www.tipp.co.il

14.04.2022

הנשיא האיראני ראיסי: אויבנו יודע שאנחנו לא רוצים בנשק גרעיני

الرئيس الإيراني: عدونا يعرف أننا لا نريد أسلحة نووية

עיתון בין אויבים

A newspaper among enemies

הנשיא האיראני דיבר ביום שבת, בכנס האטום האיראני, ואמר בשפה חד משמעית כי איראן אינה רוצה בנשק גרעיני, וכי פיתוחיה הגרעיניים הם אך לצרכי שלום. הדברים המתונים באים אחרי דבריו של המנהיג העליון האיראני שאמר לפני כחודש כי מעייני איראן נתונים כולם לפיתוח הכלכלי. השפה המתונה הזאת לא מתיישבת עם הרמזים אותם הבאנו בשבוע שעבר ובהם עמעם ארגון הטרור משמרות המהפכה את כוונת איראן, ולא ניתן היה לפי הדברים לקבוע כי איראן אכן אינה מעוניינת בנשק גרעיני. מדיניות העמעום האיראנית, אינה חדשה, וכך גם דבריו של ראיסי. הנימה החד משמעית של ראיסי, יש בה הבהרה שישראל כנראה מעוניינת בפומביותה, על רקע הדיונים בווינה, אבל גם אם הנשיא האיראני ממען אותה לישראל, כשהוא אומר האויב ולא אומר האויבים בפתח דבריו (בהמשכם יאמר "אויבים"), הכתובת הסופית שלה היא וינה וארה"ב, וכך גם האיום המרומז של משמרות המהפכה.

"הסנקציות הרבות, האיומים והדיכוי שהוטלו על האומה האיראנית לא עצרו ולא יעצרו אותנו." אמר הנשיא ראיסי ביום שבת (9 באפריל) על פי העיתונות האיראנית "רצח מדעני תעשיית הגרעין וחבלה במתקנים גרעיניים לא יכולים היו למנוע מהעם האיראני לקדם את מטרותיו שהם בהקשר של שלום. האויבים יודעים היטב שלנשק גרעיני אין מקום בתורת ההגנה של הרפובליקה האסלאמית" הוסיף הנשיא.

מדיניות העמעום הזאת לגבי פעולותיה המדיניות והצבאיות, היא שגורמת לאיראן להביא את החותים למו"מ לשלום פנימי בתימן, מו"מ שעשוי להרגיע את ערב הסעודית בעלת בריתה של ארה"ב, והיא גם אשר גורמת לחיזבאללה להוריד פרופיל, אבל מידי פעם לצאת על ישראל. היא גם אשר מניעה את איראן להסתיר את המימון שהיא מעבירה לארגונים האסלאמיים הקיצונים בעזה, ולהגות כנראה את האסטרטגיה החדשה של חמאס להעביר את המאבק לגדה המערבית, ולצד זאת היא מוחה את עקבותיה באופן שקשה מאוד למקד את המנורה על התנהגותה הפוליטית/צבאית. אחת האינדיקציות לכך היא חוש הריח המחודד של המלך עבדאללה, שסרב לשלוח נציג לוועידת הנגב של לפיד, ומיהר לבקר את אבו מאזן ברמאללה (ר' גיליונות tipp האחרונים). מקור פלסטיני אמר לנו השבוע: חמאס מקבל כנראה ייעוץ מאיראן וגם כסף, אבל חמאס ישמור על העצמאות שלו, וכנראה לא יהיה חיזבאללה ב'". עמדת tipp היא כי הדרך לפתרון בזירה הפלסטינית כמו גם בזירה המזרח תיכונית בכלל, עוברת דרך הניסיון לקיים שיח ישיר ישראלי איראני. זה נשמע מופרך, אבל כנראה חיוני מאוד, וכנראה שזהו הפתח המשמעותי ביותר במנהרה החשוכה. יצחק רבין ניסח את הדרך הזאת בעבר בהקשר של אש"פ כשאמר כי יש לדבר עם הארגון כאילו שאין טרור ויש להילחם בו כאילו אין מו"מ. במובנים רבים מדיניות העמעום של איראן, דומה מאוד למדיניות העמעום של יאסר ערפאת, אשר בעקבותיה ובשלה הגה רבין את הפראזה החשובה.

تحدث الرئيس الإيراني, يوم السبت, في المؤتمر النووي الإيراني, قائلاً بلغة لا لبس فيها إن إيران لا تريد أسلحة نووية, وإن تطويراتها النووية للأغراض السلمية فقط. تأتي الأمور المعتدلة بعد كلام المرشد الأعلى الإيراني الذي قال قبل نحو شهر إن ينابيع إيران كلها خاضعة للتطور الاقتصادي. هذه اللغة المعتدلة تتعارض مع التلميحات التي قدمناها الأسبوع الماضي والتي أساء فيها تنظيم الحرس الثوري الإرهابي نية إيران, ولم يكن بالإمكان تحديد أن إيران بالفعل غير مهتمة بالأسلحة النووية. سياسة التعتيم الإيرانية ليست جديدة ، وكذلك تصريحات رئيسي. لهجة رئيسي التي لا لبس فيها, لديها توضيح أن إسرائيل ربما تكون مهتمة بالدعاية لها, على خلفية المناقشات في فيينا, ولكن حتى لو خاطب الرئيس الإيراني إسرائيل, عندما يقول العدو ولا يقول الأعداء في خطابه. الملاحظات الافتتاحية (سيقول فيما بعد "الأعداء"), "ب, وكذلك التهديد الضمني للحرس الثوري.

واضاف ان "العقوبات والتهديدات والقمع العديدة المفروضة على الامة الايرانية لم تتوقف ولن توقفنا". قال الرئيس رئيسي, السبت (9 نيسان), بحسب الصحافة الإيرانية, إن "اغتيال علماء نوويين وتخريب منشآت نووية لم يمنعا الشعب الإيراني من تحقيق أهدافه في إطار السلام, فالأعداء يدركون جيداً أن الأسلحة النووية لا مكان للأسلحة في الدفاع عن الجمهورية الإسلامية".

هذه السياسة الغامضة فيما يتعلق بأعمالها السياسية والعسكرية هي التي تدفع إيران إلى دفع الحوثيين إلى مفاوضات السلام الداخلي في اليمن, وهي مفاوضات قد تطمئن السعودية, حليفة الولايات المتحدة, وهي أيضًا ما يدفع حزب الله إلى التراجع. ملفها الشخصي, لكنها تهاجم إسرائيل أحيانًا. وهو أيضًا ما يحفز إيران على إخفاء تمويلها عن المنظمات الإسلامية المتطرفة في غزة, وعلى ما يبدو استنباط استراتيجية جديدة لحماس لنقل الصراع إلى الضفة الغربية, بينما تحتج في الوقت نفسه على آثاره. بطريقة تجعل من الصعب للغاية تركيز المصباح على سلوكها السياسي / العسكري. أحد المؤشرات على ذلك هو حاسة الشم الشديدة لدى الملك عبد الله, الذي رفض إرسال ممثل إلى مؤتمر لبيد النقب, وسارع إلى زيارة أبو مازن في رام الله (انظر آخر الأخبار). أخبرنا مصدر فلسطيني هذا الأسبوع: من المحتمل أن تتلقى حماس نصائح من إيران بالإضافة إلى المال, لكن حماس ستحافظ على استقلالها, وربما لن يكون حزب الله ب. الموقف الTIPP هو أن الطريق إلى الحل في الساحة الفلسطينية وكذلك في ساحة الشرق الأوسط بشكل عام يمر بمحاولة إجراء حوار مباشر إيراني إسرائيلي. قد يبدو هذا سخيفًا, ولكن من المحتمل أن يكون حيويًا للغاية, وربما يكون أهم افتتاح في النفق المظلم. اسحق رابين صاغ بهذه الطريقة في الماضي في سياق منظمة التحرير الفلسطينية عندما قال ان على المرء ان يتحدث الى المنظمة وكأنه لا يوجد ارهاب ويجب محاربته وكأنه لا توجد مفاوضات. من نواحٍ عديدة, فإن سياسة التعتيم الإيرانية تشبه إلى حد بعيد سياسة التعتيم التي ينتهجها ياسر عرفات, والتي ابتكر رابين بعدها العبارة المهمة.