גליון 207
22 ביוני 2025
רואה אור פעם בשבוע בימי א'
publisher@tipp.co.il
ועדת חקירה ממלכתית תכריע אם להעמיד לדין את נתניהו ושריו על ההפיכה המשטרית שהביאה מלחמה
מאחר שההפיכה המשטרית, הולידה באופן טבעי אי שקט חברתי ואף איומים בסרבנות, שהרי עוד לא נולד הישראלי שיסכים לחיות בלי חופש חרויות והפרדת רשויות (גם לא מזרחי נוקם שתומך בממשלת החורבן בגלל העוול שציבור אשכנזי בזוי עשה בשחר התקומה להוריו וסביו), קלט הציר האסלמו נאצי את ההזדמנות ויצא לטבוח בישראל. איך אנחנו יודעים זאת? כי כתבנו על החפ"ק שהקימה לשם כך איראן כבר בחודש מאי 2023 כאשר הריחה "חולשה" מהותית בישראל; באותו מעמד אף ציינו שהחותים יירו טילים על ישראל. זאת גם הסיבה שב-8 באוקטובר כתבנו בלי היסוס כי איראן פתחה במלחמה נגד ישראל. אחרי חודשים ארוכים כתבו כך כולם. באותו בוקר שבת וחג שבו יצאו האסלמו נאציים לג'נוסייד, התברר שהממשלה לא רק שהביאה על ישראל מלחמה בעצם ההפיכה המשטרית, אלא שהיא גם לא הכינה למלחמה את הצבא שסר למרותה. ב-15 באוקטובר פרסמנו בלעדית את סיפור התצפיתניות שהתריעו על המלחמה הקרבה, ונתקלו בבוז, וארבעה חודשים לפני המלחמה פרסמנו את הצו הבלתי חוקי עליו חתם בנימין נתניהו להקטנת חיל השריון. עם פרוץ המלחמה התברר עד כמה טנקים חסרים, ועד כמה התצפיתניות צדקו.
צה"ל על פי חוק יסוד: הצבא, הוא צבאה של המדינה. הוא אינו צבאה של ממשלת ישראל. כצבא המדינה היה עליו להשיב מלחמה, על התקפת 7 באוקטובר נגד מדינת ישראל, בין אם יקבל הוראה להגן על ישראל, ובין אם היה מקבל הוראה לא להגן על ישראל. אין לממשלה כל מעמד מיוחד ביציאה כזאת למלחמה. עד כדי כך נותרה חסרת מעמד, עד שאחד משריה סבר שהממשלה תסולק בתוך כמה ימים.
וצה"ל אכן תקף את חמאס, והכריע אותו בחודש ינואר 2024. איך אנחנו יודעים זאת. כי פרסמנו שוב בלעדית שחמאס המובס מוכן להתפרק מנשקו, ולסיים את שלטונו ברצועה. היום כבר מבינים כולם, כי ממשלת הקנאים דחתה את הסכמתו של חמאס, כדי שתוכל להמשיך במלחמה. כלומר הממשלה לא זכאית לקרדיט על פתיחת המלחמה בהתקפה של צה"ל על חמאס, ואינה זכאית לקרדיט על סיומה כיוון שעשתה בדיוק את ההפך והאריכה אותה על אף ניצחונו צה"ל בחודש ינואר 2024.
באותם ימים היינו עם הידיעות הבלעדיות האלה לבד, אבל שבנו ופרסמנו אותם, הודות למקורות המעולים של העיתון. מדוע ציינו למעלה כי על פי חוק צה"ל הוא צבא המדינה? כדי להבהיר שהייתה דרך להיאבק בהוראה של הממשלה לצה"ל להמשיך במלחמה, כיוון שלכאורה זו הייתה הוראה בלתי חוקית, אשר סיכנה את חיילי צה"ל ואת החטופים, וקעקעה את לב ערכיה של ישראל ובהם פדיון שבויים.
מאחר שצה"ל אינו צבא הממשלה, אלא הוא צבא המדינה, ומאחר שבראש המדינה עומד הנשיא, ומאחר שהחוק מבהיר בכך לפי מיטב הבנתנו כי לנשיא יש כראש המדינה מעמד לגבי צה"ל בחוק, יכול היה הנשיא הרצוג להתבטא ולומר, כי ההוראה להילחם מלחמה שכבר ניצחנו בה, אינה חוקית, שכן היא מסכנת חיילים וחטופים ואת ערכיה המרכזיים של ישראל.
אבל הנשיא הרצוג שתק למרבה הצער.
את חיזבאללה צה"ל תקף לפיכך מאוחר מכפי שיכול היה, ובכל זאת ניצח: כיוון שמערכת הביטחון ובראשה צה"ל והמוסד הכינו את המלחמה היטב, להבדיל מהממשלה; חיזבאללה הוכרע בכל זאת, בתמרון הביפרים. אם המלחמה נגד חיזבאללה ונגד איראן הייתה מתקיימת שנה קודם, איראן הייתה נופלת בהפתעה גמורה כשהיא בתוך האווירה של חורבן כל משאביה ששררה בעקבות ניצחונות צה"ל המופלאים, וארדואן לא יכול היה להקים את סוריה הטורקית, ואת הציר האסלמי ערבי שהקים, אותם הקים כשהתארכה המלחמה. ר' היום בכותרת הראשית.
צה"ל היה מחויב בהיותו צבא המדינה לתקוף את איראן, ולהכריע את הגרעין שלה, אחרי שאיראן תקפה את ישראל במטרה להשמידה ב-7 באוקטובר; גם במקרה הזה צה"ל היה מחויב וחייב להכות את איראן, בין אם הממשלה הייתה מורה לו לתקוף ובין אם היא הייתה מורה לו להבליג. הממשלה עיכבה את צה"ל פעם ראשונה בעזה, ופעם שנייה היא עיכבה אותו אחרי הירי המסיבי הראשון של הטילים האיראניים לישראל; אז היה עיתוי נוח לתקוף את הגרעין האיראני, בתמיכה גורפת של העולם, אבל נתניהו פחד. הוא חיכה לטראמפ. ראש ממשלה ישראלי שזקוק לליווי של נשיא אמריקאי, ועדין סבור שהוא ראוי להנהיג מדינה כה מורכבת וסוערת כישראל.
ברגע האחרון, כאשר היה ברור שהמלחמה עלולה להיגמר עם גרעין איראני, נתניהו קיבל אומץ להורות על תקיפה. אבל כיוון שהצבא היה כאמור מחויב לכך, סביר להניח שנתניהו התכופף בלחץ הביטחוני לתקוף והורה לצה"ל לעשות את מה שהצבא דרש להערכתנו לעשות. ועדת חקירה ממלכתית תוכל להכריע בסוגיה הזאת שחשובה במורשת ההנהגה הישראלית, לקדם פני עתיד.
אחרי 7 באוקטובר, האדם שלוח הרסן נתניהו סרב לבקש סליחה מהציבור על מחדליו אשר הביאו את ישראל אל סף חורבן, ובראשם ההפיכה המשטרית. עכשיו נתניהו אף מרחיק לכת ודורש שהניצחון המופלא של צה"ל על איראן, על חיזבאללה, ועל חמאס ייחשב כניצחונו. ועדת חקירה ממלכתית תעיר אותו (או אולי אותנו, אולי אנחנו באמת לא רואים את גדולתו אלא רק את כשליו); ואם בנימין נתניהו וחברי ממשלתו ייכנסו לכלא על מאורעות ינואר 2023 ועד 7 באוקטובר, ועד סוף המלחמה, יתכן שזה יימנע בעתיד מאדם כמוהו ומבני דמותו בממשלת הקנאים לשאוף להגיע לשלטון.
שני הצדדים הסכימו לנתק את ההסכם, מהזירה האיראנית. ארה"ב עדין חותרת, כפי שדיווחנו כאן בשבוע שעבר, לעסקה סיבובית, איראן-ישראל-חמאס; איננו יודעים אם טראמפ יתנגד להפרדת הזירות. להערכתנו חמאס יהיה חשוף כעת ללחץ מטורקיה לחזור בו, מהפרדת החזיתות, כדי לעצור את ההתקפה האמריקאית על איראן. ישראל וחמאס לא שלחו משלחות לקטאר, אשר בה הושגה ההסכמה על סוגיות המפתח, אלא התדיינו מרחוק. בקהיר, אליה הגיעה אתמול משלחת חמאס, יידונו כעת, סוגיות המפתח הנוספות שעדין פתוחות: 1. שחרור כל החטופים במועד(ים) מקביל(ים) לשחרור האסירים הפלסטינים 2. מפתח שחרור האסירים הפלסטינים והחטופים (חמאס ידרוש שחרור כולם תמורת כולם) 3. פרטי נסיגת צה"ל מעזה 4. זהות ועדת הניהול (חמאס והרשות הפלסטינית ידרשו כי תהיה זו הועדה אשר כבר נבחרה בהסכמת חמאס והרשות מקרב הרשות הפלסטינית, ואשר עליה דיווחנו כאן בלעדית) הועדה כוללת אישים אשר מקובלים הן על הרשות הפלסטינית והן על חמאס 5. הגליית ראשי חמאס.
מאת מאיר ז'ורנו ומתי כהן
כאן דיווחנו בשבוע שעבר, על הפסקת האש אשר חמאס הסכים לה, בעקבות בקשת סוהא ערפאת והנציג האמריקאי למו"מ פרופ' בשארה בחבח. ישראל התנגדה לניהול מו"מ בהפסקת אש, ודובר צה"ל הדגיש אחרי דיווחנו כי המלחמה בעזה נמשכת. עם זאת, המו"מ נמשך בקטאר בין ישראל לבין חמאס, ללא נוכחות פיזית של הצדדים. את המו"מ ריכזו ארה"ב שחתרה לעסקה סיבובית, איראן-ישראל-חמאס, וקטאר שהסכימה לאחרונה לסייע לאיראן במשבר עם ארה"ב. זמן קצר לפני ההתקפה האמריקאית אתמול על אתרי הגרעין של איראן, כנראה כיממה, הושגה הסכמה בין ישראל לבין חמאס בדיון שהיה לפי מקור ערבי על סוגיות הייסוד במו"מ. 1. ישראל הסכימה להכריז על סיום המלחמה, אם יושג הסכם 2. חמאס הסכים להתפרק מנשקו. ישראל קיבלה הדרישה שההתחייבות להפסקת המלחמה בהסכם תהיה שלה, ולא באמצעות ערבות אמריקאית ואו אחרת. הסיבה לדברי מקור ערבי חשוב: ארה"ב כבר מעורבת בצד הישראלי ולפיכך אינה עוד מתווך הוגן. יתכן כי העמדה הזאת מושפעת מלחץ טורקי; בעקבות הכינוס שיזמה טורקיה לבקשת איראן, וכלל הן את ארגון המדינות המוסלמיות, והן את הליגה הערבית, טורקיה הופכת לגורם חשוב משפיע בזירה הערבית מוסלמית (טורקיה איחדה בכך את העולם המוסלמי תחת הנהגתה, דבר אשר חשבה כי יתפרש על פני שנים, אבל המלחמה סיפקה לה הזדמנות לקצר את התהליך להקמת הציר המוסלמי בהנהגתה, ר' היום בסיפור המרכזי)
ההסכמות על נקודות המחלוקת העיקריות כבר הושגו. על פי המקור הערבי כעת על השולחן 5 סוגיות חשובות נוספות שעדין לא נפתרו, והן יעלו בדיונים בקהיר: 1. שחרור כל החטופים במועד(ים) מקביל(ים) לשחרור האסירים הפלסטינים 2. מפתח שחרור האסירים הפלסטינים והחטופים (חמאס ידרוש שחרור כולם תמורת כולם) 3. פרטי נסיגת צה"ל מעזה 4. זהות ועדת הניהול (חמאס והרשות הפלסטינית ידרשו כי תהיה זו הועדה אשר כבר נבחרה בהסכמת חמאס והרשות מקרב הרשות הפלסטינית, ואשר עליה דיווחנו כאן בלעדית) הועדה כוללת אישים אשר מקובלים הן על הרשות הפלסטינית והן על חמאס 5. הגליית ראשי חמאס.
עסקה סיבובית של ארה"ב חותרת להסכם עם איראן, לצד ההסכם שהשיגה עם חמאס; בתמורה להסכם הסיבובי תתחייב ישראל להסכים לסיום המלחמה גם בעזה. העסקה האמריקאית שהושגה עם חמאס, היא פרי מהלכיהם של המשכיל הפלסטיני פרופ' בשארה בחבח, שליח ארה"ב למו"מ להפסקת האש, ושל סוהא, רעיית יאסר ערפאת, שמתגוררת כעת בקפריסין. על פי הפסקת האש, היא תתקיים באופן לא רשמי עד סוף המלחמה בין ישראל לבין איראן. ישראל וחמאס מתנהגים כלפי הפסקת האש הבלתי רשמית, בהתאם לאינטרסים שלהם, ומסתירים אותה. ישראל הצבאית הבהירה באמצעות דבריו של דובר צה"ל אתמול, כי המלחמה בעזה נמשכת, וכי צה"ל ממשיך לפגוע בחמאס, ובתגובה חמאס שיגר אתמול שתי רקטות לשטחים פתוחים בעוטף עזה (אחד מהם לא חצה את הגדר). אף אחד מהצדדים אינו מודה שהסכים להפסקת האש. מקור ערבי חשוב אמר כי חמאס מעריך שהציר שהוא היה חלק ממנו, ובראשו איראן, כבר הובס, ולפיכך עליו לבחור בציר הסעודי/מצרי/ירדני/אמירויות לצד הרשות הפלסטינית; בהערכה הזאת מגולמת הערכה כי הציר הטורקי אינו בשל כעת, למלא את מקומו של הציר האיראני.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
הרגעת להבות המלחמה הפלסטינית ישראלית, מקבלת ביטוי גם בגדה המערבית, בה צה"ל הטיל סגר על 900 ישובים פלסטיניים, וסגר אותם באמצעות שערים (ר' בתמונה דוגמה לשער). המהלך נועד למנוע טרור בזמן שישראל עסוקה באיראן, אבל גם כדי למנוע מהמתנחלים להבעיר את השטח.
על אף המאמץ האמריקאי הסיבובי, להביא את איראן לשולחן המו"מ הגרעיני, יתכן שהדרדרות במלחמת ישראל איראן, תטרוף את הקלפים ותחייב את ארה"ב להתערב צבאית באיראן. להערכתנו גם במציאות כזאת, ארה"ב תחתור לסיים את המלחמה במזה"ת בהסכם, ומכאן המנוף שיהיה לה בכל מקרה על ישראל, ומכאן גם נובעת חשיבותה של ההסכמה עם חמאס. טראמפ אמר הלילה כי אם איראן תתקוף את ארה"ב, עוצמתו של הצבא האמריקאי תיפול עליה באופן חסר תקדים, אבל עם זאת הוסיף כי "נוכל בקלות להשיג הסכם בין איראן לישראל ולסיים את הסכסוך העקוב מדם הזה".
מהות המהלך האמריקאי היא להערכתנו זו: ארה"ב תתנה את חיוניותה בסיום המלחמה באיראן, אם באמצעות מו"מ או בהתערבות צבאית, בהסכמתה למפרע של ישראל לסיים את המלחמה ברצועת עזה, ובאיראן, ובכל אזור עימות אחר במזה"ת – מאז פתחה איראן במלחמת השמדה נגד ישראל ב-7 באוקטובר 2023 (ר' היום ביומן הכותרת הראשית שלנו ב-8 באוקטובר 2023, היחידה בעולם בניסוחה המדויק: “איראן פתחה במלחמה נגד ישראל באמצעות הזרוע שלה בעזה, דרומה של ישראל שותת דם”).
המקור הערבי סבור שבהקשר הזה, הסיכוי לכינונה של ועידה בינלאומית בראשות ארה"ב, לסיום הסכסוך במזרח התיכון, עשוי להיות דומה לסיכוי שהיה לכינונה של ועידת מדריד שקמה על אף הספקות הרבים, אחרי מלחמת המפרץ. יתכן שגם לשם המהלך הזה, ארה"ב מכינה מנופים מול ישראל. אם תקום ועידה דומה לוועידת מדריד, ביסודה עשויה להיות ההסכמה בין בידן לסעודיה אשר עליה דיווחנו כאן בלעדית, ולפיה הפלסטינים יקבלו פחות ממדינה, אבל יותר מרשות.
ארגון צבאות המערב, אינו כוח צבאי שיכול לפתוח במלחמה, ומכוח אמנתו הוא מחויב אך להגן על המדינות החברות בו, כנגד התקפה. כפי שדיווחנו כאן, לפני כחודשיים ניסו מטוסים טורקיים לפתות את מטוסי חיל האוויר, לחדור למרחב האווירי הטורקי. אם מטוסי צה"ל היו מפרים את הריבונות הטורקית, לטורקיה הייתה עילה לפנות לנאט"ו לעזרה. לצורך התמרון, טורקיה אף השתמשה כפי שהערכנו במרחב אווירי של אזור שנוי במחלוקת בינה לבין סוריה, באופן שמטוסי צה"ל עלולים היו לטוס מעל אזור סורי שלהערכתם נתון בריבונות סורית, אך בעיני טורקיה הוא טורקי בריבונות טורקית. זאת הייתה הסיבה למהלך האווירי הטורקי, לתמרן את ישראל לעמדת מדינה תוקפת. בחודש מארס השנה, קבע הנשיא האסלאמיסט תומך חמאס והאחים המוסלמים, ארדואן, כי "ישראל היא מדינת טרור". את הדברים אמר כשנה וחצי אחרי שהארגון אשר בו הוא תומך, חמאס, טבח ביום אחד ב-1200 ישראלים חסרי ישע והגנה, אשר את רבים מהם מרצחיו אנסו ועינו בטרם הוציאום להורג. דברי ארדואן הציבו את התקפת המרצחים והטבח במישור אחד עם הגנת צה"ל על ישראל ועל אזרחי ישראל, מפני ההתקפה ומפני התקפה דומה בעתיד. אתמול בכנס שרי ההגנה של נאט"ו, בנוכחות מדינות אירופיות אשר כבר עכשיו מתכוונות לנקוט צעדים נגד ישראל (בעקבות התנהגותה המופקרת של ממשלה ישראלית קנאית שהביאה את ישראל אל סף חורבן ב-7 באוקטובר, והעניקה לאירופה צידוקים לתקוף את ישראל, בשל הארכת המלחמה בעזה), אמר שר "ההגנה" הטורקי ע"פ סוכנות הידיעות הטורקית אנדולו כי "על החברות בנאט"ו להתייצב עם טורקיה בסולידריות, בעמדתה הממושכת, ובמלחמתה האפקטיבית בטרור". שר ההגנה הטורקי רוצה שאירופה תסיר בשביל טורקיה את המכשול הישראלי ואת המכשול הכורדי בדרכה של טורקיה להשתלט על המזרח התיכון (בתמיכת ארה"ב של טראמפ). באמצע חודש מאי, הערכנו כי "בחודש הבא בוועידת נאט"ו בהאג ידרוש ארדואן להערכתנו את גינוי ישראל ואת אזהרתה הן לגבי סוריה והן לגבי עזה" (ר' היום ביומן את הכתבה המקורית). ארדואן אכן עשה זאת אתמול באמצעות "שר ההגנה" שלו. בעבר הצענו שישראל תקדים את הצפוי ותגיש נגד טורקיה קובלנה לנאט"ו, ולפיה טורקיה פועלת בסוריה ובמזה"ת בניגוד לאמנת נאט"ו. אבל ישראל לא עשתה זאת, בלי לשים לב כי התגייסות של נאט"ו לטובת האסלאם הקיצוני, גם אם היא אינה מעשית ברגע הזה, תהווה איום מהותי על קיומה של מדינת ישראל.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
בעקבות השינוי באינטרס האמריקאי במזה"ת, טורקיה מרשה כעת לעצמה לפעול נגד ישראל בנאט"ו; דחיקתן של של מדינות אירופה, מהברית עם ארה"ב, פרי מדיניותו של הנשיא טראמפ, חייבה להערכתנו את מדינות המערב למצוא דרך גישה חדשה למזרח התיכון, כדי נטרל את סכנות האסלאם הקיצוני על אירופה.
טורקיה מיצבה את עצמה, כהגמונית על האסלאם הקיצוני, וכמי שנמצאת כפסע לפני שליטה מדינית במזרח התיכון, בכוחה הצבאי והדיפלומטי, וגם בכוח תמיכתו של הנשיא טראמפ בטורקיה כמדינה שעשויה למשול למענו ועבורו במזה"ת.
מכוח ההנחות הללו, אירופה מתקרבת לטורקיה; הסימנים לכך מרובים. הנה שניים: הסכמתה של גרמניה אחרי התנגדות ארוכה, לספק מטוסי יורופייטר לטורקיה, וכן דבריו החמים של ראש הוועדה הצבאית של נאט"ו על צבא טורקיה "כחיוני" לארגון.
תבוסה אירופית במזה"ת ובזירה הרוסית, תפקיר את היבשת מצפון לידי רוסיה ומדרום לידי הזרם הקיצוני החזק באסלאם הקיצוני, עליו מושלת עכשיו טורקיה. זהו להערכתנו סוד הרומן החדש של אירופה עם טורקיה.
ישראל להערכתנו לא מבינה את המהלך הטורקי, ואינה מגיבה אליו, בעיקר כיוון שממשלת הקנאים עסוקה מאוד בהונאת הציבור הישראלי בעזה, כדי לפעול בזירה המשיחית של סיפוח הגדה המערבית ושל התיישבות ברצועת עזה.
לפי ההצעה המצרית השלישית, מצרים תהיה חלק מההסכם בין ישראל לבין חמאס. הנוכחות החדשה הזאת של מצרים בהסכם, כערבה לחמאס, עשויה מצד אחד להניב הצלחה, אבל אם משהו ישתבש, למשל אם ישראל תכריז על כשלון, מצרים תהיה מחויבת לקיים ערבותה לחמאס, דבר שעלול להוביל כדי התנגשות צבאית בין מצרים לישראל. לפיכך ארה"ב עשויה להתנות ערבותה למצרים, בהסכמת ישראל למפרע על הפסקת המלחמה; הסיכוי לכך עדין תלוי בשאלה אם ממשלת נתניהו תסכים להחליף את נקודת המבט הפוליטית, בנקודת מבט עניינית ממלכתית.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
בהצעה המצרית השלישית, באה לביטוי מעורבות ישירה של מצרים בהסכם בין חמאס לבין ישראל. מצרים מתנה את המעורבות הזאת, בערבות אמריקאית שתינתן לה למפרע, לפיה ישראל תסכים לסיום המלחמה בסוף המו"מ עם חמאס, וכי המו"מ יימשך, בהתאם להצעת הנשיא בידן, כל עוד חמאס וישראל לא הגיעו להסכמה על סיום המלחמה.
אם ההצעה לא תיפסל על הסף, ארה"ב עשויה לדרוש מישראל למפרע, הסכמה להמשיך את המו"מ כל עוד לא הושג סיום המלחמה. אם ישראל תסכים כלפי ארה"ב לנקודה הזאת, בתנאי שהיא תישאר חשאית, טראמפ עשוי לתת למצרים ערבות כי המלחמה לא תחודש, ומצרים תוכל לתת לחמאס ערבות לסיום המלחמה בתום המו"מ.
ההצעה הזאת מבטאת מצד אחד סיכוי חדש, להפסקת המלחמה, אבל מצד שני טמון בה גם סיכון למלחמה חדשה במזרח התיכון; במידה שמשהו בשרשרת ההבטחות המסובכת ישתבש, וישראל תאיים למשל לחזור למלחמה, חמאס יבקש ממצרים לממש את ערבותה כלפיו. אם ארה"ב לא תוכל לחייב את ישראל להמשיך את המו"מ, היא לא תוכל לקיים את ערבותה כלפי מצרים. במציאות כזאת מצרים תצטרך לשקול אם להפר את ערבותה כלפי חמאס, ובכך להפסיד את מעמדה באזור, ולהסתכן שוב במעבר של פלסטינים לשטחה שהוא קו אדום שהציבה לישראל, או לפעול צבאית נגד ישראל למימוש ערבותה כלפי הפלסטינים. הסיכון לפיכך הוא שהמהלך המצרי לא יוביל לסיום המלחמה, אלא אפילו להתרחבותה כדי מלחמה אזורית.
חמאס זקוק כעת נואשות לסיום המלחמה, אחרי שמכל הנהגתו הצבאית בעזה, נשארו כנראה שלושה מג"דים; מפקדו הצבאי של הארגון כעת הוא מג"ד עזה. ראש הארגון הוא חליל אל חיא, והקשר שלו אל הדרג הצבאי ברצועה משובש. יותר מתמיד, הארגון מתמודד עכשיו גם עם זעם ההמונים ברצועת עזה, והדבר משבש את יכולתו למשול, אם כי אינו מונע אותה. ועם כל זאת, התמיכה הרעיונית בחמאס בקרב הציבור הפלסטיני ברצועת עזה ובגדה המערבית, להערכתנו, לא פחתה.
בסוף השבוע זומן נשיא סוריה לפגישה דחופה בלתי מתוכננת עם נשיא טורקיה. הפגישה התקיימה באיסטנבול ביום מנוחה, ולא באנקרה, כנראה כדי להבהיר את דחיפות המסרים שיועברו בסופה. בתום הפגישה ציטטה סוכנות הידיעות הטורקית אנדולו רק את דברי ארדואן; אופן הצגה אשר הפך את נוכחות נשיא סוריה לאמצעי, להעברת מסר טורקי. תוכן דבריו של ארדואן, מתאים לתוכן התוקפני של המסרים המצריים: "הכיבוש והתוקפנות של ישראל בסוריה אינם מקובלים וטורקיה תמשיך להתנגד לו". ארדואן לא הזכיר את הכיבוש הטורקי המדיני והצבאי בסוריה, ולא את איומי ההשמדה נגד ישראל, ואף לא את האולטימטום שהעבירה טורקיה לישראל לפי דיווח בלעדי שלנו, לצמצם את נוכחותה לכפרי הדרוזים בגבול הגולן, ולהפסיק לטוס מעל סוריה. להערכתנו מסרי טורקיה ומצרים מתואמים, והתוקף שניתן להם הוא זימונו הדחוף של ג'ולאני לאיסטנבול ביום מנוחה של ארדואן. כדי לערפל את הקשר הזה, וכדי שימשיך לרחוש מאחורי הקלעים, המסר המצרי לעומת זאת הועבר באמצעות פגישת שרי חוץ ערביים עם שר החוץ הצרפתי בפריז, ברוח איחוד הצירים במזה"ת פרי הגותו של הנשיא טראמפ. מקור פלסטיני חשוב, אישר השבוע כי המסר המצרי הועבר לישראל. את היקף הכוחות הטורקי בסוריה ובעיקר את היקף הכוחות הטורקי שמוכן להיכנס לסוריה בזמן קצר ככוח תגובה מלחמתי, איש אינו יודע בוודאות, טורקיה מיטיבה להסתיר זאת, וזוכה בכך לתמיכת החבר החדש של ארדואן בבית הלבן. ממשלת ישראל עסוקה בעזה, במלחמה שהיא ניצחה כבר בחודש ינואר 2024, כיוון שמטרתה האמיתית חורגת ממטרות המלחמה: סיפוח התיישבות וטרנספר (ר' היום במאמר המערכת); מחסור בתשומת לב ויהירות הן כנראה הסיבות שישראל גם לא פועלת להוצאת הצבא המצרי מסיני, שערוך מול ישראל בניגוד להסכם השלום. ישראל לא מגישה תלונה כנגד מצרים במועצת הביטחון, בדרישה להוצאת כוחותיה מסיני, גם כיוון שהדבר מנוגד לאינטרס האמריקאי. ישראל אף לא מגישה תלונה למועצת הביטחון כנגד איומי ההשמדה של טורקיה, והיא גם לא תגיש כנראה קובלנה כנגד טורקיה לכנס השנתי של נאט"ו בהאג בחודש יוני, מאותן סיבות בדיוק. ישראל אינה חברה במועצת הביטחון, במסגרת המדינות המתחלפות, כיוון שהיא ויתרה על זירת האו"ם; זהו להערכתנו הרגע המדויק לוותר על ההנחה המופרכת באופן שיאפשר לה לפעול נגד איומי ההשמדה והתוקפנות נגדה במוסדות הבינלאומיים. בהפוך על הפוך, הדבר אף ישחרר את החברה הישראלית מההזיה כי אפשר יהיה אי פעם לספח לישראל את הגדה המערבית ואת עזה.
מאת מערכת הזירה העיתונאית
ישראל מחזיקה ברצועת עזה, 5 אוגדות ממוכנות ומצוידות, יתכן כי הצבא המצרי שנמצא בסיני בניגוד להסכם השלום עם ישראל, אכן ערוך רובו מנגד, אבל יתכן שיחידות מצריות רבות ערוכות באזורים אחרים בסיני, אשר מולם אין מערך מתאים של כוחות צה"ל; מערך אשר מתאים לטרמינולוגיה החדשה המצרית על תגובה מצרית (כאן דיווחנו על התבטאות מלחמתית ראשונה של שר ההגנה המצרי לפני כשמונה חודשים). איננו יודעים כמובן את הפרטים המדויקים למערכי שני הצבאות, ולהערכתנו ממשלת ישראל אינה מקדישה לכך את המחשבה המעמיקה אשר מתחייבת מאיומי מצרים, ובעיקר היא מתחייבת ממערך הכוחות ההתקפי המצרי בסיני, מערך שחורג במאות אחוזים, מהיקף הכוחות שמתיר למצרים הסכם השלום עם ישראל. לגבי היקפי הכוחות נאמר כך: אין בישראל מחלוקת כי מצרים מחזיקה כעת בסיני כוחות בהיקף שחורג מהמותר לה על פי הסכמי השלום. על המציאות הזאת דיווחנו כאן ממקור של העיתון, כאשר דיווחנו בלעדית על כך שמצרים הכניסה לסיני טילים בניגוד להסכם השלום (ר' היום ביומן את הדיווח המקורי הבלעדי). בעמוד ויקיפדיה בעברית שמוקדש לצבא המצרי בסיני, נאמר כי היקף הכוחות המצרי בסיני הוא לפחות כפול מכפי שמותר למצרים על פי הסכם השלום עם ישראל. בעמוד אף מצוינת אפשרות כי מצרים מחזיקה כבר מעל 60 אלף חיילים בסיני.
האינטרס האמריקאי משמר את הקשר המשודרג של ארה"ב עם מצרים, מאז הסכם השלום שנחתם בבית הלבן. האינטרס החדש של ארה"ב שבא לביטוי בביקור של הנשיא טראמפ במפרץ לפני כעשרה ימים, ולפיו אמריקה תנסה להפוך את המזה"ת לציר מדיני אחד (ר' דיווחנו הבלעדי על כך כאן בשבוע שעבר), אף מחדד עוד את האינטרס האמריקאי בצילו חוסה מצרים, ובצילו היא מפרה את הסכם השלום עם ישראל ללא תגובה אמריקאית ואו ישראלית. האינטרס האמריקאי לגבי טורקיה, בא לביטוי בהערתו הלועגת של הנשיא טראמפ, שאם ראש ממשלת ישראל מעוניין בעזרה עם ארדואן, הוא יוכל לפנות אליו. האינטרס האמריקאי הזה, הוא אחד ממניעיה של ישראל, לא לפעול נגד מצרים ונגד טורקיה; והליקוי במעמדה באו"ם מונע מישראל לפעול נגדן במועצת הביטחון של האו"ם; האינטרס האמריקאי עלול אף למנוע מישראל לפעול נגד טורקיה בוועידת נאט"ו שתהיה ביוני בהאג. להערכתנו מדובר בשגיאות קיומיות לגבי ישראל. מעמדה החסר במועצת הביטחון, הוא המשכה של השגיאה שישראל עושה בהשקפתה על חברותה באומות המאוחדות; ההגות המופרכת שעומדת מאחורי אזלת היד של ישראל במועצת הביטחון ובאו"ם (לרבות ההנחה שנוכחותה במועצת הביטחון תפנה אליה זעמן של החברות האחרות), היא כי הזירה הזאת אבודה לישראל, ובמקרה הצורך ישראל יכולה להישען על זהות האינטרסים עם ארה"ב. ובכן, ישראל לא יכולה לסמוך אלא על עצמה, עכשיו זה לגמרי ברור, ותלונה למועצת הביטחון כנגד טורקיה ומצרים, וקובלנה נגד טורקיה שתוגש לוועידת נאט"ו בהאג, הן חיוניות מאוד כעת.
את מה שאמרנו כאן כבר בחודש ינואר 2024, אומר כעת חמאס על שולחן המו"מ באמצעות קטאר: הארגון אף מוכן להסתפק בערבויות של ארה"ב להפסקת המלחמה, בלי שתינתן לכך התחייבות ישראלית מפורשת בהסכם. לדברי מקור ערבי מהימן, ארה"ב מוכנה לתת את הערבויות שחמאס דורש לסיום המלחמה, אבל ישראל מתנגדת לכך ומונעת את המהלך. חמאס הודיע באמצעות קטאר כי הוא מוכן להתפרק מנשקו, לוותר על השלטון ברצועת עזה, לשחרר את כל החטופים, תמורת התחייבות אמריקאית ואו ישראלית לסיום המלחמה. כן דורש חמאס בתמורה, נסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה, לרבות מהשוליים שישראל מתכוונת לקבוע לאורך הגבול; כן מוכן הארגון להפוך לתנועה פוליטית בלתי חמושה. איננו יודעים אם יסכים להגליית בכיריו. המקור הערבי מסר כי המשלחת הישראלית בדוחא הודיעה שישראל אינה מסכימה להתחייב לסיום המלחמה, וכי לא הגיעה אליה הוראה מישראל, אשר משנה את העמדה הזאת. המקור מסר כי תשובת המשלחת הישראלית ניתנה, בעקבות בקשת הבהרה של קטאר, לדברי ראש הממשלה אתמול בישראל, בהם הוזכרה אפשרות לסיום המלחמה. (מערכת הזירה העיתונאית – The Israeli Palestinian Post)
מאת מאיר ג'ורנו פרשננו לענייני צבא וביטחון
איראן מתווכת בין סעודיה לבין החותים בתימן, כדי לשחרר את החותים למלחמה נגד ישראל. המשמעות הצבאית של צירוף החותים למלחמה, היא יכולת שיגור של טילים בליסטיים לישראל מכתובת נוספת מחוץ לאיראן. הכללת החותים בחפ"ק של איראן וגרורותיה, היא בבחינת דיווח (שקרי או אמיתי) לפיו החותים יקבלו מאיראן טילים לטווח של מעל 2500 ק"מ. יש הערכה כי איראן פיתחה טיל כזה, דו שלבי, אשר מונע בדלק מוצק. חיזבאללה הציג השבוע בסרטון וידאו את החפ"ק לתיאום בין כל הארגונים השותפים למלחמה בישראל: שני ארגונים שלא נודע עד כה באופן ברור שיהיו בחזית התיאום של חיזבאללה ואיראן, הם החותים בתימן, וגדודי חללי אל אקצה, אשר חלקם עדין נשמע לבכירים בארגון פת"ח. בכך איראן מציגה זווית נוספת לשיגור טילים לעבר ישראל מתימן, וכן היא פותחת דלת באופן רשמי למעורבות של פת"ח במלחמה נגד ישראל. חיזבאללה מצטט הלכות מלחמה מהקוראן אשר על פיהן מלחמת המאמינים נפתחת אחרי שתי אזהרות של הצד המוסלמי לצד שמנגד; הארגון ציין בסרטון האמור כי האזהרה המוסלמית השנייה לישראל כבר ניתנה. בסרטון מוזכרת סורת אל איסרא מהקוראן אשר ממנה מצטט חיזבאללה כך: "אם תיטיבו לכת, תיטיבו לנפשכם; ואם תמרדו, לבדכם תישאו, ובבוא מוסרכם על עוונכם השני, חשכו מראכם, ויבואו אויביכם אל בית מקדשכם כבראשונה, ויבזזוהו ויהרסוהו". המרחק בין ה"מאמינים" לבין בית המקדש היהודי הקדום, הוא אפס, מכוח ההסכמה של ישראל שניתנה אחרי מלחמת 1967 להעברת ניהול ההר לידי המוסלמים. איראן, חיזבאללה, הארגונים הפלסטינים והחותים מנצלים כעת את רוחב הלב של ישראל, ואת מתינותה, כראש גשר צבאי-דתי נגדה, בלב ירושלים. צריך לומר שגם בעבר, בעיקר בסוף שנות השישים של המאה הקודמת, הגדילו אויבי ישראל את תדמית כוחם ועוצמתם, אבל בשדה הקרב התברר כי מאחורי התדמית בעלת העוצמה הששה אלי מלחמה, יש מעט מאוד כוח ועוצמה והרבה מאוד דברי רהב וזעקות שבר.
מקור ביטחוני מסר כי לא ידוע על מנהרות של חיזבאללה בגבול הצפון. לעומת זאת בסרטון וידאו אחר של חיזבאללה שהופץ לפני כשבועיים, נראים לוחמי חיזבאללה חוצים במנהרה. האם צה"ל נערך לקיומן של מנהרות למרות הערכת מערכת הביטחון כי אין מנהרות כאלה? איננו יודעים.
חדשות יום ראשון
מכתבים למערכת letter to th e editor readers@tipp.co.il