאה מנהרה.
צבא לבנון מנסה למנוע התלקחות בין חיזבאללה לישראל, והשבוע התברר שגם חסן נסראללה ממתן את התנהגות חיזבאללה בעניין זה, ובנאומו השבוע הוא לא הזכיר את המתיחות האמורה באזור אל עדייסה משגב עם. מצד שני, התנהגות כזאת של נסראללה והתעלמות מזירה מתוחה עם ישראל, עלולה להיות התנהגות טקטית שיש לשים אליה לב. חיזבאללה בכל מקרה הביע השבוע באמצעות דיווחים עיתונאיים מחאה על פעילות צה"ל באזור, אשר כוללת העברת זרועות של מחפרונים אל מעבר לגדר הגבול עם לבנון במטרה להסיר צמחייה קרובה לגבול, ובכך לשפר את היכולת לצפות לעבר השטח אשר מוביל אל גדר הגבול בצד הלבנוני.
22.01.2023 tipp
אירן ממשיכה לסייע לרוסיה להתגבר על הסנקציות נגדה; על פי הסנקציות החדשות שהטילו על רוסיה מדינות 7G בחודש דצמבר 2022, הן הגבילו את המחיר שרוסיה יכולה לגבות עבור הנפט שלה ל-60 דולר לחבית. מחיר הנפט הנוכחי נע סביב 81 דולר. על הרחבת הסכמי האנרגיה בין רוסיה ואיראן, הסכימו השבוע ולדימיר פוטין ואיבראהים ראיסי בשיחת טלפון אשר אותה יזם הנשיא הרוסי.
על פי ראיסי, נשיא רוסיה פוטין הכריז בשיחה אתו על נכונותה ורצונה של ארצו בקידום שיתוף הפעולה עם איראן בתחום האנרגיה, וכן בהרחבת שיתוף הפעולה בתחומי התחבורה והשינוע. כן ביקש פוטין את תמיכת איראן בשיחות השלום בסוריה בה לוקחת רוסיה חלק. נשיא איראן הביע תמיכה גם בתהליך בסוריה בהתאם לבקשת פוטין.
15.01.2023 tipp
בסוף השבוע הגיב השר סמוטריץ' לרמטכ"ל באומרו כי "האחריות הועברה אלי בחוק" וקבע כי "מפקדי צה"ל ינהגו בהתאם". הדברים נאמרו בתגובה לדברי הרמטכ"ל שקבע כי "ליהודה ושומרון יש מפקד אחד".
צריך לומר מיד: לא מצאנו חוק שמפרט באופן מדוקדק את הסמכויות שמועברות לסמוטריץ': וסמכויות כאלה שפורסמו בתקשורת קרי אחריות על המנהל האזרחי מנוגדות למיטב הבנתנו לחוק יסוד: הצבא. אם הסמכויות הן אכן אחריות על המנהל האזרחי, כי אז ברור מדוע הן לא צוינו בחוק באופן מפורש ומדוקדק: שכן סמכויות כאלה סותרות על פניו את חוק יסוד: הצבא. חוק יסוד הצבא באחר מסעיפיו המרכזיים קובע במפורש: "הדרג הפיקודי העליון בצבא הוא ראש המטה הכללי". הרמטכ"ל אביב כוכבי לפיכך צודק לגמרי כאשר הוא אומר כי ליהודה ושומרון יש מפקד אחד. המפקד הזה הוא אלוף פיקוד המרכז, והוא כפוף לרמטכ"ל. ומינויו של סמוטריץ' לאחראי על המנהל האזרחי, מנתק את שרשרת הפיקוד בצבא בין הרמטכ"ל לבין אלוף הפיקוד, בקשר למנהל האזרחי. ועל פי חוק יסוד: הצבא, ניתוק כזה מנוגד לחוק.
זאת כנראה הסיבה שסמוטריץ' אומר כי הוא מתכוון להפריד בין המנהל האזרחי לבין הצבא. כיוון שעל פי החוק הנוכחי חוק יסוד: הצבא, לא ניתן לכאורה למנותו בפועל לשר ממונה על המנהל האזרחי.
גם הפרדת המנהל האזרחי מהצבא אינה אפשרית, כיוון ששום ממשלה בישראל לא החליטה עד כה לספח את השטחים, ולפיכך מתקיים בהם ממשל צבאי. הסרתו של הממשל הצבאי משמעותו סיפוח. בסיפוח השקפתו היסודית של סמוטריץ' היא לא להעניק אזרחות לפלסטינים, שזוהי אפליה שעלולה להיחשב במוסדות הבינלאומיים כפשע מלחמה. קל וחומר לנהל את המנהל האזרחי בלי סיפוח, כיוון שאז צריך לחוקק מערכת חוקים שתסדיר ממשל כזה, משהו שמשמעותו העמוקה עלולה להיות – מינוי של "ראש ממשלת השטחים הכבושים", ואם לא תוענק אזרחות לפלסטינים בתמורה כזאת, כל מערכת החוקים שתחוקק מתחילתה ועד סופה עלולה להיחשב כפשע מלחמה.
08.01.2023 tipp
בית המשפט העליון יחליט בקרוב אם למנוע מדרעי את המינוי לשר בממשלת נתניהו. הערכתנו בשבוע שעבר הייתה כי בית המשפט ימנע מדרעי להיות שר. סברתנו הייתה שהמהלך יהיה באמצעות פסילת התיקון לחוק יסוד הממשלה. לפני מהלך ההכרעה לגבי החוק, הערכנו כי בית המשפט יציע לדרעי ללכת בנתיב המשפטי הקבוע בחוק ולפנות ליו"ר ועדת הבחירות כדי שייקבע אם יש קלון בהרשעתו בעבירת מיסים. הערכתנו בעינה עומדת, ונימוקיה הופיעו בכתבה האמורה. מתוך הדיון שהיה ביום חמישי בבג"צ בעניינו של דרעי, לא ניתן להעריך אם אכן יפסול העליון את דרעי לכהן כשר. העמדה הנוקבת היחידה מטעם הרשות השופטת לגבי השאלה הזאת אשר נשמעה בבית המשפט היא עמדתה של היועמ"ש בהרב מיארה שקבעה כי מינויו של דרעי לשר אינו סביר באופן קיצוני. העמדה החד משמעית הזאת הגבירה את הניסיונות להקטין את היועמ"ש, ולרמוז כי מונתה לתפקיד שהיא אינה מספיק מוכשרת ומנוסה כדי למלאו. היועמ"ש לא הגיבה על ההכפשות, כנראה מתוך כשרונה הרב וניסיונה העשיר במילוי של תפקיד משפטני בכיר בשירות הציבורי.
ערב הדיון בבג"צ פרסם שר המשפטים לוין את השינויים שהוא רוצה להכניס במאזן אשר בין בית המשפט לבין הממשלה לבין הכנסת. הפרסום החפוז, עם אפס דיון ציבורי, נחשב בעיני רבים, לרבות אהרון ברק בריאיון לחדשות 12, כאיום ישיר על העליון ערב הדיון בעניינו של דרעי, בבחינת, אם דרעי יודח יש לממשלה אופציות נוספות. השופט ברק הציע לשר לוין להיפגש ולנסות לשכנע זה את זה לגבי רפורמה במערכת המשפט. בריאיון לדנה ויס השיב לוין לפנייתו זו של ברק בגסות "איפה הוא היה כל השנים כאשר בלי סמכות, ללא התחשבות באף אחד, בשורה של פסקי דין, הוא פשוט דרס ציבורים שלמים, לקח סמכויות לידיו ורמס את הדמוקרטיה? הוא התייעץ עם מישהו? הוא שאל מישהו? הוא בכלל ספר מישהו?…..תרגילי בזבוז זמן, עלי זה לא יעבוד"
הפרסום של השר לוין ערב הדיום בבג"צ אשר פורש כאיום על בית המשפט, הוא נוסף על האיום הראשון אשר השמיעו בסוף חודש נובמבר גורמים בליכוד לסגור את תאגיד השידור הציבורי; האם האיום הראשון כנגד התאגיד מיתן את הדיווח העיתונאי של עיתונאי התאגיד כלפי ממשלת סמוטריץ' בן גביר דרעי נתניהו? איננו יודעים את התשובה לכך. האם האיום הזה מהלך אימים על עיתונאי השידור הציבורי, ומחייב אותם גם עכשיו למתן את דיווחיהם? איננו יודעים גם את התשובה לכך, וזהו עניין לשאלה מחקרית אקדמית שבכוחה להשוות בין דיווחים במשך תקופה. האם האיום של לוין כלפי המערכת המשפטית ימתן את החלטת העליון לגב דרעי? איננו יודעים גם את התשובה לכך, אבל אנחנו לצד רבים מאוד בישראל ובעולם ננסה להעריך את התשובה אחרי הכרעת בג"צ. כאמור, הערכתנו הנוכחית שפורסמה כאן בשבוע שעבר, בעינה עומדת, ולפיה העליון ידחה את מינויו של דרעי לשר.
האם ממשלת נתניהו מתכוונת להחריב את המשטר הדמוקרטי בישראל? אין חשיבות של ממש להערכה כזאת, שכן למהלך עצמו של הפרת האיזון בין הרשויות המבצעת המחוקקת השופטת וכן האיום על התאגיד, וכל זאת בלא דיון ציבורי ופשרה, יש חשיבות מכרעת, שכן הוא יכול להוביל לשרשרת של מהלכים שתהפוך את ישראל למשטר ביניים לא דמוקרטי אם כי עדין לא רודני, ואז במדרון חלק לתהום משטרי שאת סופו קשה להעריך. בכל מקרה סמלים לשלטון רודני-מוחצן-טקסי-מתהדר יש כבר עכשיו, הראשון הוא האיום המובלע על עיתונאים, השני האיום המובלע כלפי בית המשפט העליון, והסמל השלישי הוא המטוס עצום המימדים שראש הממשלה הורה להניע שוב את מנועיו מיד עם הכנסו לתפקיד. המטוס שרק מעצמות עולמיות מצטיידות בכמותו יעלה קרוב ל-800 מיליון שקלים, והוא יניע את האדם הישראלי שהוא הכי קרוב במהותו לקיסר, בנימין נתניהו, למעמד שהוא הכי קרוב למעמד קיסרי, והוא הכי קרוב לקיסרות, מאז תם עידן המלכויות הישראליות של בית ראשון ושני.
01.01.2023 tipp
בשבוע שעבר דיווחנו כאן כי מרואן ברגותי ביקש מחמאס לשחררו בעסקה עם ישראל. בסוף השבוע אמר לנו מקור ברשות כי הוא אכן שמע על בקשתו זו של ברגותי מחמאס. ההצלבה הזאת בין הידיעות שהגיעו לידינו על רצונו של ברגותי, מחזקת לפיכך את ההערכה כי נתניהו נמצא במגע באמצעות צד שלישי עם החמאס במו"מ לשחרור אורון שאול והדר גולדין. מקור פלסטיני אמר לנו בשבוע שעבר כי נתניהו התחיל במגעים האלה אחרי שנבחר, אבל עוד טרם הוקמה הממשלה. יתכן כי המו"מ הזה אף מעמיק עכשיו.
המקור שמסר לנו לפני כשבוע על פנייתו של ברגותי לחמאס, אף אמר לנו כי נתניהו וחמאס מקיימים מו"מ, אבל לאור רגישות העניין חיכינו לאישור נוסף לידיעה הזו (שהייתה מובלעת בידיעה הראשית), והאישור הזה, אם כי הוא אישור בעקיפין, מתקבל כעת מידי המקור ברמאללה.
הרשות הפלסטינית מודעת אם כן לבקשתו של ברגותי מחמאס להשתרר בעסקת אסירים. לרשות יש השפעה על ישראל, והיא תסכים לשחרור ברגותי רק אם תהיה משוכנעת כי שחרורו לא יאיים על רמאללה, וכי הוא לא יפעל נגדה בשת"פ עם רג'וב ועם חמאס. אבו מאזן לא הסתפק בקשריו עם ישראל, והוא פתח מיוזמתו לפני כחודש במו"מ עם חמאס בעצמו, כפי שדיווחנו כאן בגיליונות קודמים. לשם כך שלח לרצועת עזה, שליח מטעמו לשיחות עם חמאס. באתר חמאס, מודיע דובר הארגון כי לא יהיו חילופים בלי שישראל תשחרר אסירים בכירים. לא ברור אם שחרור ברגותי שאינו איש חמאס, נכלל בתוך ההגדרה הזאת של דובר חמאס. מצד שני כוונתו של ברגותי לרקום כוח פלסטיני חדש עם רג'וב וחמאס, עשוי להכניס אותו לרשימת חביבי ארגון הטרור הרצחני.
25.12.2002 tipp
לפי מקור פלסטיני, מרואן ברגותי אשר אסור בישראל, מעוניין שחמאס יכלול אותו בעסקת האסירים עם ישראל תמורת אורון שאול והדר גולדין. מאחר שברגותי לא היה מפנה בקשה כזאת אם ישראל הייתה מתנגדת לכך, כיוון שחייו נשלטים לגמרי בידיה, יתכן שברגותי אף מעורב במו"מ עם חמאס להחזרת אורון והדר.
בתמורה להסכמת חמאס, ברגותי ורג'וב עשויים לחבור לחמאס, ושלושת מרכזי הכוח הכבדים בציבוריות הפלסטינית, עשויים/עלולים לחולל מהפכה בפוליטיקה הפלסטינית; הפוליטיקה הפלסטינית החדשה על פי החזון הזה, תבטא מאזן כוחות חדש בין פתח החדש לבין חמאס, ותפתח, בין שני הארגונים, עידן של שת"פ בהנהגת הפלסטינים. מציאות כזאת אם אכן תקנה אחיזה, תביס את אבו מאזן ואת הנהגת הפתח והרשות ברמאללה, אבל גם תביס את איראן והחיזבאללה ואת נציגם בציבוריות הפלסטינית הג'יהאד האסלאמי.
לפני כחודש פתח אבו מאזן מיוזמתו במו"מ עם חמאס, ואף שלח לרצועה שליח מטעמו. כעת מתברר שאחת הסיבות לכך היא הניסיון לעצור את רג'וב ואת ברגותי, מלרקום עסקה ושת"פ ביניהם, ובין שניהם לבין חמאס, עסקה ושת"פ אשר יחלישו מאוד את הנהגת פתח ההיסטורית, ואת הממסד השלטוני שההנהגה הזאת הקימה ברמאללה; ההנהגה ההיסטורית אף הפכה למעמד חברתי כלכלי בחברה הפלסטינית, והיא יושבת רובה ככולה ברמאללה. כעת עומדים בראש ההנהגה ההיסטורית האמורה אבו מאזן, ממשלתו, צמרת פתח וצמרת אש"פ. במידה שחזון רג'וב ברגותי בשת"פ עם חמאס יצליח, כל ההנהגה הזאת תרד מהבמה הפוליטית הפלסטינית, ותחתיה יוקם בראש ובראשונה מודל חדש של אש"פ אשר ממנו יגזרו שאר המבנים הפוליטיים: הממשלה הפלסטינית, תנועת פתח, והאינטרקציה בין פתח החדש לבין ארגון חמאס.
כאמור עסקה כזאת תחליש מאוד את איראן וחיזבאללה, שכשלו בשנה האחרונה להקים באמצעות נציגם בציבור הפלסטיני הג'יהאד האסלמי, כוח לוחם חדש דמוי חיזבאללה בלבנון. שני גורמים היו לכישלון הזה, האחד תחושת הלאומיות הפלסטינית שלא התחברה לגורמים מבחוץ, איראן וחיזבאללה, בכוח פלסטיני לוחם שאינו יכול להיות מונע ככוח של שכירי חרב זרים, לפיכך הכוח שאיראן הקימה היה חסר עמוד תווך תרבותי. הסיבה השנייה היא ההצלחה של ישראל להרוג את מנהיגי הכוח החדש, ולהביא למעצר האחרים, וכן לתפוס סכומי כסף גדולים שמקורם באיראן, ולעצור פעילי ג'יהאד מרכזיים בגדה המערבית.
11.12.2002 tipp
בנימין נתניהו הגיש בסוף השבוע לנשיא בקשה להארכת המועד להקמת ממשלתו, בשבועיים נוספים. נתניהו ציין במכתבו לנשיא כי ש"ס ויהדות התורה דורשות הסכמים קואליציוניים "(ו)הסכמים אלה כוללים התייחסות לסוגיות עקרוניות רבות ומורכבות"
הסוגייה המורכבת מכולן, והיא אשר אף עלולה לסכל אפשרות לכינונה של ממשלת נתניהו, היא סוגיית אריה דרעי שתהיה השבוע במרכז הזירה הפוליטית משפטית. מדוע אנחנו אומרים כי סוגייה זו עלולה לסכל ממשלה? משום שהסירוב של דרעי להקים ממשלה בטרם ייחתם עם ש"ס הסכם קואליציוני מפורט, מבהיר כי דרעי מתנה את הקמת הממשלה בחתימה על הסכם מפורט, או במלים אחרות אם אין הסכם מפורט אין מבחינתו ממשלה. מצד שני יתכן שאלה הן אך עמדות פתיחה של אריה דרעי; תלוי מה יאמר בית המשפט
מה יש בהסכם הקואליציוני המפורט שכה דרוש לדרעי? עצם האפשרות שיוכל להתמנות לשר, והצורך לשנות את חוק את יסוד הממשלה, כך שיבדיל בין עונש מאסר לבין עונש מאסר על תנאי, ויאפשר לו לכהן כשר בממשלת נתניהו. וזאת כיוון שהפרשנות המקובלת על בתי המשפט היא כי בהקשר של חוק יסוד הממשלה עונש מאסר על תנאי כמוהו כעונש מאסר בפועל.
האם יש לדרעי סיכוי להיות שר, במציאות המשפטית שתתקיים אם וכאשר ישנה את חוק יסוד הממשלה? תשובתנו היא שמבחינה משפטים טהורה סיכוייו קלושים, כיוון שהמערכת המשפטית במציאות מתוקנת תדחה את התיקון, לא כי שונה חוק יסוד, אלא כי השינוי הוא פרסונלי אד הוק, או לפחות היא תבהיר כי התיקון הפרסונלי מעקר את הצידוק לשנות את החוק, ולפיכך הפרשנות המקובלת לחוק לפיה אדם שנידון למאסר על תנאי אינו יכול להיות שר בממשלת ישראל – שרירה וקיימת. על כך רמזה כנראה הנשיאה חיות בדבריה, אשר צפו פני עתיד, לפיהם סערה מתקרבת, אך הרשות השופטת תוכל לה. צריך לשים לב שהנשיאה לא אמרה שהמערכת תנקוט קו קטגורי משפטי, אלא אמרה "נוכל לה"
בעיתון גלובס הופיעה השבוע התייחסות של גורם בליכוד שהעלה אפשרות כי במקרה של מבוי סתום, דרעי ימונה לראש ממשלה חלופי. אבל לגבי ראש הממשלה הוראת החוק אפילו ברורה יותר, והיא מתייחסת אך ורק לתפקיד ראש הממשלה. אין כל התייחסות בחוק לתפקיד ראש ממשלה חלופי ולכן זה אינו זוכה להגנה לה זוכה ראש ממשלה. לגבי שאלת הקלון בהרשעתו של אריה דרעי, היועצת המשפטית קבעה כי ההכרעה היא בתחום סמכותו של יו"ר ועדת הבחירות, אבל עד כה לפי הידוע לנו, דרעי לא פנה אליו.
ועם כל זאת, לדרעי ולנתניהו יהיה מוצא נוסף מכל ההשתלשלות המשפטית אם אכן תמנע מדרעי להיות שר, והיא לשנות את חוק יסוד שפיטה, באופן שהחוק לא יאפשר כל התערבות של בית המשפט במינויים לממשלה. אבל שינוי כזה יהיה בבחינת אופרה חוקתית חברתית פוליטית חדשה לגמרי, שכן שינוי פרסונלי של שני חוקי יסוד כדי למנות אדם שהורשע בדין לשר, עלול להעביר את זירת ההכרעה מבתי המשפט לרחוב.
פרשנות:
המשבר הפוליטי אשר הוביל למשבר החוקתי הנוכחי, הם אך קצהו של המשבר החברתי הישראלי בין מזרח למערב שנמשך זה שנות דור ואשר עם השנים אף הפך לנגע חברתי שמסכן את ישראל; המשבר נובע מהתקיפה הגזעית האשכנזית כנגד המזרח משחר התקומה, תקיפה אשר הובילה לחורבן ערכי בקהילות מזרח; אחד מהיבטיו של החורבן הערכי המזרחי הוא הטיה אלקטורלית מובנית (מנותקת מהשקפה פוליטית) לעבר הרביזיוניזם הפוליטי הישראלי שביטא התנגדות לקו הפוליטי אשר מנגד, אשר הוא המתרס הפוליטי שהוציא לפועל את התקיפה הגזעית כנגד המזרח. הרביזיוניזם בא לביטוי בתנועת הליכוד וגלגוליה הקודמים, וכאשר הימין הישראלי לא הסתפק בליכוד אלא הקצין, המצביעים המזרחיים הקצינו והתיישרו עם התמורה. ההטיה הפוליטית למפרע הזאת מאפשרת לנתניהו ולדרעי להיות בשלטון בחלק גדול משלושת העשורים האחרונים. בהקשר הזה, אך סמלי הוא שבלב המשבר החוקתי הנוכחי נמצאת המפלגה שביטאה עם הקמתה בשנת 1984 את הרצון המזרחי (במקרה הזה החרדי) לבנות כוח פוליטי שלא יאפשר עוד להפלות את חבריה ותומכיה, והיא מצליחה בכך מעל המשוער (ואפילו יותר מכך). ראש המפלגה הזאת, אריה דרעי, בנה את כוחה תחת חסותו של הרב עובדיה יוסף ובחסות המורשת המסורתית דתית המזרחית, ועל גביה הוא המריא עד פסגת הזירה הפוליטית הישראלית. אבל בשיא כוחו הורשע בשנת 1999 בלקיחת שוחד ונידון למאסר, והוא הורשע לפני כמה חודשים פעם שניה בעבירות מס ונידון למאסר על תנאי. במובן הזה יתכן כי החורבן הערכי המזרחי בא לביטוי גם בחייו האישיים, ואולי כמנהיג וכדוגמא, דרעי אף הביא להעמקת החורבן המזרחי הערכי. בעיננו זוהי שאלת מחקר מצוינת. שכן עשוי להתברר במהלכה כי דרעי הרים את המזרח לפסגת הפוליטיקה הישראלית מתוך השפל התרבותי בו היה שרוי, אך גם הפיל אותו אחר כך לתהום ערכית שהפכה כעת לשאלה חוקתית. עם כל זאת, לא ניתן לבחון את ההתנהגות הפוליטית תרבותית ערכית של הציבור המזרחי החרדי (כמו גם המסורתי והחילוני), בלי להזכיר את המניע להתנהגות הזאת והיא ההדרה שננקטה כלפי הציבור המזרחי מצד התרבות המושלת האשכנזית, משחר התקומה, ועד היום. במובן הזה בית המשפט בתוך עמו יושב וישב, והוא לא דחה אחרי הקמת המדינה את התרבות התוקפנית המושלת, שכן הרכבו מעולם לא ביטא את החברה הישראלית על כל תרבויותיה, ולא ביטא בהרכבו בעליון ובשאר הערכאות את משקלו המכריע של הציבור המזרחי, ומתוך כך את תרבותו, תפישותיו התרבותיות, כמיהותיו, ואת המשקל העצום של מורשת המזרח שהיא בעיקרה דתית, ואשר בעקבות התקיפה הגזעית האשכנזית באה כדי חורבן. את החורבן הזה ניסו הרב עובדיה יוסף ואריה דרעי לעצור, ובזירה הדתית מסורתית יהודית מזרחית אף הצליחו. ולכן הדיון בעניינו של אריה דרעי במשבר הנוכחי (או גם במשבר הנוכחי צריך לומר) לא יוכל להיות כנראה משפטי גרידא, אלא יחלחלו לתוכו לצד הערכים המשפטיים גם ערכים תרבותיים חברתיים וערכיים (גם אם הוא יוגש לציבור אך בניסוחים משפטיים). ובדיון כזה, הסיכוי ששינוי פרסונלי של חוק יסוד הממשלה, יתקבל על ידי בית המשפט העליון, הוא סיכוי ממשי (כמו גם ביקורת על כך, אך ביקורת אשר אינה כוללת את מניעת המהלך). האם תהיה זו טעות מצד הרשות השופטת? תשובתנו היא כי התרבות הישראלית זכאית לסיכוי נוסף לתקן את עצמה, בטרם יתקבל מהלך משפטי קטגורי שעלול להביא אותה אל סף תהום.
04.12.2002 tipp
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות השמיעה בשבוע שעבר התבטאות ראשונה לנוכח כוונות הקואליציה המסתמנת לכרסם ביסודות הדמוקרטיה, לעקר את בג"צ מכוחו להגן על זכויות האזרח ולהפוך את השופטים לפקידים הממונים ע"י הקואליציה:
"אין לי ספק שבזכות המסירות הרבה ותחושת השליחות והמחויבות של כל אחת ואחד מאיתנו לתפקידנו כמשרתי ציבור ולעשיית משפט צדק, נמשיך לעמוד איתן גם אל מול הרעמים והברקים הנשמעים והנראים בעת הזו; הם מופנים לעברנו ומבשרים, כך נראה, את בואה של סערה; אך כשהדין, והוא לבדו, לנגד עינינו, יכול נוכל גם לה".
דברים אלה של כבוד הנשיאה נאמרו על רקע הצהרת הכוונות של מרכיבי הקואליציה העתידית, לפיהם תרצה הממשלה הנכנסת לקדם גם את ביטול עבירת מרמה והפרת אמונים, חקיקת "חוק צרפתי", הדחת היועצת המשפטית לממשלה, פיצול מוסד היועץ, והפיכת היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה לעושי דברם של הפוליטיקאים.
כבוד הנשיאה התייחסה, כך נראה, גם לתוכניות הקואליציה המתגבשת, החל מחקיקת בזק של פסקת ההתגברות, וכלה בדיבורים על ביטול שתי ועדות החקירה הפועלות כיום: הוועדות לחקר פרשת הצוללות ולאסון מירון.
דברים אלה אולי נשמעים שגרתיים, אך הם נדירים עד מאוד. זוהי למעשה קריאת השכמה לציבור כולו להתעורר ולהבין שמה שעומד על הפרק הוא מהותה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המגנה על זכויות האדם ובפרט על אלו של המיעוטים.
לא ניתן להפריז בחשיבות דברי כבוד הנשיאה.
בכל עשרות שנות כהונתי כשופט לא זכורה לי התבטאות דומה של נשיא מנשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם.
זוהי למעשה רעידת אדמה והצהרת כוונות של כבוד הנשיאה לפיה בתי המשפט ימשיכו לקיים את הדין החל ולא ייכנעו לכל אלה הבאים להרוס את הדמוקרטיה הישראלית.
מובן שבתי המשפט כפופים לחוקי הכנסת והם מצווים על אכיפתם. אך אין בכך ללמד על כפיפות האזרחים ובתי המשפט לדברי חקיקה הנוגדים את הערכים המוגנים בחוקי היסוד. דברי חקיקה כאלה הם בטלים מעיקרם ובתי המשפט יעשו הכול כדי להמשיך להגן ולשמור על אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל ועל זכויות היסוד של כל אזרחיה.
דמוקרטיה, כל דמוקרטיה, היא גם דמוקרטיה מתגוננת. פירושו של דבר הוא שהמוסדות השלטוניים, ובהם בתי המשפט, לא יתנו יד להרס הדמוקרטיה וילחמו עליה ככל יכולתם ובכל הכלים החוקיים העומדים לרשותם.
כפי שציינה כבוד הנשיאה, הדין הוא היחיד המכוון את פסיקות בתי המשפט. כך היה תמיד וכך יהיה לעולם.
27.11.2022 tipp
כפי שציינתי במאמר קודם, הקואליציה החדשה מבקשת לבצע בשדה המשפט, את השינויים הבאים:
לאחרונה, התברר כי בדעת הקואליציה להוסיף על כל אלה גם את תיקון חוק יסוד: הממשלה במובן זה שסעיף 6(ג)(1) לחוק היסוד הקובע כי: "לא יתמנה לשר מי שהורשע בעבירה ונידון לעונש מאסר…" יתוקן כך שתתוסף לו המילה "בפועל" והאיסור על המינוי לתפקיד שר, יחול רק על מי שהורשע ונידון למאסר בפועל.
עולה השאלה לשם מה נחוץ התיקון?
התיקון נועד להכשיר את מינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, לתפקיד שר בממשלה המתהווה.
ביום 25.1.2022 הורשע אריה דרעי, בפעם השנייה בחייו, והפעם, בביצוע עבירות מס.
ההרשעה נעשתה על-פי הודאתו, ונגזר עליו, בין השאר, עונש של מאסר מותנה.
על-פי הפרשנות המקובלת מזה שנים רבות, "מאסר", פירושו גם מאסר מותנה. זאת מכיוון שמאסר מותנה הוא מאסר שריצויו נדחה לזמן מסוים והוא תלוי בקרות אירוע מסוים. אבל מדובר במאסר לכל דבר ועניין.
לכן, לפי נוסחו של חוק היסוד ולפי הפרשנות המקובלת, מנוע אריה דרעי מלכהן כשר.
הקואליציה החדשה מבקשת לשנות חוק יסוד לצרכיו הפרטיים של אדם אחד. כזאת עדיין לא אירעה במקומותינו!
חוקי היסוד של מדינת ישראל הם תחליף החוקה. אין משנים את החוקה לצורכי שעה או לצרכיו של אדם אחד. זוהי הלכה משפטית נוהגת חד משמעית.
חקיקה פרסונלית, אפילו בחוק רגיל, להבדיל מחוק יסוד, היא פסולה ומגונה ונחשבת במערכת המשפטית למעשה שלא יעשה. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחוק יסוד.
שינויי חקיקה כאלה שמטרתם הכשרת מעשים או אנשים שעד אתמול נחשבו למעשים אסורים או לאנשים שאינם כשירים לתפקיד מביאה להכשרת מה או מי שנחשבו עד לאותו רגע לאסורים בעליל. זוהי פריצת גדרות שאיש לא יכול להעריך היכן סופה לגבי הדרדרות שלטון החוק.
מדובר בכרסום מהותי באופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל.
שינוי כזה בחוק יסוד אינו יכול לעבור היום, כאשר היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים הם עצמאיים וכשומרי הסף, בכוחם להתריע בפני יוזמי הצעות חוק כי מדובר למשל בחוק שאינו חוקתי אשר חותר תחת יסודות הדמוקרטיה. אולם, כפי שציינתי בראשית הדברים, בכוונת הקואליציה החדשה להפוך את משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון, וכתוצאה מכך השרים יוכלו למנות לתפקידים רגישים אלה את אנשי שלומם, כך שבמקום שומרי סף הציבור עלול לקבל משפטנים ממושמעים.
האם בג"צ יכול להושיע?
כנראה שלא.
בכוונת הקואליציה החדשה לחוקק את פיסקת ההתגברות, כך שניתן יהיה לבטל את פסיקות בג"צ ברוב של 61.
התוצאה היא שכל קואליציה, ולו הקטנה ביותר, תוכל לבטל את פסיקות בג"צ ובכך יבוא הקץ על המגן האחרון של האזרח מפני עריצות השלטון.
המסקנה העולה מהתיקון הפרסונלי לחוק יסוד הממשלה, וכן מהכוונה לסלק את שומרי הסף במשרדי הממשלה השונים וכן מהכוונה לחוקק את פיסקת ההתגברות ברוב של 61 – היא אחת: בכוונת הקואליציה החדשה להסיר מעל עצמה כל מגבלה ולחוקק חוקים כאוות נפשה ללא כל פיקוח ובקרה ובכך להביא את הדמוקרטיה הישראלית אל מדרון חלק.
עיתוננו אשר חרת על דיגלו ערכי שמירת הדמוקרטיה והחרות, ישקול הגשת עתירה לבג"צ בזמן המתאים.
06.11.2022 tipp
הקואליציה החדשה מבקשת לחולל במערכת המשפט, את השינויים הבאים:
להלן הסבר תמציתי לכל אחת מכוונותיה:
"פסקת ההתגברות": מטרת החקיקה לאפשר לכנסת להתגבר על פסיקת בג"צ, ולחוקק שוב חוקים שבית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק, יבטל בשל היותם בלתי חוקתיים.
נאמר שהכנסת רשאית לעשות זאת גם היום, אולם הקואליציה החדשה מבקשת לאפשר לכנסת לעשות זאת גם ברוב רגיל של חברי הכנסת הנוכחים באותה עת במליאה, ולא ברוב מיוחס. במקרה שחוק כזה יעבור, אפשר יהיה לבטל פסיקה של בית המשפט העליון, לגבי חוק שאינו חוקתי, גם כאשר נוכחים במליאה חברי כנסת בודדים.
"החוק הצרפתי" נקרא כך על שם חוק צרפתי אשר אותו רוצה הקואליציה להעתיק לספר החוקים הישראלי, ולפיו אסורה חקירה משטרתית והעמדה לדין פלילי של הנשיא הצרפתי במהלך תקופת כהונתו.
באופן רגיל, חקיקה פלילית פועלת מכאן ואילך ולא רטרואקטיבית, אך החשש הוא כי בכוונת הקואליציה להחיל את החוק למפרע כך שיאפשר גם את דחיית משפטו של נתניהו עד תום כהונתו.
מחיקת העבירה של מרמה והפרת אמונים מספר החוקים. מחיקת עבירה פועלת למפרע, לפיכך מיד עם המחיקה, החלק הארי של כתב האישום נגד נתניהו ימחק לאלתר.
שינוי הרכב הועדה למינוי שופטים: הוועדה מונה כיום 9 חברים: שני שרים (אשר אחד מהם, שר המשפטים, מכהן כיו"ר הועדה), שני ח"כים, שני נציגים של לשכת עוה"ד ושלושה שופטים של ביהמ"ש העליון.
החלטות הועדה מתקבלות ברוב קולות רגיל, למעט מינוי של שופט לביהמ"ש העליון הטעון רוב של שבעה חברי ועדה.
בכוונת הקואליציה לשנות את הרכב הועדה כך שכל החלטה שלה תהיה כפופה למעשה לווטו של הפוליטיקאים חברי הועדה.
חקיקה כזאת תביא לפוליטיזציה של השפיטה והפיכת השופטים לעושי דברם של פוליטיקאים. הנזק להפרדת הרשויות יהיה אנוש, במקרה שהחוק יעבור. "רפורמה" כזו תביא לקיצה את חוסר התלות של השופטים בישראל, ותהפוך אותם לשופטים מטעם.
פיטורי היועצת המשפטית לממשלה. החשש הוא כי פיטורי היועצת דרושים לקואליציה כדי שהיועץ החדש באשר ימונה, יהיה עושה דברם של חברים בקואליציה הפוליטית, ויוכל למשל למחוק את כתב האישום נגד נתניהו.
החלטה זו של היועץ כפופה כמובן לביקורת בג"צ, אך כזכור מאחת הכוונות אשר לעיל, פסיקת בג"צ תהיה ניתנת לביטול ברוב רגיל עם חקיקת "פסקת ההתגברות".
פיצול תפקיד היועמ"ש והפיכת משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון מביעים כוונה לדחוק החוצה את שומרי הסף כדי למנוע ביקורת אמיתית על פעולות הממשלה. שכן אם מדובר ב"משרות אמון" כי אז ניתן למנות "אנשי שלומנו", והמבנה הביקורתי במשרדי הממשלה ייעלם.
שינויים מפליגים בפרקליטות ייתכן והם נחוצים, אבל לא בקונטקסט הזה של קעקוע מערכת המשפט והכפפתה לרוח החדשה הנושבת בפוליטיקה הישראלית, אשר בכוונתה לגבור על החרות המשפטית. ולכן לא עכשיו שינויים, ולא ככה. בכוונת "הרפורמטורים" להפוך את הפרקליטים לפקידים כנועים, עושי דברו של השלטון? אסור שיקרה אצלנו.
לסיכום, מסקנתי היא שאם החקיקה הזאת אכן תצא לפועל, היא תסיר מעל הקואליציה מגבלות משפטיות חשובות ביותר למהלכו התקין והמתחייב של המשטר הדמוקרטי הישראלי, באופן שיאפשר לה להתעמר באזרחים, כולם או חלקם, מבלי שלאזרח תעמוד התרופה הקיימת לו היום: פנייה לבית המשפט בבקשת סעד מתאים נגד המדינה. עם החקיקה, איזוני הכוח בין הממשלה והמערכת המשפטית יופרו באופן חסר תקנה.
23.10.2022 tipp
את המציאות הפוליטית החדשה בזירה הפלסטינית, התחילו חמאס ואיראן לפני קצת יותר משנה, בהחלטה האסטרטגית של הארגון להעביר את מרכז הכובד של פעילותו לגדה המערבית. בעצת איראן ובחסותה, העביר חמאס מעזה הן את פעילות הטרור, והן את חתירתו לתפוס את השלטון בגדה המערבית; לאור העדויות הרבות על הכסף והתמיכה הרבה שמעבירה איראן לחמאס, ולאור ניסיונותיה של איראן ליצור חזית מול ישראל על גדרותיה, ובהתאם לכללי היסוד הידועים של איראן: ליצור חזית בלי נוכחות חייליה, ולאור העובדה שחמאס לא ידוע בהחלטות אסטרטגיות כה מושכלות כהחלטה הזאת, וכי החלטות כאלה לא אפיינו אותו עד כה, הערכנו כאן כבר בדיווחנו הראשון לפני כשנה, כי החלטתו של חמאס להעביר את מרכז פעילותו לגדה, נעשית בתמיכת ובחסות איראן. אבל מאז ירח הדבש ביניהן, נולדה מתיחות בין חמאס לאיראן, על רקע ניסיונותיו של הג'יהאד האסלמי, הארגון הפלסטיני המועדף על איראן, לאיים על בכירותו של חמאס; הערכתנו היא כי נסיעתה של משלחת חמאס לסוריה לפני כשבוע, נועדה לא רק להזדמנות צילום עם נשיא סוריה, אלא גם למפגש עם משלחת של בכירים איראניים, כדי לתקן את היחסים, וכדי לחדד את המשך המלחמה המשותפת בישראל. חמאס רוצה שכל כוח לוחם בגדה המערבית יפעל תחת חסותו, ולאיראן ולג'יהאד יש השפעה על כך, כיוון שהכסף אשר מועבר לכל המחבלים חסרי הארגון בגדה המערבית, הוא כסף איראני אשר מועבר אליהם מקופת הג'יהאד. באופן הזה מנסה איראן להקים בעזרת הג'יהאד ארגון דמוי חיזבאללה בגדה המערבית. חמאס מתנגד לכוח עצמאי.
המעבר של חמאס לגדה המערבית, גרם לסערת רוחות בפתח, הארגון שמושל באש"פ וברשות הפלסטינית. ראשית נעשה ניסיון מטעם פתח לדבר עם חמאס, והמו"מ הזה התקיים בדרג הביניים של שני הארגונים, בין ראש חמאס בגדה נאסר אלדין אלשער לבין מוחמד אל מדני, ראש התנזים של פתח, במשרדו של אל מדני במטה הפתח ברמאללה. הדיונים האלה התפוצצו כעבור זמן קצר, כיוון שאל מדני פעל מטעם אבו מאזן לכניסתו של חמאס לאש"פ, כעוד אחד מבני החסות של ארגון הפתח, בעוד אלשער פעל מטעם הנהגת חמאס לקיים את תוצאות הבחירות של 2006, בהן זכה חמאס ברוב. מקור פלסטיני אמר לנו מיד כשהמו"מ התפוצץ כי "חמאס לא רוצה להיות חלק מאש"פ אלא להשתלט על אש"פ כריבון".
האימה ברשות הפלסטינית ובתנועת הפתח, העמיקה כאשר חמאס השיג ניצחונות משמעותיים בשתי אוניברסיטאות מרכזיות בגדה, ביר זית וא-נג'אח. פעילי תנזים יצאו כמעט מיד אחרי התקרית בא-נג'אח נגד אבו מאזן והודיעו כי יתפטרו מתפקידם. ראש התנזים ברמאללה אף שיגר מכתב התפטרות באופן מעשי כדי להבהיר את רצינות הסוגייה; אבו מאזן השתיק את המהומה כשמינה את אל מדני כמעט מיד עם פריצתה לראש התנזים, ואל מדני הרגיע את הפעילים. באוניברסיטה בשכם, אף הייתה התנגשות אלימה בין פעילי חמאס לבין פעילי פתח, וכאשר נכנס ראש חמאס בגדה אל שעאר לעובי הקורה וניסה להשכין שלום בין הניצים, הזמינו אותו פעילי פתח לבית אחד מפעילי פתח שנפצע בקטטה עם חמאס , המתגורר בכפר קליל, כדי לעשות סולחה; כאשר אלשעאר היה בדרכו לכפר להשתתף בטקס, חיכו לו אנשי פתח במארב במבואות הכפר, והתנקשו בו. אלשעאר נפצע ברגליו. לא מן הנמנע שמראש התכוונו בפתח לפצוע את אלשעאר ולא להורגו, כדי לא לחולל מלחמה עם חמאס. מקור פלסטיני בפתח אמר לנו אחרי ההתנקשות באלשער שזו הייתה יוזמה מקומית של פעילי פתח, ולא החלטה ארגונית. ואכן לא התפתחה מהתקרית הזאת מלחמה כוללת בין חמאס לפתח, אבל לא בגלל טוב לבו של פתח, שלא הרג את אלשעאר, אלא בגלל שחמאס היה עסוק עכשיו עם הג'יהאד האסלמי.
לקראת הקיץ, הנהגת חמאס הגיעה למסקנה כי הכסף הרב שזורם לג'יהאד מאיראן מביא להתחזקותו של הארגון בעזה, וכי הג'יהאד מתכוון להדיח את חמאס מהשלטון בעזה, בעוד חמאס עסוק בניסיונותיו להתבסס בגדה המערבית. תגובת חמאס הייתה מהירה: מצד אחד הקפאת יחסיו עם איראן והחיזבאללה (לחמאס יש נציג בלבנון, אל ערורי, מספר 2 בארגון), ומצד שני הוא הביא להסגרתו של ראש הג'יהאד בגדה המערבית לישראל. ההסגרה הזאת הובילה להתנגשות צבאית של שלושה ימים בין ישראל לבין הג'יהאד האסלמי, אשר בסופה הג'יהאד ספג מכה ניצחת. חמאס הביט בהתנגשות מהצד, ולא התערב. זמן קצר אחרי שישראל נצרה את האש, הודיע ראש הג'יהאד האסלמי בנאום מוקלט לפעילי הארגון בעזה, כי העם הפלסטיני רואה באחדות עם חמאס חשיבות עליונה, והג'יהאד מקבל את ההכרעה הזאת של העם הפלסטיני. במלים אחרות, ראש הג'יהאד השפיל ראש בפני חמאס בהתאם לדרישת חמאס, והעדיף את יחסיו עם חמאס על פני יחסיו עם איראן ועם חיזבאללה. בחיזבאללה קיבלו בהבנה את ההכרזה הזאת, ולא יצאו נגדה באל מנאר למשל, מה שעשוי להבהיר שהיא תואמה מראש עם איראן ועם חיזבאללה.
בעקבות התלהטות הרוחות שהתרחשויותיה העיקריות מתוארות לעיל, ותוארו במהלך השנה בזמן אמת בעיתוננו, הגיע אבו מאזן למסקנה כי המציאות החדשה מחייבת אותו להכריז על יורשו, לקראת הרגע בו יעביר את השלטון ברשות. אבו מאזן מבין כנראה שרק כך יוכל בתנאי הסערה הנוכחית לקבוע מי יהיה יורשו, ולקבוע את המציאות הפוליטית שתשרור אחריו. מקורות פלסטיניים התחילו להדליף בסביבות חודש אוגוסט כי אבו מאזן החליט סופית כי חוסיין א-שייח, יחליף אותו כראש אש"פ ופתח. מקור פלסטיני אמר לנו כי אבו מאזן צפוי לשאת דברים במועצת הביטחון של האו"ם בסוף שנת 2022, והוא רמז כי אם הנאום הזה אכן יצא לפועל, אחריו תהיה התפתחות פוליטית מעניינת ברשות הפלסטינית; כמובן שלאור מעורבותה הגוברת של איראן בזירה הפלסטינית, עשוי אבו מאזן לחשוב שהדלפות על חיזוק השלטון של פתח, ובעיקר על הזיקה הבינלאומית שיש לרשות הפלסטינית שהיא בעצם תנועת הפתח, על פני שלטון הכנופיות הפרוע של חמאס, וזאת באמצעות אזכור נאומיו בפני מועצת הביטחון של האו"ם, יצננו את רצונן של איראן ושל חמאס לאתגר את הרשות, ולפתוח חזית נוספת נגד ארה"ב. זוהי כמובן משאלת לב שאין לה אחיזה של ממש בפוליטיקה, ובוודאי שאין לה אחיזה בפוליטיקה אלימה כמו זו הפלסטינית.
ההכרזה על יורש גרמה גם לסערת רוחות נוספת בפתח, כיוון שלג'יבריל רג'וב יש כוח רב בפתח, וכן למרואן ברגותי על אף שהוא אסיר בבית כלא ישראלי. בעקבות ההתקוממות הזאת של רג'וב (בינתיים התקוממות שקטה), הדליפו מהפתח כי אם רג'וב יתנגד להחלטתו של אבו מאזן להציב בראש פתח ואש"פ את א-שייח, דמו בראשו. ברגותי לפי שעה מחזיק את הקלפים מאחורי סורג ובריח, ואיש אינו יודע מה יהיו מהלכיו. מקורבי אבו מאזן לפיכך גם לא מאיימים עליו, אלא שותקים בעניינו. כאמור גם לרג'וב וגם לברגותי יש פעילים בפתח שסרים למרותם. בקיץ הזה אמורה הייתה להיות הוועידה השמינית של פתח, אבל היא נדחית שוב ושוב, בגלל הסיבה הזאת: כדי שלא תהיה בה הכרעה, ואם תהיה, כדי שלא תהיה מנוגדת לרצונו של אבו מאזן.
לפיכך מגיע כעת השלב הבא, שככל הנראה מתוכנן במשרדו של רג'וב, בתא הכלא של ברגותי, במוקטעה ברמאללה, במטה פתח בכניסה לרמאללה, בשכם אצל אלשער, בלבנון אצל ערורי, במפרץ אצל הנייה, בביר זית ובא-נג'אח, בשכם אצל גוב האריות, וכמובן בסוריה בין חמאס לאירן וסוריה – בעצם הימים האלה. בעיתוננו הבאים נדווח על הכיוון, כשיתבהר.